С тази рецепта за печени чушки ще си оближите пръстите
Ястието се състои от няколко продукта: зрели чушки, узрели домати, чесън, мазнина и шепа зелени подправки
Знаете ли как да върнете онзи домашен вкус на лято в чинията – печен пипер, леко опушен и покрит с гъст доматен сос с чесън и магданоз? Рецептата е проста, но иска малко внимание към топлината и баланса на киселинност и сладост. Ето как да постигнете сигурен резултат у дома.
Печен пипер с доматен сос
Ястието се състои от няколко продукта: зрели чушки, узрели домати, чесън, мазнина и шепа зелени подправки. Тайната е в правилното изпичане на пипера до мехури по кожата, нежно задушаване за лесно белене и сос, който се сгъстява с търпение, не с брашно. Когато доматът е балансиран с щипка захар и щипка сол, а чесънът е добавен навреме, вкусът става дълбок, но чист. Получава се лека гарнитура, топло мезе или вегетарианско основно с филия хляб.
Необходими продукти
- 8-10 червени чушки (към 1 кг), измити и подсушени
- 700 г зрели домати или 500 г домати от консерва
- 1 средна глава лук, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, счукани
- 3-4 с.л. олио или зехтин
- ½ ч.л. захар (само при нужда)
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. сладък червен пипер (по желание)
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1-2 ч.л. винен оцет (по желание, за баланс)
Доматеният сос - как да го приготвим
Сгорещете 2 с.л. мазнина в дълбок тиган и задушете лука на умерен огън до прозрачност. Добавете доматите, настъргани или пасирани, и варете на тихо 12-18 минути, докато се изпарят излишните сокове и сосът стане гъст и лъскав.
Балансирайте с щипка захар, само ако доматите са много кисели. Прибавете счукания чесън, сол, черен пипер и сладък пипер, разбъркайте още минута и, ако харесвате по-жив вкус, завършете с няколко капки оцет.Свалете от огъня и добавете магданоза.
Начин на приготвяне
- Изпечете, обелете и отцедете чушките според описаната техника.
- Сгответе доматения сос до умерена гъстота.
- Подредете чушките в плитка тавичка или поднесете директно в чиния и залейте с горещия сос.
- По желание полейте с 1 с.л. ароматно олио/зехтин и оставете за 5 минути.
- Поръсете с още магданоз и сервирайте топло, на стайна температура или леко охладено.
Професионални тънкости и вариации
Сух пипер = плътен сос. Оставете чушките да се отцедят – иначе сосът ще се разводни.
Добавете чесънът накрая. Така той остава ароматен, без да горчи. Ако желаете още по-добър резултат, залейте чушките със соса и запечете 8-10 минути на 200°C – ароматите се събират. Щипка кимион или пушен пипер дава ориенталски акцент; дафинов лист и зрънце бахар в соса – по-класически профил.
Сервиране и съхранение
Сервирайте с бяло сирене, препечена питка или картофи на фурна. Ястието е отлична гарнитура към кюфтета на скара, кебапчета или печено месо.В кутия, покрито, издържа 2-3 дни в хладилник; ароматът се развива още на следващия ден. Затопляйте на слаб огън или за кратко във фурна, без да кипва.




















