×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ФЛАГМАН, дълбоко възмутен съм, че не знаете кои са каритадите!


ФЛАГМАН, дълбоко възмутен съм, че не знаете кои са каритадите!
Г-н Петков, това са кариатидите от Акропола в Атина, може би тях имате предвид под наименованието каритади. Те са от камък, а не от метал и винаги придържат покрив, а не въздух, каквото е недоразумението в Царево С уважение: Катя Касабова
02 Септември 2013, Понеделник, 14:37 ч.
Автор: Пламен ПЕТКОВ, работи в аптека Ерудита

Статуята в Царево е на древнотракийска богиня и не е уродлива, искам от вас публично извинение,че не познавате културно-историческото наследство

До редакцията на Флагман.бг

Уважаеми госпожи и господа журналисти,

Изключително съм огорчен от статия относно новата статуя в град Царево.

В нея се изказва неприемливото от журналистическа и културно-историческа гледна точка название „урод“ за споменатата статуя на древнотракийска богиня. По този начин статията спекулира за древният образ на божествата, почитани по тракийските (в наше време български) земи.

До колкото се вижда от снимката, статуята е реплика на каритадите, поддържащи свода на свещарската гробница, която е обект от световното и културно наследство на ЮНЕСКО и е сред Стоте национални туристически обекта. Което обосновава факта, че това не може да бъде „уродливо“, а самата статуя в Царево – „уродлива“.

Като гражданин съм дълбоко възмутен от използвания език в статията. Журналистическата етика предполага обективност в изказа, а крайни понятия като „урод“, и то за културна постройка, вече факт в града ви, уронват престижа на професията, и новинарския ви сайт.

Моля за публично извинение на журналистката, защото като гражданин на България, уважаващ древното наслество на страната, се чувствам обиден от незачитането, а вероятно и незнанието относно историята, преди навлизането на християнската вяра по земите ни.

С уважение,
Пламен Петков

P.S. Това е писмото, което получихме от нашия читател днес, публикуваме го без намеса на редактор и коректор, за да не бъдем обвинени в последваща проява на непрофесионализъм. Защото може и да има каритади, но ние да не знаем, тъй като сме просто журналисти, а не тесни специалисти по древна история.

 Разбираме от публикации в много български медии от последните два дни, че с появата на снимката край брега на Царево във Флагман от петък, сме предизвикали сериозен обществен дебат – дали женската фигура от някаква сплав е най-подходяща за символ на Царево? Ние отразихме настроенията в южния морски град по повод появата на кичозния монумент и питахме кмета Георги Лапчев дали е свикал обществено обсъждане на проекта, минавала ли е идеята му през задължителен експертен съвет в Общината, по каква процедура и на кого е възложено изпълнението на поръчката? Най-малкото – да се знае името на българския Фидий, получил честта да отлее това чутовно чудо.  

Между другото, мисията на кариатидите, които са скулптирани с длето и са от камък, е да придържат тежък покрив – както шестте стройни красавици от Балкона на Акропола в Атина, така и тези от стените в тракийската гробница на българското с.Свещари.

 Ние искаме да успокоим духовете в Царево, защото подобна е била съпротивата и срещу символа на Париж – Айфеловата кула. Когато общинските власти разрешили на инж. Густав Айфел да вдигне железобетонното стърчащо чудо през 1889 г. по повод Световното търговско изложение, срещу него се надал страхотен вой от най-видните общественици на Европа. Те призовали веднага след форума да се демонтира грозотията от сърцето на френската столица. Ги Дьо Мопасан бил толкова отвратен от желязната конструкция, че напуснал завинаги любимото си бистро край Сена, за да не попада тя в панорамата, докато отпива в дълбок интелектуален размисъл кафето си.  

Възможно е за тази „недодялана“ жена от метал край брега на Царево, поколенията да отредят същата съдба.


С уважение към жителите на Царево 

ФЛАГМАН


В категории: Царево


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
32
Коментара по темата
32.
урсуз
18.09.2013 08:59:19
2
0
Пак излишни коментари , пак политически украски и неразбиране.
Защо е нужно обществено обсъждане , като територията на която ще се постави паметника е публична държавна собственост.Може да е в акваторията на общината , но собствеността е друга. И защо подръжниците на П. А сега бълват зловоние.Къде бяха те когато ни натресе он стар кораб за паметник /сеновал/ в центъра на Царевого и забелжете на цена над 500 000 лева от общинската хазна.Мястото на един кораб е в морето , а не в центъра на града.И си мисля ,че ако кмет бе отново П. А нищо чудно образа на паметника да
е един мъжки орган , чийто място е в гащите и той заинтересовано да го сложи на мястото на фара.
31.
Do 9
10.09.2013 07:47:55
1
1
До номер 9 : Ти , господине, в качеството си на какъв обиждаш хората от Царево? Я първо си виж аборигенската граматика и после се изхвърляй. Дори "аборигени" не знаеш как се пише.
30.
avram bakalina
07.09.2013 21:06:38
0
5
za statuiata razbrahme no zahto e promenil gerba na grada .ti za gospod li se mislih obiasni mi molia te koi si ti 4e hte promeniah simvolite na grada .misleh 4e si pone malko umen no se okaza 4e si mnogo prost kalyf.prosto niamam dumi nali utre hte ti svyrhi mandata kaji mi kak hte se razhojdah po ulizite na grada
29.
До №21
07.09.2013 15:14:19
0
1
Господи, колко си проста...
28.
ватман
05.09.2013 15:48:09
2
0
Щом ще махат тази грозна езиеска статуя да махат нестинарството и тричането на кучета!Веднага!
27.
ПЕТРОВ
05.09.2013 09:03:29
0
1
И този май усети нещо постфактум и веднага "обърна палачинката"
26.
Eх,тези шегаджии от другите сайтове
04.09.2013 21:24:26
8
2
"Община Царево бе осъдена да плати 520 000 лева заради разпорежданията с гори на бившия кмет на общината Петко Арнаудов, съобщи сайтът "Дневник"."
25.
???
04.09.2013 20:56:57
2
1
Християните да кажат "ся кво прайм с тричането и с нестинарите"!
24.
a0007a
04.09.2013 16:47:42
10
12
В гр.Царево трябва да има паметник на Петко Арнаудов. На входа на града, на фара, в морската градина, навсякъде. Той е един от основноте хора допринесли градът днес да изглежда така - грозно разрастнал се, с нерентабилни инвестиции - пристанище на хартия, немски център харизан на държавата, музей за жена му, пречиствателна с проблеми и др. и остаряла инфраструктура.
Трябва да има паметник, за да помнят и хора като В.В, М.Н, Г.С, Ст.Й., Балабана и сие, кой им даде хляба в ръцете и на чий гръб влачат цял живот.
За да се вижда от далеч.
Не да се чудите после защо Царево няма турсти, защото Царево в град от селски тип, предимно с жители, преселили се от селата, в което няма нищо лошо разбира се. Но град, в който няма атракции, няма инфраструктура до съставните му селища и квартали. Заслугата е на червеният отбор юнаци и на никой друг. Давай Ягода, ти си на ход във форума. Организирай на бързо писачите.
23.
до 21
04.09.2013 08:49:47
0
5
Пише се "убедена", а не "обедена"!
22.
Аз
04.09.2013 07:37:06
0
4
А на нас кой ще ни се извини. Натрапиха ни това нещо отново без да ни питат. И ние сме българи. Не , че имам нещо против траките , имали са велика цивилизация и са били майстори на изкуството, но тук изповядваме християнство. Общинарите с техните езически наклонности да си я занесат в къщи тая грозотия.
21.
Флагман-неграмотни
04.09.2013 00:05:28
1
2
Много сте НЕГРАМОТНИ ФЛАГМАН пише се КАРИАТИДИ а не КАРИТАДИ ...вече съм 100 % обедена ,че сте неграмотни журналисти,непознаващи българската история .Чак ми е смешно, толкова сте смешни.Като пишете статия поне гледайте да няма правописни грешки,или поне ако не знаете как да изписвате правилно думите,проверете ,за да не ставате смешни ..как може такова нещо .Вие сте срам и позор за българският народ .Неграмотници .Чела съм всички ваши статии и 90 % от тях са пълни с правописни и граматически грешки, а пък да не говорим за вулгарният и " грозен " език който използвате .Показвате си "селянията".
20.
Кюприйска баба до Царевци
03.09.2013 13:28:53
2
12
Ухси Царевции, елате при нас баба, елате към Приморско, ние да ви командоряме и на тогъва ше вкараме в пътя, че то комай не се траете. Що тъй бре баба? Ко не ви уйдисва тъя мома, вижте я колко е напета?! Ако дойдете при нас, ше ви командори нашият кумет, много оправно момче е, я мидарници, я рибарник в морето може да ви стори, е, може и без плаж да останете, ама вие не си го вързвайте на кусур, Ваш Петко и Георги ряпа да ядът. А, щях да забрая, викнете наш созополски, демек, есекийски Божидар, той ше ви даде акъл ко да сторите!
19.
иван
03.09.2013 11:30:41
1
4
остай те ги тия каритадити кажете лапчев каде и какво правеше на фешева.Дали е успял и .... там?
18.
леля Цурка от 5тия етаж
03.09.2013 10:51:24
8
1
Те и айфеловата кула първо не харесваха,на благодарение на нея Париж стана Париж.За кво друго да ходят та м туристи-друго си е фото с чуждо гадже или булка на високото,всички да я видят и научът .
17.
Добавете коментар
03.09.2013 10:16:47
1
8
УВАЖАЕНИ Г/Д КМЕТ ПОД ЧЕХАЛ ДЪЛБОКО СЪМ ВЪЗМОТЕН ОТ ВАЩА ПРОСТОТИЯ НО НО ЗА ВАС МНОГО РАБОТИ СА НОРМАЛНО А ЗА ОБЩЕСТВО НЕ.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТОЗИ ПОСТ НЕ Е ЗА ВАС И НЯМА КАК ДА ПРОДАЛЖИТЕ С ИЗКУСТВЕНИТЕ СИ ПОСТЪПКИ И НЕОБМИСЛЕНИ ДЕЙСТВИЯ !
16.
kasab0va
03.09.2013 08:36:51
8
3
Тандемът Касабова-Арнаудови подстрекават хората към омраза, вероятно неволно, чрез редица поставени на тезгяха статии.
И точно тогава ще се появи възрастният г-н Арнаудов, покровителят на християните.
15.
КАРИТАР
03.09.2013 01:17:36
1
5
ЕБАХ ТИ ПРОСТОТИЯТА ,КАРИТАРИ, ОТ КЪДЕ СЕ ПРЪКНАХА, И ТО В ЦАРЕВО.
14.
До 13 и 12
03.09.2013 00:00:51
1
6
Евала - най сетне умни хора да се изкажат. И сега 150 хилки някой Боков човек ги лапна вай вай - Лапчев да каже кой го направи това грози шише с нашите пари
13.
Земеделец
02.09.2013 23:40:34
0
8
Кошница веян паламуд решава новия символ на Царево.Никулден 2012 год.Скъп гост за Царево е Бойко Борисов.
"Всенародния любимец" така се разчувства от подаръка ,че на изпроводяк той щедро обещава 150 000 лева за съборения фар, но решавайки че това няма да е достатъчно, прави още един благороден жест и съобщава че фарът ще бъде окичен със статуя на Тракийска богиня.И като грижовен бащица на нацията, който мисли за всичко, Борисов обявява, че тази "неродена мома" трябва да стане... новия символ на Царево.
На 02.09.2013г.Изпълнителят на поръчката и кмет на Царево/не му споменавам името/се изтъпанчва в медиите и гръмогласно заявява; - Че статуята фар ще бъде символ не само на Царево, но и на цяла България.В средиземно море и в Черно море ,никъде нямало фар който да представлява статуя,в древността имало такъв символ "Родоския колос", а нашият фар ще бъде първия такъв в наши дни. Ще бъде нещо изключително.
Да му се чудиш на акъла!
ПО ГОЛЯМ ГРАНДОМАН И ОТ КОМУНИСТИТЕ, ТА ЧАК ГИ ЗАДМИНА.
РЕШИЛ Е ДА СМЕНЯ КАЛЕНДАРА И ОТ НЕГОВОТО КМЕТУВАНЕ ДА ЗАПОЧВА ЛЕТОБРОЕНЕТО ЗА ЦАРЕВО !
12.
ВЕЩ ПО ВЪПРОСА
02.09.2013 23:09:35
0
5
До Пламен Петков, работещ в аптека Ерудита
В своя статия ръководителката на разкопките на Гробницата от Свещари, Мария Чичикова пише; -следвайки модата на елинистическата архитектура,за която е характерно търсенето на живописни ефекти в гробната камера сполучливо е вместен фриз от десет женски фигури.Жените са високи около 1,20 м..... Ръцете им ка свити подобно на кариатиди. Наред с идеализираните лица на млади момичета са представени почти реалистични портрети на зрели жени със своеобразна изразителност.
КАКВА ТРАКИЙСКА БОГИНЯ , КАКВИ КАРИАТИДИ?
НЯМА БОГИНЯ, НЯМА КАРИАТИДИ !
ОБИКНОВЕНИ ТРАКИЙСКИ МОМИЧЕТА И ЖЕНИ!
ТОЛКОВА ! ЧЕТЕТЕ !!!
11.
????
02.09.2013 21:59:57
0
3
този Петков дето се плюнчи , аптекар ли е , художник ли е, склуптор ли или поставено лице на фамилия Йонови.
10.
????
02.09.2013 21:59:56
0
4
този Петков дето се плюнчи , аптекар ли е , художник ли е, склуптор ли или поставено лице на фамилия Йонови.
9.
do g-n Petkov
02.09.2013 21:56:34
1
5
Ами уважаеми господине вие като сте толкова сведущ що не си проведохте процедурата - да направите обществено обсъждане, както е по закон и да обясните на аборегените от Царево какво е това и за какво ще послужи, а поставихте нашия любим кмет в небрано лозе.
8.
Мона Лиза
02.09.2013 17:28:29
0
7
Защо така Катя Касабова постъпва с мене сегааааа и тая моята подлога дето се излага кой пък и каза да пише писма - не съм си го поръчвал и аз даже не знам че работи Пламен в аптека ЕРУДИТА? Ама пък сега какво й туй ЕРУДИТА?
7.
do #2 - iv
02.09.2013 15:59:03
0
11
Много се бъркаш , мой човек ! Кмета си е чистокръвен Гет ! ... 36 поколение ! Не го познаваш кой е ! И половината ,,град" са само от Гети ... и други футболни атрибути !
6.
do #2 - iv
02.09.2013 15:59:03
1
9
Много се бъркаш , мой човек ! Кмета си е чистокръвен Гет ! ... 36 поколение ! Не го познаваш кой е ! И половината ,,град" са само от Гети ... и други футболни атрибути !
5.
Иван Илонков
02.09.2013 15:53:33
0
12
Нито едните разбирате от джурналистика , нито другите от хистория ! И пак под вола - теле търсите - кой бил поръчал , кой бил взел парите ... ! Шменти - капели ... от едноименните разкази за Винету и бат Гойко ! Не мойте да погледнете дълбокия замисъл на кмета в статуята ! Това вий проблема ! Кмета се ориентира (погледнато статуята ) много правилно гео-физически и е с няколко месеца напред , пред вас с мисленето имайки в предвид предстоящата ситуация в региона ! Статуята не е нито на каритади , нито и на която и да е Тракийска или каквато и да е богиня ! Погледнете я още веднаж добре и ще разберете че е изображение на КаритадиЕ или както се е казвала до преди няколко месеца - Керанка ! На главата си не потдържа никакви сводове , а тава с баклава и Турско кааве за Боюр на комшулука след някой и друг ден ! Та това е смисъла от статуята в ,,града" ! Питайте кмета ако не вярвате !!!
4.
Иван Илонков
02.09.2013 15:53:33
0
16
Нито едните разбирате от джурналистика , нито другите от хистория ! И пак под вола - теле търсите - кой бил поръчал , кой бил взел парите ... ! Шменти - капели ... от едноименните разкази за Винету и бат Гойко ! Не мойте да погледнете дълбокия замисъл на кмета в статуята ! Това вий проблема ! Кмета се ориентира (погледнато статуята ) много правилно гео-физически и е с няколко месеца напред , пред вас с мисленето имайки в предвид предстоящата ситуация в региона ! Статуята не е нито на каритади , нито и на която и да е Тракийска или каквато и да е богиня ! Погледнете я още веднаж добре и ще разберете че е изображение на КаритадиЕ или както се е казвала до преди няколко месеца - Керанка ! На главата си не потдържа никакви сводове , а тава с баклава и Турско кааве за Боюр на комшулука след някой и друг ден ! Та това е смисъла от статуята в ,,града" ! Питайте кмета ако не вярвате !!!
3.
Lili
02.09.2013 15:44:09
1
16
Сега е моментът прокурор да се самосезира и да вземе да направи проверка на усвоените средства и тяхното разпределение. Какво за кое и защо за какво?!!! И накрая гротеската да бъде претопена че аман от тарикати които влачат парите на средностатистическия данъкоплатец!
2.
iv
02.09.2013 15:18:22
2
20
Наистина статуята е грозна и недодялана - много е далеч от кариатидите от Свещари. Освен това гробницата в Свещари е дело на племето гети, което няма нищо общо с Царево. Голяма глупост е сътворена в Царево - статуята е паметник на невежеството и глупостта. В Несебър кмета Николай Трифонов сътвори същата глупост - едно хермафродитно същество се издига пред града в морето. Но Царево го надминава. Целта е едни големи пари да бъдат откраднати - за това става дума....
1.
Браво!
02.09.2013 15:13:01
4
13
Професионален и коректен отговор на Флагман и Катя Касабова! Който пише и говори друго, то означава че е доста далеч от журналистическата професия и екипът на Флагман! Респект към историята!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори