×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 31 юли е FASHION PHOTO DAY в Central Park Бургас, вижте подробности
  • Бизнесът с два месеца гратис за цените в евро
  • Външният дълг нарасна със 7 млрд. евро
  • САЩ заплашват Китай със 100-процентови мита
  • Производители вдигнаха цените на храните с 23%
  • Български са 30% от зеленчуците на пазара
  • Канада обяви, че ще признае палестинската държава през септември
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе


03 Юни 2024, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Флагман.бг

В никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша, ще съсипете вкуса й

Кафето е една от най-популярните напитки по целия свят. С нея деня си започват хора от различни възрасти, националности и религии. 

А най-известната му разновидност е турското кафе. 

Интересен факт е, че в отделните държави то е известно с различни наименования - арабско, гръцко, арменско. Напитката е популярна в страните от Близкия Изток, Кавказ, Северна Африка и на Балканите.

Културата за пиене на кафе по кафенетата започва именно в Османската империя и няма нищо учудващо, че в тези части на света това е основният начин за пиене на кофеиновата напитка.

Когато тръгнахме да се учим как се прави вкусно кафе, се обърнахме за помощ към приятел, живял дълги години в Турция. А от думите му разбрахме, че повечето от нас допускат груби грешки при приготвянето на напитката, които значително влошават вкуса й. 

Ето най-честите грешки, които съсипват вкуса на емблематичната напитка:
Най-популярният вариант за приготвянето на кафето е варенето в джезве. Това обаче се оказва много по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Има куп дреболии, които впоследствие могат значително да променят крайния вкус.

Често тези, които тепърва започват да се учат как да приготвят турско кафе, купуват джезве от 0,5 литра. Това е огромна грешка.

Количеството кафе, вода и времето за приготвяне директно зависят от размера на джезвето. А тези неща могат да бъдат разбрани само чрез проба и грешка. 

Ако изобщо нямате опит в приготвянето на кафе, ще ви бъде много трудно да направите това. Затова е най-добре да изберете джезве от 100–150 мл.  

Между другото, когато купувате джезве, не посягайте към алуминиевите изделия, а заложете на тези от мед. Медта има оптимална топлопроводимост, което позволява на кафето да се нагрява равномерно. Това прави процеса на варене по-контролиран, което означава, че напитката ще бъде по-вкусна. 

Друга грешка, която начинаещите често допускат, е изборът на кафе. Тук не става въпрос за самите зърна, а за тяхната обработка. Най-ароматното кафе става от прясно смлени зърна. 

Още на етапа смилане кафето започва да отделя летливи вещества, отговорни за неговия аромат. Ако остане в смляно състояние по-дълго време, целият аромат ще отиде във въздуха.

Между другото, степента на смилане също играе голямо значение. Кафето, което е смляно твърде едро, ще бъде по-трудно за приготвяне и е по-малко вероятно да ви даде желания вкус. Приготвянето на турско кафе изисква най-фино смилане на кафените зърна, буквално на прах.

И в никакъв случай не пестете материал! Не забравяйте, че богатството и вкусът на готовата напитка зависят от това. 

Добре е първо да направите няколко опита, за да определите количеството, необходимо за оптимален вкус. Може да започнете с класическата пропорция - 10 грама кафе на 100 милилитра вода. Ако се съмнявате, добавете допълнителна лъжица кафе, това няма да влоши ситуацията.

Въпреки че процесът на приготвяне на кафе изглежда доста прост, много хора правят сериозна грешка и тук. Те просто слагат кафето в джезвето, добавят студена вода и чакат да се появи пяна. А когато се появи, значи кафето е готово. И тук е основната грешка!

Веднага след като кафето започне да се издига, трябва да се отстрани от котлона и да се разбърка добре. След това джезвето отново трябва да се върне на котлона, но на слаб огън и да се изчака, докато се появи буйна пяна. В този момент кафето може да се счита за готово. 

И накрая нещо също много важно, в никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша. Така ще съсипете вкуса й! 


В категории: Животът


Коментари
Тервел ИЛИЕВ Рибар в лоша серия хвана 100-килограмово "чудовище" Рибар в лоша серия хвана 100-килограмово "чудовище" 31/07/2025, Четвъртък 21:04 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Нефтохимик" договори клубен автобус "Нефтохимик" договори клубен автобус Ето подробности Пожарникари спасиха трудноподвижен мъж от горяща къща, носеха го на гръб по стръмен терен Пожарникари спасиха трудноподвижен мъж от горяща къща, носеха го на гръб по стръмен терен Пламъците били високи 2-3 метра, но и това не смутило храбрите огнеборци от Сливен, на които 78-годишният Кольо дължи живота си Приеха въвеждането на „Добродетели и религии”, Шкварек разобличи противниците на предмета Приеха въвеждането на „Добродетели и религии”, Шкварек разобличи противниците на предмета Те идат организирано, за да излъжат, че зад тях има хиляди учители и стотици хиляди родители, а на протестите им се събират все по 72 души, каза той След 9-годишната Хрисия на „електрическия“ стол залепна и енергетикът на мола в Плевен, спаси се по чудо След 9-годишната Хрисия на „електрическия“ стол залепна и енергетикът на мола в Плевен, спаси се по чудо Привлече ме като магнит и не можех да се измъкна, разказва момичето, което живее втори живот след токовия удар  Брад Пит инкогнито в България, депутат му оказал помощ Брад Пит инкогнито в България, депутат му оказал помощ Актьорът не пожелал да се вдига шум Важна рокада в националния по волейбол за Световното, опитен играч е аут Важна рокада в националния по волейбол за Световното, опитен играч е аут Дамян Колев заменя Мартин Божилов Мъртвакът подрани - пазете децата си във фаталния петък, 1 август Мъртвакът подрани - пазете децата си във фаталния петък, 1 август Времето от утре ще е прекрасно за плаж, но подводното течение от днес копае опасни ями Голяма звезда на Холивуд дойде в София и показа страхотен характер Голяма звезда на Холивуд дойде в София и показа страхотен характер Люк Еванс снима тайна продукция Ученикът, паднал от тераса в Китен, претърпя 9-часова операция Ученикът, паднал от тераса в Китен, претърпя 9-часова операция Извършена е сложна хирургическата интервенция за стабилизиране на гръбнака Ралица Паскалева подкрепи Димо Алексиев след присъдата Ралица Паскалева подкрепи Димо Алексиев след присъдата Актьорът бе осъден на 18 месеца затвор
Руснаците превзеха Часов Яр и иде ред на Константиновка Руснаците превзеха Часов Яр и иде ред на Константиновка Става много тежко за украинските части и в Покровск, а линията Славяск- Краматорск започва да се руши и затова Тръмп дава ултиматоми като луд, коментира проф. Витанов Съпруга разбра за изневяра на мъжа си благодарение на кантар, любовницата е тежала 54 килограма Съпруга разбра за изневяра на мъжа си благодарение на кантар, любовницата е тежала 54 килограма На някои хора сякаш не им е писано да са заедно Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Според информация на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), епицентърът се е намирал край бреговете на истанбулския квартал Силиври, на дълбочина от 9,91 километра Нов проект ще дигитализира красотата на природата в Айтос с помощта на дронове Нов проект ще дигитализира красотата на природата в Айтос с помощта на дронове Айтос с план да разкрие туристическия си потенциал Затвориха офиса на "Промяната" в София, изнасят мебелите Затвориха офиса на "Промяната" в София, изнасят мебелите Символичен финал на една политическа илюзия, родена с лозунги за морал и прозрачност, но приключваща със схеми, арести и корупционни обвинения Голяма верига бензиностанции напускат българския пазар Голяма верига бензиностанции напускат българския пазар Повече подробности за сделката ще бъдат дадени едва когато има повече яснота, уточняват от дружеството. НИС управлява мрежа от 22 бензиностанции в България, които оперират у нас под марката "Газпром“ С Веселин Денков бяхме пред развод, арестът му отново ни сплоти, разказа Ивайла Бакалова С Веселин Денков бяхме пред развод, арестът му отново ни сплоти, разказа Ивайла Бакалова Преди това ние вървяхме към раздяла, бяхме се отдалечили един от друг, споделя миската От беднячка до милионерка с 940 млн. британски лири в сметката От беднячка до милионерка с 940 млн. британски лири в сметката В интервюто за "Сънди таймс", което е един от редките й разговори с медии, тя казва, че не би пожелала и на най-злия си враг да изпита чувството да си беден и да живееш на месечните социални помощи Кучето Бим откри близо килограм канабис в пчелин край карнобатско село Кучето Бим откри близо килограм канабис в пчелин край карнобатско село Спецакция на полицията от Бургас, Ямбол и Националната дирекция разкри тайник с наркотици в карнобатско село – пчелинът се оказал прикритие за канабис Откриха 1.3 милиона лева в черен сак на задна седалка Откриха 1.3 милиона лева в черен сак на задна седалка Спрямо обвиняемия С.В. е взета мярка за неотклонение “гаранция“ в размер на 10 000 лева
Проф. Николай Слатински Проф. Николай Слатински Надеждата ми е Украйна да издържи, докато Русия се сгромоляса Виц на деня Виц на деня Мъже, запомнете! Не е учтиво да питате дама за възрастта и. Достатъчно е да я попитате, знае ли руски? Виц на деня Виц на деня Съпругата:
- Утре е 30 годишнината от сватбата ни, искаш ли заколим прасето?
- Защо, то какво е виновно?! Брат ти ни запозна...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Как се нарича човек, който харесва всичко във фейсбук?
- Вселайко!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори