×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас да поеме инициативата за паметен знак на убития турски консул


Бургас да поеме инициативата за паметен знак на убития турски консул
Георги КОРИТАРОВ
19 Септември 2012, Сряда, 11:54 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка Булфото

ГЕРБ да не се страхува от национализма и да не забравя какво направи Турция за нас по пътя ни към НАТО


- Г-н Коритаров, Вие сте първият журналист, който повдигна премълчаваната тема за извършен терористичен акт в Бургас през 1982 г. и единственият, засега, който твърди, че трябва да се помни този исторически факт чрез поставяне на паметен знак. Но Вие не познавате местните нрави и има опасност да взривите така крехкия етнически мир. Бихте ли се мотивирали?

- Ако в Бургас управлява модерно, демократично и европейско по начина си на мислене образувание, каквото ГЕРБ заявява, че е, този проблем въобще не трябваше да стои. Нещо повече – не биваше да минат 30 години от терористичния акт на арменската организация АСАЛА, чиято жертва е турският дипломат Бора Сюелкан, за да се повдигне темата за паметна плоча - и то от страна на Република Турция. Обществеността в Бургас, ръководена от своя демократизъм и съвременни ценностни разбирания, трябваше сама да предложи поставянето на такъв възпоменателен знак, който да бъде силен символ срещу тероризма и напомняне, че българите могат да носят отговорност.

- Но трябваше ли южната ни съседка да обвърже тази своя претенция, грубо казано, с нашето 8-годишно очакване на разрешение да сложим паметна плоча на Константин Фотинов в Измир? Обидно е някакси да се обвързват двата случая.

- Поставянето на възпоменателния знак на Константин Фотинов в Измир и този на Бора Суелкан в Бургас са абсолютно съизмерими от съвременна гледна точка, защото Фотинов е създателят на българското печатно слово, в символичен смисъл той е и родоначалник на свободата на словото в българската общност. В същото време поставянето на знак за почит към убития от арменски терористи турски консул в Бургас щеше да бъде отговор на ценността „антитероризъм“. В този случай дори бих казал, че не трябва да говорим за удовлетворяване на искания, колкото за една естествена повеля на човешката отговорност - както пред историята, така и пред съвременните поколения.

- Бургаският кмет Димитър Николов каза, че това, което е зависело от нас като град, е направено, разрешение за поставянето на плоча на фасадата на Турското консулство трябва да се издаде от Външното и Културното министерства. Не поставяйте нас, бургазлии, под общия знаменател на незрялото българско гражданско общество.

- Щом изхождате от тази теза, отгърнете днешния брой на в.“24 часа“ (в понеделник, б.р.), за да прочетете, че в Бургас ще се издигне паметник на убитите при атентата на летище Сарафово. Защо в този случай нямате запитване до Министерството на външните работи на България?!

- Тъй като летището е концесионна територия.

- Тогава нещо друго да попитам:атентатът срещу турския консул не е ли извършен в к-с „Славейков“ в Бургас, пред дома на дипломата?!

- Да. По-точно пред т.нар.блок „Поморин“, много известен блок.

- Като е така - защо трябва да се чака разрешение за плоча на сградата на консулството, а не се инициира от българското гражданство в Бургас такава плоча да бъде издигната пред блока, където е извършено убийството. Този жилищен блок не е паметник на културата, предполагам.

- Прав сте, но подобна идея, уверявам Ви, не би могла да се роди в главата на някой местен политик или общественик.

- Значи говорим за неразбиране на истинския смисъл на това, което се е случило и което би дало на България изключителен знак на съвременно противопоставяне на тероризма. Или е неразбиране, или е форма на лошо прилагане на двоен стандарт.

- Г-н Коритаров, Бургас е град с интересни политически нрави, тук е люлката на българския националистически модел, наречен „Атака“ и прераснал в нова партия – НФСБ, с която ГЕРБ се съобразява. Предстоят парламентарни избори, все пак...

- Какво означава ГЕРБ да се съобразява?! Ако ГЕРБ се съобразява, по-добре да не управлява. Защото, ако ГЕРБ ще се съобразява с различни форми на национализъм, ако ще се страхува да поема европейска отговорност, нека да припомня, че когато през 1997 година България правеше първи стъпки за членство в НАТО, Турция беше единствената държава в света, която прие специален закон, за да задължи правителството и всичките си институции да помогнат по пътя ни към НАТО. Турция направи така, че България да се приеме от международната общност като демократична държава, въпреки Възродителния процес и затова на ГЕРБ не им отива да се крият под масата. Трябва да се направи едно елементарно нещо – да се отдаде почит, макар и 30 години по-късно, на убит от терористи турски дипломат.

- Вашата конкретна рецепта?

- На 9 септември 2012 г. се навършиха 30 години от убийството на турския дипломат Бора Сюелкан. 2012 година е трагична за България затова, че за пореден път Бургас стана територия на терористичен акт. Ако България иска да покаже пред света, че е решена да стигне докрай в разследването на атентата на летище Сарафово, мисля, че трябва, по своя воля, обществеността в Бургас да предприеме конкретни стъпки за отдаване на почит към паметта на този човек, загинал в терористичния акт отпреди три десетилетия и да покаже на света, че България има еднакъв критерий в разбирането си за тероризъм и антитероризъм.


В категории: Власт , Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
19
Коментара по темата
19.
дядо Йоцо
22.09.2012 00:45:42
0
1
Бабо Кицо, те всички разбраха, че СКОТ и "Атака" са руски слуги и затова се преименуваха на НФСБ, дето вика един че щяли да правят Нац.Фронт за съсиспване на Бургас...
18.
баба Кица
22.09.2012 00:40:52
0
1
Да не би Касабян да е арменец? И не разбра ли цял свят че "Атака4 е партия защитаваща не български, а руски интереси?! Колко още човека трабвя да го кажат ясно и гласно, та нахалството на Касабова "да добие известни граници"?!
17.
do besove
20.09.2012 21:23:04
0
0
BRAVO ,KATE KADE GO NAMERI KORITAROV GOLQM PI4` E, AMA NE SI PRAVA `4E VALERKATA IMA VLIQNIE BE6E DOKATO SI KUPI IMOTITE NA BESZENIZA TOI I ZA TOVA VE4E NE E OB6TINSKI SAVETNIK
16.
SKAT до 14
20.09.2012 21:18:29
0
0
Скатажий сами се топят и се мразят, за да се харесат на партията , .но стрелят от упор слабичко.Ненормалници!!!!Много ми е интересно какво ще направят,ако има паметни плочи,за да помнят поколенията?!А може би ще сменят хода и паметта на историята????????????????????????
15.
koko
20.09.2012 13:54:38
0
0
Predlagam da se napravi edin obsht pametnik na vertvite ot atentatite v Burgas. Qvno Burgas e pritegatelen centyr na teroristi. Tuk trqbva da se napravi seriozna ocenka na mevereto...
14.
ДО №8 И 11
20.09.2012 11:24:11
0
0
ЕТО ГИ ДОНОСНИЦИТЕ:
Три имена Георги Дражев Атанасов
Дата на раждане 11.05.1959 г.
Място на раждане гр. Димитровград
Вербувал го служител ст. лейт. Любомир Ненков Димов на 27.11.1989 г., регистриран на 30.11.1989 г.
Ръководил го служител ст. лейт. Любомир Ненков Димов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ОУ на МВР – Бургас – ДС, отделение транспортно 03
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник Агент
Псевдоними Иванов
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководилия го щатен служител; картони - обр. 4 – 4 бр.; рег. дневник; рег. бланка; лично дело I А – 1246 (Бс); доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-I-1880 от 22.10.2007 г.
Снемане от действащия оперативен отчет
Кандидат за общ. съветник в общ. Бургас, издигнат от ПП "НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ"

Обявен с решение № 18/ 25.10.2007 г. – кандидати за местни избори – 2007 г.
13.
Стоянов
19.09.2012 21:43:19
1
3
Ало Керанке Касабова не се пиши за бургазлйка и не говори от наше име а като чета и долнте коментари се убеждавам че БУРГАС се напълни със сливенски гайди и ямболски шкембета
12.
Стамболийски
19.09.2012 21:27:56
3
1
Г-н Коритаров, Бургас е град с интересни политически нрави, тук е люлката на българския националистически модел, наречен „Атака“ и прераснал в нова партия – НФСБ, с която ГЕРБ се съобразява. Предстоят парламентарни избори, все пак...

- Какво означава ГЕРБ да се съобразява?! Ако ГЕРБ се съобразява, по-добре да не управлява. Защото, ако ГЕРБ ще се съобразява с различни форми на национализъм, ако ще се страхува да поема европейска отговорност, нека да припомня, че когато през 1997 година България правеше първи стъпки за членство в НАТО, Турция беше единствената държава в света, която прие специален закон, за да задължи правителството и всичките си институции да помогнат по пътя ни към НАТО. Турция направи така, че България да се приеме от международната общност като демократична държава, въпреки Възродителния процес и затова на ГЕРБ не им отива да се крият под масата. Трябва да се направи едно елементарно нещо – да се отдаде почит, макар и 30 години по-късно, на убит от терористи турски дипломат.
Катьо с този въпрос и отговор ти го
начукаха
11.
велински
19.09.2012 18:08:21
1
0
ДОНОСНИЦИТЕ да мълчат ,акъл не щем
10.
Гришата
19.09.2012 17:50:10
0
4
Цялото интервю е направено, за да се каже, че ГЕРБ се съобразява с Валерката. Егати помиярската журналистика. Валерката никой не го брои за слива, освен като си плаща.
9.
тт
19.09.2012 17:32:45
1
1
ейй сега вече го намразих тоя с олигофренската физиономия,да пукнеш дано
8.
Васил
19.09.2012 17:10:04
0
0
Аман от агенти доносници като тоя и Димитър Кеворкян. Кеворкян да си вземе Янето, Велева и Кулезич и да джавкат в психодиспансера!
7.
Mariana
19.09.2012 14:56:02
0
2
На героите се правят паметници.
Паметните плочи се слагат, за да има спомен за някого или нещо. Никакъв героизъм няма нито у убития консул, нито в избитите израелски туристи. Но не бива да бъдат забравен начина, по който са изгубили живота си, точно там е поуката.
6.
трапера
19.09.2012 14:54:25
0
7
,,Другарю" Коритароив , а нямате ли вече усещането , че се опитвате да превърнете наща ПРЕКАЛЕНА толерантност в ТОЛЕРАСТИЯ ?! Така и така Бургас и въобще ,,държавата" са е превърнали в Турски вилает и е известна по света като Ориенталски кенеф , ами сега и паметници и плочи всякакви да издигаме ?! На КОГО ... и ЗАЩО ?! Не е ли достатъчно : новини на Турски по НАЦИОНАЛНАТА телевизия , Турски бизнес тотално из страната ни , Турски сериали по телевизиите , джамий повече от църквите ни , цели региони където Българския език не се говори и кажи-речи е забранен официялно и ... още да изреждам ли ?! Все-пак , трябва и да си гледал филма - ,,Усещането" !
5.
бургазлия
19.09.2012 14:34:14
0
3
е, аз не знам бургазлии да мразят нито турци, нито израелци и нито арменци, така че всеки, който е убит при атентат е жертва. Ама чак пък паметна плоча да има.....все пак не е герой
4.
синичко
19.09.2012 14:29:53
1
0
нека направят паметна плоча бе, нека ... Валерката само това чака :)
3.
кака лили
19.09.2012 14:28:15
1
1
Тоз луд ли е, да си прави паметниците някъде другаде
2.
anonim
19.09.2012 14:19:24
2
4
Е ТОЯ СЕГА МИ ПАДНА ОТ ОЧИТЕ,ЯВНОЕ ГОЛЯМ ПОДЛЕЦ
1.
svinq grozna korito probito
19.09.2012 12:10:13
3
6
napravi go u vas pederas
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори