×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо българските лекари предписват предимно скъпи лекарства?


Защо българските лекари предписват предимно скъпи лекарства?
В България лекарите предписват предимно скъпи лекарствени продукти на чужди фармацевтични производители
17 Април 2012, Вторник, 16:10 ч.
Автор: Бяс Беснеев
Източник: Инвестор.бг, Евгения Европейска

В Европа се стимулира предписването на аналози на скъпите лекарства, но в България подобна практика не се използва

В България не се прилагат естествени пазарни механизми за намаляване на разходите за лекарства, а се прибягва до по-сложни, непопулярни и изискващи много време мерки за понижаване на стойността на медикаментите.

След като вече бившият здравен министър Стефан Константинов и новият Десислава Атанасова предложиха пакет от промени, които да свалят цените на лекарствата у нас, стана ясно, че те са трудно приложими и засягат различни интереси. В същото време обаче има други механизми, които се използват в Европа, но не и у нас.

Един от естествените пазарни механизми за намаляване на разходите за лекарства е да се изписват и да се купуват повече генерични медикаменти за сметка на скъпоструващите. В момента в България тенденцията на пазара на лекарствата е точно противоположна, обясни Росен Казаков, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация.


След като вече бившият здравен министър Стефан Константинов и новият Десислава Атанасова предложиха пакет от промени, които да свалят цените на лекарствата у нас, стана ясно, че те са трудно приложими и засягат различни интереси

В България лекарите предписват предимно скъпи лекарствени продукти на чужди фармацевтични производители, а държавата по никакъв начин не стимулира използването на генерици, което би намалило значително както личния разход за лекарства, така и обществения.

Справка на Националната здравноосигурителна каса показва, че в момента тя плаща за повече оригинални медикаменти, отколкото за техни аналози, като така косвено стимулира купуването на по-скъпите, но частично заплатени от нея медикаменти. Около две трети от разходите на касата за лекарства са за скъпоструващи вносни продукти, а едва около 25% са разходите на институцията за генерици.

Повечето европейски държави стимулират използването на аналози

на скъпите лекарства, но за момента такива стимули в България не се прилагат, твърди Росен Казаков. Председателят на българската генерична асоциация посочи някои конкретни мерки, които се прилагат в европейските държави за предписване на генерици.

Във Франция е възприето правилото да се изписват минимум 65% генерични лекарства за социално значими заболявания. В Белгия също има правило определен процент от рецептите, които предписват общопрактикуващите лекари, да бъде насочен към генерични лекарства с по-достъпни за пациентите цени.

В Унгария е въведена т.нар. практика "dear doctor letter"

за стимулиране на лекарите да предписват генерични лекарства. Практиката "dear doctor letter" е въведена с цел да се ограничат разходите за лекарства от публичните здравни фондове и да се използват по-ефективно. Ако през дадена година здравните власти констатират, че съществува опасност от преразход на средства за определени заболявания, те изпращат препоръки към лекарите да изписват лекарства с по-приемливи цени за тези заболявания, за да бъде избегната опасността от преразход. Тези препоръки се наричат "dear doctor letter".

Другата възможност (отново в Унгария) е използването на специализиран софтуер, който класира медикаментите по тяхната стойност. Той дава възможност на лекаря във всеки един момент да провери какви медикаменти и на какви цени могат да бъдат предписани за съответното заболяване.

Така той може да информира пациента в момента на прегледа какви са вариантите за предписване на лекарство за неговото заболяване. Така лекар и пациент могат заедно да преценят кой е оптималният вариант за лечение, вземайки предвид едновременно терапевтичните характеристики и цената на медикаментите.

Фактът, че делът на разходите за генерици на националната здравна каса е значително по-малък в сравнение с този на оригиналните медикаменти Росен Казаков отчита като порочна практика. Според него причините са свързани с липсата на рационален подход при разходването на средствата на НЗОК за лекарства.

Ако в рамките на мандата на новия здравен министър и на новия управител на здравноосигурителната каса тази практика се промени, това би било в интерес на потребителите на здравни услуги и на обществото като цяло, смята председателят на асоциацията.

При условие, че в бъдеще здравната каса реимбурсира повече генерични лекарства, по-голям брой пациенти ще имат възможност да се лекуват с медикаменти на достъпни цени. По-широката употреба на генериците ще съдейства и за спестяване на средствата за лекарства на публичните фондове.

Тъкмо неефективното разходване на публичните средства за здраве е основният проблем в лекарствената политика у нас. Затова от асоциацията настояват за повече прозрачност в работата на касата за разходите на публичните средства.

Държавата би могла да улесни достъпа до пазара на генерични лекарства.

Конкретните предложения на българската генерична асоциация са - максимално съкращаване процедурите за ценообразуване и реимбурсиране и съкращаване на срока за обновяване на списъка на заплащаните от касата медикаменти с нови генерични продукти.

В началото на тази година Европейската комисия (ЕК) даде препоръки, свързани с промени в Директивата за прозрачност, отнасящи се до използването на генеричните лекарства. Ако бъдат въведени и приложени, това ще доведе до увеличаване на икономиите за пациентите и здравните институции, ще повиши достъпа до лечение и ще подобри контрола върху здравните бюджети, смятат експертите.

Европейската директива предвижда въвеждане на 30-дневен срок за одобрение на цена и реимбурсиране на генеричните лекарства.

Слагане край на „патентната връзка”, която обвързва процедурите по одобряването на цена и реимбурсиране за генерични лекарства с патентния статут на референтния продукт. Това ще поощри пазарната конкуренция чрез ускореното навлизане на генерични медикаменти на пазара като ще се създадат условия за реализиране на спестявания и повече възможности за осигуряване на достъпно лечение. Тази точка е в унисон със съдебната практика в различни страни-членки, които изключват „патентната връзка” при процедурите за одобрение на цена и реимбурсиране.

Премахване на двойната оценка за биоеквивалентност от органите по ценообразуване и реимбурсиране, когато референтния продукт е вече от няколко години на пазара. Това ще помогне за преодоляване на забавянията при излизането на генеричния продукт на пазара.

*Заглавието е на редакцията



В категории: Здраве


Флагман.БГ Той е съсипан след смъртта на майка си Той е съсипан след смъртта на майка си 24/05/2024, Петък 10:20 1
3
Коментара по темата
3.
ххх
18.04.2012 13:18:43
0
0
по-скъпи и по-хубави, половината от генери4ните медикаменти са на измислени фирми, които даже не слагат ле4ебно в-во за икономия
2.
Интересно
18.04.2012 08:14:06
0
1
Вода ще се донесе от девет планини , но няма да се съобщи ,че за цяла Европа ДДС на лекарствата варира между 7-9 процента ! И това е един от най важните фактори за цените на лекарствата . Щото Дянков ще побеснее :)) Пък и в България , кога се казва истината !?
1.
защо,защо
17.04.2012 17:27:57
0
1
защото са на ясла към аптеките ,защо ,защо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас отбеляза 24 май с най-мащабното шествие в България (ВИДЕО) Бургас отбеляза 24 май с най-мащабното шествие в България (ВИДЕО) Над 11 хил. се включиха в инициативата Задължително правете това нещо сутрин Задължително правете това нещо сутрин Набиращият все по-голяма популярност д-р Хубърман обяснява как прекарването на време навън в естествена светлина в първия час след събуждане може положително да повлияе на общото ни благополучие 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г. 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г. Все пак позитивната страна е, че останалите 60% могат да се нарекат читатели Той е съсипан след смъртта на майка си Той е съсипан след смъртта на майка си Веселин Маринов отмени всички участия и тъгува  Буквите са нашата идентичност, а знанието прави светло бъдещето ни Буквите са нашата идентичност, а знанието прави светло бъдещето ни Тези думи отправи министър проф. Галин Цоков в приветствието си до учители, преподаватели, учени, до хората на изкуството и културата Цените са високи, всеки ден виждам пенсионери как си броят стотинките, тъжно е, каза тази звезда Цените са високи, всеки ден виждам пенсионери как си броят стотинките, тъжно е, каза тази звезда Подигравка е мои колеги, огромни таланти, да не могат да се справят с бита, обяви Васил Найденов Димитър Николов: Честит празник на българската азбука, просвета и култура, бургазлии! Димитър Николов: Честит празник на българската азбука, просвета и култура, бургазлии! Ако България има безценно съкровище – това е българската азбука, която честваме днес, подчерта Николов Иван Ненков към учителите: Вие сте пример, който трябва да бъде посочван и обгрижван, за да продължи своето развитие Иван Ненков към учителите: Вие сте пример, който трябва да бъде посочван и обгрижван, за да продължи своето развитие Вашият професионален труд създава "прозорец на възможностите" за реализацията на младите хора, подчерта председателят на Гражданско обединение Бургазлии 24 май и културата ни обединяват, възкликна министър Найден Тодоров 24 май и културата ни обединяват, възкликна министър Найден Тодоров Писмеността ни дава възможност да помним историята си, за да вървим напред, коментира той Украинка преведе „История славянобългарска”, след като намерила монета на брега на морето Украинка преведе „История славянобългарска”, след като намерила монета на брега на морето Олена Грицюк пожертвала всичките си спестявания за тази кауза
Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Интригантското риалити се опита да разсее слуховете за финала  Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори