×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Джи Йонг Хан прие християнството, стана Мария и рисува Богородица


Джи Йонг Хан прие християнството, стана Мария и рисува Богородица
Корейката Джи Йонг Хан по време на шестмесечното си обучение в ателието на търновския зограф Венцислав Щърков
02 Януари 2013, Сряда, 11:17 ч.
Автор: Здравка Христова
Източник: в."Десант"

22-годишно момиче от Южна Корея е приело православната вяра, за да осъществи мечтата си да стане иконограф

Джи Йонг Хан е първокурсничка в специалността „Иконопис” в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Тя се покръсти в християнството, стана Мария и рисува Богородица.

Корейката е дъщеря на методистки пастор, който членува в православен клуб. Той я поощрил да стане християнка, за да учи зографство. Първите икони, които е нарисувала, са на света Богородица, Исус Христос, свети Николай и свети Георги и се пазят в дома й в Корея. В светая светих на изкуството да се изографисват православни икони преди две години я въвежда търновският иконописец от Самоводската чаршия Венцислав Щърков. Мечтата на „новата“ Мария е след завършването на университета да се върне в родния си град Чун Чан, за да стенописва храмове.

В началото Джи Йонг била много стресната и притеснена, не само защото корейците не познават източноправославната иконопис. Момичето пристигнало при Венцислав Щърков с познания по живопис, придобити до осми клас, каквато е системата на обучение в Корея. “Първите дни непрекъснато питаше за всичко. И както й е слаб английският и почти никакъв българският, пак ме разбра. Нещата, които веднъж съм й казал и показал, втори път не попита за тях”, не без гордост обяснява Венцислав Щърков за шестте месеца, през които Джи Йонг Хан е негова ученичка.

Идвайки при търновския зограф през 2010 г. корейската девойка стъпва и за първи път в България. Преди това тя е обиколила света с родителите си – била е в почти цяла Европа, виждала е Америка, Малайзия, Япония и Китай. Оставила е приятеля си в Корея – на 12 часа разлика, не по часовник, а със самолет. „До родното ми място се пътува половин денонощие със самолет през Москва”, разказва православната Мария.

Венцислав Щърков се запознал първо с родителите на Джи Йонг Хан, когато преди години съдбата го отвела в родината й. Там той изкарал месец и половина в манастира „Хонг По”, за да направи иконите и иконостаса по източноправославните правила по покана на Методическата църква, която е най-мощната в Корея. Тогава се запознал и с родителите на бъдещата си ученичка по ортодоксална иконопис.

“За да се изрисува лика на светец, първо трябва да си наясно с написаното в Библията”, обяснява бавно на завален, но разбираем български корейката. Мария се покръства в православието в румънския манастир „Пътна” преди три години. Колегите й по богословие я наричат Марче Джи Йонг Хан е изключително прилежна студентка. 22-годишната азиатка, която колегите й наричат Марче, живее на квартира, храни се в студентски стол, спазва коледния пост и не ходи по студентски купони. Тя дели квартирата си с една българка, също иконографка. Заедно с още три момичета ползва ателието на къщата. Мария почти се е научила да чете на български език.

Тя е една от малкото, които не пишат на ръка лекциите, а ги записват с диктофон, твърдят асистентите й от Великотърновския университет. За да си вземе изпитите, корейката слуша записите по три пъти, за да разбере всичко и да запомни най-важното от тайните на иконописта. Българските глаголни времена все още са й много непонятни. С всичко друго се справя, но глаголите в минало свършено време са й като от друга планета. Иначе първите си уроци по български език получава още на родна земя – в университета в корейския град Йонг Ин. После продължава уроците в Института за чуждестранни студенти в София.

Още в родината си тя показва склонност към живописта. Но разбира, че за да изрисува икона, й трябва специална подготовка. „Открих, че искам да стана иконописец, защото това отговаря на моите ценности. Докато рисувам, изпадам в други паралели и тогава усещам, че мога да мисля за много важни неща за мен и живота”, разказва ни корейката, отпивайки от редичкото кафе в пластмасова чашка, изтекло от университетския автомат. Начинаещата зографка споделя, че предпочита традиционния начин на рисуване с естествени материали. Според нея най-хубавото е, че това изкуство не нанася вреда на природата.

„Никога не съм учила задълбочено рисуване и затова сега ми е трудно в часовете по живопис, акварел и стенопис. С нетърпение очаквам часовете по теология”, откровенничи още тя и изповядва виждането си, че за нея иконографът не е обикновен художник. „Докато той рисува, все едно произнася молитва. А докато смесва цветовете – извършва тайнство”, твърди новопокръстената корейка.

Към колекцията от зографисани от нея икони вече е успяла да добави тези на свети Йоан Кръстител, свети Николай и светите равноапостоли Петър и Павел. „Мечтата ми е някой ден в Чун Чан да има православна църква и да ги поставим там, а не да стоят в дома ми. Ако е рекъл Господ, може да ми се падне честта аз да изрисувам цялата църква!”, мечтае си Мария.

Сега корейските църкви са без икони и стенописи. Стените им са чисто бели. Казват, че това е заради липсата на добре подготвени зографи. Най-труден за рисуване, но и най-обичан от корейката е образът на Дева Мария. Неслучайно тя приема и нейното име, когато става православна християнка. По този повод момичето споделя: „Лицето на майката божия излъчва едновременно и тъга, и спокойствие. Когато я гледам, аз се чувствам сигурна в себе си и в същото време усещам огромната тъга по загубата на единствения й син”.

Гимназията, която Джи Йонг Хан завършва в Корея, е малко по-различна от останалите училища. Тя я нарича алтернативна, защото освен всички останали предмети, се изучава селско стопанство и опазване на околната среда. Затова и пристигайки в България й прави силно впечатление, и дори остава изненадана от зеленината и чистотата на природата ни. Едно от най-вълшебните места, на които е ходила, е Рилският манастир. Силната енергия на планината край тази света обител дълбоко я запленява.

Българската храна е другото, което кара корейката да се чувства приятно във Велико Търново. Бялото сирене, киселото мляко, шкембе чорбата, която в Корея се опитвали да правят по подобен начин, но не се получавало толкова вкусно, са любимите й нашенски специалитети. Корейката не крие и предпочитанията си към българското вино и бира.

http://www.desant.net/show-news/26184/


В категории: Просвета


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори