×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не в храм, а в кръчма Бургас ще посрещне Рождество Христово


Не в храм, а в кръчма Бургас ще посрещне Рождество Христово
Срамота! В тази кръчма, тип барака всеки ден се провеждат утринна и вечерна служба, вътре са иконите, могат да се палят и свещи. Църквата „Св.св. Кирил и Методий“ всеки момент може да падне
Тема в развитие
виж още
скрий
02 Октомври 2012, Вторник, 18:31 ч.
Автор: Бесове.бг Снимка Катя АСАБОВА

Църквата „Св.св.Кирил и Методий“ пада, вземете веднага мерки, зове отец Петър

Светата Рождественска литургия на 25 декември т.г. бургазлии ще посрещнат не в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“, а в кръчмата „Евксинтски пойнт“, която се намира в съседство.

„Няма никакъв шанс до декември да приключи укрепването и реставрирането на храма, страхувам се да не стане и нещо по-страшно – да се срути“, каза отец Петър, който служи в най-голямата църква на Югоизточна България от 1992 г. Сега свещеникът е силно обезпокоен и призовава концесионерът на строящия се на едноименния площ подземен паркинг или да ускори строително-монтажните работи или да спре, като преди това укрепи замразения обект с бетон и възстанови пукнатините на църквата, които са следствие от започналите изкопни работи.

Този Великден отците служиха на пл.Тройката, където бе оформена отворена църква със символичен олтар и икони, окачени на сцена, но за Христовото Рождество там трябвало да бъде новогодишният базар и кръчмите с наденици и вино, затова не било подходящо да се оформи отново религиозен кът, за да не бъде той сквернен от пияниците.

В момента храмът е изнесъл част от светата утвар в съседната кръчма, която боголюбивият собственик е отстъпил на свещениците и миряните, за да могат да се провеждат сутрешните и следобедни служби, естествено без камбана.

„Колкото и да ми е болно, за Коледа ще служим в кръчмата, това е истината“, каза отец Петър, още за състоянието на храма вижте в интервюто с него. Разговорът ни с отеца се наложи заради проведеното на 21 септември 2012 г. заседание на Епархийския съвет на Сливенската митрополия, на което е обсъдено тежкото положение с бургаския храм. На него е взето решение да бъде потърсена отговорност от съответните институции и субекти, ангажирани със строителството на подземния паркинг. Църквата настоява да декларират, че нанесените конструктивни повреди на сградата ще бъдат отстранени и храм ”Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде възстановен до състоянието, в което е бил до започване строежа на паркинга. Изпратена е и специална Нотариална покана до фирма ” Глобал технолоджи къмпани” АД, концесионер на обекта, както и писма до: Кмета на община Бургас, Гл. архитект на общ. Бургас, фирма ”Глобал технолоджи къмпани” АД, проф. Божидар Божинов- проектант и фирма ”ДЗЗК ”Консорциум Понс” – главен изпълнител.

Причината е, че на 17 август 2012 г. се е провела среща между представители на Митрополията и посочените инстанции. На нея е бил поет ангажимент до 31 август на Православната църква да бъдат представено писмено предложение с поети ангажименти, отговорности и гаранции за:

- до 31. 12. 2012 година да се изготви цялостен проект за възстановяване на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” в техническо състояние преди започване на изкопните работи на строежа, който да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващи инстанции.

- концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, като представи и гаранция – банкова или имотна в полза на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Бургас

- концесионерът и главният изпълнител на строежа да представят времеви график, с контролни срокове, за изпълнението на видовете работи по възстановяването на храма.

Това не е направено и срокът не е спазен дори месец по-късно. Разтревожена от бездействието, Митрополията е решила да изпрати своята позиция до:

1. Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата.

2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

3. Дирекция Национален строителен контрол,

с молба да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът „” Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас да са срути.

4. До регионалните и национални медии.

Ако не получи никакъв отговор в едномесечен срок, Митрополията, в качеството на собственик на рушащия се храм, възнамерява да предприеме законови действия за спиране на започналия строеж на подземния паркинг.


В категории: Бургас


5
Коментара
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
5
Коментара по темата
5.
Няма Значение
03.10.2012 14:02:46
1
1
Само някой болен мозък може да си помисли че може да се направи мол вместо паркинг. Ама то затова сме на това положение защото всеки "РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО" . Ама както се казва ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
4.
Крис
03.10.2012 10:15:10
0
2
На мен малко ми е неудобно да паля свещи на място, където до преди година съм пила бира... Ама...каквото, такова.
3.
ето кой
03.10.2012 09:30:42
0
4
"Естествено е да ни притеснява самия процес, защото копаем на 18 метра дълбочина и наоколо има доста сгради, които са чувствителни и са паметници на културата, но ние сме взели всички мерки, за да няма проблеми", каза още Захариев. Той допълни, че на съседните сгради ще бъде направено пилотно укрепване, но ако при строежа някоя от тях бъде засегната фирмата изпълнител ще възстанови щетите. - цитата е на някой си Петко Захариев - шеф на "Глобъл-Мобъл" и е от февруари 2011. Така няма защо свещениците да поставят въпрос кой ще плати щом като още преди стоежа Захариев е заявил, че ремонта ще е за сметка на изпълнителя. Друг е въпроса, че фирмата не направи никакво пилотно укрепване и че неспази срока за строежа м. юли 2012 - уж имало графици обекта да се завърши още преди тази дата - сега сме октомври 2012. Най-интересното е че няма как да разберем дали строителя ще плати със свои пари ремонтите /ако изобщо ги плати/ или ще ги с плати с парите които Общината му превежда за строежа.
2.
кой ще плати
03.10.2012 09:02:57
2
5
След 10 годишен ремонт храма беше открит тържествено от ББ както си му е реда с рязане на лентички и т.н. Веднага след това започна строежа на ненужният подземен паркинг и сега на ход са въпросите колко дълго ще се ремонтира храма и кой ще плати разходите за ремонтите, които ще са милиони. Освен това не знам защо и до ден днешен се твърди, че се строи подземен паркинг при положение, че над него ще има МОЛ т.е. ще се ЛИКВИДИРА площад Кирил и Методи. До кога ще го крият ?
1.
ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ
02.10.2012 21:40:45
2
5
ВСИЧКИТЕ НЕСГОДИ НА МИТРОПОЛИЯТА И КАТЕДРАЛНИЯТ БУРГАСКИ ХРАМ, НАЙ-БЕЗЦЕРЕМОННО И ГЬОНСУРАТСКИ НИ БЕ СЕРВИРАНО ОТ ЙОАН КОСТАДИНОВ И ГАРНИРАНО ДОПЪЛНИТЕЛНО от ПП ГЕРБ . ИЛИ КАКТО КАЗВА БАШ МУТРАТА, ГАРАНТИРАНО От ГЕРБ - Б.Б.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за Летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за Летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Изстрелът е бил произведен с боен пистолет Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Идат бури, гръмотевици и... сняг, прогнозираха от НИМХ
Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори