×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зеленски смени командването с генерала, загубил Бахмут и известен като "Касапина"


Зеленски смени командването с генерала, загубил Бахмут и известен като "Касапина"
Това е същият човек, който изпращаше вълна след вълна млади войници, за да се изправят срещу огъня на ЧВК "Вагнер" в продължение на месеци - хиляди убити ненужно
09 Февруари 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимка: EPA/БГНЕС

Александър Сирски не е харесван нито от останалите висши военни, нито от войниците на фронта

 

В четвъртък се случи най-голямото военно сътресение в Украйна след нахлуването на Русия: президентът Володимир Зеленски смени висшия командир ген. Валери Залужни с ген. Александър Сирски, бивш началник на сухопътните сили, пише Politico в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

В изявление в Telegram Зеленски благодари на Залужни за защитата на Украйна през последните две години и го помоли да остане в отбора.

Двама украински служители заявиха пред NatSec Daily, че следващият ход на Залужни не е ясен. Той има много оферти на масата и трябва да избере дали иска да продължи да служи в администрацията. Има спекулации, че Залужни, ако напусне правителството, може да отправи политическо предизвикателство към настоящия президент. Медийните съобщения показват, че Залужни също може да се съсредоточи върху здравето си и да се насочи към преподавателска кариера.

Въпросът сега е какво носи 58-годишният Сирски във войната. Най-вече той помогна за защитата на Киев срещу руската атака и организира успешна контраофанзива в Харков. Но Сирски е известен и с това, че води ВСУ в месомелачката в Бахмут, изпращайки вълна след вълна войски, за да се изправят срещу огъня на противника. В крайна сметка подкрепяните от Кремъл наемници от групата Вагнер превзеха града.

Поради тази и други причини Сирски е крайно непопулярен сред редовите служители на Украйна.

"Много лошо решение“, заяви украински военен капитан пред NatSec Daily. Капитанът, подобно на други, получи анонимност, за да избегне отмъщение или да даде своето неподправено мнение.

Друг човек, запознат с операциите на Сирски, повтори това мнение. Назначаването му едва ли ще има положителен ефект за Украйна, тъй като Сирски е възприеман от тези на фронтовата линия като строг генерал от съветски стил, който безчувствено излага хората си на опасност. Този човек добави, че украинските войски са дали на Сирски ужасен прякор: "Касапин“. Капитанът потвърди, че псевдонимът е останал, както и "Генерал 200“ — а 200 означава загинали на бойното поле войници.

Негативните отзиви продължават да валят: "Ръководството на генерал Сирски е фалирало, неговото присъствие или заповеди, идващи от негово име, са деморализиращи и той подкопава доверието в командването като цяло“, публикува украински военен офицер на X. "Неговото безмилостно преследване на тактически печалби постоянно изчерпва нашите ценни човешки ресурси, което води до тактически напредък като превземане на някой горски пояс или малки села, без да имаме предвид оперативни цели“.

Украински войник също сподели съобщение в групов чат на ветерани от битката в Бахмут: "Всички сме прецакани“. Генералният щаб на Украйна не отговори на искане за коментар относно критиките. Зеленски, разбира се, изрази доверие в Сирски, наричайки го "най-опитният командир на Украйна“.

Също така това може и да не е най-подходящият момент за каквато и да е промяна. Приемането на помощта от 60 милиарда долара в Конгреса изобщо не е гарантирано. Разместването на върха на украинската армия може да втвърди скептицизма на някои републиканци и демократи относно подкрепата на Америка за военните усилия. Също така не помага, че има и поразителен доклад на Washington Post за това как Украйна е изправена пред критичен недостиг на пехота точно когато Русия засилва своите атаки.

Следователно този ход "идва в труден момент за Украйна, особено когато недостигът на боеприпаси и жива сила на фронтовата линия става все по-остър и все още не е формулирана нова стратегия“, коментира Дара Масикот, експерт по войната във Фондация Карнеги за международния мир. "Наследникът на Залужни наследява много предизвикателства“.

 


В категории: Войната в Украйна


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
27
Коментара по темата
27.
Българин
10.02.2024 17:06:40
0
4
Украйна ще бъде прочистена от бандеровците. Великобритания ще бъде заличена евро лидерите помяри ще бъдат избити от населението
26.
коментатор
10.02.2024 13:38:03
1
2
Before:
https://bestgore.fun/w/5bTnsK2xijoSW6hYmsXjws

After:
https://bestgore.fun/w/qxo7RFJeWbRZMC99iBazRo

Ай наздраве!
25.
До 21
10.02.2024 07:47:49
0
2
Дано ти се случи, щом толкова го желаеш! Успех!
24.
Българин
10.02.2024 06:26:48
2
10
Украйнските Хитлер ще погуби невинни хора зада задоволи западната измет . Невинни украйнци загиват а евролидери и вашингтонски и лондонски наркомани пируват. Медиите продажни копелдаци постоянно бълват лъжи над 2 000 000 украйнци са загобите крият загобите на западни помяри и натовска измет
23.
Дърт команъз от Хоминтерна
10.02.2024 00:25:47
6
3
Питат ли ме дей кадиров ме онодил първи път,питат ли ме дей грездея що най любя на светът тамо аз ще отговоря де се москва река лей и в кремъл с чаламбите бати пути се путей. А дано да дойдат тука със тик ток спецназ чобани докат блея кат козица да ме скъсат от еване
Широка халка мая родная
Мееееее
22.
ХХ
10.02.2024 00:19:17
0
3
До 7

"Шокът в чужбина..." - пич, какъв шок? Смяната е поръчана от сащ, а другите нямат думата.
21.
Евроатлант
10.02.2024 00:11:54
1
11
Добър вечер!
Аз съм очилат дебеланко и по цял ден вися пред компютъра. Живея с мама и баба и нямам никакви приятели. Обичам кока кола, чипс и бургери. Някой да знае кога ще узаконят еднополовите бракове? Мечтата ми е да отида в Париж, и да съм в мизерна квартира с миризливи негри. Искам всяка вечер като си лягам негрите да ме обграждат и да няма къде да бягам, всичко около мен да е в шпекови салами. Искам да се почувствам като в реклама на "Орехите".
Лека вечер!
20.
руски СМИ
10.02.2024 00:04:43
0
3
"Родителите на новия висш генерал на Украйна живеят в Русия
Семейството на Александър Сирски все още живее в родната му Владимирска област"
https://cutt.ly/FwCG86Ll
Генерал-полковник Сирски е роден в западната Владимирска област на Русия, когато Русия и Украйна са били част от Съветския съюз. Брат му Олег все още живее в едноименната столица на провинцията, разкри агенция ТАСС.
Александър Сирски е завършил военна академия в Москва и е служил в Украйна, когато тя обявява независимост през 1991 г.
Олег каза пред репортери, че не е говорил с близкия си роднина от години. „Не общувам с него. Дори не знам къде е“, каза Олег пред ТАСС. „Не знам нищо за него. Мина много време, откакто се премести [в Украйна].“
Според техните акаунти в социалните медии родителите на Сирски редовно посещават чествания на победата на Русия във Втората световна война и са харесали някои промосковско съдържание онлайн. Публикациите, за които се твърди, че са харесани от майката на Сирски, включват послание с пожелание за здраве на президента Владимир Путин.
19.
Медведев
09.02.2024 23:47:12
1
7
Малка подробност: Гледайки биографията на новия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, Медведев коментира, че той не изпитва нищо друго освен отвращение към човек, който е бил съветски руски офицер и е станал "предател на Бандера, нарушил клетвата си и служи на нацистите, като унищожава близките си". "Нека земята гори под краката му!" Родителите на новия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна живеят в Русия. Бащата на Сирски е бивш военен. Майка му е домакиня.
18.
Мишо
09.02.2024 22:31:21
3
8
До 14 войната реално започна 2014. Разбирач! Европа бил нападнал. Значи Европата е нападнала Русия, така ли?!
17.
?
09.02.2024 22:29:10
4
17
И генерал Кеноби да назначат...украинците са обречени.
16.
sEkx
09.02.2024 22:12:29
3
15
Много лесно може да се обърне хода на войната, руснаците да се разбягат и да бъде превзета Москва. Само трябва незабавно да бъдат изпратени Дарт Вейдър, Рамбо, Командо, Чък Норис и Джак Спароу. Муууууухахахахахахахахахахахаха
15.
Руски Грозни Подлоги
09.02.2024 21:50:00
22
6
Путлер нападна Европа преди 2 години , не Украйна.
14.
Путлер Капут
09.02.2024 21:46:34
8
1
"To be fair, it's hard for them to talk while giving a blowjob at the same time".Духачите бре , флегманите продажни!
13.
Украйна ще спечели на путкин ден
09.02.2024 21:31:16
4
16
Колкото по бързо предадат бялото знаме по добре за всички
12.
До 2
09.02.2024 20:43:14
0
9
Не ми се търси видеоматериал, но (може да прозвучи грозно и цинично на фона на огромната човешка трагедия, съпътстваща целият този кошмар...) имаше моменти, където не от предрусване и неадекватност, а аматьорска актьорска игра сякаш бъгваше между режимите на реч "още един пакет помощи и ще изпепелим Москва" и "нещата са много зле и въобще не ни помагате колкото би трябвало"
:D
11.
Антипропагандатор
09.02.2024 20:39:58
5
7
Не ги е пращал в продължение на месеци, имаше 36ч. пауза веднъж поне, когато той или залужни казаха "това е месомелачка и ние няма да изпращаме войници да умират напразно в опити да се опитаме да я задържим под наш контрол"... казвам го в защита на доблестния генерал, защото почти никой не се сеща за този момент. Пригожин (R.I.P. ако наистина вече не е на този свят) дори ги похвали нееднократно: "Момчетата ви се бият добре". А ЧВК Вагнер колко са "вече несъществуващи" сами си преценете, щом руснаците напредват с плановете си в същото темпо, както преди "опита за преврат" (който си беше брилянтна заблуда и всяване на смут и хаос, позволяващи прехвърлянето в неизвестна/вероятно към/през Беларус/ посока на десетки хиляди елитни бойци)
как ни в чём не бывало ...
10.
Ник Щайн
09.02.2024 20:25:39
1
13
Кой ли? Този, който се записа в историята като първия генерал на редовна армия, чийто войски са разбити от ЧВК (от затворници с командир готвач).
9.
Капитана
09.02.2024 20:24:41
3
19
Я пак, какви победи има Сирски ? В Киев ли ? Май Путин изтегли десанта там след като парафираха споразумението с украинците ? Харков ли ? Я малко сериозно ! Руснаците се изтеглиха защото нямаха численост /150 000 общо/ срещу 250 000 украинци и не можеха да покриват такъв дълъг фронт. За Бахмут да не говорим. Чий флаг се вее там ? А 2014 г. с котлите в Дебалцево и хилядите пленени и избити украинци там ?!
8.
Хахахах
09.02.2024 20:23:40
0
13
Сменят вождовете ама индиАнец нямаааааа
ХАХАХАХАХ
7.
Минчо
09.02.2024 20:09:19
2
8
Ако популярността на генерала е заплаха за Зеленски при следващите избори е причина за смяната му, ще е лошо за войната, за Украйна и край на политическата кариера на Зеленски.
Шокът в чужбина и недоверието във войската към новият командващ, са другите очаквани резултати.
.
6.
Бла Бла бла
09.02.2024 19:51:09
21
7
Те и руснаците имаха Един генерал с прякор Армагедон ама и той нещо се загуби. Може да е паднал от някъде.
Руснаците колко генерала смениха, но шута Путин си е все там.
5.
4p
09.02.2024 19:28:54
2
7
За "великия" стратег Герасимов кога ще има статия?
4.
КРТ789
09.02.2024 19:21:13
5
12
Сирски изглежда сякаш децата му са в някое мазе и всяка седмица получава по парче от тях. „Завистливият” Зеленски прибра на сухо „народния герой” Залужни точно преди падането на Авдеевка. Сега „касапинът” с родители в Русия ще изяде хурката за всички резили които следват. Такъв е плана, поне засега.
3.
LSFC
09.02.2024 18:41:02
8
26
Защо трябва да се интересуваме от драмите на тези подчовеци...Касапина,Масапина,Зеления...Никой няма да ги помни след година две
2.
Ролята на живота му
09.02.2024 18:24:28
7
34
Зеленски играеше някаква пародийна роля в някакъв долнопробна халтура и се правеше на президент. Народът на Украйна уж на шега го избраха за президент. Обаче май не е било без помощта на САЩ. Та тази му роля, му даде възможност да се прави на главнокомандващ в момента. Иначе представяте ли си го като мобилизиран в някой окоп? Можеше вече да са му изяли житото. Ако беше в окоп сигурно щеше да мисли по друг начин. Та това е ролята на живота му
1.
XX
09.02.2024 18:15:36
15
32
Касапина го наричат неговите и то с отвращение. Руснаците го наричат генерал 200, щот остави десетки хиляди трупове на урки в Бахмут.
ПП. Беше назначен по заповед на бесарабската еврейка Нуланд (посетила Киев преди дни с тази цел), която иска повече кръв.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София 
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори