×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младите родители искат „Биберон“ в Сливен, започваме на 5 декември


03 Декември 2012, Понеделник, 14:42 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимка и видео: автора

Аз съм против раждането вкъщи, и в болница може да има домашен уют

- Акушерка Николова, от колко време съществува училището за бъдещи майки „Биберон“?

- Училището функционира от общо 3 години. Но от февруари тази година, със съдействието на Община Бургас, се провежда в Морското казино. Много млади хора посещават лекциите ни. Освен майки, идват и много татковци. Техният интерес е провокиран от това, че очакват най-важното събитие в живота им, а именно раждането на детето им.

- Какво най-често ви питат младите родители?

- Най-много въпроси получавам относно първите дни след раждането. Това са моментите, в които малкия човек пристъпва прага на своя нов дом. С това са свързани най-големите страхове на младите родители. Ние им обясняваме, че всички емоционални моменти, през които минават, са съвсем нормални. Тук идва ролята на специалистите като нас. Даваме им най-полезната за тях информация за да бъдат уверени и спокойни родители.

 

- Преди да се срещнат с вас, как майките и татковците събират информация за грижите на своето бебе?

- Свикнала съм въпросите да бъдат много и най-различни. В днешно време информация се намира отвсякъде, особено в медиите и интернет. Форумите и социалните мрежи са безкраен извор от мнения относно гледането на бебета и деца. Често родителите търсят обяснение на разностранна и понякога противоречива информация, която получават чрез тези комуникационни канали.

 

- Кои са най-безумните въпроси, които са ви задавани по време на лекциите?

- Питат ме защо трябва да къпем бебето и изобщо трябва ли да го къпем. Кърменето и ваксините също са много разисквана тема.

- Кърменето е проблем за много родилки. От друга страна съществува мнение, че това е естествен процес и жените нямат нужда от помощ. Какво е вашето отношение към темата?

- Все повече майки проявяват интерес към кърменето, търсят помощ, когато им е трудно. Има майки с физиологични проблеми, на които сме помогнали много за започнат да кърмят бебетата си. Това е благодарение на квалифицираната помощ, която сме предоставили по време на престоя им в МБАЛ „Дева Мария“. На по-късен етап консултациите продължават и в училище „Биберон“.

- Какво мислите за детските ваксини?

- Това е много деликатна тема. Доказано е, че в резултат на ваксините са изчезнали много болести. За съжаление се коментира факта, че има и случаи на деца, които са неблагоприятно повлияни от ваксините. Няма как да заклеймя „за“ или „против“. Нужни са медицински проучвания, които да докажат кои ваксини имат странични ефекти и доколко са вредни те. На този етап аз лично съм „за“.

- Могат ли жените да раждат в домашни условия?

- Уважавам мнението на майките, които искат да родят в домашни условия. Но те не знаят какви рискове съществуват при всяко едно раждане. Смятам, че до всяка раждаща жена трябва да има много добри специалисти и апаратура за да е сигурен добрия изход от този процес. Същевременно присъствието на таткото, близки и роднини действа успокояващо на раждащата жена и ние в болница „Дева Мария“ се стараем да създадем условия за такъв домашен уют.

- За работата ви се изисква много търпение и внимание. Как успявате да се заредите с тях?

- Болница „Дева Мария“ я чувствам като свое дете. Всеки път като споменавам това име и си представям моето отделение, колегите ми, бебетата, майките... Повечето момичета, които работят в Родилното и Неонатологично отделение са млади. Те са майки на деца на по 4, 5 години и се отнасят с родилките като към близки хора. Обожавам си работата, обичам си болницата и смятам, че това в резултат на това, сутрин идвам с удоволствие и усмивка.

 

- Узнахме, че училище „Биберон“ ще се организира и в Сливен.

- От 5 декември стартира училището в моя роден град Сливен. Дълго време не бях ходила там и бях приятно изненадана, че хората в града работят много и се създават все по-благоприятни условия за живот. Тъй като там няма училище за родители, със съдействието на Община Сливен, ще дадем старт на такова. Предоставиха ни зала ‘Май”, като лекциите ще се провеждат в 11ч., всяка първа и трета седмица от месеца. Това което прави щастливи много млади хора в Бургас, ще го пренесем и в Сливен.

 




В категории: Здраве


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори