Колко сол да сложим на килограм зеле: изпитана пропорция, която винаги работи
Вижте отговора тук
Защо солта играе толкова важна роля при ферментацията? Солта създава среда, в която млечнокисели бактерии активно се размножават, ферментацията зависи от тях.
Солта е консервант, който гарантира безопасността на киселото зеле.
И също така подчертава естествената сладост на зелето.
Каква е идеалната пропорция сол?
Има много рецепти за кисело зеле, като всяка от тях може да бъде с различно съдържание на сол. Като цяло можете да варирате според собствения си вкус, но готвачите са съгласни, че не трябва да има повече от 25 грама сол и определено не по-малко от 15. Идеалната пропорция обаче е 20 грама сол за всеки килограм зеле.
Ако нямате такъв инструмент като кухненска везна, ще ви помогне проста система с „лъжици“. Ако вземете обикновена трапезна каменна сол (която между другото е най-подходяща за ецване), тогава 20 грама сол са точно една супена лъжица.
Почина легендарният военен кореспондент Питър Арнет
Първи случай в България: Живи корали са задържани на „Капитан Андреево“
Най-голямата изненада в края на годината ще преживее тази зодия
Лесна питка с късмети за Бъдни вечер
Евростат: Годишната инфлация в България през ноември е над средната за ЕС и еврозоната
Черноморец Бургас къса с четирима
"Купи и дари" за 17-а поредна година ще подаде ръка на нуждаещите се
Три зодии започват "късметлийска серия"
САЩ отчитат обратна миграция за първи път от десетилетия
Този десерт без печене е хит на Коледа – едно парче никога не стига!
Димитър Николов поздрави младите танцови таланти с европейски и международни успехи
Железопътният тунел между България и Северна Македония трябва да е готов до 2028 г.

Ама то и от солта зависи . Ядем сол от Червено море щото от Черно се изнася . Успех .