С тази рецепта за печени чушки ще си оближите пръстите
Ястието се състои от няколко продукта: зрели чушки, узрели домати, чесън, мазнина и шепа зелени подправки
Знаете ли как да върнете онзи домашен вкус на лято в чинията – печен пипер, леко опушен и покрит с гъст доматен сос с чесън и магданоз? Рецептата е проста, но иска малко внимание към топлината и баланса на киселинност и сладост. Ето как да постигнете сигурен резултат у дома.
Печен пипер с доматен сос
Ястието се състои от няколко продукта: зрели чушки, узрели домати, чесън, мазнина и шепа зелени подправки. Тайната е в правилното изпичане на пипера до мехури по кожата, нежно задушаване за лесно белене и сос, който се сгъстява с търпение, не с брашно. Когато доматът е балансиран с щипка захар и щипка сол, а чесънът е добавен навреме, вкусът става дълбок, но чист. Получава се лека гарнитура, топло мезе или вегетарианско основно с филия хляб.
Необходими продукти
- 8-10 червени чушки (към 1 кг), измити и подсушени
- 700 г зрели домати или 500 г домати от консерва
- 1 средна глава лук, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, счукани
- 3-4 с.л. олио или зехтин
- ½ ч.л. захар (само при нужда)
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. сладък червен пипер (по желание)
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1-2 ч.л. винен оцет (по желание, за баланс)
Доматеният сос - как да го приготвим
Сгорещете 2 с.л. мазнина в дълбок тиган и задушете лука на умерен огън до прозрачност. Добавете доматите, настъргани или пасирани, и варете на тихо 12-18 минути, докато се изпарят излишните сокове и сосът стане гъст и лъскав.
Балансирайте с щипка захар, само ако доматите са много кисели. Прибавете счукания чесън, сол, черен пипер и сладък пипер, разбъркайте още минута и, ако харесвате по-жив вкус, завършете с няколко капки оцет.Свалете от огъня и добавете магданоза.
Начин на приготвяне
- Изпечете, обелете и отцедете чушките според описаната техника.
- Сгответе доматения сос до умерена гъстота.
- Подредете чушките в плитка тавичка или поднесете директно в чиния и залейте с горещия сос.
- По желание полейте с 1 с.л. ароматно олио/зехтин и оставете за 5 минути.
- Поръсете с още магданоз и сервирайте топло, на стайна температура или леко охладено.
Професионални тънкости и вариации
Сух пипер = плътен сос. Оставете чушките да се отцедят – иначе сосът ще се разводни.
Добавете чесънът накрая. Така той остава ароматен, без да горчи. Ако желаете още по-добър резултат, залейте чушките със соса и запечете 8-10 минути на 200°C – ароматите се събират. Щипка кимион или пушен пипер дава ориенталски акцент; дафинов лист и зрънце бахар в соса – по-класически профил.
Сервиране и съхранение
Сервирайте с бяло сирене, препечена питка или картофи на фурна. Ястието е отлична гарнитура към кюфтета на скара, кебапчета или печено месо.В кутия, покрито, издържа 2-3 дни в хладилник; ароматът се развива още на следващия ден. Затопляйте на слаб огън или за кратко във фурна, без да кипва.
Нов световен трансферен футболен рекорд?
Ад за 400 български семейства заради „Магнитски“, стотици санкционирани от банките се развеждат
Известна като "кукла Барби" почина при много мистериозни обстоятелства
Влизаме ли неподготвени в еврозоната? Гечев каза кога ще се нормализират цените
Шофьор на ученически автобус почина зад волана
Русия предизвика драмата на дербито Локо - Ботев
Анджелина Джоли посети Украйна с бронирана жилетка
Лео Меси ще играе на километри от България?

Голям резил сте и все по-голям ставате, Автор: Флагман.бг.