×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит


Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит
В Светия синод няма единна позиция по въпроса, има митрополити, които са против наредбата, други, които я подкрепят, а има и митрополити, които все още нямат мнение, каза богословът Йордан Георгиев
Тема в развитие
Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит Защо буксува изборът на Сливенски митрополит? Николай Пловдивски се покая и поиска прошка за касирания избор за Сливенски митрополит Нов трус в Синода: Митрополит Йоан оттегли подкрепата си за спорната наредба Четвърти владика се обяви срещу наредбата на Светия Синод: Комунизмът няма място в Църквата Помогнете ни, някой прати провокатор срещу мнозинството в избора на Сливенски митрополит, зоват бургаските духовници Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей Отлагат избора на нов Сливенски митрополит, вотът в епархията е невалиден Йеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит Вижте кои са кандидатите за нов сливенски митрополит, изборът ще е през февруари
виж още
скрий
12 Март 2024, Вторник, 13:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор

Свещеници, епархийски избиратели и миряни участват в протест и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която се провежда заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, свързано с правилата за избор на нов Сливенски митрополит. Те са застанали от двете страни на входа на Синодалната палата и пеят църковни тропари, съобщи БТА.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двамата епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит, и прие Синодална наредба за избор на митрополитите.

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

На 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноничният избор за Сливенски митрополит.

Това стана известно тогава от становище на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба, приети на заседание на Светия синод на 24 февруари.

"В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в заседанието си на 12 март 2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари 2024 г.", предложи тогава митрополит Николай.

Една част от дошлите пред Синодалната палата се обявяват в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити, приета от Светия синод на 24 февруари, след касирането на епархийския избор от 18 февруари в Сливен.

"В момента, в който Светият синод излезе с решение след своето заседание, ще се разбере кое е най-правилното за Българската православна църква и за нейното единство. Тук сме дошли, мълчаливо, възпитано да подкрепим нашите достойни архиереи, защото Синодът винаги взима правилни решения", каза отец Атанас от Пловдивската епархия, който служи в Панагюрище.

Иконом Николай Величков, архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия, който служи в манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, заяви, че е дошъл пред Синодалната палата, за да изрази радостта си от това да съучаства "в подкрепа на нашия Свети синод - митрополитите да бъдат единни и да отстояват, както досега, правотата в сплотение, в единение, без да допускат какъвто и да е било натиск, по каквито и да е въпроси, за да не повлияват на техните решения".

"Всеки един от нас трябва да има такова послушание към нашия Свети синод и днес съм дошъл, за да бъдат нашите архиереи сплотени, каза иконом Величков. Той заяви, че каквото и решение да вземе днес Светият синод, ще го подкрепи, защото има пълно доверие на архиереите и разчита на тях за решението, което днес ще вземат за Сливенската епархия. Ще приема това решение и ако е по новата наредба", добави иконом Николай Величков.

От дошлите от Сливенската епархия, за да изразят своето несъгласие с касирането на избора на Сливенски митрополит, Йордан Георгиев - богослов и юрист от Пловдив, каза пред журналисти, че другият протест е със свещеници и вярващи, основно от Пловдивската епархия, като единият лозунг, който носят, е в защита на Синодалната наредба за избор на митрополити.

Парадоксално е да се протестира за наредба или закон, който отнема правата на определена група от хора, а сега свещеници и миряни защитават една наредба, която отнема правото им да избират и да бъдат епархийски избиратели. Вътре в Светия синод няма единна позиция по въпроса, има митрополити, които са против наредбата, други, които я подкрепят, а има и митрополити, които все още нямат мнение, каза Георгиев.

Ако се гласува по новата наредба, това е погазване на Устава на БПЦ. Изборната процедура за митрополити може да бъде променена на Църковно-народен събор, а Уставът на БПЦ е нещо като Конституция за самата църква. Ние искаме да се уважи избора от 18 февруари на Сливенската епархия, заяви Йордан Георгиев. Той отбеляза, че една част от дошлите днес казват, че са на молитвено присъствие, а други, че това е протест.

Трябва да се отмени Синодалната наредба и касирането на епархийския избор от Сливен, заяви отец Павлин, който служи в храма "Св. Атанасий" в Бургас. Той обясни, че днес пред Синодалната палата са дошли свещеници, епархийски избиратели и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия, която е много голяма.




Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
11
Коментара по темата
11.
Ах
13.03.2024 18:39:33
0
1
Перфектен цирк от Николай Пловдивски!Да чий к.р протестират пловдивскити попове?Да не би да избират пловдивски владика?!Масовка организирана от Николайчо.Педераското лоби си прокарва решенията.С право свещениците от Сливен протестират.Искат си познат човек,а не алкохолика Арсений.Това е замисъла на пловдивския идиот.Публична тайна е че той се готви за патриарх.За това набутва навсякъде свои хора по гий линия....вън тия пъразити от църквата!@
10.
Бай....
12.03.2024 15:23:11
0
2
Религиите са опиум за народа! Както и партиите !
9.
Бай....до 7
12.03.2024 15:20:55
0
2
Бъркаш! Едни разбойници срещу други разбойници !
8.
Фекрет Стораро
12.03.2024 14:42:40
2
4
абе кой му пука за релията в 21 век, много хора вече знаят от къде са копирани историите и че са фалшиви. Самия коран и библия си противоречат Бог няма пол, той е всичко ... но продължават да го наричат "ТОЙ"
7.
ХХ
12.03.2024 14:36:34
1
5
Едни ченгета се карат с други ченгета.
6.
*********
12.03.2024 13:54:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
mi
12.03.2024 13:14:58
2
7
2, интересно кой ти бичи минусите, явно не е от Бургас и региона. Иначе така е, не е редно Бургас да е на подчинение на Сливен.
4.
Разум
12.03.2024 13:01:20
3
3
Няма никакъв протест.
Църквата не се занимава с протести.

Вярващи хора са се събрали на бдение за мир, любов и разум.
Ще има решение на Светия синод и ще има мир и съгласие.

Дай Боже, разум на вярващите и на техните противници, за да възтържествува истината.
Не съдете, за да не бъдете съдени!
3.
А
12.03.2024 12:49:34
4
9
Проверка на имотното състояние и авто-парка,на божиите служители!Особенно по черноморските общини!Кога ?
2.
Време е!
12.03.2024 12:39:34
6
7
Хубаво е Синодът да помисли за учредяване на Бургаска Епархия и Бургаски митрополит.
1.
!!!!!!!!!!!!
12.03.2024 12:36:09
7
12
Тези капиталистически попски изчадия ще се избият за кокала. Безбожници алчни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори