Станимашките сарми на дядо, които внасят уют по Коледа - традиция от родопите
Няма нищо като домашно приготвените сарми и вкуса на детството в една малка хапка
Станимашките сарми, известни и като асеновградски са истинска традиция, пренесена през поколенията от родопчаните. Отраснала съм с този вкус, прилежно приготвени от дядо ми Костадин, сега традицията продължава баща ми. Дядо ми не просто ги приготвяше, а споделяше с любов и знанията за това как да се пресъздаде родопската магия в кухнята.
Историята на станимашките сарми започва с древното име на Асеновград - Станимака, което носи следи от гръцката култура. Много от рецептите, включително и тази за сърми, са вдъхновени от гърците, които са оставили своята следа върху местната кухня. Сармите не само че са вкусни, но носят и една част от историята на региона. В Асеновград се използват две основни вида зелеви листа - кисело зеле през зимата и лозови листа през лятото, като всеки вариант е уникален.
Тайната на станимашките сарми е в начинът на приготвяне, където никога не се запържва нищо. Всички съставки се омесват сурови, а сармите се оформят с внимани. Малките размери на сармите също играят важна роля в тяхната уникалност. Техният вид и вкус ги правят толкова апетитни, че всяка хапка носи усещането за уют.
Най-добрият начин да се приготвят тези сарми е в голяма тенджера, като на дъното се поставят зелеви леста и най-вече кочаните от киселото зеле, за да не загарят. Така сармите се приготвят на бавен огън, като се покриват с чиния, за да се запази всяка съставка свежа и вкусна.
Станимашките сарми са възможност да се насладите на уникалния вкус на Родопите, независимо дали сте роден там, или просто обичате да откривате нови вкусове и традиции.
Тук е и цялата рецепта:
/за около 6 човека/
Необходими продукти
1 кг. кайма
200 гр. ориз
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян черен пипер
6 с.л. олио
1 ч.л. сол
Кисело зеле
200 гр. свински гърди
Как да приготвим, стъпка по стъпка:
- В купа се слага кайма, добавя се ориз и всички подправки.
- След това се налива олио. Каймата се омесва много добре.
- От зелевите листа се режат малки парченца. В средата на всяко листо се слага по една чаена лъжичка от плънката.
- Оформя се продълговати сарми които хубаво се стискат, това е много важно!
- В тенджера се слагат няколко зелеви листа и върху тях се нареждат сармите.
- Покриват се със свински гърди подправени с червен и черен пипер. Налива се малко олио .
- Слага се чиния. Налива се зелева чорба ( саламура) докато покрие чинията. Тенджерата се слага на котлона и затваря с капак.
- Оставя се да заври, след което на бавен огън сармите се варят около 40 минути.
В сезона на Козирога кой ще се радва на личен растеж
Ето защо обмяната на левове в евро става по-достъпна
Спазвайте тези традиции, за да осигурите щастие и късмет през новата година
Купувачите на имоти в София искат простор, а във Варна залагат на кварталите
Германия се опитва да изправи икономиката си, като същевременно укрепва отбраната
Близо 100 000 автомобила напуснаха София, а АМ „Тракия“ е най-натоварена
Станимашките сарми на дядо, които внасят уют по Коледа - традиция от родопите
Видео показа как Ферарито на създателя на Call of Duty се забива в мантинелата и избухва в пламъци
Предколедно пуснаха под домашен арест Росен Кръстев Стъкларя
Полето на парите се отваря за тези 3 знака от понеделник
Роналдо и Джорджина си купиха две вили на красив остров, далеч от хората
