×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати искат ограничаване на безплатното саниране в Бургас – имало твърде много проекти


Депутати искат ограничаване на безплатното саниране в Бургас – имало твърде много проекти
В Бургас има повече одобрени проекти от София и от цяла Североизточна България, обясниха депутати
Ключови думи: парламент, БСП, ГЕРБ, ПП-ДБ
11 Март 2024, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Предстои обсъждане на казуса в пленарна зала

Заради твърде много одобрени проекти Бургас разбалансира програма за безплатно саниране, свързана с Националния план за възстановяване и устойчивост. През февруари депутати от ГЕРБ внесоха проекторешение на Народното събрание, така че да се осигурят още средства по нея. Причината е, че много от кандидатите по програмата са били одобрени, но са останали „извън борда“ заради изчерпване на ресурса.

„С приключване на процедурата BG-RRP-4.023 “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I” по Националния план за възстановяване и устойчивост и публикуване на списъците на одобрените проекти за финансиране и тези, които остават в резервния списък, се констатира, че желаещите да се възползват от тази процедура са много повече от одобрените“, пише в мотивите на проекторешението.

По процедурата кандидатствали 3053 сдружения на собствениците в цялата страна. Само 756 били одобрени за финансиране, по 119 производството било прекратено, а 2178 проектни предложения останали в резервния списък. Последните отговаряли на условията, но за тях средствата свършили.

„Предвидените средства за одобрените предложения са в размер на 1 128 649 946 лв., необходимите средства за реализирането на проектите за енергийно обновяване жилищния сграден фонд в резервния списък са в размер на 2 672 959 473 лв.“, посочват още от ГЕРБ. Това пораждало напрежение и усещане за несправедливост.

Предложението на ГЕРБ срещна широка подкрепа в Народното събрание, но все пак бяха поискани и някои корекции по него, стана ясно на съвместно заседание на три парламентарни комисии миналата седмица.

Най-резервирани бяха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). На съвместното заседание присъстваха и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

В тази връзка Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи: „Това, което чухме от Националното сдружение на общините – нормално е те да искат пари. Учудвам се, че се изказаха кметове, които са малко в конфликт на интереси, тъй като бяха сред десетте най-заинтересовани общини. Димитровград – 88 милиона ще получат, ако това проектно решение бъде прието, а Стара Загора – 115 (милиона). Разбира се, големият победител там е Бургас с 400 милиона, което е даже повече от София.“

Според Ананиев предложението на ГЕРБ е популистко. От партията на Бойко Борисов уж се били съгласили, че трябва да се сложи край на напълно безплатното саниране и да се премине към известно съфинансиране от страна на собствениците в жилищните блокове. Сега обаче ГЕРБ предлагали старата практика да продължи.

Думата в един момент взе и варненският депутат от БСП Борислав Гуцанов. Той също отбеляза, че Бургас изкривява схемата. От БСП подкрепиха предложението на ГЕРБ, но поискаха някои корекции, които бяха одобрени.

Гуцанов посочи: „Ами вижте в момента какви дисбаланси има и разбира се, че те трябва да бъдат оправени в новото решение. Давам ви само един пример. В Бургаска област има 264 обекта и не е лошо – браво на кмета, че се е справил, и кметовете от областта! В цялата Североизточна България има по-малко обекти, отколкото в Бургас. Значи, този дисбаланс трябва да бъде оправен в новата програма и аз съм убеден, че това нещо ще се вземе предвид и по този начин да подходим и в пленарна зала. Разбира се, там ви обещаваме, че ще изкараме данните – на какви квадратни метри на каква цена са били санирани жилищата. Няма как да се спестят подобни неща.“

Към момента проекторешението все още не е обсъждано за окончателно гласуване в пленарната зала. Това обаче може да се случи още тази седмица. 


В категории: Политика


17
Коментара по темата
17.
Някой ако има инфо да сподели!
13.03.2024 10:24:02
0
1
На мен ми е интересно кой плати за санирането на общински жилища в блокове одобрени по програмата за саниране! Не вярвам общините да са изкарали и един лев
16.
:)
12.03.2024 08:46:15
3
10
много е просто, да забранят безплатното саниране за меден курник, без това там житеят само 3та опотрега странджански сливенски и ямболски селяни и мангали, на тях саниране не им трябва
15.
Бай Ганьо
12.03.2024 07:59:12
2
14
Явно в Бургас хората от панелките са по-задружни и организирани от хората в софийските панелки. Ако говорим за справедливост, аз бих попитал защо до сега санирането беше напълно безплатно а някой иска тези на които предстои санитане да участват със собствени средства? Защо за едни може, за други не може? В редица блокове има необитаеми жилища и такива обитавани от бедни хора или самотно живеещи пенсионери, ако добавим и дежурните 10% които винаги са против всеки и всичко, то тогава програма със самоучастие става неосъществима.
14.
Баланс ли?
12.03.2024 07:39:23
0
16
В София има повече депутати от всеки друг град - няма баланс. И заплатите са най-високи и пак няма баланс и..... Още 1000 неща...
13.
Варналии
12.03.2024 03:48:19
2
18
пак ги стяга шапката.
Аз викам да преместят МЕИ и ВИНС-а в Бургас, като ще балансираме. , да балансираме и някоя друга държавна агенция или пък спортен туризъм, стига с тоя вмирисан ДКС. Смотани, завистливи гагаузи.
12.
Мидузата
12.03.2024 03:03:57
2
15
Гуцанов, Варна, тм.
Занимаваха се с избори, стани да седна, МС извадиха програмата в 5 без 5, нямаха готови проекти. Бургас разбалансирал. На кривия..
11.
Стига прах в очите
12.03.2024 00:05:05
10
10
Пропуска се един много важен факт ,досега беше безплатно а от тук нататък ще се доплаща ,,трябва да се сложи край на напълно безплатното саниране и да се премине към известно съфинансиране от страна на собствениците в жилищните блокове"
Честито пенсионери ,поредният пирон към вашите мижави пенсии!
10.
И
11.03.2024 22:08:48
1
27
аз искам ограничаване бройките на депутатите ама.... Като ги гледам в залата в повечето случаи не повече от 60 човека. Държат се като недисциплинирани ученици....едни събрали се на групички( даже от различни глутници) коментират къде има останало месо от кокала...други разцъфват пасианс по телефона,трети разговарят с близки и мафиоти....и никой не слуша изказващия се...каквато и тема да разисква....Всичко предварително е нагласено кой за какво да гласува...Значи ако се спестят 120 заплати по 15K....сума а.... Да не говорим ако нещата загрубеят и заработи истинска ЕВРОПЕЙСКА съдебна система....ще има тотална експроприация на имоти , сметки и движимо имущество....Не се връзва напажийската калкулация..Кметове и нагоре със заплати от 3К ...с имения за милиони....да не говорим за ,,потното" чело на почетния сдобил се днес официално с морското имение....
9.
???
11.03.2024 20:38:33
5
14
Да попитам пидалетките "Мистър Еврозона" в залата на въздушно капков Шенген или на сухоземната граница работи Кокорчика, галактическия стопаджия?
8.
W
11.03.2024 20:30:45
8
28
Разликата идва от огромния брой кандидати и останали в резервите от Бургас. Това ги дразни гагаузи и шопи, че в Бургаско хората са се организирали. И в момента чакат....
7.
!:
11.03.2024 20:26:33
2
25
И как да се оправи ми е много интересно. Особено разликата между София и Бургас. София е 8 пъти по-голям град. Явно там тази програма не е популярна. Варна и Бургас имаха еднакъв бюджет....съответно и еднакъв брой сгради ще се санират. Проблемът идва от нашия интерес към това финансиране....а как ще го възбудят във Варна и ще го спрат в Бургас е интересен въпрос.
6.
!:
11.03.2024 20:21:15
4
32
Сега....да ви кажа ли и как Бургаска област изкривява държавния бюджет. Лукойл, летище, граници с Турция, пристанища, летен туризъм. Айде всяка фирма, която развива дейност в определена област/ община там да заплаща данъците и таксите и тогава пак да си говорим. При положение, че е имало конкурс, проектите са одобрени не виждам къде е проблема. Ами явно хората и общините в Бургаско са най-подготвени за тази програма. Плюс това,всяка община си имаше бюджет и той може да се види. Парите като свършат и край. Сега видиш ли хората са виновни, че в Бургаско най-много сгради имат право на саниране. Кандидатствали са, спечелили са....те ли са виновни?
5.
Просто идиотите
11.03.2024 20:08:30
7
21
Първо да поздравя леля Асена и чинка Настимир с празника на жената който премина.
Леля Асена много добре се справя , само дето си слага пълния член отзад
Искал да усети присъствие на оная работа в неговата дупка с макарите каквото и да стане винаги му е отзад.
Да използват сапун и вода за да премахнат променливите нечистотиите от тялото си. (Учебник по хигиена)
Филма от гимназията в Хасково с участието на Асенката, че си търси мъж да го ебе ще се прожектира утре на "Цар Освободител" 12
4.
краставичар
11.03.2024 20:01:57
2
17
Дано санират краставицата в Лазур! Бабите ще излязат на протест
3.
Кмета на Бургас заслужава пак да го изберем и
11.03.2024 19:58:42
24
20
Кмета на Бургас заслужава пак да го изберем и не само заради санирането.
2.
Stefan Valchev
11.03.2024 19:40:07
3
17
Nai-golemiat bokluk /Ananiev/ i partiiniat sekretar ,da si opravyat obstinite,a ne da zavigdat !!!!
1.
Бургазлията
11.03.2024 19:08:55
4
30
Въййй далаверити в Бургас изкривяват карти ката :))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори