×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да разкъсаш вестник в ефир е ненавист, но законът не е нарушен


Да разкъсаш вестник в ефир е ненавист, но законът не е нарушен
Георги Лозанов е български експерт по медии и журналистика. Председател е на Съвета за електронни медии.
29 Февруари 2012, Сряда, 17:41 ч.
Автор: Димитрина ЧЕРНЕВА Гласове

Не съм чул от гилдията добра дума за Бареков, нещата отидоха твърде далеч, казва експертът след гаврата с „Труд“ по ТВ 7

 - Г-н Лозанов, Съветът за електронни медии излезе с решение, че с разкъсването на вестник в ефир от страна на водещия Николай Бареков не е нарушен Законът за радио и телевизия. Какви са по-подробно аргументите ви за това решение?

- Няма разпоредба в закона, която да е нарушена, за разлика от Етичния кодекс, където има ясна разпоредба, свързана с това, че медиите не трябва да превръщат конкуренцията помежду си в оскърбление и трябва да спазват определен тон. Това е, което е нарушено съвсем открито, а всичко друго няма как да влезе. Когато Бареков направи нарушение на закона с внушаването на ненавист между отделни социални групи и по-точно между града и селото, ние го санкционирахме. Сега просто няма разпоредба.

- Говорите за тази глава от Етичния кодекс на българските медии, която разглежда взаимоотношенията в медиите и между медиите. Тоест оттук нататък топката в ръцете на Етичната комисия за електронни медии?

- Разбира се, че е на Етичната комисия, тъй като ТВ7 е подписала кодекса, но главното според мен е в това, че общата реакция и обществена, и професионална беше абсолютно негативна. Аз не съм чул една добра дума, така да се каже, в полза и в защита на Бареков. И според мен това може да повлияе, така че най-после телевизията да създаде едни правила за професионална работа в областта на журналистиката, които да спазва и Бареков.

- Не ви разбрах кое по-точно ще повлияе на телевизията да спазва правилата?

- Общественият дебат.

- Смятате, че има обществен дебат?

- Смятам, че има и той е достатъчно ясен. Всички – като почнем от политиците и свършим с колегите – всички, които се изказаха, се изказаха негативно за този акт.

- Искам да чуя и вашата лична оценка за този акт.

- Това е просто една минаваща границите на критическото отношение агресивна реакция. Всеки журналист може да има критическо отношение към публични фигури, към собственици, към тези и в това няма нищо лошо. Това е защитено включително конституционно и в Закона за радио и телевизия. Но това е агресия, която отива отвъд тази критическа позиция. За мен това е проява на агресия, която във всички случаи не е част от стандартите на журналистиката, защото е израз на подмяна на аргументите и въобще на журналистическия текст с физическа агресия.

- Всички знаем обаче, че всъщност става дума не за обикновена агресия, а за откровена корпоративна битка.

- Сега дали е корпоративна битка... Това е война, да. В смисъл корпоративно не знам какво значи в случая...

- Да кажем, че означава война на частни интереси, които воюват през две медийни групировки.

- Няма съмнение. Даже аз казах, че много се надявам, че този най-драстичен случай няма да доведе до ескалация и от другата страна няма да потърсят още и още по-драстичен отговор, защото вече не мога да си представя докъде може да се стигне. Това ще бъде един сигнал и за двете страни, че нещата са отишли твърде далеч и трябва коренно да променят тона и начина, по който водят битката помежду си.

- Отново искам да ви попитам на какво се дължи оптимизмът ви, че случилото се ще бъде правилно разбрано и ще повлияе на медиите и в частност на ТВ 7 да спазват професионалните правила.

- Ами няма много на какво да се дължи освен на..., какво да кажа, на устоите на хората. Ето вижте, сега Бареков скъса вестник „Труд”, за да покаже своя критически гняв по отношение на собствениците му. Само че в. „Труд” въобще не е само собствениците, той е и журналистите, които работят в него, и читателите му. Така че винаги картината е по-сложна и аз се надявам, че тези гласове на журналистическата колегия, а и на обществото в най-общ смисъл, доколкото е възможно, ще бъдат чути, особено когато тези явления започнат да стават драстични. Така се надявах, разбира се напразно, и предишния път, когато санкционирахме Бареков пак заради драстична проява – когато той гонеше селяните – че това ще му подскаже някакви граници в неговото журналистическо поведение. Не се случи. Тогава и СЕМ се намеси и изрази позиция. Сега след като вече в някакъв смисъл цялото общество проговаря чрез своите професионални говорители и казва, че това е неприемливо... Всъщност неприемливо е мека дума.

- Доколкото си спомням тогава също имаше доста бурна обществена реакция, но тя очевидно не повлия.

- Еми да де, но колкото повече нещата отиват нанякъде, все пак има граница. Това е единствената причина. Освен това дори чисто практически каквато и теза да е защитавал Бареков, тя би имала своите привърженици, а когато я защитава по този начин, тя започва да олеква и да губи смисъл. Така че ако не друго, поне този комуникативен ефект би трябвало да се окаже задръжка за подобни действия.

- По-сериозният проблем е, че този ритуален жест на Бареков всъщност е само симптом, който отново разкрива, че българските медии, в частност електронните, страдат от сериозно заболяване. Преди време говорихте за дезертирането на медиите от тяхната историческа отговорност. Нека да конкретизираме този разговор и да го сведем до неговите по-конкретни проблеми, един от които е изчезването на публицистиката.

- Да, така е. Само че аз не мисля, че проблемът е в електронните медии. Според мен доста по-драстични от гледна точка на нарушаване на стандартите са проблемите на печатните медии, или поне на част от тях.

- Имате предвид жълтите вестници?

- Сега жълти или както и да ги наричаме, това е друг въпрос. То вече много се смесиха нещата. Но имайте предвид, че това е една битка, която се води преди всичко между две издателски групи и се води на територията на печатните медии. И понеже по някакъв начин от нея прехвърча искра и в електронните медии, затова тя се превърна в обществен дебат. Подобни жестове, разбира се не така видимо демонстративни, но подобен тип, реч и отношение, много често и много повече се случват в пресата, просто защото там няма регулация и закон. Поради това сега това изведнъж става сериозен обществен проблем.

- Но вие казахте, че в случая не е нарушен законът, а само етичният кодекс, който пък е подписан от по-голямата част от печатните медии.

- Да, има етичен кодекс, но аз все повече си мисля, че е необходим един закон, който е за медиите въобще, защото в случая има една сериозна асиметрия в начина, по който се регулира медийната среда.

- Отново ще ви върна към въпроса за изчезването на публицистиката от електронните медии.

- Това е стар проблем. Какво да ви кажа, конкурентната битка, която мина и през електронните медии, пък и кризата, действително направиха оцеляването много трудно. В крайна сметка от тази тежка конкурентна битка пострадаха точно тези формати, които са свързани с качествената журналистика. Но това е констатация, която съм направил отдавна. Аз наблюдавам този процес и съм го описал през годините. Има една безграничност на търсенето на по-лесни и по-комуникативни форми и започва да намалява гражданската функция на медията въобще.

- Смятате ли, че този порок е характерен и за т. нар. обществена телевизия БНТ?

- Смятам, че обществената телевизия в това отношение има своята стабилност в момента. И мисля, че това е оценено не само от мен, а въобще от наблюдателите.

- Какво имате предвид, посочете примери за качествена журналистика и публицистика в БНТ?

- Имам предвид, че информационната й политика е балансирана. Сега, качествена публицистика..., оценката за качеството е сложно нещо, но много важен за обществената телевизия, което не е ангажимент на частните телевизии, е плурализмът в информационната политика. Аз мисля, че в това отношение обществените медии – и БНТ, и БНР – спазват закона. Хайде да го кажем така – защото те по закон са длъжни да поддържат плурализма.

- Това не е достатъчно и вие го знаете много добре.

Ами аз не знам какво наричаме качествена публицистика. Вижте, за да е качествена една публицистика, много е важно да не е диктувана от конкретен скрит интерес. Разбирате ли го? По отношение на обществената медия в това отношение имам най-малко подозрения. Защото за мен е много фалшиво и патетично, когато има защитаване на ценности, на позиции и т.н., а отзад всъщност стои някакъв конкретен интерес.



В категории: Просвета


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
OBEKTIVEN
01.03.2012 02:29:14
0
1
NIKI DUDUKA NE E PRIMER ZA JURNALISTIKA.PRAV E GEORGI LOZANOV.KAKTO VINAGI E TOCHEN.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори