×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Ахтопол чакат снимките ви с любими хора, започва фотоконкурс


15 Август 2012, Сряда, 12:56 ч.
Автор: Бесове.бг, снимка интернет

Това е градът на любовта, смятат местните хора

Кметство град Ахтопол организира фотоконкурс на тема „Ахтопол – град на любовта”. В страницата във Фейсбук на адрес: http://www.facebook.com/FotokonkursAhtopolELubov жителите и гостите на Ахтопол могат да публикуват снимки с любимите си хора и места направени в морския град.

Легенда, от поколение на поколение, предава историята, която разказва защо Ахтопол е наречен град на любовта, а именно Агатополис.

„Всяко лято в Ахтопол отмарят хиляди хора, които запечатват най-хубавите си моменти на фона на града. Сега им даваме възможност да покажат тези кадри първо във Фейсбук, а най-харесваните снимки в социалната мрежа ще подредим в изложба. За фотосите с най-много почитатели сме предвидили уикенд ваканции в края на сезона и много други награди”, казва кметът на Ахтопол Атанас Желязков.

Снимки за участие във Фейсбук се приемат до 5 септември 2012 г.

Легендата разказва защо Ахтопол е града на любовта

Посейдон пристигнал пръв на Олимп за съвета на боговете, придружен от синовете си на Олимп. Когато отишъл при Зевс, синовете му приели човешки образ и най-красивият от тях бил Делфин. Разхождайки се, те видели на една осветена и стоплена от слънцето поляна три девойки да се люлеят в три златни люлки. Делфин се доближил до едната, усмивката на която греела като слънце и моментално стоплила сърцето му.- Коя си ти, красива девойко? Най-красивата от всички и най-милата на Олимп.Като се усмихнала отново, девойката му казала:- Аз съм Агата, щерка на Зевс и Хера и съм орисана да бъда робиня на любовта. А ти кой си, момко?- Делфин - син на Посейдон, богът на моретата. Придружавам баща си заедно с моите братя.Така, от искрата на запознанството, пламнал огънят на една голяма любов.Свенливо момъкът помолил баща си да я поиска от Зевс за негова жена. Гръм и мълнии разтърсили Олимп като чул за това Зевс Кронион и изгонил сватовниците. Помръкнали лицата на двамата млади. Разделили се, но любовта им не угаснала.

Дни и нощи Делфин се мятал из морето от Колхида до Астея. Огромни вълни вилнеели и се биели в скалите край брега. Моряците не смеели да влязат в това море и го нарекли Аксейнос Понтос (Негостоприемно море).Агата по цял ден седяла в покоите си и плачела за първата си любов. Вечер излизала навън и разговаряла с луната и любимата си птица - кукумявката.Всеки ден Делфин изпращал по една чайка да я намери и разкаже за мъката му, но чайките се връщали без вест от нея. Изпратила и Агата любимата си птица Агао, с надежда, че ще го види и разговаря с него. Долетяла кукумявката край брега на морето. Кацнала на крайбрежните скали и започна да го зове с всичка сила.- Защо така крещиш, зловеща птицо? - Чу тя глас да идва от морето.- Кой си ти, дето ме наричаш така? Аз нося мъката на любовта и търся Делфин, за да му я предам.- Аз съм Делфин. Горко ми?- Изпраща ме моята господарка Агата да ти предам, че след раздялата любовта и мъката й не се побират на Олимп.- Ще я открадна? - реши Делфин. - Предай на господарката си, че ще дойда с бързо летяща лодка, теглена от лекокрили чайки, да я взема. Нека тя приспи баща си за два дни и две нощи и слезе на брега на морето.

Така и станало. Майката на Агата - Хера, която познаваше земните и божествени билки, намерила и сварила настойка от приспивно биле и като го наляла във виното на Зевс. Той заспал дълбоко и спал дълго. Агата целунала благодарно скъпата си майка и полетяла с бързата лодка на Делфин към царството на Посейдон. На скалата, където била кацнала кукумявката, блестял дворец от мрамор. В него въвел Делфин своята любима.Събудил се Зевс и като разбрал измамата, изпратил палачи да й отрежат гърдите, та никога да не отглежда деца. Когато пристигнали палачите, видяла ги кукумявката, макар да било нощ и закряскала зловещо и предупредително.Събудил се Делфин, упоен от любовта на Агата и събрал свитата си. Пренесъл любимата си в лодка, а палачите примамил до морето. Боят бил жесток, но победил любовта.Заживели щастливи Делфин и Агата. Народили им се много деца и създали град. Нареколи го Агапиполис (град на любовта). Най-почитана в този град, между птиците била кукумявката Агао - символ на щастието.Слънцето кротко галило с лъчите си сините води на морето и то нежно целувало с укротените си вълни крайбрежните камъни. Отново кораби заплували от бряг до бряг, разперили платна, като бели чайки, а моряците с благодарност нарекли това море Евксинос понтос (гостоприемно море).


В категории: Царево


Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 1
23
Коментара по темата
23.
ЧОРБАЛАПЧО
09.09.2012 22:04:34
0
0
Всичко хубаво ама май освен че МОНА ЛИЗА, ЛИЗГАЧА и придворните минаха да ги огледат друг интерес нямаше. Другия път си направете културните мероприятия навреме а не като туристите си отидат.
22.
btv
01.09.2012 12:14:34
0
2
колко хубаво е казано - ударното вкарване на полуграмотните нахилени младешки орди... орангутани, надървени пишлемета без речник и възпитание, самочувствие без нищо зад гърба си, с неизсъхнало мляко по устите, това е модерната вълна на възпроизводството на тази невежа простотия, дошла с терора и геноцида на съветската армия и нейните послушни слуги...
21.
мамини рожби
01.09.2012 12:11:55
0
1
„Да, ние можем.“ – …. Тази приказка отлетя с първите „калинки“, макар инвазията да не секва. „Калинизацията“ вече заплашва нормалното функциониране на институциите, а смяната на културното ДНК на администрацията постоянно ни отдалечава от модерното управление. Карето здравни министри са достатъчния автокоментар за качеството на управлението. Вече стана напълно ясно, че ударното вкарване на полуграмотните нахилени младешки орди е нова корупционна стратегия (справка бляскавата ПР кариера на поредната вълна земеделски „калинки“). При този медиен лунен пейзаж обаче цялостното разкритие на мащаба на това явление ще закъснее, но за който гледа вече е ясно. Картографирането на управленските безобразия вече създава работа за цял един институт на БАН, антрополози, психиатри.
20.
напред
01.09.2012 12:09:50
0
1
За нещастие на България й предстои една деветмесечна предизборна кампания. Борисов отива на избори с две неща. В едната ръка държи ножица за лентите, а другата е свита в юмрук. Дано народняшкото умиление някъде тук приключи, защото от завещаните парчета на този експеримент трудно ще можем да сглобим и бледа реплика на скромната ни демократична способност. лента на пътно платно, ленти на пътни участъци, лентички на километри, ленти, ленти, ленти... с шалчета и елечета и със парвенюшката сопа...
19.
gggggggg
28.08.2012 16:24:29
1
5
Наградата уикенд ваканция в Агата биич ли ще е?!При приятелите на управата?
18.
003
28.08.2012 16:20:28
0
3
какъв град? Какъв Ахтопол? Каква любов? Какви снимки? Тази управа разби представите на всички и за всичко! Продължават да се подиграват с населението и туристите!До кога бе ,УПРАВО!На хората им омръзна с вашето високомерие и лъжи!
17.
Ахтопол
27.08.2012 19:04:16
0
3
Краино време е града да се събуди!! Някои хора си мислят ,че могат да направят частна губерния!!!А по-измислена история от тази не съм чел!
16.
www
26.08.2012 08:48:35
0
4
da povedem redicata ei nie sme mnogo te sa samo 4.
15.
eee
26.08.2012 08:47:11
0
3
emi da di tragnat nie 6te gi ispratim s met i maslo,v ahtopolo stava opasno i moje ot tam da tragne valnata
14.
krasa
26.08.2012 08:45:51
0
2
ahtopolo bilo selo taka kazvat ot ob6tinata parvo carevo ako ostane ne6to za tiah togava. budjeta ne mogat da ispalniat
13.
stoil225
21.08.2012 12:18:02
0
2
Maliiiii a snimki na dupkite po ulicite 6to nqma
12.
ooo
18.08.2012 15:32:38
0
6
w ahtopolo si imat super kmet za ni6to ne stava,edna zarkva ne mogat da zavar6at,ili predi izborite prah v o4ite na horata niama da stane toz pat
11.
естет
18.08.2012 01:00:31
0
8
много са сладки и милички, душички млади, кадърни, с ентусиазъм ще променят системата, но какво ще променят и те не знаят, без мисловна дейност, с изтъркани фрази и чакащи указания отгоре, без собствено мнение и с арогантна агресия и парвенющина, всичко напомня на едни мрачни времена преди много години, май втората и трета вълна комунисти се оказаха по зли от самите комунисти, в исторически аспект това се нарича контрареволюция, тоест върхушката комунисти, които сами стигнаха до идеята за свобода и пазар да бъде смачкана от втората редица комунисти, тези в царево и ахтопол са само жалки пионки, които не знаят къде се намират, за агресията която излъчват гледайте майките и бащите, които са ги възпитавали...
10.
9e
17.08.2012 21:13:31
0
9
Най-хитови ще са снимките в момент на откровение и влажни погледи между сКалитков и Джуконтата. С широко разстворени сърца а залез слънце по чукарите на село Ахтопол. Герб освен свисчко ще помогнат на селяните да преоткрият лубовта в живота между еднополовите двоики. Или с две думи догодина Скаридков ще е патрон на ГЕЙ парад в Ахтопол.
9.
скучен
16.08.2012 21:57:20
0
3
аз мисля, че по добри снимки на кмета на ахтопол и кмета на царево от изборните плакати няма за изложбата, други не трябва да се допускат, защото тях като ги гле4даш те обхваща едно умиление та те са улицитворение на любов между хората, не те са самата любов, ох не могааа
8.
цървул
16.08.2012 20:29:01
0
3
Най-добре да се снимат с "красавеца"Скаридков.Това ще епърво място и за Ахтопол и за общината.
7.
селяни
16.08.2012 12:26:01
9
1
Всички коментари до тук са написани от прости и неграмотни селяни, които не заслужават да им се организират културни прояви, защото не им ги побират мозъчетата. Стойте си във форумчетата, драскайте си глупости и така и ще си умрете в злоба.
6.
инж. Мона Лиза
16.08.2012 09:08:48
0
6
Според мен ще става въпрос само за любов между мъже. До каква степен ще се позволява да се виждат мъжките ласки само, за да не стане пък твърде порнографско !
5.
kukubend
16.08.2012 08:12:50
0
5
do djibrosan . станахме двама дето искаме да се снимаме с кмета след дванадесет часа ама в неговата кръчма, а след това между мона лиза и замесника му , красота , ако не вземем първо място на.
4.
джибросан
15.08.2012 22:04:24
1
7
искам снимка с кмета след дванадесетия час, то ще е любов и чудо. млади и кадърни, и им светят очичките надути по телевизията, не че сте първи ма преди герб и други хора са открили алкохола... па вие му викайте любов...
3.
Пепи
15.08.2012 14:39:43
0
3
Ихаааааааа това е готско
2.
местен
15.08.2012 14:12:15
1
7
Сигурно легендата е измислена от МОНА ЛИЗА и СКАРИДКА АХТОПОЛСКА,дъщерите на МАФИЯ ЦАРЕВСКА !!!!!!
1.
PE3OBO
15.08.2012 13:37:29
1
5
Kakva lubov v Ahtopol be selqni sme6ni
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект EduBurgas ще се проведе на 29 – 30 май в Конгресния център
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори