Хапваме тестиси, трътки и вимета за мезе!
18 Юли 2013, Четвъртък, 18:56 ч.
В колбасите ни има всичко друго, само не и месо
Свински и телешки тестиси, вимета, трътки и уши в пастета, зурли в марковите кренвирши, пилешки изрезки, кости и кожа в салама. Това най-често се среща в родните колбаси, показва журналистическо разследване на "Телеграф". Работници в такива предприятия не смеят да ядат от продукцията, след като виждат как се прави, довериха хора, заети в колбасарската промишленост. Все още не е намерено приложение на рогата, копитата, човките и перата, но е въпрос на време да се случи. Свинската четина и мигли отдана си ги хапваме в някои деликатеси, а понякога оттам наднича и част от око. Българските производители вече са се оборудвали с машини, в които като сложиш свинска глава, след секунди тя излиза от другата страна във вид на пастет, в който се намира целият череп, очите, кожата, миглите и зурлата. Друга машина поема цели недооскубани кокошки и те също стават на пастет с кожата и костите, наречен със звучното име пилешки. За по-голяма обемност се добавя соя, нишесте и желатин, а неприятният вкус се маскира с десетки лютиви и миризливи подправки. На всичкото отгоре трътките и свинските глави не са пресни, а първо престояват няколко дни на витрината за охладено месо и като поизгубят търговския си вид, миг преди да се вмиришат, заминават за преработка. Ако пък смятате, че пушен или варен сински бут наистина е абсолютно автентичен, пак трябва да попитате работниците. Това свинско се внася в големи дълбоко замразени пакети, размразява се за една вечер да омекне и от него се приготвя прясно жарено, пушено, варено-пушено и всякакъв друг вид деликатесно месо. Вносното е на достатъчен брой години, защото производителите избират евтиното, а след това с помощта на боя и подправки се превръща в колбас, които се търси на пазара. В малоткрайните колбаси пък се слагат диафрагми, гръкляни, черен и бял дроб, уши, бузи, далаци и дори крака. За да има по-примамлив вид колбасът, напоследък е модерно и да му се слага изкуствена сланина на кръгчета или с друга форма, защото истинската е скъпа. Така че ако си купите някой колбас, замислете се какво всъщност ядете, съветват работници.
В категории:
Бизнес
74-годишен загина при жесток удар в дърво край Средец
Той е чехльо и ще си остане винаги ерген, избухната зрителите
Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО
Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години
Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени...
Слънце, дъжд и гръмотевици през новата седмица
27/05/2024, Понеделник 09:09
0
74-годишен загина при жесток удар в дърво край Средец
27/05/2024, Понеделник 08:57
0
Учениците от четвърти клас на изпит по български език и литература
27/05/2024, Понеделник 08:05
0
Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО
27/05/2024, Понеделник 07:45
6
200-метрова "трапеза" на "Шан-з-Елизе" в Париж
27/05/2024, Понеделник 07:27
0
Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години
26/05/2024, Неделя 22:00
4
Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче
26/05/2024, Неделя 21:56
8
Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър
26/05/2024, Неделя 21:54
0
Мъжете от тези три зодии са най-заклетите ергени
26/05/2024, Неделя 21:43
1
Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува
26/05/2024, Неделя 21:31
0
Имате ягоди и се чудите какво да ги правите? Пробвайте този сладкиш - не е кекс, а злато!
26/05/2024, Неделя 21:16
0
Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени...
26/05/2024, Неделя 21:00
11
Защото горенаписаното ми се струва доста сериозно .