×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С данъка върху лихвата от депозитите ГЕРБ изби рибата! С нея – и себе си!


С данъка върху лихвата от депозитите ГЕРБ  изби рибата! С нея – и себе си!
Борисов и Дянков живеят в своята си държава и няма смисъл да ги призоваваме да се осъзнаят
11 Октомври 2012, Четвъртък, 14:40 ч.
Автор: Огнян МАРКОВ, снимка: интернет

Да вземеш от бедните 50 лева, спестени за погребение и да им ги върнеш като увеличена пенсия, е висша форма на цинизъм


Дяволът май си няма работа. Тъкмо управляващите и опозицията бяха успели да ни замаят с пълния с противоречиви мнения въпрос за това дали да има референдум за АЕЦ “Белена”, или не, и какво ще стане след него, когато Дянков пак бръкна непредпазливо в кошера с идеята си да обложи с данък спестените за черни дни или за погребение пари на хората.
Разбира се, по сутрешните блокове на телевизиите веднага се появиха депутати, партийни лидери и финансисти, които, разделени на два отбора от студийната маса, почнаха да говорят в хор с единствената цел никой нищо да не разбере. В един от тези така наречени “диспути” самообявилият се за голям финансов експерт Емил Хърсев след поредица от не особено свързани изречения накрая изплю камъчето – трябвало да издържаме държавата!
Е, точно това не трябваше да прави, ако питате мен! Защото хайде да се запитаме

коя държава все пак трябва да издържаме?

Тази на управляващите и на техните чуждоземни и наши господари, или държавата на мизерстващия български народ, 80 на сто от който живее или на прага на бедността или под него? Защото първата държава, тази на управляващите сега, я няма! Тя е измислена и живее само в тяхното съзнание.
Пък и кого всъщност да издържаме? Депутатите ли, които отдавна са престанали да бъдат народни представители, а са само послушни винтчета в партийните машини от всякакъв цвят и които продължавали да си получават по над 10 минимални пенсии всеки месец в плик, които никой с нищо не облага въпреки решението на същите тези депутати това да се прави?!

Или да издържаме администрацията?

Чиновниците, които ни карат всеки път да се кланяме пред гишето им, които никой не може да накара да си вършат както трябва работата, но и които никога не забравят да си раздадат премиите в края на всяко тримесечие?! Премии, измервани не само с количеството парични знаци, многократно надхвърлящо размера на месечните минимални пенсии и минимални заплати, но и с броя на хората, които системно не си дояждат, които нямат пари за елементарни лекарства, с броя на децата, които безпомощно умират, защото същите тези чиновници съвсем бездушно им отказват държавна помощ за лекуване! 
Има още два аргумента:

че сме били страната с най-ниските данъци.

Това е една от мантрите на ГЕРБ и я слушаме всеки ден по два-три пъти, казана по различен повод и с различно вдъхновение. И че това благоприятствало инвестициите. Добре, къде са тогава тези инвестиции? Казват, че било криза и затова ги няма у нас. Тогава защо в другите страни ги има, нали и те са в криза? И въобще защо инвеститорите предпочитат да влагат парите си в други държави, а не у нас, и да плащат там високите данъци, а не нашите ниски? Защо са толкова заблудени тези хора бе!?
Отговорът, както се сещате, е съвсем прост. Защото държавата там е предвидима и си държи и на думата, и на традицията, и на народа си.

И защото всеки инвеститор у нас е очакван от черен рояк посредници, мазни помагачи и други обикновени рушветчии,

от които всеки свестен бизнесмен бяга с писък. И това е държавна политика, колкото и странно да ви се струва, която при това много ясно личи по колите, които кара тази паразитна прослойка у нас. Защото, ако държавата искаше, можеше лесно да се изреже този гангреничен процес в нашата икономика и да го сведе поне до санитарния минимум. Ама не иска и там е проблемът!
Вторият аргумент на защитниците на тезата, че от народа трябва вече да се смъкват не три, а четири кожи, е че в другите страни от ЕС имало такъв данък върху лихвите по депозитите. Това, разбира се, подлежи на проверка, защото когато управляващите ни кажат “Добър ден”, вече гледаме къде е слънцето! А ако наистина е така, че да го въведем и ние бе!

Само че да въведем и тамошните заплати, и тяхната социална политика, и здравеопазването им!

Да, ама едното можело, а другото – не. Можело само да ни бъркат в джоба!
Има още нещо, която ясно показва, че управляващите са си загубили ума. Да грабиш така безогледно от хората, 80 процента от които в една или друга степен се лишават от насъщни неща, и то 9 – 10 месеца преди изборите, означава само едно - сам да си режеш главата! А щом го правят, значи или наистина живеят в друга държава, както това вече се каза тук, или пък, че парите наистина са свършили!
За три и половина години управление ГЕРБ похарчиха за магистрали, за издръжка на все по-увеличаващата се държавна администрация и кой знае за какви още безумни проекти 4 милиарда лева от резерва на страната. И парите свършиха!

Сега обаче Борисов върти Дянков на шиш

да намери пари за увеличението на пенсиите и за коледните надбавки, че идели избори. И той, завалията, е принуден да прави свободни съчинения по въпроса, все някое от които по някое време ще мине през послушното герберско мнозинство в парламента! Просто защото друг начин няма и защото пари няма! Това е обикновената истина.
Опитват се да ни залъжат и че с новия данък щяло да се вземе от богатите и да се даде на бедните. Ама, чакайте, това го слушаме непрекъснато от изборите през юли 2009 година насам! Само дето не става! Как тогава да повярваме, че точно с този данък ще се възцари социалната справедливост по нашите земи, след като дори финансовите разчети сочат обратното?!

За някого това да ограбиш от бедните 50 лева,

с които не малко пенсионери живеят повече от половин месец, и да ги дадеш отново на същите тези бедни под формата на увеличение на пенсиите, като при това не пропуснеш да се изкараш техен благодетел, може да е висша форма на икономически пилотаж. За нас обаче, за жителите на другата, истинската, реалната държава, това е само висша форма на цинизъм и управленска импотентност!


В категории: Опозиция , Политика


21
Коментара по темата
21.
ГНУС МЕ Е
13.10.2012 13:05:56
0
3
ОТВРАТЕН СЪМ СТАВА МЕ ГНУС ОТ ГЕРБ
20.
това ще стане
13.10.2012 11:32:46
0
0
ще удобрят бюджета с това за 10% за лихвите. Ще стане и така с пенсиите през април-нямат пари! И хич не им пука. Днес чета ,че 10% ще има и върху теглене от спестяванията ни!
19.
eork
12.10.2012 11:26:30
0
3
Traper, добре, че си ти! Без такива като теб по-трудно се живее!...
18.
trapera
12.10.2012 11:24:22
1
6
Смисъла на депозита е да получиш нещо срещу парите си. Това е инвестиция, макар и пасивна. След срива на пазара на имоти, от който хората загубиха не малко, това бе логична стъпка в пренасочване на финансовия ресурс на гражданите в посока към банковите депозити. Следващата стъпка се нарича износ на ресурс. Парите следват посоката на сигурност и интерес. Със сигурност, това е стъпка в посока на загуба на доверие и интерес към банковия сектор, а това няма как да не се отрази на банковата система. Дори и само хората да избягват ползването на банкови услуги, това вече е крачка назад. А що се отнася за ефекта върху бюджета, то той ще бъде несъществен. Ако Мазньо, го е докарал до там, че тези средства да са му наистина необходими, независимо какво говори, значи Мазньо има сериозен проблем ...!
17.
trapera
12.10.2012 11:17:23
0
6
Една вечер звъни Обама по телефона на Б.Б.и разтревожено му казва, че републиканците му дишат във врата и може да загуби изборите. Б.Б. самоуверено отговаря: “Няма проблем ще изпратя Цецо с една малка групичка хора!” Минава месец и една нощ късно звъни телефона на Б.Б.

Вдига го и отсреща e Обама още по-отчаян.

Б.Б. пита: “Какво стана: да не загуби изборите ?”

А Обама отговаря :”Не бе, няма републиканци, няма демократи – във всичките щати печели ГЕРБ”.
16.
Крис
12.10.2012 10:27:13
0
2
Не ме разбра отново. Говорим за 5-6 лв. годишно. И пак не ме разбра- аз също не харесвам данъка :) Единствено коментирам, че статията внушава идеята, че бедните ще плащат за нещо си, а бедните няма да плащат, ще плаща средната класа и богатите. За мобилните оператори няма да коментирам, че са ми много болна тема :D
15.
До Крис 3
12.10.2012 10:17:53
0
4
Когато богатите почнат да хранят бедните, значи е настъпил социализмът. Тоест, това, което се опитва да прави сега Обама. Ама няма да го оставят за втори мандат. И то - не бедните... Иначе си права в разсъжденията си - 5, 6 или 7 лева месечно за теб, за мен и за работещите изобщо не са сума за оплакване. Всъщност аз сега съм безработен и гледам на нещата от друг ъгъл. Но принципно и с тях, и без тях е все тая. Ама ще ти кажа, пък и на останалите, още нещо. Наскоро писах как ни работят мобилните оператори. За 12-месечен абонамент аз съм платил 13 вноски. За абонамент по договор 5 лв. месечно с ДДС ми фактурират 6 лева и нещо. Това е и тяхната философия - като е малко никой няма да се усети, пък и да се усети, врява няма да вдига - бълха го ухапала. Ама сега направи още една сметка - трите мобилни оператора имат над 8 милиона абоната у нас. Е, въз основа на горните цифри колко прибират месечно у нас не по правилата, не по договорите? И какво да направим? Вместо държавата да застане на наша страна и да ни помогне да се преборим с тяхната некоректност, тя прави същото!!! Може да не е съществено, както пресмяташ ти, но е обидно. И освен това е тенденция - прецени и това.
14.
Крис
12.10.2012 09:54:30
0
2
Абсолютно си прав за всичко, което си написал, освен това, че тезата ти почива върху примера на Стария. 1.Видяхме, че аритметиката му е сбъркана, с новия данък ще му взимат 80 лв. годишно, което прави по около 7 лв. месечно. Ако на 20 000 лв. влог взимат годишно по 80 лв, на 1000 лв. дали няма да вземат по 6-7? 2. С влог от 20 000 лв. той не се числи към бедните българи, а към средната класа. В моя коментар визирам конкретно, че този налог няма да се отрази на бедните, т.е. с влогове до 1000 лв. Самата статия е, че налогът ще бръкне в джоба на бедните. Няма да коментирам изречението "Стария и още два милиона като него", защото съм далече от мисълта, че два милиона българи имат по 20 хиляди лева на влог. Факт е, че средната класа и богатите ще плащат за пенсиите на бедните, това е. Факт е, и че ще вземат пари от Стария, за да дадат на някого, който може би не е работил и ден и е на социална пенсия. Не е честно и съм против това, по тази причина и не харесвам новия данък.
13.
До Крис 2
12.10.2012 09:33:32
1
3
Аритметиката на Стария наистина е сбъркана, както си констатирала. Губи не 16 лева на месец, а 6,6666... Само че, Крис, тук не става дума за аритметика. Житейската математика е по-различна от тази в учебниците. Един пенсионер може да изкара и с 5 лева един ден, може и с 1 лев. И пак ще оцелее. Само че горчивината му и в единия и в другия случай все ще е една и съща. Но дай да сметнем друго - за четирите години управление на ГЕРБ инфлацията ще е около 12%. С данъка върху депозитите на Стария му вземат още 2,5%. Стават общо 14,5%. Значи Стария от 2009 година до изборите догодина ще е обеднял с 14,5%, тоест към края на периода той ще може да си купи с толкова процента по-малко неща. Това е реалността. ГЕРБ сега - независимо дали е предизборно или не, няма да спорим по това - ще му вдигнат пенсията с 8%, както казва Стария, или средно с 10%, както твърди управляващата пропаганда. Е, според теб как няма Стария и двата милиона души като него няма да негодуват, че пак им бъркат в джоба? Ти как процедираш с крадците – извръщаш се, за да им е по-удобно да бъркат в джоба ти, или ги биеш през пръстите? Стария е работил през живота си 30 или 40 години, а тогава и мисъл не е имало за ГЕРБ, та да му бъркат в портмонето, сякаш нещо са сложили там. Това са прости житейски правила. Аз и друг път сам го казвал – само благодарение на Дянков не сме на хала на Гърция и Испания. Ама не той решава всичко, там е проблемът...
12.
До Крис
12.10.2012 08:56:16
0
3
Всеки има право на мнение. Само че малко над твоя коментар Стария е дал своя пример. Значи не става дума за 5 - 6 лева годишно, както пишеш, а за доста повече. Второ, богатите няма да се разочароват от ГЕРБ заради този данък. Те си имат други причини за това и то вече се надушва във въздуха. Само че ти няма да можеш да ми дадеш дори един пример, когато богатият е плащал сметката на бедния. Винаги става обратното, ако човек се вгледа добре в подробностите. Трето, и в статията, и в коментарите на хората се говори за цинизма на управляващите, много нагледно описан от Стария. Вземат му 16 лева на месец с този данък и му ги дават като увеличение на пенсията. Ти си добре по математика, сметни сега - увеличават ли се така месечните пари на Стария? Май - не! Да, ама герберите тръбят вече от месец насам - увеличаваме доходите на пенсионерите! Това не е ли също цинизъм? И - накрая - всичко това се прави, защото пари в резерва вече няма, похарчиха ги, при това и отчет не дадоха. И ако останат още 4 години на власт, на всеки ъгъл ще се появят касички, в които ще трябва да пускаме стотинки, защото ходим и дишаме.
11.
Крис
12.10.2012 08:52:05
2
1
Сега видях и коментара на Стария, та искам да го попитам. Стария, я точно ми обясни с коя математика го сметна, че 80 лв. годишно са 16 лв. месечно?
10.
Крис
12.10.2012 07:21:01
1
4
Огняне, е тоя път не съм съгласна с теб. Този данък ще удари богатите, не бедните. Всеки може да направи сметка за какви стотинки става въпрос при малките депозити, ако използва някой от десетките лихвени калкулатори в интернет. Около 5-6 лв. ГОДИШНО, за сметка на наистина сериозни суми при големите депозити. Да, с този данък ГЕРБ най-вероятно ще избие рибата, като отблъсне от себе си богатите. А самия данък е в интерес на бедните, защото парите ще отидат именно за тия на социалния минимум. Ама с такива статийки не ги оставяте да вземат да помислят със собствения си акъл.
9.
черната Златка
11.10.2012 20:31:42
0
5
И ДА СИ ПРОСТ ,НЕ Е ЛЕСНО
8.
До 7.
11.10.2012 18:57:47
0
11
Ти така като говориш на Стария, май не разбираш колко е ценен всеки лев за всеки пенсионер. Защото като си плати тока и водата (да не говорим, ако е на парно!) на него му остават по-малко от 10 лева на ден - за храна, за дрехи, за транспорт и за всичко останало, което ти в ежедневието си просто не забелязваш. И цялото това огорчение идва в залеза на дните на този човек. Така че не надзъртай в чуждото портмоне. И, второ, ако си мислиш, че тези с милионите ще си дадат с радост десетте процента на Дянков, май не си вдянал още в каква страна живееш. Ако бъде приет този данък, богатите мигом ще си изнесат парите от България и всъщност държавата ще обира пак само бедните. Какво е замислено по условие всъщност...
7.
Do Stariq
11.10.2012 18:28:59
9
2
Ti s tez 70 leva po-bogat nqma da stanesh...a i mn malko hora imat po 20 000 v bankata pak i ako imat po-tolkova edva li shte im e za po 70 leva... No vij Milionerite koito imat 20 000 000 veche shte im se otrazi!
6.
Стария
11.10.2012 17:55:37
1
9
Помислете върху това!
Пенсионер съм. Имам депозит от 20 000 лв. в банка при лихва 4%, т.е. 800 лв. годишно или 76 лв. приблизително месечно допълнителен доход към пенсията, която е 200 лв. Така, че “живея” с 276 лв. на месец. Дянков предлага да ми вземе 10% от лихвата т.е. 80 лв и да получа 720 лв., което прави 60 лв. на месец, т.е. всеки месец ме ощетява с 16 лв. Бойко пък обещава да ми увеличи пенсията с 8%, което прави 16 лв. месечно. Та, какво се получава?! Дянков ми взима 16 лв. от лихвите, дава ги на Бойко и той ми ги дава и проглушава света, че само в България имало увеличение на пенсиите.
Друг въпрос? Какъв ще е механизмът на деклариране на спестяванията и лихвите?
Дали един такъв “богат” пенсионер, който е сложил парите си в 4 банки ще може да се справи с декларирането на тази измишльотина или ще трябва да търси счетоводител?
5.
Марче
11.10.2012 17:01:31
2
8
Браво! Много добре казано!
4.
до г-н Марков
11.10.2012 16:40:38
0
12
Г-н Марков, не ги мисли за толкова глупави! Това няма как да стане поради следните аргументи:
1. Банковото лоби е най- силното сред управляващите - парламент, правителство и т.н.
2. Няма уважаваща себе си банка, която да допусне данъчни да се разхождат по-коридорите и да ровят в депозитите на богатите си клиенти.
3. Въпреки всичко, ако това стане, значи, че нелегалния износ на капитали от България към банки в други страни, ще се увеличи драстично.
Най - вероятно, след време г-н Борисов ще се появи пред екрана и ще каже, че отменя тази идея и ще посочи Дянков като лошия, а самия той спасител на бедните и неоправданите.
Изборите наближават и ще бъдем свидетели на какви ли предизборни тактики!
3.
браво
11.10.2012 15:46:07
1
10
И от мене БРАВО!!! Много точно и разбираемо е казано.БРАВО!!!
2.
Галилей
11.10.2012 15:35:27
0
9
Тия са Гнусни НЕКРОФИЛИАЦИ... НАРОДЕ идат избори .. пак гласувай за ТЯХ..
1.
77777
11.10.2012 15:24:10
2
12
БРАВО!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори