×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Затлъстяването е по-опасно от тютюнопушенето и стреса!


15 Октомври 2012, Понеделник, 12:35 ч.
Автор: Ивелина ДОНЧЕВА, снимка: автора

Има специфични хранителни режими за различни възрасти, състояния и заболявания, казва известната лекарка, която ще преглежда в Бургас на 19 и 20 октомври в МЦ "Св.София"

Д-р Мария Николова е завършила медицина през 2004 г. в Медицински Университет – София, като 2001 – 2002 година се е обучавала в Медицински Университет – Виена, Австрия. Специалност  „ Хранене и диететика”  е защитила през 2008 година в МУ – София. От 2005 година работи в Катедра „Хигиена, Медицинска Екология и Хранене” към МУ – София като асистент, старши и главен асистент. Обучава студенти по медицина, дентална медицина и фармация по хранене и хигиена. Участвала е в редица научни форуми у нас и има десетки публикации.

Научните й интереси са в областта на новоразвиващото се направление от науката за хранене – нутригеномика и нутригенетика, а така също затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, козметология, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене, оценка на хранителен прием и хранителен статус.  Работи, като диетолог от 2005 година. От 2006 година, ежегодно участва, като гост – лектор, на организираните пациентски срещи от фондация „Жени без остеопороза”.  Член е на български и международни научни организации. В петък и събота – 19 и 20  октомври д-р Николова ще  преглежда пациенти в Медицинския център „Света София“ в Бургас. Можете да се запишете за преглед.


- Д-р Николова, преди броени дни Вие проведохте първите си прегледи в Бургас. Какви са впечатленията  Ви, с какви проблеми идват хората от района при Вас?


-  Проблемите са свързани от една страна с непрекъснато нарастващата честота на наднорменото тегло и затлъстяване и водещите до това метаболитни проблеми - захарен диабет, метаболитен синдром, дислипидемии, сърдечно-съдови заболявания. Хората са от различни възрасти - деца, млади хора, на средна възраст. Другата страна на проблема е неправилното, нередовно хранене, недохранване и малнутриции, хранителни алергии и хранителни интолеранси. Бяха направени индивидуални хранителни режими въз основа на индивидуалните хранителни потребности, здравословен статус и телесен състав на всеки отделен пациент, а така също и въз основа на тест за хранителна интолерантност.

- Лошият хранителен режим или застоялият начин на живот е главната причина за затлъстяването?

- Затлъстяването е комплексно заболяване, в чиято етиология лежи генетична предразположеност съчетана с неблагоприятни фактори на околната среда, като неблагоприятен хранителен режим - липса на закуска и еднократно хиперенергийно вечерно хранене в съчетание с ниска или обичайно липсваща физическа активност, което създава положителен енергиен баланс в организма и натрупване на килограми. Възможни са и вторични форми на затлъстяване, асоциирани с различни заболявания, като например заболяванията на щитовидната жлеза, свързани с нейна дисфункция или понижена функция и пр.

 - Повече мъже или жени страдат от затлъстяване?

- Статистиката показва почти еднакви нива на затлъстяване при двата пола. Данните от проведените национални епидемиологични проучвания на храненето и хранителния статус показват свръхтегло за възрастното население в границите 33-50%. Затлъстяването в 1998 г. е било 15.2% при мъжете и 10.2% при жените, а през 2004 г. съответно 22.1% и 16%, а при жените над 60 г. се наблюдава удвояване на затлъстяването от 16% на 31.9%. Особено тревожна е тенденцията на разпространение на затлъстяването при деца в ученическа възраст, като честотата на наднорменото тегло рязко се увеличава още с постъпването на децата в първи клас. От 8.8% и 5.4%, затлъстели момчета и съответно момичета през 1998г., то в 2011 г. процентите са 20.8% и 14.6%.

- Можем ли да определим различни типове затлъстяване? Кои са те?

Основните 2 типа затлъстяване, които най-често разглеждаме са т.нар. мъжки тип или висцерален тип или тип ябълка, при който най-често имаме натрупване на мазнини около корема и вътрешните органи, която е и свързана с повишен кардио-метаболитен риск: риск за захарен диабет, повишено кръвно налягане, повишен лош холестерол и понижен добър, повишени триглицериди или налични такива, при което се формира и т. нар. метаболитен синдром. Другият тип е т.нар. тип"круша", гиноиден, с натрупвания около ханша и бедрата и не носи толкова висок кардио-метаболитен риск, но има естетически последствия.

- Кога говорим за наднормено тегло?

- Най-лесния и често приложим начин е използването на ИТМ - индекс на телесно тегло, при който изчисляваме отношението между телесното тегло в килограми и ръста в метри на квадрат. Нормите са от 18.5 до 25, от 25 до 30 е първата степен на затлъстяване и така през 5 се дефинират и степените на затлъстяване от 1-ва до 3-та. Освен от ИТМ се интересуваме и от телесния състав на пациента - % мастна маса, % водно съдържание, мускулна маса, висцерална мастна маса, основна обмяна на организма и пр. Възможно е пациенти с наднормено телесно тегло да имат добър телесен състав (за сметка на повишена мускулна маса) и обратно - пациенти с нормално тегло да са с лош телесен състав и повишен % мастна и висцерална мастна маса.

- Затлъстяването не води само до козметичен дефект. Какви рискове крият за здравето повечето килограми?

- Затлъстяването не е само козметичен дефект! То носи след себе си кардио-метаболитни проблеми - захарен диабет, пре-диабет, повишено кръвно налягане, стеатозен/омазнен/ черен дроб, повишен лош холестерол и триглицериди, нисък добър холестерол, преждевременни сърдечно-съдови заболявания. Това е световна тенденция. СЗО понастоящем съобщава, че 17.3 милиона загиват ежегодно в следствие на затлъстяването, което е 30% от общата смъртност. Прогнозите са, че до 2030 г. ще се увеличат на 23.6 милиона. В Европа сърдечно-съдовите заболявания са причина за над 4.35 млн. случая ежегодно, което възлиза на 43% от всички смъртни случаи при мъжете и 55% при жените, а за България процентът е по-висок – 66%. Повишените стойности на артериално налягане и на холестерол са водещите рискови фактори за коронарната болест на сърцето. В допълнение фактори, свързани с начина на живот – тютюнопушене, затлъстяване, хипокинезия, психосоциален стрес допринасят за развитието й. Оценено е, че приносът на храненето за нарушаване на здравето и за смъртността от сърдечно-съдови  и други социално-значими болести (рак, диабет, затлъстяване) превишава този на тютюнопушенето и на хранителните отравяния поне 100 пъти. Затлъстяването се разпространява епидемично и честотата му нараства в много части на света, успоредно с повишаване на честотата и на захарния диабет тип 2.

- Какво представлява диетотерапията? Какъв режим на хранене трябва да се спазва и може ли той да бъде универсален за всички?

- Диетотерапията в развитите медицини е поставена наравно с останалите типове терапия - медикаментозна, хирургична, физикална, психо-терапия и пр. Било то в частта си за клинично хранене или нутритивен съпорт. Диетотерапията не означава само и единствено диетотерапия на затлъстяването. Имаме специфични хранителни препоръки първо  както за различни възрастови групи, така и за различни физиологични състояния и разбира се заболявания - метаболитни, ССЗ, бъбречни, инфекциозни, гастро-интестинални, захарен диабет, подагра, хиперурекимия, дислипидемия, кожни, неврологични, остеопороза, костно-ставни дегенеративни, козметология и пр. Като разбира се подходът трябва да е строго индивидуален и съобразен с конкретните потребности и особености на всеки  отделен пациент.

В категории: Здраве


6
Коментара по темата
6.
bejaguyzb
16.01.2013 19:51:00
0
0
LIrL2s , [url=http://wihmxgdizada.com/]wihmxgdizada[/url], [link=http://cuthrrfmshcd.com/]cuthrrfmshcd[/link], http://xncyclhmlmtl.com/
5.
fbdzhzrei
10.12.2012 02:54:26
0
0
s0OcjT <a href="http://ellkrtvxffni.com/">ellkrtvxffni</a>
4.
nwdszois
08.12.2012 07:34:32
0
0
VW0WO6 <a href="http://rvgskhzxtebh.com/">rvgskhzxtebh</a>
3.
Darvin
07.12.2012 03:28:29
0
0
It's wnordeufl to have you on our side, haha!
2.
Станелия
16.10.2012 15:12:14
1
1
Записването е в медицински център Света София. Аз вече съм записана, вижте телефона в интернет на тая поликлбиника, аз работя до нея и ходих направо там да се запиша, лекарката е доста известна
1.
nikolay qnev
15.10.2012 21:38:44
1
1
kak stava zapisvaneto
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори