Българинът изхвърля 93 кг храна годишно
Експерти: Да мислим разумно, когато купуваме
Българинът изхвърля около 93 кг. храна годишно. 10% от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене.
Данните са на Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната. Всеки ден в Европейския съюз се изхвърлят над 58 милиона тона храна.
Изхвърлените през 2022-ра година хранителни продукти на глава от населението достигат 132 килограма.
Годишно изхвърлената храна в България е 600 хиляди тона. Същевременно, по данни от миналата година, у нас 1 300 000 българи са под прага на бедността.
Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира, че данните определено са стряскащи. Те не просто будят тревога, а призовават за незабавно и различно действие.
Съветите на експертите по отношение на храната, която купуваме са: “Да мислим разумно, когато я купуваме, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и най-вече осъзнато да правим този избор".
На 30 ноември и 1 декември Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: "Килограм доброта" за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до уязвими хора.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден

Българинът е принуден да изхвърля б0клуците, които системно му се предлагат за храна!
Например: абсолютно развалено, лепнещо и смърдящо месо, опаковано в "защитена среда" - цитирам написаното на опаковката и незнайно как с маркировка, според която е в годност...
Или сирене, което му се предлага за уж такова на вид, но на вкус е като тебешир.
Или варива,на които като отвориш пакета и литват пеперуди, има и паяженясали зрънца.
Или отново да варива, които при отваряне миришат буквално на ацетон, чак щипе..
Или яйца със стричено съдържание и намирисващи при счупване, но по маркировка са съвсем "пресни".
Или безкрайно безвкусни, пластмасови и намазани с някакъв петролен продукт (на такова миришат!) плодове, и зеленчуци, за някои от които от години излизат статии, че са обработвани със забранени препарати точно, когато пазарът е заринат с тях и народът е отделил да купи за празник...
Има и други примери...