×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение е регистрирано в района на Пловдив
  • Спортен самолет се разби край Загреб – има жертва
  • Светият синод избира Сливенски митрополит
  • Нова порция слънце в неделя
  • Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Черноморските кметове: Забраната на строежи по брега ще блокира общините ни и бизнеса


Черноморските кметове: Забраната на строежи по брега ще блокира общините ни и бизнеса
Георги Лапчев, Димитър Германов, Панайот Рейзи, Иван Алексиев и Виктор Борисов (отляво надясно) са категорични, че забраната нза строежи край морето ще превърне градовете им в затихващи курорти
17 Април 2012, Вторник, 12:06 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

Градоначалниците на Поморие, Созопол, Приморско Царево и Несебър искат готвените поправки в Закона за черноморското крайбрежие да не влизат в пленарна зала, защото щели да превърнат общините им в затихващи функции

Кметовете на черноморските общини от Бургаска област тръгнаха на битка срещу готвените промени в Закона за черноморското крайбрежие, според които ще бъде забранено изцяло строителството в зона А - на 100 метра от морето. Това на практика означава, че ивицата край плажовете трябва да остане абсолютно чиста, а мълвата вече е плъзнала сред инвеститорите на обекти на първа линия и създава паника. „Искаме нашите общини да се развиват, а не да станат градове със затихващи функции. Накъде да растем. Има риск в градовете ни да останат само центровете и нищо край брега”, каза кметът на Поморие Иван Алексиев. По инициатива на кмета на Созопол Панайот Рейзи, днес на една маса с обща цел – да не допуснат приемането на новата разпоредба, застанаха градоначалниците на пет общини. Освен Алексиев и Рейзи, против промените в закона, се обявиха и кметът на Приморско Димитър Германов, на Царево- Георги Лапчев и зам. кметът на Несебър – Виктор Борисов, които дадоха съвместна пресконференция по този повод в хотел „Приморец”. Всеки от тях е написал и декларация по въпроса с искане готвената промяна да отпадне още преди да е влязла за разглеждане и приемане в заседателната зала на Народното събрание. Очаква се на 3 май промените да бъдат обсъждани в ресорните комисии в парламента, а техен вносител е Министерството на регионалното развитие. Градоначалниците настояват за строителството на първа линия да останат в сила изискванията на приетия през 2008 година Закон за черноморското крайбрежие, който според тях е приемлив и ограничава презастрояването край морето, без да залита в другата крайност – на пълна невъзможност да се строи.

 

„Тогава приетия закон беше за нас – в морските общини. Сега се притеснявам, че депутатите са от цялата страна и за тях е важно просто да няма строителство край морето, без да разберат на практика какво означава това. Реших да вдигнем шум и да покажем какво ще стане с тази промяна. Подобно искане да няма в зона А строителство ще доведе до големи загуби за общините. Основната част от приходите ни са от туризъм. Ще се остържат общинските бюджети. Освен това повече от общините сме в процес на приемане на Общи устройствени планове, по който в Созопол работим от 8 години. Ако бъдат приети промените в Закона – те ще ни върнат в старото положение.”, каза Рейзи. Според него забраната ще забави развитието на Черноморието спрямо други международни курорти.

Иван Алексиев също категорично се обяви против промените. „Ние не се изправяме изцяло против закона, тъй като има много положителни неща като например реда за отдаване плажовете на концесия. Но сме против забраната за строителство. В Община Поморие се работи от 7 години по ОУП, приемането му ще бъде факт до края на годината. Той е изработен на базата на приетия през 2008 година Закон за Черноморското крайбрежие, а сега с евентуалните промени означава, че зоната от к-г „Европа” до кв. Сарафово просто ще бъде блокирана. Искаме да превърнем Ахелой в привлекателна туристическа дестинация, а ако трябва да спазваме новите изисквания, този град ще си остане със затихващи функци.”, каза Алексиев.

Германов също заяви подкрепата си за поетата акция срещу новите законови разпоредби, макар че вече общината има действащ Общ устройствен план. Според него промените ще доведат до значителни финансови рестрикции. Подобна позиция изказаха и Георги Лапчев и Виктор Борисов.

Според градоначалниците под ударите на готвената забрана ще попаднат и обекти от национално значение като строителството или разширяването на пречиствателните станции в Равда, Созопол и Поморие.

Присъстващият на срещата депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев заяви, че разбира аргументите на градоначалниците и ще ги постави за обсъждане в парламента, за да се постигне баланс.  Какво каза той и каква позиция ще защитава в парламента - вижте интервюто

Впрочем строителството непосредствено на брега разпали истински ожесточени дискусии в морските градчета. Едни са на мнение, че зоната край морето трябва да остане естествена и така ще привлича повече туристи, а други считат, че забраната за строителство ще отблъсне туристите и ще ги прати в други курорти с добра материална база и инфраструктура.

Кметовете на южните черноморски общини призовават и колегите си край Варна да ги подкрепят в поетата кампания и да търсят съдействието на депутатите от техния регион.

Бургаският кмет Димитър Николов заяви, че до известна степен разбира усилията на градоначалниците на малките общини, тъй като туризмът е основен източник на средства. Според него промените не засягат Бургас, тъй като вече общината има приет Общ устройствен план, който е влязъл в сила. "Така или иначе в момента действащият Закон за черноморското крайбрежие е много рестриктивен и ограниченията в него са много големи.", каза бургаският градоначалник. Той днес не дойде в залата в "Приморец", а коментира темата по време на оповестяване на ремонта на Графичната база в Морската градина.


В категории: Власт , Политика


Флагман.БГ Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници 26/05/2024, Неделя 20:36 0
31
Коментара по темата
31.
Баба Маханя
19.04.2012 10:52:48
0
0
В предложението, да не се строи на първа линия прозират икономически интереси.
Който построил - построил, край, конкуренция не щем! А кой е построил (презастроил) на първа линия? Ще получим ли отговор на този въпрос? Значи така, за едни може, за други не-може! Ето защо, трябва да има ОУП на черноморските общини. Приморско може би е първата и за сега единствената с такъв план!
30.
Незнаещ
19.04.2012 10:35:56
0
0
Успех Кметове! Все пак от НС и Правителството трябва да правят разлика за статуса на курортни комплекси и населени места. Разликата е голяма!
29.
от Приморско
18.04.2012 22:04:31
0
2
За Царево незнам,ама Приморско пак не случи на кметСВижте на снимката неадекватната физиономия на кмета Германов.Той е там ама въобще не знае за какво е там.А ние чакаме нещо да се случи тук,в Приморско.Да ходи да скопи поне уличните псета,та да го запомнят хората с нещо добро.
28.
Око
18.04.2012 19:23:45
0
0
Ще Ви блокира далаверките, уважаеми...
27.
36
18.04.2012 10:04:30
0
1
Архитектката на Царево назначена от гербаджиите била лежала в затвора хаха, за кво ли може да е била там?
26.
8
18.04.2012 08:30:13
1
1
Вълната герб късно заля Царево...преди години София се довери на Бойки и герба му,после България и едва сега Царево бе влюбен в герб.Но ГЕРБ си отива,бавно,мъчително.В края на този политически проект,Царево допусна грешен избор.Избра си кмет от ГЕРБ и мнозинство в ОС от ГЕРБ...
Когато Първанов оглави БСП и се обедини с Меглена КУнева и Валери Симеонов, прегръдката на Доган и Бойко няма да е достатъчна.Тогава парламентарното мнозинство на герб ще рухне, ще си имат супер изтрещял президент и слаба местна власт.Царево ще се върне към нормалния си начин на живот.
25.
31
18.04.2012 08:23:58
1
1
Тик-так,тик-така...времето ви изтича...подайте си оставките,предизвикайте предсрочни избори,нека с една широка коалиция бсп,сдс,нфсб,и българия за гражданите ви сменят,да сложат ред,да тръгнат нещата.Иначе ще стане лошо след 4 години.
Само със суета и гръмки приказки не става.Иска и акъл,иска тарикатлък,иска да си политика от друг ранг.

Върнете си Арнаудов,без туй го сменихте по подъл начин.
Резултатите от изборите са плашещи за вас и окуражителни за мен.
60% Лапчев
40% Арнаудов...
Една нищожна разлика...която със всеки ден ще се стопява,млади и стари,на средна възраст,седесари,царисти,започнаха да съжаляват,че не е социално управлението на общината.
Лапчев имаш един ход...шах с пешката,прави рокади горе на върха до теб,иначе ще паднеш от коня,скоро.
24.
местен
18.04.2012 07:40:00
0
2
Явно Лапчев от малък е желаял да стане маникен,и нищо повче.Кух и неподготвен,а натресен с цел сваляне на предния кмет момчето се вживява в ролята на коректив,за което забравя неговите обещания че ще спре презастрояването на Царево община.Но няма как,интереса клати феса,както предишния,така и той се надява на тлъсти комисионни,пък населението дето го избра,КОЙ ГО ПИТА,за мона лиза общественото мнение е ТАБУ.Още един кмет ще ДОЗАТРИВА ОБЩИНА ЦАРЕВО или вече спокойно може да се каже ЦАРВУЛЕВО.Да ни е честит кмета - маникен !!!!!!!
23.
аналитико от агатополис
18.04.2012 07:39:10
0
1
па като се виждате с господина бойчева, па няколко думи за пътя царево - ахтопол казахте ли, детелината ще стане, една отсечка от има нема десят километра остана, да ни огрее и нази, ако требе ачо да осигури два три калкана, та поканете депутати, вътрешни министри да видят в какви условия караме колите си, няма само първанов да яде калкани в царево
22.
аналитик от странджа
18.04.2012 07:30:45
0
3
зрели мъже в тъмни костюми, едноцветни ризи и вратовръзки, нащето като току що завършило студентче от софийска консултантска фирма, личеше си че не иска много да е на тази среща, сякаш е докаран на принципа да не се цепи от колектива, плямпаше неща за инвеститори без никаква конкретика, докато поморийския кмет ми скри шапката, има раздвоение при нашето момче, то си иска горски пътеки и заслончета, а пък животът му налага друго, ще го вкарат в центрофугата...
21.
Киров
18.04.2012 06:49:23
1
1
Има цяла наука за това.Кой как се облича,как седи в пространството,къде,какви емоции и гримаси използва.
Забележете тройката в средата...г-н Рейзи-безспорния лидер,обграден от ляво и дясно от г-н Германов и г-н Алексиев,важната опора по черноморието.
От изказванията...Рейзи е обигран,Алексиев директен.
Момчето със шала...дори няма да го коментирам !

Само ще кажа,че на политик като Арнаудов не му пукаше кой е на влас и кой не.Би тропнал по масата,той отдавна алармира за подобни проблеми свързани с черноморското крайбрежие,с невъзможността общините да строят в морето.
Мисля си,че тройката в средата щеше да се ръководи от него,ако беше на това събрание.А и кметовете щеше да са по спокойни и уверени,ако редом до тях беше отигран политик като него.
20.
невярващ
17.04.2012 21:35:49
0
2
Егати цирка, дето ни играят. Като ги знам всичките какви са марионетки, много се съмнявам, че доброволно подкрепят инициативата. по-скоро ония отгоре разиграват схемата : ние ще се вслушаме в гласа на кметовете. Не вярвам вече в чисти помисли.
19.
каракутльо
17.04.2012 21:27:34
0
4
лапчев що не прати каридков на срещата бе ми той ще се обиди нали е пряко заинтересован от тази тема за строителството в зона а. той не че има нещо общо. човека работи само за общината и нейното благоденствие, да просперира и да се развива.
18.
До Лапчев
17.04.2012 20:57:45
4
2
Кмете, само така! Виж как те плюят мишките - значи си вършиш добре работата. Браво!
17.
Булгаристан
17.04.2012 19:59:02
0
3
Тъмна, дива страна. Страна на психопати, садисти и фашизирани типове. Страна, останала нейне из вековете, далече от Европа, от света и от човешкото съществуване. Страна на ловки мошеници, безкрупулни управници и отявлени айдуци.Страна на взаимно мразещи се простаци, на малки човечета без цел и смисъл, на тълпи цигани, крадливи катуни и ножари. Отвратителна, безсмислена и опасна.
16.
ГРОБ
17.04.2012 19:56:55
0
2
Луд маниак поръсил със силна отрова купчина пари и ги дарил на домовете за сираци в България. В резултат са загинали 20 депутати, 3 кмета и 12 общински съветници. Пострадали деца няма.
15.
ттт
17.04.2012 19:22:24
0
4
Царевци радвайте се имате прекрасен кмет с още по-прекрасно шалче. Струва ми се че човека е "замислен", "мъдър", "загрижен" за своите избиратели и най-вече от къде да вземе пари за да върне тези благодарение на които седи на този стол.
14.
софиянец
17.04.2012 19:17:19
0
4
Вижте кметовете на Бургас,Созопол, Поморие,Приморско излъчват загриженост за местните хора и с това печелят своите избиратели. А този от Царево досега да го чухте някъде, не...Но днес като недарена булка седна до тези които поведоха битката.
13.
ГЕРБ
17.04.2012 19:03:54
2
4
Съжелявам, че гласувах за Лапчев, защото имам имоти в тази граница.И какво, хем си платип, хем ще пия студена вода. Срамота простак такъв....Какво ще ме излъжеш пак за да те подкрепя следващия път?
12.
Царево
17.04.2012 19:00:33
1
5
Абе този Лапчев наистина е луд. Къде намесва стоителството с рибарите? Няма ли някой да му каже да си трае, че като си отвори устата и говори само глупости!
11.
хаха
17.04.2012 18:27:46
1
3
Нащата Мона Лиза - Лапчев, титулуващ се за кмет мълчяа като риба, докато другите кметове защитаваха своите избиратели. И днес от кумова срама се появи на пресконференция и каза на магарето"чуш". И как няма да каже като спонсорите му от изборите имат много имоти на тази зона.
10.
за Приморско
17.04.2012 18:21:04
2
4
Какво прави кмета на Приморско на това събиране?Къде покрай морето има терени за строителство,освен на боруна,за който той каза че повече няма да се строи?Или работи в полза на един общински съветник и неговия проект за хотел на морската алея?Чий интереси защитява кмета на Приморско.Превърнаха града в безумна джунгла и продължават да обезценяват поминъка на местните жители.
9.
Kъппингуващ
17.04.2012 16:18:49
1
5
Приморските кметове само на това строителство - на 100 м от бреговата ивица ли разчитат, за да си напълнят торбичките ? (По "Овчарчето Калитко")
8.
Приморско
17.04.2012 16:11:57
1
8
За новия закон съм,Приморско и Кием наистина са презастроени.Около морето се издигат бастиони.Ако се спре строителството все още има надежда за местните хора да развиват туризъм.Нека не забравяме ще това е основния поминък на населението тук
7.
sasa
17.04.2012 15:04:10
1
6
Мона Лиза тръгна по стъпките на Петката Арнаудов дано след мандата работа да не си намери !
6.
sasa
17.04.2012 15:04:05
1
5
Мона Лиза тръгна по стъпките на Петката Арнаудов дано след мандата работа да не си намери !
5.
созопол
17.04.2012 13:30:02
4
3
рейзи поведе борбата, ето това е принципна политика, човека не е от вчера и знае какво прави, нищо че нямаме пречиствателна станция
4.
Жоро Мицов
17.04.2012 13:24:21
6
2
Позицияta на Кметовете е абсолютно правилна и нормална и следва да бъде подкрепена! Отново, както винаги, депутатите са на път да сътворят поредното безумие, което ще обрече хиляди граждани от крайморските градчета на жалко съществувание... Хора осъзнайте се, така не се прави туризъм!!! И тук въпросът не е сини, червени или жълти са кметовете, въпросът е, че този закон ще ощети всички крайморски общини и техните жители....
3.
Жоро Мицов
17.04.2012 13:24:18
20
3
Позицияta на Кметовете е абсолютно правилна и нормална и следва да бъде подкрепена! Отново, както винаги, депутатите са на път да сътворят поредното безумие, което ще обрече хиляди граждани от крайморските градчета на жалко съществувание... Хора осъзнайте се, така не се прави туризъм!!! И тук въпросът не е сини, червени или жълти са кметовете, въпросът е, че този закон ще ощети всички крайморски общини и техните жители....
2.
страничен
17.04.2012 13:03:16
2
9
ат така ,ко стана бе лапчев, а нали арнаудов беше престъпник щото презастроявал, а ся ко стана нареди се нА масатА да даваш пресконференции. въздух под налягане си ти мона лиза , с тихото гласче ше оправиш общината няма що.хаааааааааааа
1.
зрител
17.04.2012 12:23:02
0
10
нашето пак със шалче, рейзи ги отстреля всичките
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години Вижте как ще се повишават пенсиите през следващите три години МФ публикува Конвергентната програма за следващите три години – от 2024 до 2027 г Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче Няма и помен от "Ергенът" 2, Валерия празнува РД-то си куче Миналата година покрай рождения ден на хубавицата отново имаше скандал с Евгени, не само защото много фенове отбелязаха, че тя се държи ужасно с него, но и защото ясно се виждаше, че не е сред желаните гости на партито Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър Не искаме аналогови матури, ще ги дигитализираме, обяви образователният министър В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува Сърцето на тази риалити звезда е разбито, но тя намери начин да го излекува Сицилия лекува души с цветовете си, онези розови оттенъци, светлосенките, усмивките на хората, написа в социалните мрежи Елена от Ергенът Граничните полицаи стават и катаджии Граничните полицаи стават и катаджии Те ще могат да спират автомобили и да глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове и граничните зони Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Той е най-известното мъжко жиголо, а в списъка му има политици, бизнесмени... Почти всички го поръчвали чрез популярна интернет платформа, където се представяли с истинските си имена Кошмарни тапи на две граници Кошмарни тапи на две граници Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и на ГКПП "Маказа" на вход за леки автомобили Сянката на плажа поскъпва това лято Сянката на плажа поскъпва това лято Дни преди началото на летния сезон подготовката на плажовете тече с пълна сила Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" Кой взе голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура" В рамките на фестивала се проведоха три конкурса  в пет възрастови групи "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои "Нефтохимик" спечели първото място в Областната група, но трудното тепърва предстои За Трета лига ще са необходими поне 500 хил.лева
Буквите на древните българи използвани не само за глаголицата, но и за латинската, и за гръцката писменост Буквите на древните българи използвани не само за глаголицата, но и за латинската, и за гръцката писменост Църко и Страхота от Солун, наричани Кирил и Методий, произхождат от стар древнобългарски род, който се е изселил от Стара Велика България Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Какво ще направи Чоткин след победата в "Хелс Китчън" Вдига сватба Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Годеникът й почина в деня на сватбата им: Беше неутешима, а 3 години по-късно разкри ужасна тайна Исках да избухна от гняв, признава тя Почина гений, който радваше милиони Почина гений, който радваше милиони Композиторът на Дисни издъхна  Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Бившата съпруга на някогашния кмет на Варна Кирил Йорданов с отличие като учител Любопитна подробност е, че освен като учител, Йорданова, която запази фамилията на някогашния варненски кмет, понастоящем е водач и на партийна листа на Обединение за нова България за вота на 9 юни Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия Зеленски за пръв път проговори за мир, иска среща с Русия За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир, заявява украинският президент Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Поверително от Уиндзор: Кейт Мидълтън бе в кома, защото... Имало сънотворни в чая  Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Компютърните ни модели са категорични, че ни очаква поредното необичайно горещо лято, особено в края на юли и целия август Тази снимка струва 8 бона Тази снимка струва 8 бона Кувейтската актриса и фотомодел Рауан Бин Хюсеин качи видео на 6 май тази година, в което за 8 секунди приветства Бурак Йозчивит в офиса на модната марка, която създаде Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО На мястото са се отзовали спасителни екипи, включително армията и националната гвардия
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо пиеш толкова много!?
- Обикновено аз пия малко - 100 грама. Ама след 100 грама в мен се събужда друг човек. Е тва говедо пие като смок!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавото на 20-годишните момичета са техните 40-годишни майки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори