×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турция иска паметник в Бургас на свой консул, застрелян в атентат


Турция иска паметник в Бургас на свой консул, застрелян в атентат
Нота! Пред Генералното консулство на Турция в Бургас да има паметен знак на застреляния при атентат през 1982 г. дипломат Бора Сюелкан, иначе ни отказват плоча на Константин Фотинов в Измир
11 Септември 2012, Вторник, 19:42 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Ивелина ДОНЧЕВА

В писмо до кмета Димитър Николов южната съседка настоява да получи разрешително, в противен случай ще откаже паметник на наш просветител в Измир

Кметството на Община Измир може да взриви крехкия етнически мир в Бургас с настояване да поставим пред Генералното консулство на Турция на бул.“Демокрация“36-38 паметна плоча на убития през 1982 г. турски дипломат Бора Сюелкан. 

Настоящият турски консул Джем Улосой е изпратил официално искане  до кмета на Бургас Димитър Николов да даде разрешение за поставянето на плочата върху оградата на консулството, става ясно от писмения документ, с който  Бесове.бг разполага.

Бора Сюелкан е консулът, който бе екзекутиран  пред дома си в жк „Славейков“ на 9 септември 1982 г. Поръчителите и извършителите на кървавия атентат остават до ден-днешен неразкрити, но неофициално той се приписва на арменската терористична организация  АСАЛА.

За първи път, от 30 години насам, южната ни съседка повдига официално този болезнен въпрос и настоява да се отбележи упорито премълчавания от нашите власти факт.

Ето как се стигна до това крайно деликатно положение: в началото на тази година в Съюза на българските журналисти се ражда идеята да бъде издигнат в Измир паметник на големия просветител и книжовник Константин Фотинов, създал там първото частно българо-гръцко училище. Главният секретар на СБЖ Снежана Тодорова пише до местната власт за това благородно начинание и смята, че няма да има пречки, предвид блестящите примери за трансгранично сътрудничество между българските и турските журналисти. В писмен отговор обаче, който е пристигнал във външното ни министерство чрез посолството на България в Турция в началото на август, южната ни съседка проявява реципрочност: щом искате в Измир паметник на вашия родолюбец, ние искаме паметник  на убития в Бургас наш дипломат.


 Факсимиле на писмото, от което ясно се вижда какви условия ни поставя Турция
В Бургас живеят около 3 000 наследници на арменци, избягали от Истанбул по време на арменския геноцид от началото на миналия век, настроени са на патриотична вълна през последните 10 години, но успяват да намерят баланс в поведението си спрямо  равностойната по численост етническа група – турската (тук не включваме многобройните турчеещи се цигани от крайните квартали на града).

След убийството на консула Бора Сюелкан през 1982 г. се носеше слух, че това е

отмъщение на децата и внуците на избитите арменци,

 тъй като дипломатът произхождал от знатен род, свързан с подготовката и реализирането на масовото клане и прогонване на иноверците. Появиха се и журналистически разследвания, подсказващи, че към този акт принадлежност имат  мистериозноизчезналите през 1992 г. баща и син – Оник и Леонид Читакян. Оник Читакян бе зам.председател на СДС-Бургас. 

С разсекретяването на части от архиви на ДС, писани от тогавашния зам.вътрешен министър Георги Аначков, могат да се направят по-точни изводи за случилото преди три десетилетия, а именно: че извършителите са принадлежали към организацията "Отмъщение за арменския геноцид" (АСАЛА) и свързаната с нея група "Отмъстители за арменския геноцид" (ДЖИСАГ). За убийството на турския дипломат в Бургас АСАЛА изгражда оперативна група. Тя установява, че Сюелкан, като пратеник на военната хунта, управляваща тогава Турция, е задължен да изпълнява несвойствени на дипломатическия му статут поръчки. Сред тях е да назначи няколко агенти от турското външно разузнаване МИТ на дипломатическа служба в консулството. Пристигнали в Бургас, те разпореждат на Сюелкан да влезе в контакт с арменци от града, за които се е знаело, че имат някаква форма на кореспонденция с лица зад граница, имащи връзки с АСАЛА.

Българската ДС, освен че установява, че консулът малко преди убийството му е изпаднал в депресия и е изпитвал страх от покушение, докладва също, че дипломатът е поддържал близки връзки с разузнавачи от МИТ, които са работили на дипломатическо прикритие в консулството. По това време в Бургас се появява  търговеца Армян Хамбарян, живеещ в Швейцария, който бил в делови отношения с български външнотърговски предприятия и често идвал в България. Хамбарян проявявал интерес как е обезпечена физическата безопасност на хората от турското консулство в Бургас, какви мерки се вземат за тяхната сигурност и дали са въоръжени.

Разпитаните свидетели и очевидци на престъплението дават следното описание на терориста: мъж на възраст около 20-25 години, ръст до 180 см, атлетично телосложение, продълговато лице, черна, слабо къдрава коса, мургав. Установено е, че от 16 до 18 ч. на 8 септември лице с подобни белези е седяло на пейка в градинката пред жилището на дипломата в блока, известен като „Поморин“ и е наблюдавало входа. На местопроизшествието в ж.к. "Славейков", веднага след убийството в 14,30 часа са открити пистолет 9 мм, марка „Стар", 4 гилзи, медицинска ръкавица и парче плат тип „американ“ с размери 49/23,5 мм, върху което с флумастер е написано на английски: „Ние убихме турския дипломат. Арменски командоси от организацията за справедливост срещу арменския геноцид." На 10 септември работници от предприятие „Чистота" намират и предават в милицията пистолет, зареден с 8 патрона, захвърлен в контейнер пред блок 41 в ж.к. "Изгрев", който се намира на около 800 м от местопроизшествието.

 Това не е изолирана акция, тъй като по същото време са извършени няколко покушения срещу турски дипломати в Западна Европа, САЩ и Канада. За пръв път обаче е осъществено толкова тежко престъпление срещу чужд дипломат в България.

Ето този случай

Турция иска да спазари, грубо казано,

с историческата личност на Константин Фотинов. Той е роден  в  Самоков. Първоначално учи в местното килийно училище, а след това продължава образованието си в Пловдив и в Кидония, Мала Азия при големия гръцки хуманист Теофилос Каирис. От 1828 г. става учител и се занимава усилено и с книжовна дейност. В същата година създава в град Смирна (днес Измир) частно смесено елино-българско училище, в което въвежда Бел-Ланкастърската метода. Училищната програма включвабългарски, гръцки и френски език. Редактор и издател е на първото българско списание „Любословие“, излизало в Смирна през 1842 г. (пробен брой) и после от 1844 до 1846 г. Чрез него той си поставя за задача да съдейства за укрепване на националното съзнание на българския народ и да повдигне неговото самочувствие чрез примери от родната му история. Списанието има енциклопедичен характер. В него са поместени статии по история, български език, география, медицина, религия, морал и др. То е богато илюстрирано и със своето разнообразно съдържание изиграва немалка роля за развитието на българското образование в средата на XIX в. Във връзка с нуждите на преподавателите Фотинов издава и някои учебни помагала, като „Гръцка граматика“ (1838), „Болгарский разговорник“ (1845), превежда от гръцки „Общое землеописание“ и други. С цялата си дейност Константин Фотинов оставя трайни следи в културния и просветен живот на българите през средата на XIX в.

Очаквайте какъв е отговора до турската дипломация от страна на кмета на Бургас Димитър Николов, издигнат от ГЕРБ и управляващ втори мандат община, считана за люлка на националистическата телевизия СКАТ и създадената от нея през 2004 г. партия „Атака“, прераснала сега в „Национален фронт за спасение на България“ и претендираща да влезе в следващия парламент като продължител на чистите идеи, прокламирани от Волен Сидеров до 2009 година.


В категории: Разследване


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
20
Коментара по темата
20.
nacionalist
15.09.2012 13:08:03
0
4
mrazite turcite.idete viste kolko bg pametnici ima v turcia.porovise v istoriata i vish ot kide e zapocnalo batashkoto klane .ako turcite byaha hristiyani styahte daim si dupite kakto na gircite.cetete istoria i viste kak sa jiveeli bg po tursko ipo gricko.a uj ste patrioti ammaakoima edna voyna v bg pirvi ste izbyagate
predateli na levski i botev sa takiva patrioti kato vas
19.
FACK OFF
12.09.2012 19:29:21
3
2
FACK OFF TURCIA .
VSICKI REZACI NA SAPUN i S KORABITE ZAD BOSFORA.
18.
тюрк
12.09.2012 18:45:24
3
2
комплексирана рая
17.
Кой е арменскиа Бен Ладен
12.09.2012 16:13:46
1
3
Кой плати да сложат паметник на арменците в Морската градина срещу терасата, на мястото на паметника на Николай Лъсков? .....
16.
BG
12.09.2012 12:55:51
4
8
Vednaga shte bude premahnat pametnika ako se postroi ;)
garanciq vi davam
kak shte stroite TURSKI pametnik v Bulgariq
15.
do old pedro
12.09.2012 09:36:02
9
4
Те косматите задници и мустачки са типично при вашите жени бе тъпак!
14.
Old School Boys
12.09.2012 09:20:11
5
9
Вие сложете пък на другия ден ще бъде на парчета. Хакам го в косматите задници на мустакатите ви жени!
13.
Турчин-Демократ
12.09.2012 08:59:44
11
7
Ааааххххх, мръсна атакистка паплач!!
Боклуци шибани вий освен: българия за българите, резак, чалми- друго не знаете!! Толкоз ви сополения мозък- ОЛИГОФРЕНИ! А фашистите от бесове.бг да не насаждат етническа вражда, че ще има да търкат наровете на панделата! Забрана за дпс, бсп, атака, вмро и скотовете от скат!! На съд и затвор!
12.
Kooko
12.09.2012 08:32:58
6
12
Да си правят паметници у тях в "държавата им" жалка. Аз тук не съм забравил клането в Батак.
11.
skif
12.09.2012 06:19:39
0
4
Bravo! Zapochna s turskia konsul i zavachi s SKAT.
10.
валентин
12.09.2012 02:36:53
2
8
нека си иска ,кво от тва
9.
БЪЛГАРИН
11.09.2012 23:02:02
8
16
ИСКАМ ПАМЕТНИК НА ИЗКЛАНИТЕ ДЕЧИЦА, НАБУЧЕНИ НА КОЛОВЕ, ИЗНАСИЛЕНИ ПРЕВЪРНАТИ В ЕНИЧАРИ............ И ТЕ ВСЕ БЪЛГАРЧЕТА. АААХ ТУРЦИ, МРЪСНИ ТУРЦИ!!!
8.
Rasist до Ремзи
11.09.2012 22:52:01
7
16
Резак, имате няколко варианта. Изберет си:

1. Самоизселвате се в Турция.
2. Правите си молитвен дом в "Комлука".
3. Събирате се всички фесове на едно място и правите групово самоубийство.

БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!
7.
Ремзи
11.09.2012 22:48:37
21
5
какво се правите на ударени бе нещастници, в Бургас живеем много турци и искаме и молитвен дом, където да се събираме!
6.
Караджата
11.09.2012 22:09:47
3
15
Ние пък искаме паметник на убитите 4-ма представители на БЕХ в Истанбул,или всички вече забравихте за това !?
А също така и паметник на избитите българи през 500 годишната тирания !
5.
ЧАМЛИИТЕ В КОМЛУКА
11.09.2012 21:55:52
4
15
РЯЗАНИТЕ ТУРЦИ НЕЩО МНОГО ЯКО СА СЕ ОБЪРКАЛИ !!!
ТЕ ПРОСТО СА ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ КЪЩАТА КОЯТО НАСЕЛЯВАТ ... Е ВЪРНАТА ОТ ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на СОБСТВЕНИЦИТЕ И ОЩЕ ПРЕДИ 10г. НО НИТО ЙОАН КОСТАДИНОВ, НИТО МИМЕТО НИКОЛОВ ДО ДЕН ДНЕШЕН СА ИЗПЪЛНИЛИ СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ на ВЪРХОВНИЯТ БЪЛГАРСКИ СЪД.

ТАКА ЧЕ, МИМЕТО НИКОЛОВ ДА ИМ ВЪРНЕ ОТГОВОР на РЯЗАНИТЕ ЧАМЛИИ, ЧЕ ЩЕ СИ СЛАГАТ ПЛОЧА НА ИМОТ, КОЙТО ИМ Е СОБСТВЕНОСТ и НЕ Е ОБРЕМЕНЕН С ТЕЖЕСТИ Т.Е. ВЛЯЗЛО В СИЛА СЪДЕБНО РЕЩЕНИЕ В КОЕТО ТУРЧАЛЯТА НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ.
АПРОПО, ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ОБЩИНАТА ДА ИМ ДАДЕ ТЕРЕН на ТУРЧАЛЯТА В КВ."ПОБЕДА" ДА СИ ПОСТРОЯТ КОНСУЛСТВО и ТАМ, ДА СИ НАРЕДЯТ КАТО ОГРАДНИ ПЛОЧИ, ВСИЧКИТЕ ИМЕНА НА РЕЗАЦИ-ЧАМЛИИ, НА КОИТО СА ИМ РЕЗНАТИ ТИКВИТЕ И У НАС И В ЧУЖБИНА.
4.
Тина
11.09.2012 21:45:23
3
20
Да си я сложат плочата добре ама от вътрешната страна на оградата.Срамота в центъра на града така плоча или паметник.Няма да ме учуди нищо за бургаския кмет-той искаше преди джамия да им вдига на турците..
3.
nee
11.09.2012 21:40:34
4
13
Къде в Турция да сложат наша статуя,бе?Като Турция дори в България бяха против да се направи голяма статуя на Васил Левски понеже е в град на границата с Турция и те моля ти се не искали като влизат в България да я гледат :D Пък те малоумниците искали в нашата държава плоча аааа колко се ядосах!!!
2.
Rasist
11.09.2012 21:21:26
5
13
Шибани резаци! Ако в Турция някой поиска да сложи паметник на българин - ще бъде публично разстрелян. Но в българските гъзоближещи политици са готови на всичко да се продадат и няма да се учудя. Вместо да изселят всички резаци, те паметник искат да си правят ...
1.
родолюбец
11.09.2012 20:18:49
7
18
Давайте поставете паметник на рязаните,аз един ден ще се върна в Моя роден град и паметника на чалмите ще лети на високо,пазя си още 3 артилерийски гръма от 400грама ще помогнат.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори