×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Църквата си иска манастира на о.Св.Анастасия, проектът за 5,5 млн.лв. се проваля?


Църквата си иска манастира на о.Св.Анастасия, проектът за 5,5 млн.лв. се проваля?
Така изглежда днес о.Св.Анастасия и манастира след реализацията на европроекта. Някой иска ресторанта и заведенията наоколо?
07 Септември 2013, Неделя, 01:46 ч.
Автор: Флагман.бг Снимки архив Флагман.бг

Зад този акт запознати прозряха нечисти икономически интереси, виж нашето историческо видео от март 2012 г. 

Община Бургас инвестира 5,5 млн.лева пари по европроект за преобразяването на о.Св.Анастасия като атракция, но преди там да е стъпил крак на първия турист, ще се окаже, че манастир Общината няма! Древната светиня се оказва ставропигиална и съгласно този статут трябва да се предаде на Патриаршията. Познатият за тесните специалисти термин означава неприкосновеност на светската част спрямо тази собственост. Така е съгласно новия закон за имотите на вероизповеданията у нас. Известно беше дотук, че статут на ставропигиални  имат само Рилският, Бачковският и Троянският манастири, тъй като в основите им е забит кръст от ръка на патриарх, а не епископски. Това е белегът, според който се делят църковните имоти, преминаващи под пряката юридсикция на върховната църковна власт. От църквите у нас ставропигиална е храм-пеметникът „Св.Александър Невски“ в столицата. Нотариални актове за ставропигиална собственост на манастира на о.Св.Анастасия скоро ще бъдат представени от Светия синод пред кмета на Бургас Димитър Николов и прехвърлянето на имота няма как да се стане, тъй като новият закон всеки момент влиза в сила. Това съобщи източник от Сливенската митрополия, който е събрал преписката по поръчение на владиката. Самият митрополит Иоаникий мълчи по въпроса дали върху него не е оказван натиск да действа в тази насока.

Проектът за преобразяването на острова като туристическа атракция  е на приключване и манастърът вече е превърнат в музей. Предстои само да се обзаведе с експонатите от различни исторически епохи. При новото положение светинята трябва да остане манастир, в него да се нанесат представители на църквата и да отпадне той като част от туристическия маршрут. Това означава да се провалят критериите за устойчивост на вече реализирания европроект и да се връщат милионите на ЕС.

Запознати твърдят, че зад тази заплаха стоят икономически интереси, а не заинтересованост по религиозно-етични причини. Покрай музея трябва да отвори и историческата му магерница, която да бъде ресторант. Кръчмата вече си има и име - „100 години назад”. Със съдействието на регионалния музей са подбрани и стари бургаски рецепти като основно меню в ресторанта. Пак в обсега на манастира трябва да има млекарна, където ще се предлагат чай и ликьори по манастирски рецепти.

През март 2012 г. представители на Община Бургас заведоха до острова журналисти, за да запечатат за историята какво е представлявало парчето суша, преди да бъде преобразено – виж нашето видео:




В категории: Бургас


Флагман.БГ Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек 20/05/2024, Понеделник 15:20 1
15
Коментара по темата
15.
Интересно....
09.09.2013 15:39:47
0
1
Чета си тука акта за собственост на острова и срещу собственик е записано "НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ", нищо не пише за цървата.....чудна работа!
14.
оффф...
08.09.2013 17:18:37
0
2
Между другото, много хубаво видео! Има ли го някъде в youtube или във vbox7?
13.
Рей
08.09.2013 10:57:11
0
6
Радостина е много права, бе как е възможно тия хора да се нарекат Божии след като гледат само парата и удоволствията. То не бяха коли, имоти и какво ли още не и продължават с глупостите...Нямам думи вече...
12.
Радостина Николаева
08.09.2013 10:32:51
0
8
Църквата, да вземе да си поогледа манастирите във вътрешността на страната, не да се бута само за имоти по морето и по апетитните места. Да ви кача снимки да видите хубави български манастири рушащи се заради немарливостта на същата тая Църква. Обиколих доста миналата година и само тези в които се видят туристи и са по -посещавани изглеждат добре. Има такива които едва се оправят благодарение на малкото стопанство което са си създали и парите които печелят от продажбата на зеленчуците си. Не от Църквата обаче.
11.
Uf
07.09.2013 22:24:14
0
4
Нужна е нова църква в града!!!! Е за това защо няма средства?????
10.
Uf
07.09.2013 22:24:13
0
3
Нужна е нова църква в града!!!! Е за това защо няма средства?????
9.
?
07.09.2013 22:22:13
1
3
В Поморие правят парк върху парцел на манастира и ще плащат наем. Тук какъв е проблемът за същото?
Щото в Бургас не останаха много църкви, след случката с "Кирил и Методий"....
8.
Истината
07.09.2013 21:20:28
0
10
Хайде църквата да спре да се оправдава с Бог, защото много от служителите на църквата отдавна са показали,че не служат на Бог, а за собствени интереси.
Църквата трябва да служи на хората така, че те да са сигурни, че когато се обръщат към нея, се обръщат към Бог. В днешно време аз не мога да видя връзката между църквата и Бог.
Не е нормално и не е праведно зад нечисти интереси да се поставя името на БОГ!!!
7.
бургаска батка
07.09.2013 20:51:46
13
0
до ИСТИНАТА недей тьрси сметка на цьрквата или свещениците това значи да тьрсиш сметка от БОГ а затова ще страдащ вьв вечни мьки
6.
бургаска батка
07.09.2013 20:48:29
8
3
сливенската епархия има мноооого да си врьща на продажния кмет ротариано-масон Николов който унищожи булгаския храм Свети Кирил и Методий в сьдружие с банкера Цеко Минев и банкерката Бориславова -незнам още как митрополита не отльчил с анатема кмета и банкерите така както руската цьрква навремето отльчва един руски владетел пак симето Дмитрий
5.
Истината
07.09.2013 19:37:39
1
8
Църквата е най-богатата и най-наглата организация в България.
Няма ли да вземат да им направят най-накрая една ревизия. Всеки един храм в големите градове печели стотици хиляди на месец!!!! А в същото време църквата се издържа от дарения и са освободени от данъци... Къде потъват тези пари?
4.
?
07.09.2013 15:57:58
2
7
Островът е на църквата, което не значи че ще се провали проектът на общината, а просто че ще и се плаща наем прпимерно на епархията. Има адвокати да се разберат. Но ако парите за проекта са спрени- това вече е друг въпрос и по съвсем други вероятно политически причини
3.
baihui
07.09.2013 15:53:48
1
10
Ебати хитреците!Изчакаха да се построи и реновира и сега върнете го да си спрятаме хомооргиите! Никакво връщане!
2.
nini
07.09.2013 15:46:56
0
4
o kaka cecka snimaaa
1.
няма значение
07.09.2013 15:07:36
1
14
Пак българищинка в цялата история, какво е това завиждане което няма аналог в света. Какво обединение да направим като нация като все трябва нещо да набъркаме на този които се изправя. Толкова ли сме безлични към всичко, България сега трябваше да е рай за всеки а ний аха още малко и ще се затрием.
За всяка добра инциатива ли е необходима народа да излиза на улицата за да градим напред, а не дастоим и да гледаме всички мачове и тъпи сериали по телевизията и да си гледаме жалкото съществуване. Извинявам се ако засягам някого.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Той ще напусне не само поста си, но и съдебната система Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Разкрит е цял манастирски комплекс от 11-и век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди  Театралните постановки се оценяваха от компетентно жури Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №3 отнася невиждан хейт заради постъпката си на финала Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали
Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори