Храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве
Ето кои са те
Храните, богати на вещества, които могат да предпазят тялото ни от възпалителни процеси, са едни от най-полезните изобщо. И това е така, тъй като подпомагат по-доброто ни цялостно здраве и съответно сме по-жизнени, имаме по-добро храносмилане, по-малко болки в ставите, по-стабилни нива на кръвната захар, а и по-лесно поддържаме здравословно тегло.
Освен, че са полезни за всеки, храните, богати на противовъзпалителните вещества са особено препоръчвани от диетолози и други здравни експерти за хора с ендометриоза, екзема или акне.
Ето пет храни, които да ядем редовно за по-добро цялостно здраве. Споделя ги диетологът-нутриционист Софи Жанвие пред Vogue.
Ядки
Бадемите са добър източник на фибри, растителни протеини, минерали и антиоксиданти. Омега 3 са специфични мастни киселини, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото ни, но често не му достигат. Добре е да си набавяме достатъчно, за да подпомогнем сърдечно-съдовата и когнитивна дейност, както и да подобрим състоянието на кожата и ставите си. Освен че помагат при възпалителни заболявания и кожни проблеми, тези вещества са ефективни дори и при тревожност. Препоръчително е освен ядки, да ядем и мазни риби като риба тон, сьомга и скумрия поне два пъти седмично.
Боровинки
Подобно и на останалите горски плодове, боровинките са пълни с антиоксиданти. Те помагат в борбата срещу оксидативния стрес в клетките ни, който предизвиква възпалителни реакции и е свързан с по-бързото стареене. Боровинките специално съдържат полифеноли, които са вид антиоксидант. Той доказано може да блокира определени възпалителни вещества.
Елда
Тази зърнена култура е богата на фибри, антиоксиданти, растителни протеини и не съдържа глутен. Фибрите са ценни за организма ни, тъй като "захранват" добрите бактерии в микробиотата ни, където след това произвеждат противовъзпалителни вещества. Предимството на елдата пред ориза например е, че има по-нисък гликемичен индекс.
Кефир
Тази ферментирала напитка съдържа естествени пробиотици (живи бактерии), които са отново благоприятни за микробиома ни. А когато той е в баланс, се радваме на по-добро храносмилане, подсилен имунитет, здрава кожа и по-добро психично здраве. Когато микробиотата обаче е нарушена, се насърчава чревната пропускливост и следователно преминаването на ендотоксини в кръвта, което причинява възпалителна реакция.
Черен шоколад
Ето, че стигаме до любимото изкушение. Но трябва да знаем, че за черен шоколад се приема такъв с поне 85% какао, както и че неговите ползи са свързани именно със съдържанието на какао. То е богато на антиоксиданти, минерали, фибри и теобромин - противовъзпалително вещество.
Добрите новини са, че дори и хора с проблемна кожа могат да си позволяват шоколад - но, разбира се, стига да не е млечен или бял и да се консумира в умерени количества.
Мистериозно устройство на пътя върши двойна работа
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с Георги Георгиев
Шофьорите, пътуващи към Гърция могат да използват алтернативни трасета през пункт "Илинден"
Натали от "Ергенът": Събуди се, народе
Президентството: Този парламент няма воля да чуе гласа на гражданите
Кои три зодии ще ударят джакпота до края на декември
В никакъв случай не ходете в Гърция!
Влак прегази 16-годишно момче, изскочило внезапно на жп линията
Божествен коледен салам: Десертът, който изчезва пръв от празничната трапеза
Корупционният скандал разклаща Зеленски: политическото му бъдеще под въпрос
Музикалната сензация Роби пристига в Поморие, за да запали светлините в квартал Свети Георги в Поморие
