×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Винпром „Карнобат” – започна гроздоберът на раннозрейката


Винпром „Карнобат” – започна гроздоберът на раннозрейката
Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс
02 Септември 2013, Понеделник, 14:25 ч.
Автор: Флагман

Карнобатските лозари успяха преди всички да приберат ранните сортове

Първото грозде от „Раннозрейката“, както е по-известен прочутият ракиен сорт „Перла“, вече е в избите на „Винпром Карнобат“. Старите лозари го познават и под това име, защото се бере пръв, още в началото на август, а от него се приготвят най-ароматните и висококачествени ракии.

Агрономите на компанията издадоха, че това е един от най-трудните за отглеждане сортове. По тази причина през последните двадесет години много лозари се отказаха от него. Старите насаждения са не повече от стотина декара в цялата страна, а малцина си спомнят вкуса на истинската ракия от перлово грозде. Днес „Винпром Карнобат“ става първият български производител, който възражда един от най-любимите сортове на всички ракиджии. През следващите пет години, винпромът планира да засади още над 500 дка собствени лозя с „Перла“. От тях в България отново ще се правят висококачествените Перлови ракии, които в миналото прославяха страната на международните пазари.

За да дадат богат плод, лозичките „Перла“ се нуждаят от много слънце, а почвите трябва да са леки, песъкливи и средно каменисти, разказа главният агроном на „Винпром Карнобат“. Но най-важно е да има достатъчно валежи от май до юли, защото на плода му трябва обилно напояване до самия гроздобер. Най-добър за засаждане е тероарът в близост до Карнобатската котловина. Там почвите са плодородни, а южните склонове осигуряват обилно слънчево греене, отлична проветривост и оптимално разпределение на валежите през пролетта и лятото. Лозичките са засадени върху терени с надморска височина от над 300 метра, с изразена камениста структура. Така денем слънцето ги огрява от всички страни, а нощем, когато температурите паднат, камъните отдават топлина и ускоряват зреенето. Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс. Не случайно още преди век най-много масиви с този сорт са били засадени в района на Карнобат, където днес са 20-те хиляди дка собствени лозя на едноименния винпром.

“Колкото и да е трудоемко отглеждането на „Перла“-та“, най-големият майсторлък е брането“ , споделиха технолозите на Карнобат. Гроздето трябва да се бере веднага след узряването, защото иначе бързо омеква и гние. Ципата му трябва да е непокътната, тъй като от нея се извличат най-ценните съставки за ракията. Още от средата на юли нашите агрономи са ежедневно в масивите с „Перла“, за да ги оберат в единствените два дни от август, когато са достигнали максимална зрялост. Другото предизвикателство пред майсторите на истинската Перлова ракия е транспортирането на гроздето. Плодът е изключително крехък, трудно се съхранява и не може да пътува на дълги разстояния. В Карнобатския край „Перла“-та се бере ръчно още преди разсъмване и внимателно се подрежда в малки дървени касетки от по 3 кг, които запазват целостта на узрелите зърна. Лозята с този сорт са разположени в максимална близост до производствения комплекс и минути след прибирането, гроздето е вече в избите на „Винпром Карнобат“.

Тази година в Карнобат богатата реколтата от перлово грозде надхвърля 850 кг от декар, достигната е и най-високата захарност от 21-22 градуса. Ценният перлов дестилат вече отлежава в прочутите дрянови бъчви, станали запазена марка на „Винпром Карнобат“. Те прекрасно подчертават богатия плодов аромат на сорта и са гаранция, че не след дълго ценителите ще дегустират пивка и висококачествена Перлова ракия, която ще е без аналог на родния пазар.

„Перла“-та е най-ранният сорт грозде и узрява в края на юли и началото на август. Преди близо век е получен от кръстоска между Мискет и Шасла. Латинското му наименование е „Перл дьо Ксаба“, а в някои региони на България е по-известен като „Раннозрейка“. Средният добив от една лоза е от 3 до 5 кг, а от декар се добиват между 800 и 1000 килограма. Гроздето е подходящо както за прясна консумация, така и за направа на богати и ароматни ракии. В Съединените щати пък от него се приготвят интересни и екзотични вина.


Традиционните винени и ракиени сортове в лозята на „Винпром Карнобат“ също дават отлична реколта. Вече е обрано гроздето за „Карнобатска гроздова“ - Димят и Тамянка, а до няколко седмици в избите ще влязат Червен Мискет, Юни Блан и Ркацители, от които се приготвя уникалната „Карнобатска специална селекция“. Високи добиви даде и престижния сорт Мускат Отонел, засаден върху най-плодородните терени специално за „Карнобатска Мускатова“ ракия. Любителите на елегантните бели вина догодина ще дегустират изключително богато и свежо Шардоне от серията CHATEAU KARNOBAT, защото гроздето на сорта тази есен е с изключителни показатели, издадоха технолозите на „Винпром Карнобат“.

 


В категории: Карнобат


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Расте дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ Расте дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ Според социолога Димитър Ганев „сглобката“ може да се окаже невъзможна след изборите, ако „промяната“ съвсем олекне електорално Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка
Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори