Разкриваме тайната съставка, която прави питката за Бъдни вечер пухкава и мека
Почти във всеки дом я има
Содената питка е едно от най-важните ястия, които се слагат на трапезата ни на Бъдни вечер. При направата на печивото не се използват никакви продукти от животинки произход, така повелява традицията.
Много от прохождащите домакини остават разочаровани от крайния резултат – питката не се подува и не е толкова мека, колкото им се иска. Днес ще ви издадем тайната съставка, която ще я направи пухкава като памук. Става въпрос за познатата на всички ни газирана вода.
Ето и рецептата за вкусна пита за Бъдни вечер:
Продукти:
брашно – 500 г;
мая – 1/2 кубче прясна (21 г);
захар – 1 с.л.;
сол – 1 ч.л.;
олио – 5 с.л.;
газирана вода – 250 мл.
Начин на приготвяне:
Ако искате питката да е много мека и пухкава, задължително пресейте брашното и го смесете със солта. В средата му направете кладенче. Маята и захарта се разтварят в предварително затоплена газирана вода. Тях прибавяте към брашното, заедно с олиото. Започнете да месите, докато не се получи меко и гладко тесто. Оставя се да втаса на топло място, докато не удвои обема си.
Когато това се случи, премесете го, колкото да излезе въздуха от него. Разделете го на 7-8 равни части. В едно от топчетата сложете паричка, която предварително сте увили в алуминиево фолио, така че да няма пряк контакт с хляба.
Вземете тава, покрийте я с хартия за печене и започнете да подреждате топчетата в нея. Редете по краищата, така че средата да остане празна. Там сложете увита във фолио чаша.
След като питката се изпече, чашата се маха, а на нейно място може да поставите горяща свеж. Питката се оставя да втаса са още 20 – 30 минути и след това се слага да се пече. Загрейте фурната предварително на 200 градуса. Печете, докато хлябът не хване златиста коричка отвън.
Когато извадите от фурната, покрийте с хавлиена кърпа за 15 минути и след това поднесете на трапезата си. Можете да гарнирате содената питка с домашна шарена сол. Сигурни сме, че ще останете възхитени от крайния резултат – златна коричка и мека сърцевина.
Любимец на жените празнува днес
Консултациите при президента продължават утре с „Възраждане“ и ДПС-Ново начало
Тръмп атакува Байдън, но все по-често прилича на него
На днешната дата почина човекът, който превърна мечтите в индустрия
Сузанита си сложи нов силикон
Ароматни, крехки чушки с плътен и домашен вкус за Бъдни вечер
Гръцки фермери блокираха "Кулата" и "Илинден" за тирове
Изграждат Алея на рока край брега на морето
Еврокомисията представя план срещу жилищната спекулация и високите наеми
Какво не се прави на 15 декември според народните вярвания
17-годишно момиче загина след падане от четвърти етаж след рожден ден
Романтиката ще почука на вратата на три зодиакални знака

Гнусно и обидно е да четеш нещо, което е написано от невежа. К'вой туй "невежа" търсете из телефоните си, мажейки по тях!
За втори и последен път отворих този сайт.
Ужас!!!!
Кой да знае?
Червата е газирана вода,но изненадващо втората е жива мая.
На това му се казва содена питка,това в случай ,че не знаете.