×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сензация в Приморско: откриха нова пещера-утроба край Ропотамо


Сензация в Приморско: откриха нова пещера-утроба край Ропотамо
Формата на пещерата напомня утроба и е втората по рода си открита в България, според първоначалните сведения на археолозите
03 Август 2012, Петък, 09:12 ч.

Анонимен жител на Приморско е завел археолозите до мястото, местните хора с учудване разбраха за втора пещера край Лъвската глава

Сензация за втора пещера-утроба край река Ропотамо гръмна в Приморско, след като анонимен жител на морския град е завел до нея архоелози. Репортаж за откритието е излъчен по Нова телевизия, чийто екип също е присъствал на похода до уникалната находка. Формата на пещерата напомня утроба и е втората по рода си открита в България.

В дълбоката 5 метра пещера се слиза със специална алпийска техника. Пещерата се е образувала по естествен път, но в дъното й има каменно ложе и олтар, открита е и керамика. Това означава, че природният феномен е използван от древните траки като храм, съобщи Нова тв.

Проф. Николай Овчаров обяснява, че двете пещери-утроби потвърждават една теория на покойния траколог проф. Александър Фол, че траките нарочно използвали пещери, в които прониква слънчев лъч през точно определен интервал от време. Това символизира оплождането на Земята от Небесния бог, което дава началото на новата година и на добрата реколта. Лъчът символизира фалоса на Небесния бог, който минава през пещерата-утроба и след това символично оплождане идва началото на новия живот.

Откритието доказва, че траките са умеели да правят изчисления и са познавали добре разположението на небесните тела.

Скалният феномен се нарича Лъвска глава. Той има вулканичен произход и се оформил пред около 65-70 млн. години. Над пещерата има останки от крепостна стена и храм. Смята се, че крепостта е древнотракийска, докато храмът е от Средновековието. Самата местност пък е обвита в мистика, тъй като се смята, че там Вълчан войвода е скрил прословутото си съкровище от златни монети в затрупан кладенец. Тя се нарича Вълчаново кале.

Новината за откритието изненада местните жители в Приморско, тъй като мнозина от тях са се посветили от години да ходят по стъпките от легендите, които изобилстват за района около Лъвската глава. "Имаше преди години един рибар, който дори живееше край Ропотамо, човекът едва ходеше, но не спираше да изследва района и да изучава историята му", разказа пред Бесове.бг един от местните жители в Приморско, който добре познава Лъвската глава и често е водил туристи там - Атанас Петков. Легендите за този край са увлекателни, една от тях е, че има тунел, който свързва Маслен нос с Лъвската глава, като входът му е в морето, под водата, което е причина често водолази да се гмуркат там.   

"Всички в Приморско знваем за малката пещера край Лъвската глава, често сме ходили до там, особено откъм реката, макар че там пътеката е стръмна, но е по-къса. Не се е чувало за втора пещера, дано да е открита", коментираха местни жители.


В категории: Приморско


18
Коментара по темата
18.
до слънцето
12.08.2012 10:20:50
2
27
Предстои цикъл - слънчево и лунно затъмнение!
17.
слънце
12.08.2012 07:52:26
6
3
Радвам се, че за простотията сме на едно мнение. А приморско спеяели с избора на този кмет. Ти явно си от губещите, или вече не можеш да крадеш, или си прост селяндур дето иска да е европеец, ама само да се мерим по финанси. Е на такива хора няма как да им хареса кмета. И се радвам, че не им харесва. Хайде приятен ден!
16.
месечко
12.08.2012 07:13:36
4
25
Прости сме, след като си избрахме кмет месечина!
15.
трак
12.08.2012 00:41:43
2
2
Вие не сте виновни, вие сте прости!!!
14.
до копача 13
11.08.2012 22:07:43
3
19
Ама на такава дълбочина са направили водопроводите траките, ние с какво сме виновни?
Радваме се, че баш главния трак, оправил работата преди сезона!
13.
за копаене
11.08.2012 21:09:27
3
2
Даже няма нужда да се копае. Водопроводната мрежа на Димитров е на 40 см под земята, без никаква основа и подложка. Като се спука тръба се отварят кратери. Канализацията на Лиляна ,дето прави до въжения мост, при всеки дъжд вадеше лайната ни на улицата. Сега преди сезона това беше оправено. Ама на тикви кво да разправяш.
12.
бостан
11.08.2012 20:53:42
2
1
Ами вижте се нищо нямате. Само тикви на раменете си.
11.
отговор до 10
11.08.2012 18:14:18
1
21
Много имаме за разкопаване, ама си нямаме професор и почетни граждани, пък и кмет не знаем имаме ли!
10.
Вежди Рашидов
11.08.2012 17:40:25
4
3
Вие пък какво имате за разкопаване, история ли имате или кво? Въглищари и земеделци от Ямбол и селата. Че и с претенции. Нахалници!
9.
до общинарите и Кмета от БМ
10.08.2012 11:32:05
1
26
Ту що чух по-радиото, новина от министър Вежди Рашидов, че се отпускат над 900 000лв. за археологически разкопки и консервация по-черноморското крайбрежие. Разбира се, лъвския пай пак е за Созопол, а за нас 0 лв.
Казано по- странджански; "Тая работа соль не ще".!!!
Правилно е зададен въпроса, "А къде е кмета наистина"?
8.
до 7 от 6
10.08.2012 08:47:36
1
22
Скопен ми е мозъка защото все пак имам нещо в главата си, на теб няма какво да скопяват, може би и топки нямаш!
7.
до 6
09.08.2012 21:17:51
6
1
За съжаление на тебе ти е скопен мозъка, некадърнико. Айде скривай се в колибата, стига си пълнил форума с глупости, че станахме за смях.
6.
до 5
09.08.2012 17:06:57
1
24
Има кмет, но зает - скопява свинета!
5.
Има ли кмет?
06.08.2012 22:14:47
2
7
А къде е кмета, наистина? В Ясна поляна или на плажа?
4.
до свъртяния Кмет от №3
06.08.2012 18:46:54
0
29
В района освен пещери, има и 7 регистрирани могили, които чакат археолозите. Може би са разграбени, но все нещо ценно за науката и туристите е останало! Успех Кмете - "пари няма, действай"!
3.
Браво Митко
06.08.2012 12:43:07
0
30
Тази пещера е известна на местните жители и някои археолози от време оно.
Не е само тя, има и още подобни на "новооткритата". Може би, някой се е страхувал да е оповести публично, че да не открият някой вампир и да засенчи г-н Созополския професор!
Дано, дано нещата потръгнат и се открият нови туристически пътеки и обекти! От тук нататък, думата има г-н Дянков и да се молим - да бъде щедър!
2.
до бесове
06.08.2012 11:57:16
0
6
Житела не е анонимен, а се казва Димитър Калудов и е местно момче,всички го видяхме по новя тв.Браво Митко!
1.
Интересно
03.08.2012 19:15:16
0
3
Най-после нещо добро за околността около Приморско. Дано е вярно. И ако е така, пещерата предхожда цитираното село от векове.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери Девет пожарникари се борят с огнената стихия Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Той е преместен от Клиниката по травматология в интензивното отделение Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте
И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори