×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Майор и старши сержант задържани за откраднатите 103 ракети земя-въздух


08 Юни 2012, Петък, 11:25 ч.

Няма данни това да са действия на международна организация за тероризъм

Двама военни от авиобаза "Безмер" са арестувани за скандала с хванатите ракети "въздух-земя". "С прокурорско разпореждане за 72 часа са арестувани майор Николай Николов и старши сержант Вико Йорданов.

Срещу тях са повдигнати по две обвинения, съобщи пред журналисти в Сливен генерал Крум Манов, председател на Военноапелативната прокуратура в София. Едното обвинение срещу военните е за длъжностно присвояване по чл. 202 ал. 2, т. 1 от НК. То предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Другото обвинение срещу майора и сержанта е по чл. 339, ал. 2 от НК за държане и съхранение на неуправляеми ракетни снаряди в голямо количество. По това обвинение присъдите варират от 3 до 10 години затвор, съобщи Стандарт.

"Колегите от Военноокръжна прокуратура в Сливен, които работят по случая, подготвят искане за постоянна мярка "задържане под стража" на двамата арестувани", заяви генерал Манов. Майор Николай Николов отговарял за логистиката в авиобаза "Безмер". Неговият подчинен старши сержант Вико Йорданов пък държал ключовете за склада, където се съхранявали боеприпасите. "Ако има виновни и други лица, ще им бъде повдигнато обвинение", беше категоричен генерал Манов.

Самото залавяне на 103-те неуправляеми ракетни снаряда, които се използват от вертолети и самолети, базирани на авиобаза "Безмер", е станало в 12 часа на пътя Ямбол-Сливен. "Микробусът, превозващ общо 14 сандъка със 103-те авиационни ракети, е бил спрян от служители на КАТ-Сливен при рутинна проверка. На колегите им е направило впечатление, че микробусът е обозначен със знак за специална продукция, която се превозва в него, заяви пред журналисти главен комисар Калин Георгиев, който е главен секретар на МВР. Полицаите установили, че единият от сандъците е бил разпечатан.

Документите на превозваната военна продукция не били изрядни. На една от товарителниците липсва нужният печат, обясни главният секретар. Незабавно са уведомени военна полиция и военното контраразузнаване. Микробусът, превозващ ракетите, е на ВМЗ-Сопот. "Возилото е било управлявано от шофьор и охранител. Те обаче нямат отношение по случая и са освободени.

Няма данни това да са действия на международна организация за тероризъм и да са свързани с тероризъм. Става въпрос за чисто криминално деяние. Тепърва ще се установява дали в случая има организирана престъпна група, обясни главният секретар на МВР. Според него се прокрадва версията, че за извършване на незаконна сделка е използван законен превоз.

"Незабавно започнаха процесуално-следствени действия, провеждат се разпити, има разпитан и един пенсионер, който работи на граждански договор във ВМЗ-Сопот. Факт е че документите на микробуса не са редовни. Предстои цялостна инвентаризация на авиобаза "Безмер", заяви пред журналисти полковник Христо Тинев, заместник окръжния военен прокурор на Сливен.

В момента микробусът с ракетите се съхранява в авиобаза "Безмер". Той обаче е под охраната на Военна полиция, а местните военни нямат достъп до него. Все още не е ясно дали това е първата подобна пратка от авиобазата, която се използва и от американската армия.

Следствието трябва да даде отговор и на въпроса дали най-високопоставения военен, замесен в оръжейната далавера, е наистина майор Николов или някой стои над него. Големият въпрос обаче е какво е трябвало да стане с изключително опасните ракети "въздух-земя".

Формално стойността на всичките 103 ракети е 47 400 лева.


В категории: Разследване


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
3
Коментара по темата
3.
петров
29.07.2012 11:16:27
0
0
Kak Военната апелативна прокуратура в лицето на ген. Крум Манов, изпълняват указанията на премиера. Трябва ли, да коментира и да влияе на разследващите органи и отговорните прокурори в Сливен? Има много въпроси явно, но кой ще отговаря. И след като има виновни длъжностни лица от по-високи нива, защо министъра не ги предаде на прокурора? А тези нормативни документи, защо по рано не са променени.
2.
....
29.07.2012 11:07:55
0
0
Аню Ангелов: „Искам да се спра на случая с незаведените бойни припаси в авиобаза Безмер. Завърши служебната проверка и извънредната инвентаризация, която бе направена в БА по мое указание и със заповед на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов. Оказа се че има проблем и с някои нормативни актове, които са издавани през годините по воденето на отчета на боеприпасите. Тези недостатъци се отстраняват, променят се и съответните нормативни документи, най-вече касаещи ВВС. Инвентаризацията доказа че общата картина е добра, водят се отчети, боеприпасите се отчитат и съхраняват добре, изписват се както трябва. Това доказаха и проверките, които направихме със специалисти от армията на САЩ, които проведохме. Ще заделим повече средства до края на тази година и през следващата за разширяване на обхвата на видеонаблюдението, за разширяване на обхвата на охраната чрез включването на военно-полицейските формирования, които вече бяха създадени в трите вида въоръжени сили.

Що се отнася до случай Безмер в резултат на служебните проверки се оказа че той е изключение, изолиран е и виновните лица бяха наказани строго. С предупреждение за уволнение и за намаляване на званието с 1 степен са наказани 4 отговорни длъжности лица. Във структурите на ВВС отговарящи за контрола на боеприпасите са наказани с „мъмрене” още 4 души.

Досъдебното производство продължава, като майора и сержанта все още са в следствения арест. Те не са наказани служебно, защото се чакат резултатите от досъдебното производство, а към тях нямаше как да се осъществи служебна проверка докато са в следствения арест.
Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов наказа с предупреждение за уволнение и с понижаване на званието с 1 степен още 4 души от по-високите нива за занижен контрол и нарушаване на военната дисциплина".
1.
!!!
08.06.2012 14:24:09
0
1
Ако си спомняте случая с танка до с.Факия,то това ми изглежда индентичен случай.Тогава бяха замесени генерали,но пострада майора,който изпълнявал заповед.Сега най-вероятно историята е сходна.Бръкне ли се на дълбоко и всичко отново ще се замете.Ще изгори пак дребната риба.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори