Не яжте тези храни на блок маса
Внимавайте с морските дарове, яйцата, сосовете и кафето и чая от термоси
Голяма част от туристите избират пакети олинклузив за лятната си почивка и консумират на блок маса. Така гостите сами сортират храната в чиниите си и в цялото изобилие, добре е да се знае кои храни не са препоръчителни за консумация и може да не са особено подходящи.
Ако сте в Турция, например, най-добре е да не взимате от баклавата и кадаифа. Според самите готвачи, тези продукти са предпочитан начин за спестяване на пари от страна на хотелиерите. Твърди се, че при приготвяне, специалистите гледат да не ползват по-скъпите съставки и така качеството на сладкиша драстично пада.
Друг съвет е да избягвате фабрично приготвените сокове. Вярно е, че някои от плодовите напитки са с високо качество, но бутилираните и тези в кутии често за застояли, а тъй като клиентите си сипват от контейнери, няма как да видят срока на годност. С това се злоупотребява. Така че, ако ще пиете сок, не прекалявайте с количеството.
Същото важи и за термосите с кафе. Не си мислете, че винаги пиете прясна ободрителната напитка – понякога може да консумирате Турция местните са много чувствителни към чай и кафе. Ето защо турците не препоръчват да пиете тези напитки от термосите на шведска маса.
Ако хапвате специфични ястия от кухните на други страни – например в Гърция и Турция да ядете пици и спагети, по-добре заложете на националните храни. Често готвачите не знаят как да приготвят адекватно чуждите ястия. Така че паста и пица – в Италия, суши – в Япония.
Естествено, по възможност, не си пълнете чиниите с нетрайни продукти, като яйца, млечни салати и майонеза.
Все пак рискът да попаднете на не съвсем пресни яйца, или пък да си пренесете салмонелоза, също не е изключен. Както се знае, на блок масата често присъстват храни, останали неизконсумирани от предишните дни.
По-предпазливи трябва да бъдете и с морските храни – риби, морски дарове, калмари, миди. Не са малко хората, които закъсват със стомашно разстройство след консумация на подобни храни. Особено с мидите, не консумирайте в големи количества – рискът да лепнете вирус никак не е изключен, особено, когато са престояли.
С алкохола също трябва да сте крайно внимателни – фалшивият нискокачествен алкохол е особено разпространен в Турция. Затова турските готвачи препоръчват да избягвате алкохола, освен ако не сте сигурни в неговата автентичност.
В последните години, клиентите са особено притеснени от информацията, че остатъците от храна след вечеря често се нарязват и след това се добавят към закуската. Така че, по тази причина избягвайте и колбасите, особено меките колбаси, които се развалят буквално за ден.
За да се спестят пари, в яхнията и подобни ястия се добавя минимално количество месо.
Маслините яжте колкото искате – и в Гърция, и в Турция те се подбират внимателно и по цвят, и по размер. Там проблем няма как да има.






















