×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Четвърти владика се обяви срещу наредбата на Светия Синод: Комунизмът няма място в Църквата


Четвърти владика се обяви срещу наредбата на Светия Синод: Комунизмът няма място в Църквата
Наредбите са вредни за духовния ни живот, Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени този враг, остро призова Йосиф
Тема в развитие
Окончателно касираха изборите за сливенски митрополит, ще избират нов след пълна ревизия Църковни страсти пред Светия синод: Протест и контрапротест заради избора на Сливенски митрополит Защо буксува изборът на Сливенски митрополит? Николай Пловдивски се покая и поиска прошка за касирания избор за Сливенски митрополит Нов трус в Синода: Митрополит Йоан оттегли подкрепата си за спорната наредба Четвърти владика се обяви срещу наредбата на Светия Синод: Комунизмът няма място в Църквата Помогнете ни, някой прати провокатор срещу мнозинството в избора на Сливенски митрополит, зоват бургаските духовници Защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Църквата и чии сметки обърка Йеротей Отлагат избора на нов Сливенски митрополит, вотът в епархията е невалиден Йеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит Вижте кои са кандидатите за нов сливенски митрополит, изборът ще е през февруари
виж още
скрий
01 Март 2024, Петък, 13:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Негово Високопреосвещенство Йосиф възропта срещу решението да се отнеме правото на глас на миряните при избора

Митрополит Йосиф реагира остро на решението на деветимата свои събратя от Светия Синод да се отнеме правото на глас на гражданите и на духовниците от различни епархии да участват в избора на нови владици. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия изпрати особеното си мнение и настоява Синодалната наредба, приета преди дни да бъде отменена, защото нарушава Устава на Българската православна църква. Дядо Йосиф не е съгласен и с касирането на избора за Сливенски митрополит от Синода и с избирането на нов владика по нови правила, взети прибързано.

"От достигналите публикувани документи на Св. Синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Св. Синод и веднага взетото решение от митрополити-членове на Св. Синод, мисля, че касирането на избора, който е все още в процедура и увереността ми, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно.

И още, вината, ако има такава е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св. Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!!", пише възмутен митрополит Йосиф.

"Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безотговорно решение, "като съобрази, че е налице неотложност" т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим  попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро. Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението", разкрива владиката.

"А що се касае до Синодалната наредба, която е комунистическа осанка в нашия Устав на БПЦ-БП., Господ да ни пази до следващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в САЩ, Канада и Австралия ще увери делегатите да се премахне от Устава, защото Задграничната ни епархия зад океана най-много пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната оригинална епархия на незабравимия дядо Митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха чрез низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници чрез Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Св. Синод в Акронска епархия, а после и в Ню Йоркска и за резерва дори в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска мисия. 

Добре е да се знае, че след назначаването ми за Митрополит в Ню Йорк от Св. Синод, поради съдебните американски изисквания в Ню Йорк, аз бях повторно преизбран за законен каноничен митрополит, благодарение на което епархията спечели апелативния съд и защитих имотите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 хияди щатски долари", казва още дядо Йосиф, пише lupa.bg.

Свещеници и епархийски заседатели от Бургаската духовна околия показаха, че са единни в исканията си на пресконференция в храма "Свети Атанасий" в ж. к. "Изгрев" 

Според него свещениците и особено миряните обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. "Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Св. Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите - Синодните наредби! 

Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви", смята владиката.

"С чувство на смирение молим да произнесем заедно всепобедното "ПРОСТЕНО-ПРОСТИ" и сме с надежда за Вашето братско разбиране и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Св. Синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП", казва митрополит Йосиф.

Докато патриарх Неофит все още е в болница и се бори за живота си вече четвърти месец, 9 от общо 12 митрополити, които участват в заседанията на Синода, решиха да приемат спорно решение и да променят правилата за избор на нови владици. Това доведе до разкол в Светия Синод и породи опасения, че в ръководството на църквата наяве излизат различните лобита и интереси.

А това е знак, че Негово Светейшество отдавна не е в състояние да ръководи църквата и че архиереите се готвят да изберат не само нов Сливенски митрополит, но и постилат нови правила за избор на следващ патриарх.

На съботно заседание на Синода на 24 февруари, мнозинството от членовете на Светия Синод гласува Синодална наредба, която на практика ревизира Устава на Българската православна църква и връща църквата 15 века назад. Това е така, защото митрополитите, които приеха новите правила, решиха да отменят демократичните избори в църквата с участието на миряни и клирици от епархиите, като се позоваха на църковни правила от 4 и 5 век от н.е. Синодът реши, че занапред само той ще избира владиците без участието на гражданите и на духовници от съответната епархия.

Засега това означава, че на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил” новият Сливенски митрополит ще бъде избран само от митрополитите измежду десет епископи, определени от Светия Синод. Най-вероятно патриарх Неофит няма да участва в гласуването, освен ако не изпрати своя глас чрез упълномощен представител. Не се знае и дали Американският владика Йосиф ще пътува до България. Със сигурност в избора трябва да участват 12 митрополити, които се намират в България. Членовете на Синода общо са 15 с патриарха, но единият престол е вакантен, тъй като Йоаникий Сливенски почина, затова в момента са 14.

В случая Синодалната наредба е гласувана от Синода, а за да се промени уставът трябва да бъде свикан събор. Странното решение на Синода, взето на 24 февруари, съвпадна с 11-годишнина от избора на дядо Неофит за Български патриарх.

Повод за решението на деветимата синодални старци станаха споровете около избора на нов Сливенски митрополит. Освен това Синодът касира избора на нов владика и реши, че трябва да има нов избор по нови правила. Владиците разгледали първо писмо от Варненския митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби решили да касират проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 г. в Сливен.

Там избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии - за общо десет епископи от БПЦ. Местният събор бе свикан след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

След което мнозинството от владиците приели и Синодална наредба за избирането на епархийски митрополити в бъдеще. „За” приемането на текста на наредбата са гласували деветима: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков. „Против” приемането на наредбата и с особено мнение са били трима владици: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Синодалните старци, които поискаха да отменят демокрацията, се позоваха на правила от Лаодикийския събор от 343 г. и от Картагенския събор от 419 г. Тези правила гласят, че „Епископи за началстване в църквата да се поставят (избират) по решение на митрополията и на епископите от областта, и то такива, които отдавна са изпитани и в словото на вярата, и в правия си живот” и „Да не се позволява народна тълпа да избира ония, които предстои да бъдат ръкополагани в свещенство.”

В същото време тримата несъгласни Гавриил, Серафим и Даниил изпратиха остро писмо до събратята си в Синода и ги обвиниха в грубо потъпкване на Устава на църквата. Те настояват, че въпросната синодална наредба е в грубо противоречие с Устава, който предвижда участието на клир и народ в епархийския избор. Според Гавриил, Серафим и Даниил целта е не избор на достойни според евангелските и канонически критерии митрополити, а избор по пристрастие.

Тримата пишат, че предложените промени в изборната система в църквата „са толкова радикални, че изискват спокойна, обмислена, аргументирана, систематична работа от Църковен събор с висока степен на представителност и широко обществено доверие. Такива промени следва да бъдат консултирани с водещи специалисти в областта на каноничното, църковното и гражданското право, както и да имат подкрепата на членовете на БПЦ-БП в нейната пълнота, а не да се превръщат в причина за разделения и съблазън сред вярващите.”

Владиците питат останалите деветима колеги в Синода: „Кому беше нужно именно в този момент, докато Негово Светейшество се намира в болница, в негово отсъствие да бъдат предлагани подобни промени в избирателната система на БПЦ-БП?”

Несъгласните остро заявяват, че се създава изключително опасен прецедент, който поставя под въпрос правната сигурност на цялата Църква и легитимността на нейните органи на управление пред държавата. Според тях БПЦ се компрометира и в международен план и пред целия православен свят.




23
Коментара по темата
23.
Лудото Коле
02.03.2024 03:17:53
1
0
Куку куку куку седнакл съм в Шабан Гарена и ми лигави гърбъ куку
22.
Дедо ви Ролекс
01.03.2024 17:58:56
0
3
Нидей тъй ва аркадаш! Ила да пийм пу ино мазно кайве!
21.
Напред!!!
01.03.2024 16:54:26
1
8
Браво Отци на Сливенската епархия!Само напред!Бог е с Вас!!!
20.
Мирянин
01.03.2024 16:46:28
1
8
Слава Богу, че тези четирима Митрополити възстанаха!!!
19.
Неофит
01.03.2024 16:07:45
0
6
БРАВО ФЛАГМАН!!!
18.
Баба Стана
01.03.2024 16:06:21
0
10
Николайчо ми то не ти било писано да станеш Патриарх!!!
17.
*********
01.03.2024 16:05:40
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
16.
СТРАНДЖАТА!
01.03.2024 16:04:25
3
8
БУРГАС СЪБУДИ СЕ!!!
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ СВЕЩЕННИЦИТЕ!!!
КЪДЕ Е ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА!?
ТАКОВА УНИЖЕНИЕ НА НАРОД И СВЕЩЕНСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!
15.
Мирянин
01.03.2024 15:58:01
2
7
Справедливо беше дядо Иоан Варненски да си подкрепи свещениците!!!
14.
Браво!!!
01.03.2024 15:39:51
1
10
Този път ЕВАЛА на Флагман!!!
Така е редно е да подкрепите свещениците от Сливенска епархия, които в момента унизява един Митрополит на който не му излезнаха сметките!
Това никога нямаше да се случи, ако дядо Иоаникий беше жив!!!
13.
*********
01.03.2024 15:02:28
4
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
КОМУНИСТ
01.03.2024 14:59:38
7
4
Мааам ви попски изчадия, мразите го този комунизъм защото не можехте да богатеете и вие ненаядени свине такива. Нищо общо нямате с Господ
11.
Z
01.03.2024 14:55:12
6
4
Религиите са създадени с цел манипулация и владеене на масите. Много от войните са на религиозна основа. Да вярваш в Бога няма нищо общо с религиите. Времето им отминава. Новите знания с тук на Земята. Идва времето хората да поемат новия път, правилата и законите на Бога , Създателя на хората. Път без религии и продажни политици.
10.
Бай....
01.03.2024 14:04:50
7
4
А ми, всички религии са "комунизъм" т.е. кражби и разбойничество, нали?!
9.
до 1
01.03.2024 13:49:29
5
4
Коцето Копейкин смуглия варненски гагауз е МАСОН нисък ранг от Варненската М☆сонска лож☆ "Боян Аб☆джиев"НЕ е правословен
Ложа "Боян Абаджиев" с цуремониал мастър адмирал Боян Медникаров слуга на израелския си началник милиардер Абрахам Унгар(Рами) най-богатия израелски корабособственик( офицер от израелската служба Tevel) произход Румънски молдовски гагауз (като гагуз Копейкен)
8.
до 5
01.03.2024 13:41:11
1
9
Малцинството определено говори по-правилно. Нищо чудно дори някои римляни да пишат по-правилно. Направо не знам какво е ставало в училищата от 1989 насам, да не говорим за фабриките за фалшиви дипломи за висше образование. Неграмотността, както в парцалените "медии", така и в коментарите, е потресаваща!

А по темата за брадатите агенти на ДС: как да влезе комунизмът в църквата като никога не е излизал?! Вашите вътрешни интриги и борби за кокала не интересуват никого!
7.
брокер рокер c "Harley"
01.03.2024 13:38:12
1
6
Ма сета чакайте кво разбират миряните от ЦЪРКОВНИ ИМОТИ на 1-линия МОРЕ по 250.000-300.000 лева за 1 декар в Обзор,Царево,Ченгене скеле
к-кс"Елените" 4000 зекяра продадуни за над 100 МИЛИОНА ЛЕВА
Те тия работи ги разбира САМО ченгето от VI ДС ВЪЛКАН ВЪЛКАНОВ
Бъдещия Сливенски митраполит искат МАША послушко който да играе за интересите на Брокери Чорбаджии милиционерите от бившите ДС служби и Руски олигарси строители ня хотели по Черноморието (НЯМАЩИ нищо общо с БОГ,Христос ,Църква ноо имат общо с Мамона-парите милиони от ИМОТИ)
6.
Браво
01.03.2024 13:37:06
2
11
Имало и читави Божи служители
5.
"Четири
01.03.2024 13:24:19
3
6
владикА"????
ВладицИ, владицИ, владицИ!
Бройната форма е само за неодушевени предмети от мъжки род.
Вие сте срам за българския език.
Боже, в какви ръце е попаднала четвъртата власт!...
Вплочем първата, втората и третата са още по-зле.
4.
Смях
01.03.2024 13:17:06
5
11
Всички на ръководни длъжности са слушалки на ДС,ама нямало място за комунизъм.Тия са същите шизофреници като т.нар.десни.Агент до агента,иначе с комунистите се борят ххахаха
3.
*********
01.03.2024 13:16:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
2
01.03.2024 13:10:53
2
8
комунистически агенти 9митрополити
1.
Мдааммм
01.03.2024 13:07:39
7
9
Пак от Америчку ши треба "да ни оправят".Де са Израждане да ревнат пак?!Ами те тия от Израждане на църквя ходят ли въобще?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори