×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Попариха морските кметове: Никакви строежи по брега


Попариха морските кметове: Никакви строежи по брега
Докато багерите събаряха "Златна перла" министър Павлова обеща, че на нейно място няма да изникне нов тузарски комплекс
Тема в развитие
виж още
скрий
19 Април 2012, Четвъртък, 15:30 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимки Добромир ДОСКАЧАРОВ

Държавните багери изчакаха делегацията от София, започнаха показно събаряне на скандалната „Златна перла”

Строителството върху апетитните терени на първа линия на брега противопостави министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и кметовете на морските общини от Бургаска област. Само преди два дни кметовете на Поморие Иван Алексиев, на Созопол Панайот Рейзи, на Приморско Димитър Германов и на Царево Георги Лапчев, както и зам. кмета на Несебър Виктор Борисов, поискаха да остане в сила приетия през 2008 година Закон за черноморското крайбрежие и да не се допускат в него промени, които напълно да забраняват строежите в зона А до морето.

„Моето категорично мнение е, че в 100 метровата зона не трябва да се строи, достатъчно презастроено е. Аз ще отстоявам да няма масивни постройки. Това, което разрешаваме е, да има спортни съоръжения, културни обекти, заведения за хранене, всичко, което в размери 6 метра и до 10 процента плътност. Всичко останало може да е извън тази зона. Няма да накърним по този начин бюджетите на общините, не е нужно всички да строят на плажа. Има достатъчно площи, за да има хубави хотели, но така, че да не се презастрои”, каза Павлова днес във Варвара край Царево. До нея беше кметът на общината Георги Лапчев, който не реагира на думите на министърката.

 
Това са останките от една от сградите, съборени още снощи

Тя продължи, че кметовете четат промените в Закона за черноморското крайбрежие както дяволът – Евангелието, когато заявяват, че ако пълната забрана влезе в сила – няма да може да се правят и пречиствателни станции и други обекти от национално значение.

„И в Закона за устройство на територията, както и в Закона за черноморското крайбрежие сме предвидили облекчена процедура за такъв тип съоръжения.”, каза тя.

Лиляна Павлова каза, че няма да се стори край брега във Вървара, където присъства на старта по събарянето на скандалния недостроен комплекс „Златна перла”. Днес държавни и частни багери трудно се разминаваха, след като вчера фирмата – собственик на постройките „Краш 2000” извика бургаска фирма и започна доброволното им събаряне. За днес обаче беше предвидено да влязат и държавни машини да срутват принудително постройките, а визитата по този повод на министър Лиляна Павлова беше широко афиширана.

„Не мога да си обясня защо трябваше държавата да плаща на фирми да събарят обектите, при положение, че ние сключихме договор за тези цел на 10 април с „Краш 2000” и правим това безплатно от вчера. Нашият интерес е после да получим материалите за рециклиране. Продължаваме да работим”, чудеше се  Пламен Петров – представител на фирмата, която извършва доброволното събаряне от името на „Краш 2000”.

Акцията по събарянето започна шумно днес, като преди пристигането на министър Павлова багерът направи репетиция без да се стига до реална работа. Когато дойде министърът, беше дадено официално началото.

Припомняме, че сагата с незаконното строителство на живописния бряг край Варвара е повод за скандали още от 2006 година. Заповедите за премахването на комплекса бяха издадени през 2010 и 2011 г., но бяха обжалвани от инвеститора “Краш 2000”. Още преди години стана ясно, че строежът е в защитена територия и е допуснат без задължителна екооценка. Инвеститорът я заобиколил, като разделил проекта на две. Местната строителна инспекция отне разрешенията за строеж на “Краш 2000”. Строителните му разрешителни са издадени въз основа на писмо, подписано от бившия зам. министър на регионалното развитие Йордан Дардов, в което се казва, че за документите не е нужно да има ОВОС. Оказа се обаче, че това писмо е било фалшиво.


Пламен Петров се учуди защо държавата праща багери, при положение, че неговите вече работят на място

Днес министър Павлова беше категорична, че на мястото на „Златна перла” няма да има ново вилно селище. Там се предвижда обаче застрояване според Общия устройствен план на Царево, който е приет от Общинския съвет, но е блокиран от министъра на околната среда Нона Караджова.

Шумотевицата около събарянето на „Златна перла” днес стана повод за първи път публично след местните избори през миналия октомври да се изправят един до друг бившия кмет на Царево Петко Арнаудов и настоящия градоначалник Георги Лапчев.

Според Арнаудов досегашните постройки е можело да останат в полза на държавата или общината и да бъдат използвани за комплекс на художници, природозащитници или други обществени цели. Лапчев пък заяви, че е против строителство на това място и обеща общината да помогне за почистването на района от строителните боклуци.

„Няма да позволим на това място да има бетон, независимо какво ще е решението на съда за Общия устройствен план на Царево”, каза Лиляна Павлова.

Цялостната й позиция за забраната на строежите по брега обаче стана повод да влезе по-късно в индиректен дебат с кмета на Созопол Панайот Рейзи, който беше инициатор на акцията на морските кметове срещу забраната, а днес посрещна Павлова за временното заустване на отпадните води на града в морето.

„На това аз гледам от икономическата точка. Важното е да дадат доста дълъг период, в който общите устройствени планове да влязат в сила.”, каза Рейзи. Той изяви намерения днес да разговаря обстойно с министър Павлова по тази тема.


В категории: Власт , Политика


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
11
Коментара по темата
11.
местен
20.04.2012 13:05:28
0
0
Вчера бяхме свидетели на един пиар / много оспорван откъм, цели и резултати/. Видя се безпомощността на управляващите да се справят с неза конното строителство в страната изобщо.Защото ако бяха искрени в намеренията си щяха да започнат от вилата на президента Плевнелиев , а отнесено към частното за община царево, от незаконната надстройка на Председателя на Об.С - Даниел Сколиев. Но не Златната перла им беше проблема? Защо ли за да си скрият гузните съвести мнозина политици от преди и сега. И кой е мишената - Петко Арнаудов. Неудобен за всички времена. Видяхме перфектния сценарий на Валерия Чанкова от БТВ. Оставам поръчковата телевизия без коментар....Но там се включи и "националната телевизия" с Цветелина Атанасова...и целта беше да се направи ПР на новия кмет Лапчев и Парка Странджа. Той вече е на територията на общината в гр.Ахтопол. Къде са Янаки Атанасов иш бисер колев, сдружението на гражданите на юг от Царево, които толкова притискаха предишното ръководство на общината за да отстояват позициите на местните хора ?Нямаше ги.
А срещу цялата тази "машина" си стоеше бившия кмет иси отстояваше сам позициите.Браво това е лидер, това е човек...
10.
сгжгщгсдж
20.04.2012 08:17:13
1
3
Сега да проверят и на Синеморец до плажа се строи цяла зима къртят и взривявят скалите на 10 метра от плажа ще вдигат 5 звездно казино ама то сигурно не е във парк странджа
9.
аналитико от странджа
19.04.2012 19:31:34
0
2
ех, жоре, ех васко, останаха ли ви пет минутки да покажете пътя по който дойде министърката, лилито като разберач знае колко струва отсечката, хубаво спомена за филма и часовата разлика, вкарай две три думи и за пътя, да използваш моментът и областния дойде после, да израснеш като политик, да те подкрепят хората, да си кажат ония от софия, гледай го где се вре малкия, па то какво стана само за фон бяхме всички там, да направим на лилито театъра, айде повече смелост, стига със тоя страх, бе, ние долу да мреме ли, ве... да не си останем на ниво строителни техници и селски пъдари...
8.
Гледам
19.04.2012 18:51:02
3
3
никакви строежи повече, за да се наслаждаваме на ггедката от морето. А местни измекяри, залъгали поземлени комисии и взели права над държавни земи - ДА ГО ДУХАТ.
7.
Местен от есикията
19.04.2012 18:37:16
1
4
Разбира се, че няма да се строи! По-този начин се елиминира конкуренцията!
Всички местни жители виждат какво оставят "природозащитниците" след себе си, тонове боклуци. Това е, по-добре палатки безплатни и наркотици, от колкото стая в хотел със заплащане!
Г-жа Павлова, обидно е, жителите на южните черноморски общини не са добитък за да унищожавате бизнеса им, не сме аборигени!!! Може би сме най гордите и достойни граждани на Р.България!!!
6.
аналитико от агатополис
19.04.2012 18:26:52
0
2
е, след усмивките и доволството от успешната операция, остана ли ви време да поговорите за пътя царево - ахтопол, видя ли министърката по какъв път дойде, митето николов в бургас за втори транспортен коридор се бори в бургас, след като разбира от строителство лилито, трябва да знае колко ще струва отсечката, жоре трябваше след репликата за часовата разлика да вметнеш две, три думи за пътя, бе човече, наистина да израснеш като политик, да те чуе цяла българия по телевизията, да използваме театърът по телевизията, ние в ахтопол да мрем ли, бе васко, то няма, няма пари, ма все за нази ли бе
5.
IlKan
19.04.2012 17:09:03
1
1
Точно така,никакво строителство покрай морето.
Селата без туй вече са пусти в планинските райони,сега да обезлюдим и морето и всичко ще е наред.
Ще има зелени поляни,ще има девствени непокътнати местенца...нека туризма да се пренесе в Турция.То без туй и енергетиката ни се пренесе там.
Или още по-конкретно-нека си остане Северното Черноморие като стожер на туризма...а Южното - да се остави чисто и непокътнато,даже предлагам да раздадем на хората по едно магаре,да станат още по атрактивни. И така турситите от север ще ги водим на юг да се забавляват със пустотата на природата и после вечер ще си ги прибираме по хотелите,пострени върху скалите но по севрното черноморие.
Южното Чисто...
Дали е случайно, че през един бряг близо до Резово,в Турция се подготвя строителството на Атомна електроцентрала ?
Дали е случайно,че Турция не иска огради с България, било то това и пагубно за местните с избитите им животни и футуристичният рист отново да им ги избият ?
Сигурно си е чисто съвпадение.
НО уви...за южното черноморие и за Царево си е чисто падение !
4.
mimito
19.04.2012 17:01:00
1
5
взели по един багер Гербаджийте и давай наред в името на закона и гражданите.

ама мат'ряла е прост. гладни ще останат само със зрелище
3.
то убаво
19.04.2012 16:52:42
0
2
ама кметчетата ,ще гладуват само с една държавна заплатка,кофти ,а
2.
ВОТ
19.04.2012 16:00:05
22
3
БРАВО НА ГЕРБ ,ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА ТЯХ
1.
31
19.04.2012 15:44:48
9
7
ГЕРБерчетата днес цяла сутрин повтарят,закона това,закона онова,и Лапчев и Министъра му Павлова.Все едно разбират от закони.Много по-лесно ви е да приложите буквата на закона,отколкото неговия дух.За първото е достаъчно способността да четете,за второто е нужна способност за мислене.
Правото,драги ми смехурковци-това не е законът.Който е чел,чел! И знае тази стара римска максима.
Правото е мислене!!!
Но явно това е положението, връщане няма.Пътят се оказа с право страшен,но не и славен.
Всяко чудо за три дни.От голям облак-малко дъжд !
Тези днешния действия са абсолютно нецелесъобразни. Едно законосъобразно безумие !!!
Тежко на такъв народ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори