Храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве
Ето кои са те
Храните, богати на вещества, които могат да предпазят тялото ни от възпалителни процеси, са едни от най-полезните изобщо. И това е така, тъй като подпомагат по-доброто ни цялостно здраве и съответно сме по-жизнени, имаме по-добро храносмилане, по-малко болки в ставите, по-стабилни нива на кръвната захар, а и по-лесно поддържаме здравословно тегло.
Освен, че са полезни за всеки, храните, богати на противовъзпалителните вещества са особено препоръчвани от диетолози и други здравни експерти за хора с ендометриоза, екзема или акне.
Ето пет храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве. Споделя ги диетологът-нутриционист Софи Жанвие пред Vogue.
Ядки
Бадемите са добър източник на фибри, растителни протеини, минерали и антиоксиданти. Омега 3 са специфични мастни киселини, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото ни, но често не му достигат. Добре е да си набавяме достатъчно, за да подпомогнем сърдечно-съдовата и когнитивна дейност, както и да подобрим състоянието на кожата и ставите си. Освен че помагат при възпалителни заболявания и кожни проблеми, тези вещества са ефективни дори и при тревожност. Препоръчително е освен ядки, да ядем и мазни риби като риба тон, сьомга и скумрия поне два пъти седмично.
Боровинки
Подобно и на останалите горски плодове, боровинките са пълни с антиоксиданти. Те помагат в борбата срещу оксидативния стрес в клетките ни, който предизвиква възпалителни реакции и е свързан с по-бързото стареене. Боровинките специално съдържат полифеноли, които са вид антиоксидант. Той доказано може да блокира определени възпалителни вещества.
Елда
Тази зърнена култура е богата на фибри, антиоксиданти, растителни протеини и не съдържа глутен. Фибрите са ценни за организма ни, тъй като "захранват" добрите бактерии в микробиотата ни, където след това произвеждат противовъзпалителни вещества. Предимството на елдата пред ориза например е, че има по-нисък гликемичен индекс.
Кефир
Тази ферментирала напитка съдържа естествени пробиотици (живи бактерии), които са отново благоприятни за микробиома ни. А когато той е в баланс, се радваме на по-добро храносмилане, подсилен имунитет, здрава кожа и по-добро психично здраве. Когато микробиотата обаче е нарушена, се насърчава чревната пропускливост и следователно преминаването на ендотоксини в кръвта, което причинява възпалителна реакция.
Черен шоколад
Ето, че стигаме до любимото изкушение. Но трябва да знаем, че за черен шоколад се приема такъв с поне 85% какао, както и че неговите ползи са свързани именно със съдържанието на какао. То е богато на антиоксиданти, минерали, фибри и теобромин - противовъзпалително вещество.
Добрите новини са, че дори и хора с проблемна кожа могат да си позволяват шоколад - но, разбира се, стига да не е млечен или бял и да се консумира в умерени количества.
Мащабна авария в София остави болници и квартали без отопление
Киев: Искаме истински мир, а не само помирение с Русия
Шофьор свали сам скоба от колата си и си тръгна, полицията разследва случая в Кърджали
Лекарят, замесен в смъртта на Матю Пери, осъден на 30 месеца затвор за разпространение на кетамин
Бъдещето на Израел в Евровизия под въпрос - решават днес
Бивш депутат и синът му са произвели 1,3 млн. фалшиви ковид тестове
Възобновяват търсенето на изчезнал през 2014 г. самолет
Ученици от Механото в Бургас научиха от съдия Мартин Данчев какво ги грози при нарушения на пътя
Сочни пилешки бутчета с медено-соев сос – лесна и ароматна азиатска рецепта
Нощта на 5 декември носи смут: Пълнолунието в Близнаци удря по всички фронтове!
Тази година е рекордна по брой загинали в планините
Скръбна вест! Почина Малечка Палечка - най-малката българка
