×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спасихме млад човек с инфаркт на тънките черва и тежка некроза


27 Юли 2012, Петък, 23:09 ч.
Автор: Ивелина ДОНЧЕВА Снимки автора

В МБАЛ „Дева Мария“ всички се радваме, че изпращаме нашия Гюнел в добро състояние у дома

- Д-р Димчева, дошли сме заради случая с 36-годишния Гюнел от с.Пещерско, Айтоско, който се прибира жив и здрав, оцелял като по чудо след инфаркт на червата, но ви заварваме да миете три пъдпъдъчи яйца. Какво става тук?

- Това са твърди камъни от жлъчката на наш пациент, извадих ги току-що оперативно с  малък срез около пъпа и две мънички срезчета от около половин сантиметър, действахме с лапароскопа. По конвенционалния метод жлъчка се оперира с огромен срез в коремната област. Сега пациентът се чувства само сънен, дори няма болка, вече се събуди от упойката. 

- Гюнел е постъпил тук, по негови думи, защото джипито му д-р Григорова  написала на едно листче името на хирурга д-р Обрейков. Имал само болки в корема, а в крайна сметка можеше да свърши фатално, ако не бе поставена вярна диагноза и не бяха предприети адекватни действия, бихте ли ни разказали какво сте свършили?


Преди разговора ни д-р Янка Димчева обработи тези три камъка от жлъчка на пациент, извадени безболезнено чрез лапароскопия


 

- Гюнел е имал предшестващо заболяване тромбофлебит, но и не са му правени изследвания, за да се изясни на какво се дължи. Той постъпва при нас с коремна болка, която е с неясен характер в началото - на моменти силна, после почти изчезвала. Но след като болката стана непрестанна и даде признаци за перитонеално дразнене, пристъпихме към операция и установихме, че имаме мезентериална тромбоза – тежко заболяване, което води до прекратяване на кръвоснабдяването на червата – инфаркт, може да завърши летално в зависимост от това доколко са засегнати.  В случая обаче като начало не се е запушила артерията, която носи кръв на тънките черва, а венозните съдове, в които се оттича кръвта. Видяхме некроза на червата и се наложи да почнем да рецезираме -  т.е да бъдат отстранени всички черва, които са засегнати по този начин.

- Колко метра бяха засегнати и имаше ли живи части?

- Много рецезирахме, само малък участък около дванадесетопръстникаоколо 30-40 см сме оставили, както  и около 50 см от илеоцекалната клапа, което ще рече мястото, на което тънкото черво се влива в дебелото черво, всичко останало бе мъртво.

- Говорите за инфаркт, но той не се ли развива и проявява за минути?

-Трябва известен период от време  този процес да  стане тромб и да запуши червото.

- Вие сте участвали в операцията, д-р Мирослав Обрейков също, а кои бяха останалите в екипа?

- Д-р Стоян Милушев, Д-р Николай Игнатов, проф.Д-р Никола Владов. Операцията продължи няколко дни. На 3 юли намерихме участък напълно загинал, рецезирахме – изрязахме го, останалите черва  не бяха напълно некротирали, не можеше да се каже дали ще загинат или ще има жизнени от тях. Оставихме отворена коремната стена, за да може на следващия ден да ревизираме без да разшиваме и  травмираме още повече пациента, да ги проверим, да отстраним загиналите и да оставим виталните. Оказа се обаче, че доста голяма част от  тях продължаваха да некротират.

-Какво мислите, че ще се случи след всички тези интервенции, няма ги коло 3 метра от тънките черва на този пациент? Ще живее ли?

- Честно казано, след 2-та операция шансът беше много малък, защото реална бе опасността да се тромбозират и тези участъци,  останаха му 50-60 см общо.

- Процентът, който вие давахте той да оживее след това?

- Много нисък. Малко са такива операции с този резултат. След втората операция ние изведохме стома -от единия край на тънкото черво, близо до дванадесетопръстника, изведохме го на коремната стена, т.е. прекъснахме пасажа - за да следим дали е жизнено червото, продължихме да го наблюдаваме дали е черно и загинало или е жизнено. Предприехме трета ревизия заедно с  проф. Владов - коремен хирург от Военна болница в София. Той е наш методичен ръководител. Започнахме да възстановяваме нещичко от пасажа - ако е останало жизнено, защото тази висока чревна стома  води до страшно много загуби, т.е. няма никаква резорбция на хранителни вещества и на всякакви елементи и това ще доведе до много висока недостатъчност на всичко, което е необходимо за живота на тялото – храна, витамини и соли, това ще убие организма, защото загубите са много високи и трябва колкото се може по-бързо да се затвори такава стома. И така влязохме да ревизираме, оказа се, за щастие, че двата края са останали жизнени и можем да възстановим пасажа на храносмилателния тракт. 

-Гюнел каза, че тежал около 90 кг преди 20 дни, а сега е с 20 кг по-малко, ще продължи ли да отслабва?

- О-о, Гюнел, не е здрав, но е достатъчно добре, за да може утре (т.е. днес) да го изпишем и да се прибере у дома.

- Как ще се храни от тук нататък този човек с подобен къс пасаж?

- Ще хапва по малко, но често,  пасирана храна. Ще избягва  съставки, които могат да доведат до запушване на червата, до форсиране на перисталтиката. Ще бъде вниматален.

- И така цял живот?

- Не, но периодът от време ще е дълъг, защото червата имат компенсаторни възможности и с времето те ще станат малко по-дълги, след което ще заживее като всеки нормален човек.

- Имали ли сте друг подобен случай като този?

- Аз лично – да, при това бе възрастен човек на 73 г., на когото оставихме много късо тънко черво. Оцеля. Изписахме го. После обаче същият човек направи инсулт. Лекувахме го пак тук. Оцеля и след инсулта, чувстваше се добре. Изписахме го. Къде е сега обаче – жив ли е, здрав ли е, не знам. 

- Мислите ли, че МБАЛ „Дева Мария“ отговаря на всички съвременни изисквания като оборудване и присъствие на специалисти? Започна свирепа конкуренция между здравните заведения, предстои отваряне и на поредната частна МБАЛ в Меден рудник?

- Отговорно заявявам, че МБАЛ „Дева Мария“ разполага с оборудване на много високо ниво.

- Задълбочават се проблемите с разплащанията на НЗОК към всички болници в страната,  отразява ли се това на вашите възнаграждения?

- Разбира се, не сме си получавали заплатите този месец, но продължаваме да работим коректно, защото не можем да връщаме пациенти.


В категории: Здраве


8
Коментара по темата
8.
Албена
09.03.2015 20:47:06
1
2
Д-р Димчева е ангел!Страхотен Човек и специалист !Благодаря на Вселената ,че ме срещна с нея!Здраве и Сила и пожелавам!:)
7.
goshko
13.08.2012 20:32:50
1
3
тази жена има златни ръце спасини бебчето само на 13 дни да бъде жива и здрава Благодарим ти д-р Димчева
6.
mia
30.07.2012 00:40:05
1
4
BLAGODARQ I AZ 4E VI IMA!
Poklon pred deloto Vi!
5.
Znb
29.07.2012 23:47:26
2
0
Нека Д-р Димчева обясни и това:как една огромна киста в корема на малко дете може да се обърка с мега колон??? Точно това направиха "големите специалисти" хирурзи и педиатри на Дева Мария!
4.
Niqzi
29.07.2012 20:36:28
2
1
Zatova 4e,mnogo razbirat. Nemojaha da vidqt 3 kilogramovata kista v korema na sinami
3.
Вярно е
29.07.2012 15:52:20
1
1
Др Янка Димчева е много добър човек и много добър хирург,аз също я поздравявам.Казвам се Томинка Стратева, в МБАЛ"Дева Мария" оперираха моя баща, доволна съм от обслужването.Поздравления за всички лекари,медицински сестри и за санитарките - те също са много отзивчиви.
2.
Aнтоанета
29.07.2012 13:24:34
1
2
Поздравления за екипа , спасил живота на момчето! Само те си знаят какво означава това!
1.
123
28.07.2012 08:13:58
1
13
Браво на д-р Димчева и екипа й.Пожелавам Ви здраве и успехи.Нека има повече лекари като Вас,за да си върнат хората доверието ,че специалисти има не само в София.Колкото до заплатите,трябва да получавате като изявените футболисти и пак ще е малко.Вие спасявате живот , а те ритат една празна топка на никому ненужна.Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ,че Ви има!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори