×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост


Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост
В момента застрахователните компании могат да си търсят парите за обезщетения от шофьора само, ако е бил пиян или дрогиран, след промените в обхвата ще попадне и превишената скорост
20 Април 2024, Събота, 11:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч. Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи, направени по внесените от Министерски съвет в парламента промени в Кодекса за застраховането, пише Труд бг.

Автомобилите задължително трябва да имат застраховка “Гражданска отговорност”, която покрива риска шофьорът да причини щети на имущество или да нарани хора. Застраховката е задължителна, за да има гаранции, че пострадалите ще получат обезщетение.

В момента Кодексът за застраховането дава възможност застрахователните компании след като платят обезщетенията по “Гражданска отговорност”, да търсят тези пари от виновния шофьор, ако е причинил катастрофата след употребата на алкохол с концентрация в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или на негов аналог.

С промени в Кодекса за застраховането от бранша искат да бъдат разширени случаите, при които след като платят по “Гражданска отговорност” могат да потърсят парите от виновния шофьор.

Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч, ако произшествието е станало след преминаване на червен сигнал на светофар, или на пешеходна пътека.

Повод за искането на застрахователния бранш са промени в Наказателния кодекс от есента на миналата година, с които беше въведена наказателна отговорност и възможност за отнемане на превозното средство, ако тежко е пострадал човек при тези обстоятелства на пътя.

Извършването на престъпление при шофиране в населено място със скорост с над 50 км/ч над ограничението и при минаване на червено би могло да бъде приравнено на груба небрежност, дори на евентуален умисъл, затова тези обстоятелства трябва да станат основания застрахователят да търси парите за изплащане на обезщетения от виновния водач, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Според експерти по пътна безопасност ситуацията с удар на пешеходна пътека е по-различна от катастрофа при превишаване на ограничението на скоростта с над 50 км/ч, защото произшествието на пешеходна пътека може да е и поради неразумно преминаване на пешеходец, защото улицата е прекалено тъмна или заради други фактори, за които шофьорът няма вина.

Докато скоростта на движение е изцяло решение на самия водач на автомобила.

Ако парламентът приеме предложението шофьорът да плаща за причинените вреди при шофирате с голямо превишение на ограничението на скоростта или при минаване на червено, промяната ще има дисциплиниращ ефект спрямо водачите, посочват от АБЗ.

За тези шофьори ще има допълнителни последици от тяхното поведение, което е в особено висока степен на обществена опасност, допълват от Асоциацията на българските застрахователи.

Сключените застраховки да бъдат прекратени, ако автомобилът е конфискуван, предлагат още от застрахователния бранш.

Ако по време на действие на застрахователния договор застрахованото имущество (автомобил) бъде конфискувано по реда на Наказателния кодекс, застраховката да бъде прекратявана незабавно и автоматично, по силата на присъдата, с която санкцията за отнемане на съответното имущество е наложена, предлагат застрахователите.

По-скъпа полица след причиняване на катастрофа

Въвеждат система „бонус-малус“

Всяка компания сама ще решава 

След причиняване на катастрофа ще нараства цената на “Гражданска отговорност”.

Застрахователните компании ще бъдат задължени да въведат система за “бонус-малус” при сключване на застраховки “Гражданска отговорност”.

Това предвиждат промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерски съвет в парламента. Промяната означава, че застрахователите трябва да вдигат цената на полицата, ако шофьор причини катастрофа, както и да предлагат по-евтини полици на изрядните шофьори.

Но правилата какви утежнения да има за нарушителите ще бъдат определяни от всяка компания. За въвеждането на “бонус-малус” се говори от години и първоначалната идея беше да има общи правила, които да важат за всички застрахователи.

Но в сегашния проект за промени всеки застраховател сам ще решава дали да вдигне цената на “Гражданска отговорност” с 1 лв. или със 1000 лв. за шофьор, причинил катастрофа.

За да могат да въведат системата “бонус-малус” застрахователите ще имат достъп до общата база с данни на Гаранционния фонд за всички плащания по застраховките “Гражданска отговорност”.

Така ако човек реши да смени застрахователя си, новата компания ще получи информация какви обезщетения е плащал предишният застраховател и така ще може да приложи системата “бонус-малус”.

Сега работят като свободна професия

Без минимални осигуровки за застрахователните агенти 

Може да са на граждански договор 

Застрахователните агенти да могат да работят на граждански договор, предлагат от АБЗ.

Да отпадне изискването застрахователните агенти да се осигуряват върху минималния осигурителен доход, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи. Идеята е с промени в Кодекса за застраховането и Закона за данъците върху доходите на физическите лица да бъдат отменени текстовете, които посочват, че застрахователните агенти са хора със свободна професия.

В момента застрахователните агенти се водят свободна професия и дължат осигуровки най-малко върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се граждани, независимо от реализираните приходи от дейността.

Заради това агентската мрежа на застрахователите сериозно се редуцира през последните години, посочват от АБЗ. В България делът на хората, които са застраховали дома и живота си, е много по-малък сравнено с икономически по-развитите страни от ЕС. А намалението на застрахователните агенти не помага тази ситуация да бъде променена.

Застрахователите предлагат агентите да могат да работят на граждански договор, което ще даде възможност да плащат данъци и осигуровки само върху реално получените доходи. Ако човек може да работи като застрахователен агент на граждански договор, ще може да предлага застраховки без да се притеснява, че ако няма клиенти, трябва да плаща осигуровки за доходи, които не е получил.

От АБЗ посочват, че за кредитните посредници не важи правилото, че са хора със свободна професия, въпреки че също упражняват регламентирана дейност, трябва да отговарят на определени изисквания и трябва да се впишат в регистър на БНБ или Комисията за финансов надзор.

Така те са в по-благоприятно положение от застрахователните агенти и е добре да бъде намерена равнопоставеност, посочват от АБЗ.

Създаването на възможност застрахователните агенти да работят на граждански договор и да плащат налози само за реално получени доходи ще разшири мрежата на застрахователните посредници и ще осигури възможност за допълнителни доходи на редица граждани.

Това ще бъде от полза и за държавния бюджет, защото ще нарасне броят на сключените застраховки, а агентите ще продължат да плащат данъци, но върху реално получените доходи.

Първоначално предложението на АБЗ за застрахователните агенти е било прието от Министерство на финансите и включено в пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането, но в последствие предложението е отпаднало.

Мотивът за това е, че “промяната на статуса на застрахователните агенти има нужда от задълбочен, допълнителен анализ, включително и междусекторен сравнителен анализ с други посредници във финансовия сектор”.

Но в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, само застрахователните агенти от всички посредници във финансовия сектор са посочени като хора със свободни професии.

Ако предложението на АБЗ бъде прието, застрахователните агенти по желание ще може да продължат да се осигуряват като хора със свободна професия, ако се регистрират в БУЛСТАТ.

Общите условия не на хартия

Сменят правилата за сключване на полица по интернет

Спъват онлайн застраховките 

Да бъдат улеснени правилата за сключване на застраховки по интернет, искат от бранша.

Правилата за сключване на застраховки чрез интернет ще бъдат променени с промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерски съвет в парламента. Но текстовете са написани така, че реално няма да облекчат правилата за сключване на онлайн полици, смятат от бранша.

В първоначално разработените промени в Кодекса за застраховането не е включено изискване за идентификация на клиента съгласно регламент на ЕС, когато полицата се сключва чрез сайт в интернет или онлайн платформа - когото има подходяща възможност за идентификация на клиента и застрахователят използва електронен подпис.

Правилата за идентификация на клиента според регламента на ЕС трябваше да важат само при онлайн сключване на застраховка “Живот”.

Но внесеният от правителството в парламента проект предвижда това да важи при сключването на всички застраховки и да бъде използвано средство за идентификация по Закона за електронното управление, което е твърде ограничително, посочват от АБЗ.

По отношение на застрахователните договори се следва политика за ограничаване на предоставянето на застрахователни услуги от разстояние, заявяват от Асоциацията на българските застрахователи.

Да отпадне изискването общите условия по застрахователните договори да бъдат предавани подписани на клиента на хартия, настояват още от АБЗ. В момента дори след сключване на застраховка от разстояние компанията трябва да изпрати полицата и хартиено копие на общите условия на клиента.

Това е удобство за клиентите, защото могат да прочетат внимателно общите условия и да знаят как трябва да действат в случай на произшествие и задействане на застраховката.

Няма да се изисква електронен подпис

Застрахователите срещу онлайн жалбите

Възразяват срещу подробностите 

Гражданите ще могат за подават онлайн жалби до застрахователите и то без да ползват електронен подпис, гласят предложените от Министерски съвет законодателни промени.

Идеята е застрахователите задължително да обявят имейл, на който клиентите могат да подават жалби, ако не са съгласни с размера на изплатеното обезщетение или с мотива за отказ на плащане от страна на застрахователя.

Според Асоциацията на българските застрахователи промяната ще наруши правото на застрахователна тайна и на защита на личните данни на клиентите, включително и за чувствителна информация, ако например са касае за физически увреждания и заболявания.

Реално обаче правото на хората да подават онлайн жалби без електронен подпис е само възможност.

Ако човек се притеснява, че някой хакер или неоторизиран служител на застрахователя ще прочете жалбата му, може да я подаде на хартия. В момента често клиенти не са доволни от размера на изплатеното обезщетение, но не подават жалба, защото нямат време да ходят до застрахователя за малки суми.

Но ако могат да подават жалба онлайн, ще го правят винаги, когато не са доволни.

От АБЗ възразяват и срещу внесените в парламента промени, които предвиждат при жалба от страна на клиент, застрахователя да му дава отговор с изчерпателна калкулация на определения размер на обезщетението, включваща източника на информация, приложения метод и начина, по който е използван, за да бъде определен размера на обезщетението.

Според застрахователите това ще затрудни и оскъпи изготвянето на оценка за размера на обезщетението.
Жестока трагедия на пътя
Жестока трагедия на пътя 28/05/2024, Вторник 17:19 0
14
Коментара по темата
14.
Дано ЕС се намеси и им охлади страстите
20.04.2024 19:32:08
0
5
Ако този лобистки закон се приеме, застрахователите ще си увеличаъ нетната печалба поне 10 пъти. Ще има и за ресто към политиците.
Да не говорим, че съществуването едновременно на ГО и Каско е пълна простотия. Едно от тези двете е напълно достатъчно.
13.
Птп
20.04.2024 17:31:41
1
7
Зада се спрат ПТП трябва ясно съзнание. Толерантност не дебили
12.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо
20.04.2024 15:45:02
7
8
Извинявайте , ама това практически НАПЪЛНО обезмисля застраховката ГО .
Тогава що да я плащаме ???
Апропо , днес стана известно , че Миганина който УБИ Ферарио Спасов е карал с 165 км/ч.
Ноооооооо ... мярката му за неотклонение "подписка " ОСТАНА !
За него закони нЕма ! Както и за Калина СаксКобурготска ! Както и за Лютви Местан !
В такава Държава вече НЕ МОЖЕ да се живее !
Искам референдум за връщането на НРБ !
Щото тогава наистина беше истински РАЙ в сравнение с днес . А престъпниците като Ахмед Доган и Емил Кошлуков бяха ВЪТРЕ в затвора !
И ПАК трябва да стане така !
11.
Истината !!!!!!!
20.04.2024 15:37:56
2
13
Нещо, по въпроса за димящите дизели????????

За селяндурите, пипащи софта и механиката на колата, мислейки се за по-можещи и знаещи от инженерите направили колата????

В резултат на това, града се напълни с димящи и смрадливи бараки, и е време да се вземат мерки и се спират от движение.
10.
Аз да питам
20.04.2024 15:24:32
2
2
цена за джантите?
9.
А другите?
20.04.2024 13:51:55
7
9
Другите, които карат бавно, не карат пушещи дизели, нямат ПТП? Какво става с тях? Продължават да плащат скъпите данъци застраховки? Защо му е на човек кола 400 коня ако не я изцежда? То е ясно?
8.
A
20.04.2024 13:14:29
0
9
Предлагам всички търговци също да са на граждански договор така ако нямат продажби няколко дни няма да дължат осигуровки. Защо за едни да може а за други не?
7.
Ханко Брат
20.04.2024 12:50:13
3
12
ЕС няма да позволи своеволия на застрахователите от този вид!)
6.
Българина
20.04.2024 12:44:20
1
7
Учителката:
- Иванчо, какво мислиш ти, че 'Готвят големи промени в застраховките на МПС'
- Ще се повиши цената на ракията, Госпожо!
- Иванчо, и защо мислиш така?..
- Ами тати казва, че каквито и промени да правят ония хИдиоти в София - ракията се 'вдига' :)
5.
ХХ
20.04.2024 12:27:15
6
10
Трябва да се въведе бонус- малус системата!
4.
Ужасен ужас до N3
20.04.2024 12:13:26
3
23
Точно така! В белите държави има бонус за всяка година без ПТП!!! При ПТП в същите бели държави ти възстановяват МПС-то с гражданска застраховка и ……!!! Продължават изедниците да копаят дъното! Превърнаха хубавата страна в територия на бесзаконие и продължават!
3.
ФлЕгман,
20.04.2024 11:45:12
1
27
А Не готвят ли големи промени в застраховките на МПС-та,
За шофьорите, които Нямат нарушения няколко години и само плащат големи застрахователни премии!
2.
Някой си
20.04.2024 11:41:15
4
22
Пак чисто лобистки закони в ущърб на хората и в полза на застрахователните дружества.
Същата работа като със системата бонус-малус, която е вързана с автомобила а не с шофьора....все едно автомобила извършва нарушението, а не шофиращия го.
Да не говорим за абсолютно незаконното и противоконституционно отнемане на автомобили от МВР.....
В България конфискация може да се извършва само и единствено с решение на съда!
Това е територията....банките и застрахователите си пишат закони в своя полза, а МВР съвсем спокойно и безнаказано върши откровено беззаконие...
1.
*********
20.04.2024 11:20:12
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Два влака са се сблъскали на Централна гара в София, има пострадали Две жени са ранени "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас "Златните момчета" на българския стендъп идват в Бургас Стендъп комедиантите Димитър Иванов - Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски тръгват на лятно турне 
Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра! Пари за Лъва, а Овенът дори и да не си помисля за изневяра!  Хороскоп за деня – 28 май 2024, вторник Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори