×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Искаме си обещания милион, за да възкресим българския Рим


Искаме си обещания милион, за да възкресим българския Рим
Красимира Костова, директор на археологически резерват „Деултум“
13 Юли 2012, Петък, 10:21 ч.
Автор: Бесове.бг, снимки и видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Древният Деултум спи, погребан под камъни и забрава край Дебелт, а светът заслужава да види чудесата му

Чудно съкровище чака да бъде изровено само на 20 км западно от Бургас, в самия край на Мандренското езеро. Малкото село Дебелт крие под себе си изчезналия град на чудесата Деултум (виж видеото). Миналата година археологическият резерват влезе в класацията „Топ 10 на българските чудеса“. Тогава премиерът на България Бойко Борисов връчи на бившия кмет на Средец Тодор Пройков огромен картонен чек за сумата от един милион лева, но парите така и не бяха предоставени.

Открихме директорката на археологическия резерват Деултум Красимира Костова в единствената годна за обитаване постройка, част от базата на музея в Дебелт. С тежка въздишка тя ни разказа за забравата, която тегне над това уникално за Европа и света място, в което хилядолетия наред животът е кипял. Под земята на Дебелт чакат да бъдат разкрити древните тайни на римска колония, елинистическо тракийско селище, средновековен български град, византийска крепост, скални некрополи. Наоколо има множество могили, които не са разработени. Тук е имало храм на императорския култ и дворец, строени по образец на древния Рим. Дебелт е национален археологически резерват, носи знак "Европейско културно наследство", а базата ни е в плачевно състояние, казва Костова. Бронзовата глава на император Септимии Север, която е със световно значение, не може да бъде изложена под полуразрушения покрив на музея. Еркесията – забележително съоръжение, диктувало през хилядолетията съдбата на Европа, чака да бъде възродена старата й слава. Красимира Костова е сигурна, че чудесата тепърва предстоят и древните останки ще заживеят нов живот. Ако музея й получи обещаното финансиране, вълната от туристи би могла да съживи и притихналия крайпътен Дебелт.

В краткия филм, който заснехме, ще видите защо всеки, минаващ покрай Дебелт, трябва да спре и да се разходи из археологическите разкопки там.




В категории: Просвета


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
9
Коментара по темата
9.
до №5
17.07.2012 11:47:13
1
2
Аз съм родом от Дебелт,но и децата знаят,че Созопол е със 700 години по-стар.Не това е важно.В Дебелт има останки от няколко цивилизации.Селото е пълно с история.За съжаление,не е на морето и Б.Димитров не е роден в него.СОЗОПОЛ Е НАЙ-СТАРОРО СЕЛИЩЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ(ОТВОРИ УЧЕБНИКА ПО ИСТОРИЯ ЗА 5 КЛАС)Дебелт ЗАСЛУЖАВА НАЦИОНАЛНО ВНИМАНИЕ И ГРИЖА!!!
8.
до №5
15.07.2012 18:30:01
2
3
Защо не вземеш да почетеш малко,вместо да пишеше глупости. Созопол е създаден 6 век пр. н.е., а Дебелт- през 70-та година от н.е.
И тук не става въпрос, кой е по- стар, защото безспорно е Созопол , а за някаква инициативност от страна на местната власт и музей. Въпросът е дали това сърцераздирателно интервю е прочетено от министрите ?
7.
Още един колега
15.07.2012 16:41:33
0
4
Има ли начин от Бесове.ком да изпратят този клип на Вежди Рашидов и на Бойко Борисов? Красимира Костова е достоен човек и си струва да й се помогне, за съжаление от Общината в Средец не могат така да стоят близко до Симеон Дянков и да му предлагат това което му предлага Панайот Рейзи,но мисля че има и други начини да се видят нещата,даже само откритото в тая уличната гробница е достатъчно.
6.
Колега
15.07.2012 13:07:56
0
2
Браво на Красимира Костова!
5.
.
15.07.2012 10:51:10
1
1
ей Гпишата не заблуждавай хората с твоите глупости!!!Дебелт е доста по стар от созопол......!!!Някои неща като не ги разбираш,не се обаждай! do you understand me ?
4.
Гпишата
15.07.2012 06:25:11
1
3
Средец не получава пари за археология, защото не познава историята. Много тъпо е някой да твърди, че Рим е преди Атина, респективно Дебелт преди Созопол. Созопол е създаден като гръцка колония много преди Рем, Ремул и братя Грахки.
А истинската причина държавата да подпомага археологията в Созопол е морето и всичко, което произтича от това.
И за Дебелт има шанс, но само с писане по форуми няма да стане.
3.
до 2-ри от 1-ви
14.07.2012 15:49:43
0
2
Става дума за 21 век, може би, 70% от средствата заделени в републиканския бюджет за археология, отиват в Созопол със любезното съдействие на долупосочените господа!
2.
anonimen
14.07.2012 15:04:46
2
4
Какъв Созопол бе анонимен? Когато Делтум е бил град, созопол не е съществувал на картата изобщо.В Делтум е идвал римския император Север за твое сведение,а и в Дебелт са се секли монети с вълчицата която е отгледала Ромул и Рем.....и все пак Дебелт е бил най-важния град на римската колония Флавия
1.
анонимен
13.07.2012 11:08:45
1
5
Г-жо Костова, ще чакаш милиона още много! В Българската археология, "колят и бесят", професора Божо Димитров и министър С.Дянков. Средец не е Созопол, не сте град дърз(ж)ава като тях. Не случайно направиха г-н Дянков почетен гражданин. Не случайно, министър Рашидов е бесен на г-н Рейзи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори