Преяждането по празниците натоварва черния дроб и мозъка и може да доведе до болница
Диетологът проф. Людмила Иванова предупреждава: системното прехранване отключва диабет, инсулинова резистентност и хронични метаболитни болести
Празничната трапеза за мнозина се превръща в изпитание за организма. Големи количества храна, минимално движение и усещането, че удоволствието от храненето е по-важно от мярката - всичко това е част от едно поведение, което носи краткотрайно удовлетворение, но сериозни последици за здравето.
„Празничното хранене често се възприема като маратон без финал. Приемаме до 50% повече калории, без да ги изразходваме“, предупреждава проф. Людмила Иванова, диетолог в столична болница, в интервю за БНР.
Според нея трябва ясно да се прави разлика между еднократно преяждане и системно прехранване. В първия случай говорим за временен дискомфорт - подут стомах, тежест, болки и газове. Но дори това води до внезапен пик на кръвната захар, последван от рязък спад - хипогликемия, която причинява сънливост, отпадналост и забавени реакции.
„Не е препоръчително да се шофира или извършват отговорни дейности след обилно хранене. Мозъкът получава по-малко кръв, защото организмът насочва ресурсите си към храносмилането“, обяснява проф. Иванова.
Много по-опасна обаче е практиката на постоянно прехранване. Тя е директен път към затлъстяване, инсулинова резистентност, неалкохолна мастна чернодробна болест и диабет. Според проф. Иванова, затлъстяването не е естетически проблем, а хронично заболяване, което изисква медицинско отношение.
Причината да се храним толкова много не е винаги гладът. По празниците доминира т.нар. хедонично хранене - хранене за удоволствие, не за нужда. То измества естествения хомеостатичен механизъм, който регулира глада и ситостта.
Диетологът дава и няколко практически съвета за избягване на преяждането:
-
Използвайте по-малки чинии - зрителната илюзия намалява порцията с до 20%.
-
Дъвчете бавно - 20 до 30 пъти всяка хапка. Нужно е време, за да разберем, че сме сити.
-
Залагайте на зеленчуци с високо съдържание на фибри - зеле, моркови, ряпа, цвекло.
-
Пийте вода и неподсладен чай между храненията.
-
Правете пауза от 5-6 часа след обилно ядене.
Проф. Иванова подчертава, че празниците не са враг на здравето, но начинът, по който ги прекарваме, може да се окаже такъв. Разумното хранене е не просто мярка, а грижа за тялото, която се изплаща дългосрочно.
Той ли е наистина? Как да разпознаем илюзиите в началото на връзката
3 признака, че една жена не е подходяща за брак
Машини блокират, хора чакат с часове, а БНБ работи извънредно заради бума на монети
Две земетресения в България тази сутрин - няма данни за щети
4 предупредителни знака, че партньорът не е подходящ за брак
Българите харчат повече за коледни подаръци от средния европеец - 10% от бюджета
Цените на храните отново тръгнаха нагоре - краставиците с рекорден скок
39-годишен мъж е намерен мъртъв в хотел в Банско - разследва се причината
Безплатен калкулатор спасява малкия бизнес от грешки с рестото в евро
Симеон Николов стана №6 в света, засипаха го с похвали
Кубрат Пулев изпадна от Топ 15 в световната ранглиста на BoxRec
