×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Винпром „Карнобат” – започна гроздоберът на раннозрейката


Винпром „Карнобат” – започна гроздоберът на раннозрейката
Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс
02 Септември 2013, Понеделник, 14:25 ч.
Автор: Флагман

Карнобатските лозари успяха преди всички да приберат ранните сортове

Първото грозде от „Раннозрейката“, както е по-известен прочутият ракиен сорт „Перла“, вече е в избите на „Винпром Карнобат“. Старите лозари го познават и под това име, защото се бере пръв, още в началото на август, а от него се приготвят най-ароматните и висококачествени ракии.

Агрономите на компанията издадоха, че това е един от най-трудните за отглеждане сортове. По тази причина през последните двадесет години много лозари се отказаха от него. Старите насаждения са не повече от стотина декара в цялата страна, а малцина си спомнят вкуса на истинската ракия от перлово грозде. Днес „Винпром Карнобат“ става първият български производител, който възражда един от най-любимите сортове на всички ракиджии. През следващите пет години, винпромът планира да засади още над 500 дка собствени лозя с „Перла“. От тях в България отново ще се правят висококачествените Перлови ракии, които в миналото прославяха страната на международните пазари.

За да дадат богат плод, лозичките „Перла“ се нуждаят от много слънце, а почвите трябва да са леки, песъкливи и средно каменисти, разказа главният агроном на „Винпром Карнобат“. Но най-важно е да има достатъчно валежи от май до юли, защото на плода му трябва обилно напояване до самия гроздобер. Най-добър за засаждане е тероарът в близост до Карнобатската котловина. Там почвите са плодородни, а южните склонове осигуряват обилно слънчево греене, отлична проветривост и оптимално разпределение на валежите през пролетта и лятото. Лозичките са засадени върху терени с надморска височина от над 300 метра, с изразена камениста структура. Така денем слънцето ги огрява от всички страни, а нощем, когато температурите паднат, камъните отдават топлина и ускоряват зреенето. Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс. Не случайно още преди век най-много масиви с този сорт са били засадени в района на Карнобат, където днес са 20-те хиляди дка собствени лозя на едноименния винпром.

“Колкото и да е трудоемко отглеждането на „Перла“-та“, най-големият майсторлък е брането“ , споделиха технолозите на Карнобат. Гроздето трябва да се бере веднага след узряването, защото иначе бързо омеква и гние. Ципата му трябва да е непокътната, тъй като от нея се извличат най-ценните съставки за ракията. Още от средата на юли нашите агрономи са ежедневно в масивите с „Перла“, за да ги оберат в единствените два дни от август, когато са достигнали максимална зрялост. Другото предизвикателство пред майсторите на истинската Перлова ракия е транспортирането на гроздето. Плодът е изключително крехък, трудно се съхранява и не може да пътува на дълги разстояния. В Карнобатския край „Перла“-та се бере ръчно още преди разсъмване и внимателно се подрежда в малки дървени касетки от по 3 кг, които запазват целостта на узрелите зърна. Лозята с този сорт са разположени в максимална близост до производствения комплекс и минути след прибирането, гроздето е вече в избите на „Винпром Карнобат“.

Тази година в Карнобат богатата реколтата от перлово грозде надхвърля 850 кг от декар, достигната е и най-високата захарност от 21-22 градуса. Ценният перлов дестилат вече отлежава в прочутите дрянови бъчви, станали запазена марка на „Винпром Карнобат“. Те прекрасно подчертават богатия плодов аромат на сорта и са гаранция, че не след дълго ценителите ще дегустират пивка и висококачествена Перлова ракия, която ще е без аналог на родния пазар.

„Перла“-та е най-ранният сорт грозде и узрява в края на юли и началото на август. Преди близо век е получен от кръстоска между Мискет и Шасла. Латинското му наименование е „Перл дьо Ксаба“, а в някои региони на България е по-известен като „Раннозрейка“. Средният добив от една лоза е от 3 до 5 кг, а от декар се добиват между 800 и 1000 килограма. Гроздето е подходящо както за прясна консумация, така и за направа на богати и ароматни ракии. В Съединените щати пък от него се приготвят интересни и екзотични вина.


Традиционните винени и ракиени сортове в лозята на „Винпром Карнобат“ също дават отлична реколта. Вече е обрано гроздето за „Карнобатска гроздова“ - Димят и Тамянка, а до няколко седмици в избите ще влязат Червен Мискет, Юни Блан и Ркацители, от които се приготвя уникалната „Карнобатска специална селекция“. Високи добиви даде и престижния сорт Мускат Отонел, засаден върху най-плодородните терени специално за „Карнобатска Мускатова“ ракия. Любителите на елегантните бели вина догодина ще дегустират изключително богато и свежо Шардоне от серията CHATEAU KARNOBAT, защото гроздето на сорта тази есен е с изключителни показатели, издадоха технолозите на „Винпром Карнобат“.

 


В категории: Карнобат


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
85% са в собствен дом, ама едва го отопляват 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват Страната ни и на челна позиция по липса на вътрешна баня и тоалетна За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери Девет пожарникари се борят с огнената стихия Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Той е преместен от Клиниката по травматология в интензивното отделение Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си локация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК
И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори