×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе


03 Юни 2024, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Флагман.бг

В никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша, ще съсипете вкуса й

Кафето е една от най-популярните напитки по целия свят. С нея деня си започват хора от различни възрасти, националности и религии. 

А най-известната му разновидност е турското кафе. 

Интересен факт е, че в отделните държави то е известно с различни наименования - арабско, гръцко, арменско. Напитката е популярна в страните от Близкия Изток, Кавказ, Северна Африка и на Балканите.

Културата за пиене на кафе по кафенетата започва именно в Османската империя и няма нищо учудващо, че в тези части на света това е основният начин за пиене на кофеиновата напитка.

Когато тръгнахме да се учим как се прави вкусно кафе, се обърнахме за помощ към приятел, живял дълги години в Турция. А от думите му разбрахме, че повечето от нас допускат груби грешки при приготвянето на напитката, които значително влошават вкуса й. 

Ето най-честите грешки, които съсипват вкуса на емблематичната напитка:
Най-популярният вариант за приготвянето на кафето е варенето в джезве. Това обаче се оказва много по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Има куп дреболии, които впоследствие могат значително да променят крайния вкус.

Често тези, които тепърва започват да се учат как да приготвят турско кафе, купуват джезве от 0,5 литра. Това е огромна грешка.

Количеството кафе, вода и времето за приготвяне директно зависят от размера на джезвето. А тези неща могат да бъдат разбрани само чрез проба и грешка. 

Ако изобщо нямате опит в приготвянето на кафе, ще ви бъде много трудно да направите това. Затова е най-добре да изберете джезве от 100–150 мл.  

Между другото, когато купувате джезве, не посягайте към алуминиевите изделия, а заложете на тези от мед. Медта има оптимална топлопроводимост, което позволява на кафето да се нагрява равномерно. Това прави процеса на варене по-контролиран, което означава, че напитката ще бъде по-вкусна. 

Друга грешка, която начинаещите често допускат, е изборът на кафе. Тук не става въпрос за самите зърна, а за тяхната обработка. Най-ароматното кафе става от прясно смлени зърна. 

Още на етапа смилане кафето започва да отделя летливи вещества, отговорни за неговия аромат. Ако остане в смляно състояние по-дълго време, целият аромат ще отиде във въздуха.

Между другото, степента на смилане също играе голямо значение. Кафето, което е смляно твърде едро, ще бъде по-трудно за приготвяне и е по-малко вероятно да ви даде желания вкус. Приготвянето на турско кафе изисква най-фино смилане на кафените зърна, буквално на прах.

И в никакъв случай не пестете материал! Не забравяйте, че богатството и вкусът на готовата напитка зависят от това. 

Добре е първо да направите няколко опита, за да определите количеството, необходимо за оптимален вкус. Може да започнете с класическата пропорция - 10 грама кафе на 100 милилитра вода. Ако се съмнявате, добавете допълнителна лъжица кафе, това няма да влоши ситуацията.

Въпреки че процесът на приготвяне на кафе изглежда доста прост, много хора правят сериозна грешка и тук. Те просто слагат кафето в джезвето, добавят студена вода и чакат да се появи пяна. А когато се появи, значи кафето е готово. И тук е основната грешка!

Веднага след като кафето започне да се издига, трябва да се отстрани от котлона и да се разбърка добре. След това джезвето отново трябва да се върне на котлона, но на слаб огън и да се изчака, докато се появи буйна пяна. В този момент кафето може да се счита за готово. 

И накрая нещо също много важно, в никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша. Така ще съсипете вкуса й! 


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона 29/04/2025, Вторник 22:00 0
Флагман.БГ На десния си крак носи бижута за... На десния си крак носи бижута за... 29/04/2025, Вторник 21:03 1
Големи проблеми с водата в...
Големи проблеми с водата в... 29/04/2025, Вторник 20:40 0
Млада жена нападна полицаи
Млада жена нападна полицаи 29/04/2025, Вторник 20:00 0
Флагман.БГ Спечели чисто нова кола Спечели чисто нова кола 29/04/2025, Вторник 19:40 0
Флагман.БГ Каза за българския футбол Каза за българския футбол 29/04/2025, Вторник 19:24 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Тоби се огъна пред напористия Владов, обеща му вечеря за двама Отстраненият от шоуто готвач се появи на вечерната резервация с цветя и любовно послание Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Добра новина за България! Беларуските туристи се завръщат в морските ни курорти Вече са договорени първите групи и стартираха резервациите за организираните пътувания Взе награда от 20 бона Взе награда от 20 бона Добрин не завоюва колата от Турнирите, но получи награда за атрактивност Световен шампион пристига в Бургас Световен шампион пристига в Бургас Нафтата със силен трансфер Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици Токът на Иберийския полуостров спрял заради фотоволтаици 60% дял на ВЕИ в мощностния баланс е критичен, поясни енергийният експерт Иван Хиновски Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Жечо Станков: Енергийната ни система е добре защитена от удар като този в Испания Той сподели, че се съмнява кибератака да е причината за аварията на Иберийския полуостров, заради която няколко държави останаха без ток Големи проблеми с водата в... Големи проблеми с водата в... Хората във врачанско село бедстват Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Заради полицейски чадър ли поевтинява кокаинът? Експерт тръби, че дрогата минава през Бургас и Варна Европол казва, че влиза от двете пристанища, поясни бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов Промяна в движението по "Тракия" утре Промяна в движението по "Тракия" утре Движението при 251-ви км, в посока Бургас, ще е в активната лента за няколко часа Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Бургаският ж.к. „Зорница“ ще има още един вход-изход Гражданите настояват за реализацията й от години
Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Трима убити и много ранени при стрелба в Швеция, спряха и влаковете Терористът е избягал със скутер Медведев отсече: Русия и САЩ са... Медведев отсече: Русия и САЩ са... Политикът счита, че няма да има крайно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон Драмата с тока не спря Григор Димитров Драмата с тока не спря Григор Димитров Българинът победи чисто великобританец Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори