×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Земеделският балон се спука, зърнопроизводители искат промени в Закона за арендата


Земеделският балон се спука, зърнопроизводители искат промени в Закона за арендата
Йосиф Делгянски е един от най-големите зърнопроизводители в Южна България. Обработва около 90 000 декара
31 Януари 2024, Сряда, 10:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Те искат да отпаднат едногодишните договори и да се регламентират дългосрочни договори за аренда

Зърнопроизводителите настояват за промени в Закона за арендата. Те искат да отпаднат едногодишните договори и да се регламентират дългосрочни договори за аренда. Основният им аргумент е, че с дългосрочни договори стават възможни планирането и по-дългосрочните инвестиции. В момента близо 90% от договорите са едногодишни. Това не биваше да се поставя като задача на правителството като условие за развитие на земеделието, заяви пред БНР Пловдив фермерът от Раковски Йосиф Делгянски.

Йосиф Делгянски е един от най-големите зърнопроизводители в Южна България. Обработва около 90 000 декара земя в землищата на 10 села в областите Пловдив и Стара Загора.

По думите му, отношенията арендодател - арендатор са лични и всеки един трябва лично да го реши въпроса. Земеделският балон се спука В продължение на няколко години всяка година рентите се увеличаваха, отбеляза Делгянски.

По думите му, това е ставало благодарение на добрата конюнктура на пазара и получаваните приходи. За съжаление сме свидетели на спукването на земеделския балон, заяви фермерът. Фондовете са големите собственици на земя.

Много малък е процентът на другите малки собственици на земя. А фондовете всяка година вдигаха с 5 до 10% наемите и смятаха, че това може да расте до безкрай, обясни Делгянски. Той съобщи, че тази година ще предложи една цена и ако искат да сключват договор, да сключват.

Фермерът каза още, че проблемът по - рано е бил намерането на парцели, тъй като не е имало подходяща техника. Със сегашната напреднала сателитна техника може са бъде открит всеки един парцел, да бъде очертан и да се види дали се обработва, или не.

Важното е земята да не се разпокъсва и да се работи комасирано, категоричен е Делгянски. И сега има разни адвокати, нотариуси, които са купили земи.

Те претендират много за законност, но нямат никакво представа как излизат парите от земеделието. Те също настояват всяка година да се увеличава рентното плащане с някакъв процент, каза фермерът от Раковски. Той обаче смята, че от тази година нататък ще има връщане назад и ще се стигне до нормалните рентни плащания, сопред това, което излиза от земята.

Отношенията между ползватели и собственици на земя са много сложни, обобщи земеделският производител от Пловдивско.


В категории: Бизнес


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 5
6
Коментара по темата
6.
това с дългосрочните договори
31.01.2024 15:48:33
0
7
вече беше преди години.И не беше добре.Прилича на хитрост,с която да се отнеме земята от собствениците.Сигурно ще върнат и условието от преди години-ако искаш да продаваш,първо предлагаш на арендатора.Впрочем,такава клауза някои вписват и в сегашните договори.А мечтата за комасиране на земята е толкова стара-чудесен начин да докопат хубавата земя и да ти я заменят с "равностойна" някъде по чукарите.Пак се връщаме назад и то в ущърб на собствениците.
5.
Да знаете
31.01.2024 11:18:28
0
23
господа Арендатори, лакомията не води до нищо добро..........
Сега на драго сърце някой лаком лобист ще ви свърши работа, ще ви гласуват лобисткия текст, но хората не са глупаци.......
4.
Възмутен
31.01.2024 10:59:51
1
34
"да отпаднат едногодишните договори и да се регламентират дългосрочни договори за аренда" Хайде бе... откъде накъде, държавата ще налага на собственика на земеделска земя как да разполага с нея? Ако иска да я отдава под наем, то задължително да е дългосрочно... ами това е тежест върху имота и ако реши да я продава, това ще свали цената й, защото този който я купи, няма да може да я работи поне 5 години, ако тя е дадена под аренда дългосрочно. Това би било пълна злоупотреба с правото на частната собственост. В момента това е най-справедливия начин - всеки собственик година за година си решава какво да прави със земята- дали да я даде под наем за обработка, дали да си продаде земята, дали сам да си работи. Всяка година той има тази свобода да си взема решението как да си управлява собствеността. Някои феодали вече се оляха- не можаха да вземат на хората земите, хайде сега държавата да им гарантира 10 години да е тяхна, а собственика кучета го яли!
3.
Хахахахахаха
31.01.2024 10:55:00
0
27
Време е хората да спрат да отдават земите си и да видим този как ще врещи отново. Малко се оядоха и взеха да си вярват :)
2.
Аааааааааааааа
31.01.2024 10:46:46
0
27
Те такива арендатори, които плащаха малки ренти, накараха малките собственици на земи да си продадат земите на безценица, никой не би държал земя, ако получава 20 лв рента на декар... А на тоя чичо не му се плащат ренти и нотариусите му са виновни.
1.
Иван
31.01.2024 10:46:41
7
11
Както всеки, аз също имам земя. От рентата не съм доволен, но е по-добре, вместо земята да пустее. За разлика от жилищния пазар, цената на земята е нищожна, т.е., не става и да продаваш. За много неща арендаторите са прави и има какво да се направи.. По тношение на нас, собствениците /съсобствениците/, при повечето цари голямо разногласие за съдбата на земята. Сложна работа. Дали въобще земята трябваше да се върне на собствениците по този начин?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори