×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златната Настя печели медали, но живее в Бургас без ЕГН


Златната Настя печели медали, но живее в Бургас без ЕГН
10-годишната Анастасия Куценко трупа медал след медал на килима по художествена гимнастика, но макар че е родена в Бургас, все още е ничий гражданин
Тема в развитие
виж още
скрий
22 Ноември 2012, Четвъртък, 09:54 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимки автора, видео личен архив

България не дава гражданство на 10-годишното момиче, родено у нас

10-годишната Анастасия Куценко е фино момиче, чието ежедневие минава по-натоварено от това на много възрастни – между учебните часове в бургаското ОУ „Антон Страшимиров” и спортна зала „Младост”, където тренира с много желание художествена гимнастика. Печели медал след медал, постигнала е признанието да бъде най-малката резервна състезателка в Олимпийския отбор на България. Купите и отличията на Настя, както я наричат близките й, се множат, но години наред родителите й не могат да се преборят с институциите, за да се доберат до един – единствен документ, който да осигури българско гражданство на детето. Момиченцето до ден днешен живее без последните четири цифри в ЕГН и реално е ничий поданик. Министерството на правосъдието, от което зависи издаването на заветния лист, отказва неколкократно на настоятелното искане Настя да бъде редово българче, както всички свои връстници, родени и възпитавани в Бургас.

 

 
Искаме да живеем редовно в Бургас, да работим и да се радваме на децата си, но непрекъснато получаваме откази, каза майката Олена Куценко, семейството живее скромно, но спретнато на квартира в центъра на града

Анастасия Куценко е дете на украинци – Олена и Александр, които идват в България преди 20 години, тогава имат разрешение за временно пребиваване тук. Отглеждат тук големия си син, който е болен от бронхиална астма, въздухът в Бургас му понася добре и родителите му са щастливи, че здравословното му състояние се подобрява. Прибират се за кратко в Украйна, където момчето отново получава пристъп и семейството му решава да се върне обратно в България и да гради бъдещето си тук. Създават свой семеен бизнес, пребиваването им в страната ни е почти безоблачно и те с радост очакват второто си дете. На 14 октомври в Бургас се ражда малката Анастасия, но докато майка й е в болницата, изтича срокът, в който трябва да презавери документите си за пребиваването си в България. От там започва дългата десетгодишна драма, която буквално съсипва финансово семейството, а малката Настя остава дете без истинска самоличност.

 

Ежедневието сблъсква Олена и Алекснадър с всевъзможни проблеми, заради липсата на редовни документи, затъва и бизнеса им, щастие им носи Настя, която за първи път влиза в спортната зала една на 2,5 години. Олена, която по професия е монтажист, не може да си намери работа и се отдава изцяло на грижите на дъщеря си. „Нямаме никакво време. Сутрин излизаме от къщи в 8 часа, водя дъщеричката си на училище, изчаквам я с храна, която съм приготвила вкъщи и сядаме на някоя пейка в парка в ж.к. „Славейков”, за да обядва. Веднага след това отиваме в залата за тренировки, където детето е до 17,30 часа, прибираме се и започваме да подготвяме уроците и домашните за следващия ден”, разказва Олена.

В момента семейството живее на квартира в центъра на Бургас, обзавеждането е повече от скромно със стари мебели, но всичко е идеално чисто. „Опитах се да работя през лятото, но няма как да ме вземе някой работодател, защото реално аз нямам право да подписвам трудови договори”, каза Олена. Иначе тя би могла да бъде търсен кадър в сферата на туризма, тъй като говори руски, украински, френски и добър български език.

Единственият шанс, който виждат, за да уредят живота си отново в Бургас, е да получат право да останат тук.

 
Детето не е като редовите бургазлийчета, макар че актът му за раждане е издаден тук - последните четири цифри от ЕГН-то са с "хххххх"

„Писали сме до различни институции, непрекъснато търсим варианти, защото не може детето ни е да не е човек. Тя има толкова спортни успехи, но получаваме непрекъснато откази”, каза Олена, която вече е измъчена от дългата борба. Писала е куп, молби и писма до Министерството на спорта, до Министерството на вътрешните работи, до Министерството на правосъдието, но от всякъде получава отрицателен отговор. Надеждите на Олена са, че талантливата й дъщеричка ще получи признание от министъра на спорта Свилен Нейков, за да може чрез него като дете със спортни постижения Настя да получи българско гражданство. Търсила е съдействието и на кмета на Община Бургас Димитър Николов, на депутатите от ГЕРБ, но все още четирите празни цифри в графата на момичето не са попълнени.

"Посочените аргументи не обосновават достатъчните заслуги на г-ца Анасатасия в областта на българския спорт и изключителния интерес на Република България от натурализация. В писмо Министерството на правосъдието ви уведомява, че едно от слувоията е лицето да е пълнолетно, а Вашата дъщеря е едва на 8 години, т.е. не е налице необходимото условие за придобиване на българско гражданство", пише в един от поредните отговори от министерството на спорта преди две години. Сега близките на гимнастичката се надяват шефката на Федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева да оцени постиженията на детето и ресорното министерство да поиска от правосъдното ведомство нужния документ.

Семейството е допълнително притиснато от факта, че тези дни трябва да заплати 400 евро такса за обучението на четвъртокласничката в ОУ „Антон Страшимиров”, защото тя там се води като чуждестранен ученик.

„Детето е родено в България и то автоматично би трябвало да бъде български гражданин, за родителите е важно да получат документ от Министерството на правосъдието, иначе самите те имат заповед за екстрадирани от години и са тук на добра воля, защото имат дъщеря. С него те ще могат да останат като родители на Настя у нас необезпокоявано до навършването на 18-тата й година, но след това отново ще имат проблем”, обясниха от ОД на МВР.

Засега обаче въпросният документ остава най-голямата мечта за семейство Куценко и в ръцете на министър Диана Ковачева да сложи край на 10-годишната им битка.






Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 3
6
Коментара по темата
6.
Някой си
14.04.2013 22:58:12
0
0
Ау хвана ги амнезията като им искаха по 20 бона на човек за да им дадат гражданство ебати държавата ебати ТАШ..А
5.
Stefan
23.11.2012 09:57:58
0
1
А иначе постоянноп се говори за отрицателен прираст на населението, за това да върнем българите от чужбина в БГ, за това че нацията ни след 60 години ще изчезне! Приказки и нищо повече! Кой ненормален ще се върне в страна, където не могат да издадат гражданство на детето му! Ало, Плевнелиев, Бойко и прочие палячовци....къде сте, на коя планета живеете??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
леле
22.11.2012 18:57:44
0
3
жалко за това семейство. Очевидно е крайно време някой да се задейства. Успех на момиченцето
3.
комисар
22.11.2012 13:59:42
0
3
Давай кмете ти си Човека !!!
2.
Аз
22.11.2012 11:03:15
0
17
Детето родено в България, прекарало целия си живот в България, говорещо български като роден език, не може да получи гражданство, какви спортни успехи какви 5 лева. Това дете си е българче от всякъде, това че родителите са украинци, не прави автоматично детето такова, държавата е длъжна да защитава интересите на своите деца. Не да ми раздават паспорти на промитите мозъци от македония и на турските рейсове с гласоподаватели.
1.
Бг
22.11.2012 10:57:35
0
8
Дайте документи на хората!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори