×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наследих тази рецепта за козунак на конци от баба


25 Март 2025, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Той е символ на празника, на топлината и уюта на дома. А когато е приготвен с любов и внимание, се превръща в истинско кулинарно изкушение

„Великден е празник, който носи със себе си аромата на току-що изпечен козунак, топлината на семейната трапеза и радостта от споделените моменти. Всяка година, с нетърпение очакваме този момент, когато можем да се съберем с любимите си хора и да се насладим на традиционните вкусове, които ни връщат към детството.

Но козунакът не е просто десерт. Той е символ на празника, на топлината и уюта на дома. А когато е приготвен с любов и внимание, се превръща в истинско кулинарно изкушение.

Ако и вие копнеете за козунак, който да се топи в устата, с дълги, нежни конци и божествен аромат, значи сте на правилното място. Тази рецепта е съкровище, което се предава от поколение на поколение в моето семейство. С нея винаги се получава перфектният козунак – мек, пухкав и неустоимо вкусен.

Приготвянето на козунак може да изглежда като предизвикателство, но с правилните съвети и малко търпение, ще се справите с лекота. А наградата ще бъде козунак, който ще зарадва всички на празничната трапеза.

Готови ли сте да се потопите в магията на домашното печиво и да създадете незабравими спомени с любимите си хора? Пригответе се за много комплименти и празнично настроение, защото този козунак ще се превърне в звездата на Великденската трапеза!“

Необходими Продукти
прясно мляко – 1 ½ ч.ч
захар – 1 ч.ч. + ½ ч.ч. за поръсване
масло – 125 г
яйца – 5 бр.
жълтък – 1 бр.
олио – 1 с.л – за намазване на козуначетата
мая – 40 г
захар – 1 с.л + брашно – 1 с.л – за кваса
брашно – 1 кг за козунаци + 1 /2 ч.ч.
кора на лимон – 1 бр.
ванилия – 2 пакетчета на прах
масло – 6 с.л за намазване на формите
брашно – за набрашняване на формите
олио – 6 с.л за намазване на тестото и купата
Начин на Приготвяне:
Рецептата е изпитана с годините и е много сполучлива. Козунаците стават вкусни и на конци, като се начупи.

В голяма тава си пресяваме 1 кг брашно за козунаци. Добавяме 2 прахчета ванилии. Разбъркваме с ръка, за да се смеси добре. Другата ½ – 1чаена чаша ни е нужна за доомесване и набрашняване на мястото, на което ще месим тестото.

Яйцата предварително си ги оставяме на стайна температура, маята, прясното мляко също. Маслото си го слагаме в купичка или чашка и го оставяме да се размекне. В голяма купа слагаме яйцата едно по едно /без жълтъка/ и разбиваме с бъркалка много добре. После слагаме захарта и пак разбиваме, докато стане пухкав крем и захарта се разтопи.

В брашната си правим кладенче и изсипваме яйчената смес. Затопляме малко прясното мляко и вътре натрошаваме 1 кубче мая. Към маята слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и разбъркваме. Оставяме на топло, покрито са кърпа, за да втаса, бухне нагоре и направи балончета.

Изсипваме го, като бухне и него в кладенчето при брашното. Изсипваме и една част от мекото масло. Настъргваме предварително измита кора на 1 лимон със ситно и тънко ренде за вкус и аромат на козунаците.

Прибавяме и кората вътре. Започваме да месим. На части, докато месим, изсипваме и другата част от маслото. Месим продължително. Набрашняваме си плота, върху който ще месим с брашно, и слагаме тестото отгоре. Месим продължително дълго време. Добре е тестото да се меси дълго. Става жълто, меко и пухкаво.

След като сме го омесили тестото, оформено като топка, го удряме в масата 20 пъти. Намазваме си купа с олио и слагаме тестото вътре, намазано и него с олио. Покриваме го с кърпа, а отгоре слагаме одеяло в много топла стая. Оставяме да втаса за 60 мин.

Като втаса добре, го слагаме пък върху плота, предварително набрашнен, и пак го омесваме за кратко. Делим го на 3 части. От всяка оформяме по три части. Всяка отделна част си правим фитил. Събираме началото на трите фитила, а краищата раздалечаваме и сплитаме плитка. Слагаме плитката в продълговата кексова формичка.

Формичката сме си я намазали с масло и набрашнили с брашно. Можем също да сложим само хартия за печене, ако искаме. Същото правим и с другите две топки  тесто – разделяне, сплитане, оформяне на плитки.

Слагаме козуначените плитки една до друга. Покриваме с кърпа и покриваме с одеяло. Оставяме да втаса в много топла стая за 60 мин. Вече втасали 3 бр. плитки-козуначета ги намазваме с четка с яйчена смес.

В купичка слагаме 1 жълтък и 1 с.л. олио и разбиваме добре с виличка – това ни е сместа за намазване на козунаците. Ръсим със захар отгоре с около 1/2 ч.ч захар. Слагаме в загрята фурна и печем на 180°C. Слагаме ги в фурната на второ равнище. Моята е с четири такива. Под козунаците поставяме шоличка с вода. Водата спомага козунаците отдолу да не са с дебела препечена кора, стават и по меки също.

Като почнат да се понадигат и запичат, слагаме фолио, за да не изгорят и запекат прекалено. Вече почти готови, можем да махнем фолиото. Готови и изпечени, ги вадим и покриваме с кърпа.

Като поизстинат козунаците на конци, си режем или разчупваме. Стават вкусни и наистина на конци.

Козунаците втасват три пъти. От дозата стават 3 козунака. Да ви е сладко!


В категории: Вкусно


1
Коментара
Флагман.БГ Огромна драма в "Ергенът" Огромна драма в "Ергенът" 30/04/2025, Сряда 08:33 0
Отиде си голям рокаджия
Отиде си голям рокаджия 30/04/2025, Сряда 08:00 1
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 2
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 1
1
Коментара по темата
1.
За кърмачката
27.03.2025 15:07:33
0
2
Тази депутатка с това бебе и тя кандидат за славата и известността.За нея закони няма ли.Тя е в платено майчинство майка на кърмаче.Ако и тя няма пари за почасова бавачка докато тя е на работа а тя законно не е,то не знам коя друга жена има. Не си ли давате сметка че на обществото вече му идва много в повече от вашите комерсиални номера а по същество нищо съществено.Скъпо шоу и информация за наивници.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Екшън в Бургас: Високо напрежение между тийнейджъри и ядосан шофьор от градския транспорт Екшън в Бургас: Високо напрежение между тийнейджъри и ядосан шофьор от градския транспорт Две момчета с тротинетки минаха на червен светофар пред автобус Републиканският път Ямбол-Средец е в критично състояние! Готви се протест Републиканският път Ямбол-Средец е в критично състояние! Готви се протест "Търпението на хората се изчерпа", каза кметът на село Войника Мария Георгиева   Топло време в София, по Черноморието не чак толкова Топло време в София, по Черноморието не чак толкова Слънчев ден като цяло в страната 800 лева за 5 километра: Фирма за пътна помощ ужили 18-годишно момче след тежка катастрофа 800 лева за 5 километра: Фирма за пътна помощ ужили 18-годишно момче след тежка катастрофа Лелята на младежа разказа за скандална схема   Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток
Доналд Тръмп: Целият свят се смееше на САЩ Доналд Тръмп: Целият свят се смееше на САЩ Лидерът на републиканците изрази тежко мнение за Байдън Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори