×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български тир се обърна и блокира магистралата Ниш - Белград
  • Черногорският премиер не се яви на среща с президента Радев
  • Украйна унищожи всичките 10 дрона, изстреляни срещу нея от Русия
  • Започва двудневното посещение на Путин в Северна Корея
  • Килиан Мбапе е със счупен нос в мача на Франция с Австрия на Евро2024, ще бъде опериран
  • Очакват се слаби вторични земетресения в Пловдивско
  • България срещу Турция във волейболната Лига на нациите днес, срещата е от 17,30 ч българско време в зала "Арена Стожице"
  • Пиян шофьор е блъснал патрулка край Крумовград, бил и в насрещното
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лица и събития от Балканските войни оживяха в Малко Търново (СНИМКИ)


Лица и събития от Балканските войни оживяха в Малко Търново (СНИМКИ)
Събитията от Балканската война бяха пресъздадени в странджанската община с възстановка, режисирана от актьора Юрий Ангелов
30 Април 2013, Вторник, 14:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

След възстановката бяха изпълнени пролетните игри Филеци – странджанска обредност, изпълнявана по време на Великите пости

Областният инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни с председател Областният управител Константин Гребенаров организира истински театрален спектакъл за жителите и гостите на Община Малко Търново. Събитията от Балканската война бяха пресъздадени в странджанската община с възстановка, режисирана от актьора Юрий Ангелов. Цялото население на общината се включи в театралната игра. От войници и знатни местни особи, до обикновени граждани, които посрещат с цветя войската, всички се включиха в презсъздаването на Акта за предаване властта от турските на българските власти в Малко Търново. Юрий Ангелов пристигна на бял кон, както повелява на славен български офицер.

Основно участие в написването на сценария взима Георги Цъгов, който от години събира парчета от история на малкотърновци. Затова на импровизираната трибуна убедително повтори и потрети, че малкотърновци са първите европейци в България. Изказванията си той потвърди с факти от историята, които показват изключителна дипломатичност и висока образованост.

„Затова Малко Търново е единственият град по оново време, в който не е изгоряла нито една къща и единственият, в който е подписан акт за предаване на властта от турските на българските власти. С този акт се определя свободната територия от Странджанския край, която се включва в пределите на Царство България”, сподели Цъгов

Оживяването на лицата и събитията от паметните години на Балканската война 1912 – 1913 заредиха всички присъстващи, на площад „Преображение” в Малко Търново, с патриотичен дух и добро настроение.

След възстановката бяха изпълнени пролетните игри Филеци – странджанска обредност, изпълнявана по време на Великите пости. В тях се включват пет поколения малкотърновци, а ритуала бе изключително колоритен и атрактивен.

«С редицата събития за честване на юбилейната годишнина целим от една страна да отдадем почит на героичния подвиг на участниците във войните, а от друга да изградим в младото поколение самочувствие и уважение към славното ни минало и история. Никоя нация няма бъдеще, ако не познава и помни миналото си”, заяви Областният управител Константин Гребенаров.




В категории: Малко Търново


Рачков пак се уреди
Рачков пак се уреди 18/06/2024, Вторник 09:52 0
Флагман.БГ 6 издайнически знака, че той е луд по теб 6 издайнически знака, че той е луд по теб 17/06/2024, Понеделник 22:00 1
8
Коментара по темата
8.
иван вълков
02.05.2013 09:39:43
1
1
Ох, каква гора, каква природа. Просто “народен” съд, по почина на родителката им – БКП/НКВД, т.е. до стената и 9мм в главата на такива, звучи екстремно, но друг начин не виждам!
7.
Бойко Борисов
02.05.2013 09:37:46
0
1
Аз обичам природата и ми е крайно неприятно да забелязвам и най-бледите следи от посещението на мутрите и гейлозите в нея! Макар че техните следи никога не са бледи, за огромно съжаление на всички ни!
6.
Областният управител
02.05.2013 09:33:50
0
2
Най-богатите хора в историята са забогатявали, след като дадена територия се изселва (пожар, чума и т.н.) и те изкупуват земята на безценица, която струва в пъти повече. Има много примери за това и предполагам, че и с нас това се случва на едно ново ниво.Нека и ние да се изселим от тук и да оставим всичко на мангалите за да ни направят всичко перфектно и по цигански`
5.
“България след българите”
02.05.2013 09:30:46
0
2
През изминалата седмица в Брюксел се състоя конференция на тема “Проблеми на демографската политика в Европейския съюз” под егидата на Европейската комисия. В рамките на конференцията бе изнесен доклад от еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, озаглавен “България след българите”, който, както е видно от заглавието, засяга изключително много съдбата на България, така както я виждат европейските бюрократи. Не се наемаме да дадем оценка на съдържанието и изводите, направени в доклада, и затова оставяме читателите сами да решат как да го приемат. Ще отбележим само, че въпреки съдбоносните за България тези, изложени в него, този доклад бе прикрит от българските медии.

”Уважаеми дами и господа, колеги,

Знам, че това, което ще изложа пред вас, ще засегне особено болезнено българските ни колеги, но ние няма как да си закрием очите пред действителността, такава каквато е, ако искаме Европейският съюз да оцелее и да се радва на едно сигурно и стабилно бъдеще. Дълго търсих точното заглавие на този документ и най-накрая се спрях на “България след българите”, като предупреждение, че ако не вземем необходимите мерки, не след дълго можем да се сблъскаме с подобен доклад, но вече със  заглавие “Европа след европейците”. За какво става въпрос?

Всички вие знаете, че наскоро приехме Република България за член на Европейския съюз,  но малцина сте наясно, че нейното население се топи с огромна скорост. Във времена, когато усилено се говори за пренаселеността на света като цяло, за недостига от ресурси, необходими за задоволяването нуждите на човечеството, България представлява едно, меко казано, странно изключение. За съжаление това изключение се намира в границите на Европейския съюз и ние трябва много внимателно да изследваме демографските процеси, протичащи в тази държава, и да си направим необходимите изводи. Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ, и този процес е необратим. Ние не можем да го спрем, но можем да се поучим от него.

Уникалното е, че изчезването на българите се дължи не на война,бедствия, епидемия или геноцид, а на изцяло икономически, политически и социални особености в тяхната народопсихология.  Българите, по това което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже самотни търсачи на лично щастие. Това е  силно изразено в техните политици и бизнесмени. Те са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта, за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата срещу някакъв процент. В стремежа си към бързо забогатяване те надвишиха многократно позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани. В резултат получиха едно болно, застаряващо  население, а младата част от българите преобладаващо свързват щастието с възможността да емигрират и да се устроят в друга държава. В резултат на това населението на България през последните 23 години е намаляло с 1 600 000 души и не се вижда начин този процес да бъде спрян.

Почти всички можещи и знаещи българи търсят начин да емигрират, а и не само те,  хората от малцинствата също. България за последните години е загубила близо 260 000 жени в детеродна възраст. В страната живеят предимно пенсионери, които  нямат нито силите, нито възможността да се противопоставят решително на пагубната политика на своите управници. Оказа се, че българите не могат да излъчат от средите си хора, които наистина да милеят за държавата и бъдещето на нейните граждани. Процесите в България не биха могли да бъдат обърнати дори и по насилствен, революционен път, просто защото липсва необходимото количество млади, мислещи хора. Те предпочитат емиграцията. Българите изчезват поради загубата на вяра в собствените си възможности и значимост, те губят желание за живот, не виждат смисъл, обзети са от стрес, страх и апатия. Но моята цел не беше да ви разкривам причините, довели до това обезлюдяване, а да погледнем как този уникален случай оказва влияние върху Европейския съюз.

И така, да повторя: в лицето на България ние имаме територия в рамките на Европейския съюз, която стремително се обезлюдява. Територия, която е стратегическа, не само от геополитическа гледна точка, но и от климатична. Защото изследванията сочат, че въпреки глобалните промени на климата, които се очакват, територията на България ще представлява едно уютно място за живеене, слабо засегнато от промените, в сравнение с останалите части на съюза. Тук искам да предупредя, че едно такова обезлюдяване няма да остане незабелязано от другите глобални сили и тази територия надали ще остане за дълго ненаселена, особено като се има предвид стремглавото нарастване на населението на Земята. През отминалия месец, в-к “Милиет” публикува скандална карта на “Нова Турция”, където една голяма част от територията на България, която вече е територия от Европейския съюз, е обозначена като турска. Убеден съм, че подобно действие нямаше да бъде възможно, ако нямаше демографска криза в България. Все повече руснаци си купуват имоти на територията на България, което също е обезпокоителен знак за нас. И не на последно място, нашите партньори от САЩ преди време открито обявиха, че ромите са бъдещето на България и усилено работят с този етнос, който е с предимно младежки състав, като не е тайна, че по този начин си гарантират, че бъдещето население на тази територия ще бъде настроено про-американски и ще защитава техните интереси на Балканите.

Общо взето почти няма държава, както от глобалните играчи, така и от съседните на България страни, която да не си точи зъбите и да си прави сметки как да приобщи тази територия към себе си, било чрез създаване и подпомагане на собствено малцинство в тази територия, било чрез приобщаването на ромския етнос към своите интереси. И тук идва най-важният въпрос – как в този сблъсък на интереси ние можем да действаме в защита на нашите собствени. Ясно е, че на българите не можем да разчитаме, те изчезват от игралната маса. Една част се разпиляват, други измират. Няма смисъл нито да ги подпомагаме, нито да им отпускаме пари от Еврофондовете, тъй като те отиват в джобовете на управляващите и техните приближени, и ефектът върху цялостното състояние на държавата е дори отрицателен, защото обезверени от несправедливостта и беззаконието, все повече българи решават да емигрират.

Ако обаче българите не намират сили и воля да се борят за своята държава, ако са готови да я напуснат и да я изоставят без жал, без дори най-малък опит за съпротива, ние не бива да допускаме да изгубим територията й. Затова предлагам следното: да създадем програма за заселване на територията на България с европейски граждани от останалата част на съюза.  И сега имаме европейски граждани, които си купуват имоти в България, но се сблъскват с беззаконието, царящо в страната, и бързо-бързо се отказват от това свое начинание. Смятам, че ние трябва да ги подпомогнем в техните усилия и дори да популяризираме България като подходящо място за заселване и бягство от напрегнатия живот в Западна Европа, като субсидираме всеки, който реши да потърси там своя нов дом. Смятам, че на всяка държава може да бъде отпусната квота за брой лица, желаещи да се заселят на територията на България, като тези хора бъдат подпомагани от нас да се включат в местното управление, за да могат да променят ситуацията към по-добра за Евросъюза.

Територията на България има голям потенциал за развитие, както в сферата на земеделието, така и в сферата на туризма, но за да се случи това, управлението на страната трябва да бъде отнето от ръцете на олигархичната българска върхушка, което няма да бъде трудно, ако успеем да заселим там десет милиона европейци, които да създадат своя партия, която чрез избори да поеме властта по един мирен и демократичен начин. Българите, които пожелаят ще могат да се завърнат в територията си, те няма да ни пречат. Убедил съм се, че българите нямат нужда от държава, те си имат история, с която да се гордеят. Така виждам аз България след българите, ако имаме желание да задържим територията им в рамките на Евросъюза.”
4.
шумен секс
01.05.2013 10:20:45
1
2
верно ли е, че са докарали българи от други населени места с автобуси , защото в селуту освен цигани други хора не са останали да живеят`другата постановка нека да бъде по`` записки на масовата циганизация на странджа`` с активното участие на власта`защо не поканихте от атия професионалните войници и военен оркестър за да бъде всичко на ниво-и какви бяха пускани по уредбата тези болшевишки маршове от октомврийската революция`така е ----------гербери от всички страни -наакахте се`
3.
ха-ха
30.04.2013 20:43:08
3
2
Тия войници са в някакви кашишки униформи от 60-те години и с детски пушки.Това не е възстновка а доста кичозен карнавал.
2.
Росен
30.04.2013 15:07:41
2
3
Какви са тези войни. Има само една балканска война.
1.
Elena
30.04.2013 15:06:04
1
2
Само не мога да разбера годишнината от Балканската или от Междусъюзническата война са отбелязали.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Морето е спокойно, но спасител от Бургас предупреждава за подводни ями и течения Морето е спокойно, но спасител от Бургас предупреждава за подводни ями и течения Предпоставка за мъртво вълнение е северния вятър, коментира Петър Русев 1,45 промила алкохол в кръвта на беглец без книжка, блъснал с чужда кола патрулка 1,45 промила алкохол в кръвта на беглец без книжка, блъснал с чужда кола патрулка Началникът на РУ-Крумовград главен инспектор Пламен Данев разкри, че автомобилът е спрян от движение Възможна ли е епидемия от маймунска шарка? Проф. Ива Христова заговори за тлеещи огнища Възможна ли е епидемия от маймунска шарка? Проф. Ива Христова заговори за тлеещи огнища Разпространяват се и опасни вируси за малките деца, които предизвикват диария и се налага хоспитализация, предупреди тя ГЕРБ-СДС търсят подкрепа за правителство от БСП, ИТН и „Величие“ ГЕРБ-СДС търсят подкрепа за правителство от БСП, ИТН и „Величие“  След като Бойко Борисов заяви, че премиерът трябва да е от ГЕРБ, вчера се появи и ново условие Паника в Пловдивско! Българи разказват как къщите им се разтресли при труса с магнитуд от 4,3 по Рихтер Паника в Пловдивско! Българи разказват как къщите им се разтресли при труса с магнитуд от 4,3 по Рихтер Преживели ужаса разказват за адски тътен, а сеизмолозите очакват напрежението в земните недра да продължи Бургаска майка побесня, синът й направи страшна глупост, която ще й струва 9000 лв. Бургаска майка побесня, синът й направи страшна глупост, която ще й струва 9000 лв. 15-годишният подкара трактор в парка до ОЗК "Арена" и заби го в дърво 6 издайнически знака, че той е луд по теб 6 издайнически знака, че той е луд по теб Психолог обясни как да познаеш, че мъжът наистина те харесва По тези неща ще разпознаете атрактивната жена По тези неща ще разпознаете атрактивната жена Ето кои са признаците Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията Ето кои са те  Земетресение разлюля Пловдив (СНИМКА) Земетресение разлюля Пловдив (СНИМКА) Епицентърът му е бил на 5 км от Асеновград, на 15 км от Пловдив и на 150 км от София
Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад САЩ изразиха загриженост  Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Те не успяха да постигнат съгласие за топ позициите в общността Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината 24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за висше образование става част от ЕП, след като получи внушителна подкрепа  Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Феновете масово търсят жрици на любовта, британците са мераклии номер 1 Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Монархът взе решение, което променя живота му Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година 17-годишна почина след "целувката на смъртта" 17-годишна почина след "целувката на смъртта" Ариана Рей Делфс от Флорида починала заради тежка инфекциозна мононуклеоза, причинена от вируса Епщайн-Бар ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график ГЕРБ-СДС кани на срещи партиите по график Поредността е определена според електоралната тежест показана на последните избори Защо Даниел Бачорски е съсипан Защо Даниел Бачорски е съсипан Брат му е в комуна  Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи
Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Петър ВИТАНОВ, евродепутат: Атмосферата в БСП е отровена Виц на деня Виц на деня - Прощавайте, къде е главният ви готвач?
- Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява на катаджия:
- Бях под въздействия на психотропни същества...
- Казва се "вещества".
- Не, имам предвид жената и тъщата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На оптимиста му харесва да живее. На песимиста му се налага.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори