Храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве
Ето кои са те
Храните, богати на вещества, които могат да предпазят тялото ни от възпалителни процеси, са едни от най-полезните изобщо. И това е така, тъй като подпомагат по-доброто ни цялостно здраве и съответно сме по-жизнени, имаме по-добро храносмилане, по-малко болки в ставите, по-стабилни нива на кръвната захар, а и по-лесно поддържаме здравословно тегло.
Освен, че са полезни за всеки, храните, богати на противовъзпалителните вещества са особено препоръчвани от диетолози и други здравни експерти за хора с ендометриоза, екзема или акне.
Ето пет храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве. Споделя ги диетологът-нутриционист Софи Жанвие пред Vogue.
Ядки
Бадемите са добър източник на фибри, растителни протеини, минерали и антиоксиданти. Омега 3 са специфични мастни киселини, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото ни, но често не му достигат. Добре е да си набавяме достатъчно, за да подпомогнем сърдечно-съдовата и когнитивна дейност, както и да подобрим състоянието на кожата и ставите си. Освен че помагат при възпалителни заболявания и кожни проблеми, тези вещества са ефективни дори и при тревожност. Препоръчително е освен ядки, да ядем и мазни риби като риба тон, сьомга и скумрия поне два пъти седмично.
Боровинки
Подобно и на останалите горски плодове, боровинките са пълни с антиоксиданти. Те помагат в борбата срещу оксидативния стрес в клетките ни, който предизвиква възпалителни реакции и е свързан с по-бързото стареене. Боровинките специално съдържат полифеноли, които са вид антиоксидант. Той доказано може да блокира определени възпалителни вещества.
Елда
Тази зърнена култура е богата на фибри, антиоксиданти, растителни протеини и не съдържа глутен. Фибрите са ценни за организма ни, тъй като "захранват" добрите бактерии в микробиотата ни, където след това произвеждат противовъзпалителни вещества. Предимството на елдата пред ориза например е, че има по-нисък гликемичен индекс.
Кефир
Тази ферментирала напитка съдържа естествени пробиотици (живи бактерии), които са отново благоприятни за микробиома ни. А когато той е в баланс, се радваме на по-добро храносмилане, подсилен имунитет, здрава кожа и по-добро психично здраве. Когато микробиотата обаче е нарушена, се насърчава чревната пропускливост и следователно преминаването на ендотоксини в кръвта, което причинява възпалителна реакция.
Черен шоколад
Ето, че стигаме до любимото изкушение. Но трябва да знаем, че за черен шоколад се приема такъв с поне 85% какао, както и че неговите ползи са свързани именно със съдържанието на какао. То е богато на антиоксиданти, минерали, фибри и теобромин - противовъзпалително вещество.
Добрите новини са, че дори и хора с проблемна кожа могат да си позволяват шоколад - но, разбира се, стига да не е млечен или бял и да се консумира в умерени количества.
Ултрасите на Левски с остра реакция след погромите в София
Колко често трябва да се слага вакса върху колата
Това е тайната на най-вкусния пълнен шаран с орехи, непременно го направете за Никулден
България подписа стратегически важен договор за новите ядрени мощности на АЕЦ „Козлодуй“
Световните медии отразиха протестите в България: Най-мащабните от години
Като след цунами: Азия е разтърсена от смъртоносни циклони и мусонни дъждове
Продължават експертните обследвания през нощта Околовръстния път на Пловдив
Празнична програма за Никулден в Поморие и Ахелой
Задържаха бившият върховен представител на ЕС Федерика Могерини за измама
Как да осигурите безопасност при работа на височина със стълба?
