Всяка събота задължително правя тези меки като памук понички, изчезват за секунди от масата
Просто следвайте инструкциите и ще се насладите на топли, ароматни понички, които ще се превърнат в любим десерт за всички
Представяме ви рецепта за перфектните домашно приготвени понички! Тестото е изключително меко и лесно за работа, а резултатът е въздушна и пухкава хапка, която се топи в устата. Просто следвайте инструкциите и ще се насладите на топли, ароматни понички, които ще се превърнат в любим десерт за всички.
Домашни понички
Необходими продукти:
200 милилитра прясно краве мляко
450 грама брашно
1 яйце
щипка сол
15 грама прясна мая или 7 грама суха
40 грама краве масло
30 грама захар
растително масло за пържене
За поръсване:
кристална захар, смесена с канела
Начин на Приготвяне:
Приготвяне на тестото:
В купа натрошете маята, добавете прясното мляко и захарта. Разбъркайте добре и оставете на топло, докато сместа удвои обема си.
В отделен съд разбийте яйцето с щипка сол. Добавете разтопеното краве масло и разбъркайте.
Сипете яйчената смес към втасалата мая, разбъркайте добре и прибавете брашното. Замесете меко и еластично тесто.
Оформете тестото на топка, сложете го в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си.
Оформяне и пържене:
Вземете втасалото тесто и го разделете на 8 до 10 равни части. От всяка оформете топка.
От всяка топка разтеглете фитил с дължина 40-50 сантиметра. След това усучете краищата един около друг, така че да оформите кръг. Повторете с останалите топки.
Подредете оформените кръгове във форма за печене, покрита с хартия, и ги покрийте с кърпа. Оставете на топло за 20 минути.
Изпържете ги в силно сгорещена мазнина до златисто от двете страни. Отцедете върху кухненска салфетка и след това ги оваляйте в смес от кристална захар и канела.
















