×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вила с парно и глинен водопровод на римски търговец откриха водолази


Вила с парно и глинен водопровод на римски търговец откриха водолази
Водолази намериха уникална вила на морското дъно край Черноморец
16 Юни 2013, Неделя, 09:56 ч.
Автор: 24 часа, снимка: 24 часа

Водолази намериха вилата с подовото отопление на морското дъно край залива Вромос

Eкип от 12 опитни водолази намери останки от вила на богат римски търговец с глинен водопровод и подово отопление в залива Вромос край с. Черноморец. Експедицията на НИМ започна работа на 1 юни и е продължение на сухоземната по тези места, стартирала в началото на април.

По думите на ръководителя доц. д-р Иван Христов, който е зам.-директор на НИМ, тя е и първата подводна археологическа експедиция, чрез която се провеждат планирани разкопки на антично селище. Археолозите разполагат със специални съоръжения за изсмукване на пясък от дъното на морето, три лодки и понтон.

В тази част на залива Вромос най-напред е имало тракийско селище  от втората половина на първото хилядолетие преди Христа, каза историкът. По думите му в селището в този период се заселват и гърци. "Заливът е бил сред най-спокойните на нашето Черноморие в тези времена, особено в гънката, в която работим в момента. Тук са акостирали кораби, а това е предпоставка за развитие на търговията. Миналата година точно на това място открихме част от тържище. Оттук и предположението, че селището е било доста богато за своето време", коментира историкът.

Експедицията е открила и извадила от морското дъно множество гръцки чернофирнсови съдове (киликси), фрагменти от амфори, кантароси (вид чаши с характерни извити дръжки), купи, рибни блюда. Това още веднъж потвърждава хипотезата, че в тази епоха селището е било един от поредните емпориони (тържища) на Аполония Понтика.
В първи век след Христа върху руините на това трако-гръцко селище римляните построяват вила. Една от сградите й е била снабдявана с вода чрез глинен водопровод, части от който са намерили водолазите. "Извора намираме на 100 м южно от античното селище. Предстои да се разчистят основите на зидания кладенец, чиито останки са личали на сушата допреди 50 г.", разказа още доц. д-р Христов.

Археолозите са открили на морското дъно и специален за онова време вид стенни тухли - на латински "тегула мамата". По тях е минавал топъл въздух, който е загрявал
стените  на вилата. В специално помещение е пален огън, който пък е нагрявал въздуха, обясни историкът.

Членовете на археологическата подводна експедиция са открили и кой е бил обитателят на вилата, която е имала няколко постройки. "Една от тях е била по-представителна. В нея е живял богат римски търговец на маслини и вино. Защо смятаме така? Защото на част от амфорите откриваме графити, с които се обозначава стоката, пренасяна в тях. "ЕЛЕ" на гръцки означава маслина - началната буква намираме изписана на някои от намерените амфори", обясни зам.-шефът на НИМ.

В тази част на вилата под водата археолозите са открили мраморни късове и скъпоструващи керамични съдове, повечето цели. Извадените от морето находки само за седмица работа на водолазите са много повече от намерената керамика от сухоземната експедиция на нос Акра, стартирала преди 2 месеца. За разлика от крепостта на нос Акра, която византийците организирано напуснали с кораби в VI в. след Христа, жителите на откритото подводно селище очевидно не са имали този късмет, коментира историкът. "На дъното на морето открихме освен техния домашен инвентар и човешки и животински кости", разказа той.

Според него сградите са били опожарени, а вероятно мощно земетресение е предизвикало приливна вълна, която е заляла селището. До края на експедицията в началото на юли археолозите ще се опитат да определят ролята на откритото от тях селище в цялостния икономически и културен живот на древния полис Аполония - днешния Созопол.


Ръководителят на експедицията ще бъде особено щастлив да открие името на селището, изчукано върху мраморна плоча на морското дъно.


В категории: Созопол


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Зрител на фестивала "Музите"
10.07.2013 12:56:10
0
0
МОЛЯ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ФЕСТИВАЛА "МУЗИТЕ-СОЗОПОЛ" ДА НЕ ГИ КАНЯТ ПОВЕЧЕ ОНИЯ ОТКАЧЕНИТЕ ОТ "СОФИСТИК-ЖИВО", ЗАЩОТО САМО ПЕТНЯТ ДОБРОТО ИМЕ НА ФЕСТИВАЛА И НА ГРАД СОЗОПОЛ!!! ТАКА ЛИ ТИЯ ХОРА, КЪДЕТО ОТИДАТ СИ ИЗВОЮВАТ НАГРАДИТЕ? ТАКА ЛИ ПЕЧЕЛЯТ ПРЕСТИЖ? - КАТО КРЕЩЯТ И ВИКАТ НА ЖУРИТО И ГО ОБИЖДАТ С ВСЯКАКВИ ЕПИТЕТИ?!
А НА САМИТЕ СОФИСТИК-ЖИВО КАЗВАМ:
Софистик ли сте, живи ли сте, нямам представа какви сте! За пръв път ви чувам. Защо си мислите, че всичко започва и свършва с вас, след като сте тотално неизвестни?! Аз съм кореняк от Созопол и това което видях и чух на 8 юли 2013 в нашия Летен театър бяха истеричните изпълнения на вашата ръководителка или хореографка, не я знам каква е, която по средата на изпълнението на някаква група започна да крещи, да вика на журито и да всява смут без да се притеснява, че целият Летен театър я гледа и й слуша простотиите. После отиде зад сцената и там продължаваше да крещи и да притеснява хората. Щяла да съди някой си - и тя не знае кой и кого и за какво, ама крещеше и викаше като обезумяла. Кажете ми, това може ли да бъде нормален човек? Всички ли в София сте такива ненормални и смятате, че като дойдете в провинцията всичко ви е позволено... Вкарайте я в лудницата тая жена и не се излагайте повече така! А ако не можете по друг начин да получавате награди освен да крещите и да обиждате журито, просто престанете да съществувате и отстъпете път на по-талантливите от вас! Нещастници!!!

И ДРУГ ВЪПРОС КЪМ КМЕТА:
Кмете, защо нямаше никаква охрана в Летния театър нито полиция? Предвиждайте ги друг път тия неща, защото от София идват всякакви откачалки и някой трябва да ги поставя на мястото им!
1.
коментатор
18.06.2013 16:04:44
0
0
гр. Черноморец
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Рецепта за рибни кюфтета от каракуда Рецепта за рибни кюфтета от каракуда С какъв сос ще поднесете тези рибни кюфтета от каракуда
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори