Кажи ми какъв алкохол предпочиташ да ти кажа какъв човек си
Изследователите установяват, че пиещите бира се хранят по-некачествено, по-малко активни са и по-често пушат от тези, които пият вино, концентрат или комбинация от тях
Предпочитаният алкохол може да разкрие дали човек живее здравословно, като почитателите на бирата по-често не спазват здравните препоръки от хората, пиещи вино или концентрати. Изводът е на американски учени, цитирани от ЮПИ.
Изследователите установяват, че пиещите бира се хранят по-некачествено, по-малко активни са и по-често пушат от тези, които пият вино, концентрат или комбинация от тях.
Тези фактори, свързани с начина на живот, могат да имат голямо значение за здравето на хората, които вече пият твърде много и рискуват да получат чернодробно заболяване, казва водещият автор на изследването д-р Маделин Новак от Училището по медицина в Тулейн.
"Прекомерната употреба на алкохол е водещата причина за цироза в САЩ, а свързаната с метаболитна дисфункция стеатозна болест на черния дроб бързо се увеличава", добавя Новак.
"Двата вида чернодробни заболявания често съществуват едновременно и промените в начина на живот са от ключово значение за управлението и предотвратяването на тези състояния, като се започне с разбирането на връзката между употребата на алкохол и лошото хранене", добавя Новак в съобщение за медиите.
За целите на проучването учените анализират данни от национално изследване на повече от 1900 пълнолетни американци, които пият алкохол. Респондентите са отговорили на подробни въпроси за хранителните си навици.
Около 39 процента са посочили, че пият само бира, 22 процента - вино, 18 процента - концентрат и 21 процента - комбинация от различни видове алкохол, съобщават изследователите.
Нито един от пиещите алкохол не се е доближил до резултата от 80 точки, който се счита за показателен за здравословно хранене в 100-точковия американски индекс на здравословното хранене.
Пиещите само бира са получили най-нисък резултат от 49 точки, пиещите вино - 55 точки, а пиещите алкохол и различни напитки - почти 53 точки, уточняват изследователите.
Почитателите на бирата също така отчитат най-висок общ дневен калориен прием и най-ниско ниво на физическа активност.
Разликите в храненето може да се дължат на това какви храни са предпочитани към различните видове алкохол, казва Новак.
Към бирата често се сервират високовъглехидратни храни с малко фибри и преработено месо. Виното обаче се съчетава с ястия с месо, зеленчуци и млечни продукти.
Възможно е различните храни да предизвикват желание за определен вид алкохол. Например пържени и солени храни да предразполагат към предпочитане на бира пред вино или концентрат.
Съобщение за изследването е включено в програмата на годишната среща на Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания.
БТА
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево
Русия съди Euroclear за над 229 млрд. долара заради замразените активи
Трик с алуминиево фолио зад радиатора пести топлина и смъква сметките
Елегантно мезе с яйца, хайвер и шпроти за празничната трапеза

Верно? Хахахаха
Да не би да имате някакъв вид биполярно разстройство?