×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дайте да съберем пари за диван на класната!


Дайте да съберем пари за диван на класната!
Преди 20 години не ни искаха пари за нови технологии в помощ на учебния процес, не ни караха да ремонтираме училищата, зъзнахме много зими в класните стаи, защото нямаше пари за топло. Но пък научихме, че столицата на Франция е Париж и пишем по-грамотно
28 Септември 2012, Петък, 13:32 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА Снимка Интернет

Тази прищявка на бургаски педагог вече чупи тъпомерите. А имаше времена, когато никой не ни искаше пари или подаръци, за да се изучим

„Събираме пари за диван на класната ни за първия учебен ден! Можеш ли да си представиш малоумие, не успях да се преборя с другите родители, които бяха твърдо „за” за този подарък. Имала нужда жената...”, сподели ми наскоро една приятелка. Все бях чувала за безумни подаръци, но този път се втрещих, буквално онемях. Какъв диван, какви пет лева! А тук става въпрос за дълбоко уважаван бургаски педагог, чието име ще спестя. Слушала съм за всякакви прищевки на класните ръководители по отношение на подаръците към тях. В днешно време учителите, за които постоянно слушаме, колко зле са финансово, са обгрижвани с луксозни сребърни бижута, чанти, парфюми... все от любов към тях.

Децата, чиито родители са по-заможни или пък са на солидни постове в местните предприятия, помагат за оборудване, обзавеждане, пребоядисване на цели етажи в местните училища и градини.

На първия учебен ден на първолак на моя позната в централно училище му искали пари за мултимедийно табло. Ама той още не може да чете и пише. Буквите на мултимедия ли ще се представят?! Това било бъдещето за младите, аргументирала се класната му. Съгласна съм, технологиите се развиват, светът се променя с всеки изминал ден. Утре сигурно ще искат таблети за първокласниците. Но не е ли по-добре първо да се научат да пишат на белия лист, преди да са започнали чата в Скайп и Фейсбук на латиница и с цифри?!

По мое време не ни искаха пари за нищо. Хванах Жан-Виденовата зима. Имаше период, в който учителите ни вземаха по 10-16 долара на месец. Левът се беше обезценил. В очите на учителите ми се четеше гордост. Никой, никога не поиска и един лев за нови чинове, за „модерни” учебни помагала. На класната направихме подарък чак при дипломирането, беше скромен. Смея да твърдя, че моето поколение, което се изучи с подръчни средства,  е много по-грамотно от днешното. Почти всеки в Бургас на 30-35-40 и нагоре години ще каже къде се намира Париж, че Европейският съюз няма столица, ще изрече безпогрешно столиците на много европейски страни.

Младите, които учат с технологиите на бъдещето, обаче не са така. Доказа го една ВИП бургазлийка, която според мен не знаеше какво е това „столица” и си поигра на „тука има, тука няма”.


В категории: Просвета


Флагман.БГ Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите 21/05/2024, Вторник 07:13 0
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 11
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
16
Коментара по темата
16.
До Жени Атанасова
01.10.2012 15:30:40
1
0
Материалът е поправен. Добре. Но в коментара си до номер 4 има една недомислица - "ще я подготвят подобава за първи клас". Все пак това за грамотността е много относително, не мислиш ли?:)
15.
uchenik
30.09.2012 13:07:25
0
1
Никога не съм се мислил за голям разбирач на политиката ,но натрапчиво ми се изяснява нещо,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ,НЯМА,НЯМА ПОЛИТИЦИ КОИТО ДА МИСЛЯТ ЗА НАРОДА СИ-единственното им занимание е да се убогатяват за негова сметка .Никой не мисли за хората,никой и няма надежда за нищо в тази иначе така хубава ,НАША- България.Ако някой ми намери една единственна причина ,да каже ДА АЗ СЪМ ГОРД ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН,МОЛЯ НЕКА Я СПОДЕЛИ С МЕН .Отвратен съм от тези мазни ,грозно доволни от далаверите си ,горди ,че са продали и малкото останало от тази малка България,"същества" наричащи себе си-Български политици.
14.
Кръстьо до Кристина
29.09.2012 18:41:07
1
4
Поздравления, ако действително сте от младото поколение. Наистина е чудо сега да срещнеш грамотна девойка, пишеща без грешки. И все пак имате пропуски с препинателните знаци. Намерете някой даскал от "едно време", за да Ви покаже къде и кога се използва запетая. Но не му купувайте диван. Успех!
13.
Кристина към авторката
29.09.2012 15:18:32
3
4
Чудесно е,че Вие познавате учители, които си вършат работата и всъщност не харесвате системата . Но в заглавието на статията ( и в статията като цяло) се плюят предимно учителите, които нарочно искат децата да учат много материал, правят трудна програма и пишат недостъпно учебниците. Всеки нормално мислещ човек знае, че това какво учат децата зависи от МОН, а не от лошите учители.
И понеже помагалата и учебниците са скъпи за родителите, предлагам догодина да посрещнем първокласниците в килии с безплатен пясък, та да се учат да пишат на него. Това малко би ги стресирало, но какво пък- родителите няма да бъдат ангажирани с това да купуват каквото и да е. Освен това по логиката на авторката по този начин децата биха запомнили материала по-лесно.
Нищо ,че в цял свят отдавна са приети лошите модерни методи за преподаване, ние като истински българи, нека ги отричаме до последно!
12.
Сийка
29.09.2012 10:01:10
1
1
Хайде да не жалим всички родители! Срещу бележка от училището, че детето е записано в 1-ви клас, държавата (т.е. всички ние!) им изплаща еднократна помощ от 150 лв., за да осигурят необходимите помагала на децата си. И когато този родител внесе 10 лв., защото другите 140 ги е изпил или изял, какво да мислиш! Говорим за помагала по ЗИП, името показва, че са ЗАДЪЛЖИТЕЛНОИЗБИРАЕМИ и се заплащат от родителите, а не е каприз на учителя.
P.S. До Пенка: Брат ти е такъв от малък! Та до ден днешен!
11.
До екипа на Бесове.бг
29.09.2012 00:25:35
1
6
"Снимка Интернет" ?!?!?!?!
Бесове, така ли се позовавате на източника на снимката? Чували ли сте за авторско право? В случай, че не сте, моля прочетете тук: http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401
Tова което правите си е чиста кражба!
10.
Пенка
28.09.2012 22:23:31
0
1
Това за дивана е отвратително, ако е факт. Като няма име на учител, може да не е. През "Жан-Виденовата зима" бях подготвителен клас. Ми, плащахме си. Тук за балатум, там за нещо друго...Ако авторката е била в 11 клас, е нормално никой да не я закача по това време. "Старогръцки легенди и митове" има перфектни издания, които са радост за всяко 10тина годишно хлапе. На брат ми му бяха любими като беше втори клас, ама той си е от по-умните. "Под игото" се учи в VI клас.
9.
Женя Атанасова, до номер 4
28.09.2012 21:10:37
1
2
Не искам и не слагам всички под общ знаменател. Всяко поколение има своите гении, интелектуалци, които в много случаи превъзхождат предшествениците си. Не обиждам учителите, ядосвам се на системата и абсурдите, които налага тя.
В градината, в която е моята дъщеря, повечето педагози са професионалисти. Възхитена съм от нейните учителки, спокойна съм, че те ще я подготвят подобава за първи клас.
Дотук. Ядосвам се на манталитета да се събират за всякакви безумни неща пари, все едно биха променили статуквото.
Изумена съм обаче от сумите, които се събират за купищата учебни помагала за една година. Издателства се борят за обществени поръчки. А преди години нямаше нужда от подобни шарени помагала, а образованието беше на ниво. А ето и последните данни по този въпрос, от преди 3 дена са:
"40 на 100 от 16-годишните българи са неграмотни, а това ги прави неподготвени за пазара на труда, сочат данни на организацията "Заедно в час".
Българските ученици като средно ниво често са с година и половина - до три години назад спрямо техните връстници в различните европейски държави.
Златка Димитрова е масовият продукт на тази система. Виждам какво учат най-малките. Трудно е да накараш едно 12 годишно дете да чете „Старогръцки митове и легенди” или „Под игото”. Аз лично ги изучавах в 8-ми клас. Голяма част от материята е представена по най-трудния начин, а в стремежа да усвоят сложните неща, децата пропускат по-обикновените, които са задължителни за нивото на общата култура на всеки човек.
От друга страна един комплект учебни помагала задминава 150 лева, а има родители, които работят на минималната работна заплата.
В много случаи се налагат да се дават пари за ненужни луксозни неща, благодарение на които децата ще учат в комфорт. Забравя се обаче същественото. И все пак това е моето мнение, то е субективно
8.
!!!
28.09.2012 20:49:58
2
0
Не може така да се оплюват учителите,наистина прочитайки статията се почуствах неудобно!За близо 40 години като учител имам подарени 1989 година една ваза и 1998 година една кафеварка за 30 лв.Не са изпросени,дори не исках да приема втория подарък,но децата бяха благодарни и искаха да ми остане нещо за спомен.Бях им класна 5 години и уважението ни беше взаимно!Мисля,че авторката дължи извинение на учителското съсловие.Не може да се правят обобщения на базата на единични случаи!
7.
дафи
28.09.2012 20:20:21
0
1
всеки родител би добавил много до написаното от авторката, без това да означава, че не уважаваме учителите. А ти Аз - радвам се, че смяташ Брюксел за столица, но това е столицата на Белгия, за Европейския съюз там е едно от седалищата на ЕП, както и на ЕК, но седалища на ЕП има и в Страсбург и Люксембург, те може би са кметства на ЕС?
6.
маринела
28.09.2012 20:18:12
0
1
Знам че май месец тази година като подарък за завършване ,на една учителка от Ямбол са и подарили пералня.Подарък е поискан от нея,защото имала нов апартамент.Не знам как да го коментирам?????Още се чудя.
5.
аз
28.09.2012 19:49:41
1
7
Аз пък на 16 години ще кажа, че Еврпейският съюз все пак има столица и това е Брюксел
4.
Кристина
28.09.2012 17:04:29
2
4
Не мога да разбера колко трябва да бъде ограничен човешкия мозък, че да слага всички под общ знаменател! Искам да се обърна към авторката на статията и да и кажа,че има учители, които си вършат работата. И никак не са малко. Представи си как би се чувствал един учител, четейки статийка като Вашата.
И най-много от всичко мразя да чета приказки за "едно време" - какво е било тогава, та какво е сега. Аз смея да твърдя,че "твоето" поколение си има неграмотните и елементарни хора, и те не са по-малко от същите в нашето. А нашето си има интелигентни, които не бива да се слагат на един ред с някой като Златката.
И още нещо към авторката- с тази статия засегнахте толкова много хора и учители, и по-млади от вас... Но нека ви поздравим интелигентното и културно поколение, по-мъдро, знаещо и можещо от настоящото.
3.
вддс
28.09.2012 16:08:19
1
2
Когато учителя е на 400-500лв заплата, това е нормално. Имаше време когато работата се възнаграждаваше
2.
аз
28.09.2012 14:08:07
3
7
Грамотно, грамотно... Колко да е грамотно? Я виж как са степенувани прилагателните в текста. После погледни и текста си под снимката, след това научи и за пълните членове и тогава говори за "грамотност". Много смешна и нелепа изглежда тезата предвид граматическото ниво на материала.
1.
Бай Евлоги
28.09.2012 14:03:22
2
8
По принцип изложените аргументи в статията са си сериозни, но бих искал да вметна само че след като образователното министерство не заделя нужното за поддръжка на училища и гради нормално е родителите да помагат. Никой неиска детето му близо 9 часа на ден да седи в мизерна кочина.
А по повод статията трябва да си доста страхливо мекере да пишеш статия с псевдоним... Що не се подпишеш с истинското си име? Или те е страх от гнева на даскалите :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Началникът на сигурност БДЖ Тодор Тодоров разкри, че нападателят, който крещи, че е с жълта книжка, е рецидивист  Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Апелативният съд гледа мярката й Почитаме светците Константин и Елена Почитаме светците Константин и Елена  Днес в Странджа нестинарите ходят по огън с техните икони в ръце 28 плажа може да останат неохраняеми 28 плажа може да останат неохраняеми Липсва интерес за много от плажните ивици във Варненско заради промените в наредбата за водноспасителната дейност Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване
Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори