×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проверки срищу незаконните къмпинги започват в Царево


10 Юли 2013, Сряда, 12:41 ч.
Източник: Стандарт нюз

В къмпинг "Арапя" е пълен с диви туристи, чиито каравани са много опасни

Плажуващи на къмпинг "Арапя", в който попадат и земеделски земи, бунгала и хотели, нарушават екоравновесието в района, съобщи бТВ, позовавайки се на пресслужбата на общината.

Именно върху земеделските земи се настаняват незаконно почиващи. Собствениците на имотите и останалите почиващи в къмпинга недоволстват и протестират всеки ден.

С годините незаконното къмпингуване се е превърнало в масова практика, а именно поставянето на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи, без каквито и да е санитарни и хигиенни условия.

Освен, че предизвикват недоволството на останалите летуващи, незаконно поставените каравани са и буквално опасни. Те са свързани с електрозахранването чрез разклонители, минаващи през пясъка или под земята, без да се виждат. Проверките в "Арапя", ще бъдат извършвани от комисия, в която ще влизат общински служители и представители от собствениците на имоти в къмпинга.

Собствениците не плащат никакви данъци на общината, тъй като терените им са със статут на земеделска земя. Върху тези земи обаче цяло лято има къмпингуващи, които оставят тонови отпадъци.

По данни на дирекция "Местни данъци и такси" в Царево обитателите на къмпинга са в пъти повече, отколкото по документи. Собственици на земи заявиха, че не могат да се разпореждат с имотите си. Много от тях не могат да променят предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди и да бъдат допуснати до изработване на подробен устройствен план за имота.

Поради факта, че съдът отмени Общия устройствен план на Царево, за момента са спрени всякакви процедури по промяна на статута на земите.


В категории: Царево


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Бетоновоза - багера и резачката
15.07.2013 22:56:29
0
1
Де да беше само Арнаудов..... Гората се сече и сега за Турция. Кой я сече? На война ли трябва да се вдигнем, за да си защитим земята и природата? Защото всички са маскари. Колко са двулични само , лъжат те в очите преди избори, а после все едно не съществуваш. Все едни и същи празни обещания, после им ядем лайната. А гората - всеки път чувам резачките нейде в далечината като излезем на разходка. Целогодишно ги чувам, явно няма почивка там. И всеки път се чудя как все още има живи дървета. Обичам Странджа и ме боли за нея. Много.
10.
Боклук
15.07.2013 20:23:43
3
3
Бившият червен кмет на Царево Петко Арнаудов, прочул се със скандални корупционни сделки, настоява пред съпартийците си да го устроят на висок пост на държавната трапеза. Арнаудов е хвърлил око на поста председател на Управителния съвет на Югоизточното държавно предприятие, което е най-голямото в страната. За пазарлъците около трудоустройването на Арнаудов съобщиха два независими източника на Биволъ.

Арнаудов, известен също като агент на ДС "Иванов", е от вътрешнопартийната клика на Георги Първанов - агент "Гоце". За три мандата кметуване в Царево той натрупа богата на обществени скандали властова биография. Достатъчно е да се припомни ролята му в скандалната сделка "Корал", разследвана от прокуратурата и незаконния строеж "Златна Перла", съборен миналата година. През 2008 г. инициативата на Арнаудов за заличаването на Парк Странджа предизвика бурна обществена реакция, която го увековечи в черния списък на враговете на българската природа.

Заради тези си "заслуги" и твърдата подкрепа за "Гоце", Арнаудов изпадна в немилост в собствената си партия и не успя да стане нито депутат, нито областен управител, нито зам. областен. Желание да се нареди на държавната софра обаче не му липсва. Шефското място в горите изглежда на пръв поглед по-скромна цел и партийно приемливо назначение, което може да мине незабелязано на фона на скандалното кадруване на ДПС при областните управители. Но този пост е стратегически, защото ще даде в ръцете на Арнаудов огромен корупционен ресурс, който бързо може да бъде мобилизиран, за да подхрани партийните каси при евентуални нови избори.

Реванш на съветската лесовъдна школа

В УС на Югозападното дружество в момента влизат Пейчо Върбанов, близкият до него Александър Иванов и сегашния директор на РУГ-Бургас Румен Желев, който пък е активист на ГЕРБ. Планът за трудоустройване на 63 годишния Петко Арнаудов включва и "реабилитиране" на неговия връстник, бившия шеф на РУГ-Бургас Мишо Жеков, който също трябва да влезе в УС, след като стане шеф на РУГ-Бургас на мястото на Румен Желев, научи Биволъ. Докато шефства при Тройната коалиция, лесовъдът Мишо Жеков върти и бизнес с дървен материал за опаковки чрез фирмата "Абанос" ООД, показа проверка във фирмените регистри. Този бизнес той продължава и до днес, като формално фирмата се управлява от сина му Явор Жеков.

Capture_2013-07-14_a_16.36.14

Мишо Жеков, бивш шеф на РУГ-Бургас и собственик на фирма за дървени опаковки

Сянката на Емо Фаса

В момента Югоизточното държавно предприятие се управлява от Пейчо Върбанов, протеже на скандалния бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса. Въпреки авторството на едни от най-безобразните лобистки закони при ГЕРБ, Фаса оцеля благодарение на личните протекции на Бойко Борисов - "Буда". След като Борисов падна от власт, Емил Димитров го предаде и се дистанцира гръмко от ГЕРБ. Той обаче продължава да контролира всички директори на държавните горски предприятия, които са негови назначения и в момента се опитва да се върне задкулисно като незаобиколим финансов фактор, използвайки близостта си с Първанов.

Бързи пари за избори?

В условията на задълбочаваща се криза горите остават един от малкото държавни ресурси, които в рамките на месеци могат да се трансформират в кеш. Това става чисто и просто чрез сеч и продажба на дървесина, за която има гарантиран пазар в съседни страни. Технологично и теоретично кражбата е възможна заради разминаването между отчетените и реално изсечените кубометри дървесина. Поради спецификата на измерването, нормално е реалният добив да надвиши прогнозният с 20 - 25%. Дали надвишеният добив ще бъде надлежно отчетен и продаден прозрачно на търг е въпрос за няколко милиона лева. При прогнозни 331 000 кубически метра добив на дървесина в ЮИДП за 2013 г. (по данни от сайта на предприятието), 20% повече сеч изправят управата пред изкушението да "реализира" по престъпна, но много трудно и бавно доказуема схема, едни четири милиона лева.

Това обаче не е единственото потенциално изкушение за "ликвидатора" Арнаудов, при чието управление в Царево корупционните сделки с общински земи процъфтяха, а български и руски мутри и олигарси изляха хиляди кубически метри бетон. Към горските стопанства се водят и ловните, където също се въртят солидни суми. Там политици и олигарси по традиция се сбират, за да отстрелват дивеч и да решават текущи държавни въпроси. Близостта до тези сенчести завери също носи дивиденти и най-доброто доказателство е кариерата на "ловния кардинал" и архитект на схемите в лова и горите - недосегаемия Емо Фаса, прочул се с циничното откровение "България е наша и гората е наша и ще правим каквото си искаме".

А за да не бъде България никога вече на пеевци, борисовци, гоцевци, фасовци и арнаудовци, протестиращите вече 30 дни са на жълтите павета, без намерение да спрат.
9.
Бетоновоза - багера и резачката
14.07.2013 22:38:17
1
1
Кви земеделски земи в боровата гора бе! Някой пак иска да строи и даже много бърза. Толкова години нямаше проблеми с къмпингите, а сега изведнъж има. Айде стига, не падаме от Марс! Някой пак иска да строи и се прави на загрижен за екологичното равновесие. Току виж боровете хвръкнат за Турция на трупи, а на тяхно място поникне поредния хотел. Дано не се случи, ама знам ли? От тези всичко може да се очаква.
8.
До 7 от Аз
13.07.2013 12:04:25
1
4
Не печелят от къмпингуващите, затова ги гонят. То е така в България - който е икономически неизгоден му бият шута. А относно багерите и резачките - те що не нарушават екологичното равновесие? Както винаги въпроси от тоя тип са елегантно избягвани от общините и " държавата " . Помня го много добре Арапя какъв беше преди и какъв е сега - морето вече не е чисто , а буболечките в него са по една педя - охранени от хотелските лайна. Акогато така наречените собственици си продадат така наречените земеделски земи, бъде отсечено и последното дърво и от край докрай стане само бетон, тогава морето ще бъде само от лайна и няма да има в него място за вода. Ако толкова им пукаше за екологията щяха да сложат някоя друга химическа тоалетна. Но те други неща искат да сложат на мястото на палатките , ясни са ми много добре.
7.
Местни данъци
11.07.2013 20:18:40
0
7
Аз пък ви пожелавам на всичките от хотелиерския бизнес едно голямо цунами и да се свърши. Да се знае, че няма хотели, няма плаж, няма пари и вас ви няма с багерите и резачките.Някой не си е получил комисионната май и сега роптае.
6.
sfqwe
11.07.2013 20:09:13
0
0
Да ви е честита Европа.
5.
ВЕЩ ПО ВЪПРОСА
10.07.2013 21:57:24
1
1
С Решение № I -71 /17.04.2006год. Бургаският окръжен съд ОТМЕНЯ заповед №РД-01-526/09.01.2005г.на кмета на гр.Царево, с която е одобрен План за улична регулация в м.Арапя, землище на гр.Царево. РЕШЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.
С Решение №671/15.08.2008г.Административен съд гр.Бургас ОБЯВЯВА ЗА НИЩОЖНА заповед №РД-01-912/16.11.2006г. на кмета на община Царево, с която е одобрен Подробен устройствен план за реконструкция и разширение на път Лозенец - Царево /Велоалея/.РЕШЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО.
4.
Eшерихия коли
10.07.2013 19:54:19
1
5
К-г Арапя е най-големия лайнарник в момента и така ще в близките 10 години сигурно. Единствено ще се оправи ако минат булдозерите и изравнят всички катуни и къщи със земята и се почне на чисто. Тоя развъдник на ешерихия коли трябва да се изчисти.
3.
geno
10.07.2013 18:53:59
1
5
Obshtiq ustroistven nlan zashto go barkate.Drugite sobstvenici kak smenixa statuta,po koi plan.Istinata e che nqmame pari za procedurite. Shte globqva,nego koi go globi kato predi dve sedmici kampinga potana v laina
2.
халвата
10.07.2013 18:46:31
4
1
браво, трябва мъжки и всеотдайно да се действа без компромиси, малко закъсняваме на втората година от мандата, но пътя е верен...
1.
ЕДИН
10.07.2013 15:24:38
4
7
Много готино Ви го начукаха на всички Арапейски тарикати.Години наред се правехте на отвеяни и ближехте задника на Арнаудов и Алексиев.Що пищите сега бе.Ще ви бръкнат в джобчетата? Ще трябва да си плащате?Гяволъците свършиха.Пътища искате , велоалеи.Стойте си в прахта.Още двадесет години ще си останете лайнарник.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори