Хапваме тестиси, трътки и вимета за мезе!
18 Юли 2013, Четвъртък, 18:56 ч.
В колбасите ни има всичко друго, само не и месо
Свински и телешки тестиси, вимета, трътки и уши в пастета, зурли в марковите кренвирши, пилешки изрезки, кости и кожа в салама. Това най-често се среща в родните колбаси, показва журналистическо разследване на "Телеграф". Работници в такива предприятия не смеят да ядат от продукцията, след като виждат как се прави, довериха хора, заети в колбасарската промишленост. Все още не е намерено приложение на рогата, копитата, човките и перата, но е въпрос на време да се случи. Свинската четина и мигли отдана си ги хапваме в някои деликатеси, а понякога оттам наднича и част от око. Българските производители вече са се оборудвали с машини, в които като сложиш свинска глава, след секунди тя излиза от другата страна във вид на пастет, в който се намира целият череп, очите, кожата, миглите и зурлата. Друга машина поема цели недооскубани кокошки и те също стават на пастет с кожата и костите, наречен със звучното име пилешки. За по-голяма обемност се добавя соя, нишесте и желатин, а неприятният вкус се маскира с десетки лютиви и миризливи подправки. На всичкото отгоре трътките и свинските глави не са пресни, а първо престояват няколко дни на витрината за охладено месо и като поизгубят търговския си вид, миг преди да се вмиришат, заминават за преработка. Ако пък смятате, че пушен или варен сински бут наистина е абсолютно автентичен, пак трябва да попитате работниците. Това свинско се внася в големи дълбоко замразени пакети, размразява се за една вечер да омекне и от него се приготвя прясно жарено, пушено, варено-пушено и всякакъв друг вид деликатесно месо. Вносното е на достатъчен брой години, защото производителите избират евтиното, а след това с помощта на боя и подправки се превръща в колбас, които се търси на пазара. В малоткрайните колбаси пък се слагат диафрагми, гръкляни, черен и бял дроб, уши, бузи, далаци и дори крака. За да има по-примамлив вид колбасът, напоследък е модерно и да му се слага изкуствена сланина на кръгчета или с друга форма, защото истинската е скъпа. Така че ако си купите някой колбас, замислете се какво всъщност ядете, съветват работници.
В категории:
Бизнес






Повдигнаха обвинение на румънеца, причинил верижното меле на „Хаинбоаз“
02/08/2025, Събота 13:40
0

Тодор Славков се самоубил заради нелечима болест?
02/08/2025, Събота 13:33
0

Коцето показа новия си палат в Царево, разкри и за дуета с щерка си (ВИДЕО)
02/08/2025, Събота 13:17
0

Денков за КПК: Ако ще закриваме едно неработещо нещо, да закрием цялата държава
02/08/2025, Събота 13:00
0

Лидерът на БСП Зафиров: Йотова е възможна номинация за президент
02/08/2025, Събота 12:56
3

Повдигнаха обвинение на румънския шофьор, причинил тежката катастрофа с 10 пострадали
02/08/2025, Събота 12:33
0

Костадинов подкрепи Батков-син и протестиращите на "Маказа"
02/08/2025, Събота 12:03
5







Силен старт на Lozenets Music Fest 2025
02/08/2025, Събота 10:30
0
Защото горенаписаното ми се струва доста сериозно .