Къде да вечеряме през есента и зимата в Бургас, но не само в петък и събота
Лъжа е, че нямаме много класни ресторанти, истината е, че повечето от клиентите не разбират от качествена храна и добро обслужване
Летовниците напуснаха гостоприемния Бургас, а жълтите листа покриха централните улици. Какъв сезон да очакват местните ресторантьори, чиито заведения вече прибират чадърите и тротоарните маси и преобразяват интериора в есенно-зимен.
Флагман.бг разговаря с дългогодишни представители на бранша, които очертават картина на тежка конкуренция за свития брой клиенти през студените месеци. Бургазлията е така устроен през последното десетилетие, че щом приключи работния ден, обува домашния анцуг и слиза по пантофи в кварталната кръчма на съответния жилищен комплекс. Не ще да дава десетачка за такси в едната посока, за да посети централен ресторант. Този своеобразен анализ не е за ситуацията в големите жилищни комплекси като "Меден рудник", "Изгрев" и "Славейков", където кръчмите се пукат по шевовете всеки ден божи ден от седмицата и сезонът няма никакво значение.
Изключваме и двата филиала на "Хепи" (Happy Bar & Grill ) по бул. "Богориди" и особено този в жк. "Лазур", където дори в студените месеци отвън се образува опашка от верни клиенти - влюбени, родители с малки деца, баби и дядовци, считащи тази верига за "върха на сладоледа" в областта на вкусотията и атрактивното обслужване. За съжаление така разсъждат над 70 % от бургаските граждани, които не биха заменили силно овкусената с подобрители полуготова храна от фризера и натъпканите една в друга маси, за добро изпълнение на кулинарното изкуство, хигиената и дискретната обстановка.
Независимо от обратите през годините в Бургас хай-ресторанти си остават "Нептун" и "Dock 5" с неговото продължение "Сол" ( SOL Bar&Grill) - и не само заради топ локацията на брега. По качество на храната, сервирането, както и по вътрешен дизайн не им отстъпват "Медуза" (Medusa Restaurant), "Етно" (Ethno), "Ла флор" (La Flor Bar & Grill), "Инканто" (INCANTO), "Златна рибка", "Златна котва", "Диверсо" (Diverso restaurant & bar), "Тони ДжиДжи" (Tony GiGi), както и едноименният ресторант на хотел "България".
С това обаче не се изчерпват всички претенденти за клиенти в широкия център. Ще се постараят извън сезона да не останат без работа и наложени марки като "La Rose" на бул. "Богориди" и бившият "Адонис", който днес се нарича "Bogoridi Garden", "The Crazy family", "Опера" (Opera Garden Restaurant), "8 Mama's", "Cardamon", бистро "Roma" в Tria City Center, "Т-бар" и механа "Българи".
Като се има предвид, че сред клиентите на ресторантите вечерно време рядко можеш да срещнеш украинец, руснак или друга народност, на бургазлии трябва да разчитат и новите ресторанти, които току-що отвориха врати и се надяват, че могат да задоволят нарасналите критерии на ценителите на добрата кухня, които не биха стъпили в "Хепи" дори и само заради едното себеуважение като разумен клиент на заведение за обществено хранене.
Наскоро елитарният "Мейсън премиум" (Maison's Premium) в бившия хотел "Атаген", днешен "ММ бутик хотел", смени името и концепцията си за кухня, посрещайки гости с наименованието "Амбра" (Ambra Bar & Dinner). Този ресторант запази скъпото оборудване от своя предшественик, но вече ще разчита и на гастролите на известни певци и комедианти на живо.
Със същото желание да привлече огромен брой клиентела в някогашния звезден ресторант "Океан" се гласи и новият наемател там, който го е превърнал в турски ресторант "Джан" (Dzhan), в превод от турски това означава "душа". Този ресторант също ще разчита на живата музика. Но дали ще се пребори с тази формула, характерна за култовия морски ресторант "Воденицата", и с "Андрювата къща", който също бе подложен на нов търг за стопанисване от досегашния му наемател Адриан Вълков? Вълков, както и Димо Пържолата, отново е спечелил, вдигайки мизата с много малко и ще продължи да се състезава в същия "коридор" на любими на народа кръчми. В този сегмент обаче е и механа "Българи", която също разчита на оркестър.
Опит да се съживи ресторантът на партера на хотел "Луксор", където 5 години беше "Вероник" (VERONIQUE Restaurant), със същото оборудване и манталитет се стреми и новият му наемател, който го е кръстил "Лично". Искрено обаче клиентелата и сега, дори и в топлите месеци, не е голяма.
Плачевно ще е да се виждат празни маси в наближаващите празнични есенни и зимни дни през вечерите от работната седмица, а стремежът на собствениците да "избият" някак разхода от поддръжка на персонал и консумативи само в двата дни от уикенда - петък и събота вечер.
Твърде голям ли е броят на ресторантите в централната градска част на Бургас, която след 17 часа през есента, зимата и пролетта се обезлюдява, като изключим Коледното градче на площад "Тройката" от Никулден до Ивановден.
"За съжаление нямаме и добри кадри, за да гарантираме добро обслужване, това също се превърна в голям проблем наред със скока на ДДС за ресторантьорските услуги и повишените цени на продуктите, от които се стремим да сготвим качествени ястия", каза един от големите ресторантьори в града, който от години не жали усилия да покаже висок клас на качеството на обслужване, съчетан със скъпо оборудване на интериора и адекватни сервитьори.
За да разчупят обстановката и вдигнат оборота поне в дните от уикенда, по примера на "Нептун", ще се движат и други ресторанти тази зима, които ще работят докъм 23 часа с кухня, а след това ще "прерастват" в барове и дискотеки с приглушено осветление и вдигнати децибели.
Като такива се оформят "Азур" (AZUR) в жк. "Зорница", турският "Джан" и "Амбра".
Всъщност, след 23 часа тази зима ще работят "Нептун", грандиозният "Dock 5", "Ескобар", "Еквилибриум" (Equilibrium Boutique Bar), "Култ" (CULT Mix Music Club) и "Барбоса" (Barbossa).
Изводът е, че при толкова много заведения само в широката част на центъра, в която включваме и огромния капацитет на ресторантите "Стек хаус" (La Ferme Steakhouse) и "Флора" (Flora Bar & Grill) в Central Park, конкуренцията ще е свирепа и ще оцелеят само тези, които могат да ни "приковат" с нещо изумително, които биха могли да го поддържат с високо качество продължително време. С приемлива цена за вечно недоволния, при това от всичко, бургазлия.
„Медуза“ – ресторантът, в който Азия и Европа сядат на една маса
Димо Пържолата удържа фронта: „Воденицата“ е моя и си остава моя. Какво, някой имал ли е съмнение?
DOCK 5 Night Club се завръща с гръм и трясък – грандиозно откриване тази вечер в Бургас
След грандиозния успех в Бургас ресторант „Нептун“ покори и снежните върхове на Пампорово
Задава се страхотно гръцко парти в ресторант „Златна котва“
Почина голямо име в спорта в България
39-годишен българин се обеси
Вирусолози бият тревога за H3N2, мутирал е
Боровинките и черният чай забавят стареенето
Близо половин тон отпадъци събраха и изхвърлиха възпитаниците на бургаското Механо
Бивш играч на Ливърпул идва в България
Жената, задържана за обира в Лувъра, пусната под съдебен надзор
Извънземни си направиха военна база под водата?
Криминално проявен открадна домашно куче на морето
37 души загинаха при катастрофа с автобус в Южна Америка
Държавата публикува за обществено обсъждане актуализирания План за управление на Природен парк "Витоша"

Сега започва зимният сън на голяма част от бургазлии,а до ЦентърЪт се ходи само по работа ...и така до пролетта!
-----
Прав си, само кмета разбира
всички други са осигурили безплатен обяд на редакцията...