Рецепта, която ще ви накара да НЕ искате да ядете нездравословна бърза храна
Ето я
Пилешките кюфтета от нарязано месо са чудесен начин да внесете разнообразие в домашната кухня. Вместо да се приготвят от смляна кайма, тези кюфтета се правят от ситно нарязано пилешко филе. Този метод запазва естествената структура на месото и прави всяка хапка по-сочна и еластична. Така вкусът на пилешкото изпъква по-ясно и ястието става по-богато на текстура.
Едно от най-големите предимства на тези кюфтета е, че задържат влагата в себе си, защото месото не е смляно, а остава на малки кубчета. Добавянето на заквасена сметана, яйце и малко брашно осигурява нужната мекота и свързване на продуктите. Чесънът придава апетитен аромат, а настърганият кашкавал (ако решите да включите такъв) носи допълнителна млечна плътност.
Необходими продукти:
3 пилешки гърди
1 ч.л. сол
щипка смес от черен и бял пипер
2 скилидки чесън
3 с.л. заквасена сметана
1 яйце
2 с.л. брашно
50–70 г настърган кашкавал (по желание)
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се нарязват на възможно най-ситни кубчета. В голяма купа месото се смесва със солта, пипера, яйцето и заквасената сметана. Чесънът се настъргва на фино ренде и се добавя към сместа. След това се слага брашното, а по желание и настърган кашкавал. Всичко се разбърква добре, докато се получи гъста, но все пак сочна смес.
В тиган се загрява малко олио. С помощта на лъжица се оформят кюфтета и се слагат да се пържат. Първо се запържват под капак на умерен огън до златиста коричка от едната страна, след което се обръщат и се допичат и от другата. Така месото остава сочно отвътре, а отвън става приятно хрупкаво.
Сервиране:
Готовите пилешки кюфтета от нарязано месо се комбинират отлично със свежа салата, картофено пюре, ориз или задушени зеленчуци. Те са подходящи както за всекидневно меню, така и за по-специални поводи. Приготвят се бързо – за около половин час ще имате готово основно ястие, което спокойно може да замести бързата храна, но е далеч по-здравословно и вкусно.
За още повече разнообразие рецептата може да се обогати с нарязан копър, магданоз, гъби, царевица или маслини – всеки път вкусът ще бъде нов, а базовата идея остава същата: леки, сочни и домашни пилешки кюфтета.
Да Ви е сладко!

















