×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адвокатската колегия в Бургас се присъедини към протеста срещу избора на новите съдии в КС


Адвокатската колегия в Бургас се присъедини към протеста срещу избора на новите съдии в КС
14 адвокатски колегии в страната призовават депутатите за "разум, морал и отговорност" и да отменят избора на Атанасова и Белазелков
23 Януари 2024, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Той би опорочил по непоправим начин дейността на КС като институция, която е последен гарант на правовия ред, смятат 14 адвокатски колегии в страната

Бургаската адвокатска колегия се присъедини към протестна позиция на още 13 колегии в страната срещу процедурата по избора на новите конституционни съдии. Припомняме, че парламентът в петък избра за членове на Конституционния съд (КС) бившия съдия Борислав Белазелков и депутатката и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По този повод на страницата на Адвокатска колегия-Бургас се съобщава следното:

На свое извънредно заседание от 22.01.2024 г. Адвокатски съвет Бургас одобри следната позиция във връзка с избора на двама нови конституционни съдии:

ПОЗИЦИЯ

на

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Благоевград

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Бургас

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Варна

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Видин

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Враца

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Добрич

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Кърджали

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Кюстендил

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Монтана

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Плевен

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Пловдив

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Силистра

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Сливен

Адвокатски съвет на Адвокатска колегия – Смолян

във връзка с процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание

Уважаеми колеги,

Уважаеми български граждани,

Процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание породи изключително голяма полемика през последните седмици, както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси.

Кандидатурите за членове на Конституционния съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно чл.91б от Конституцията Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост.

Отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването от възможността да поставят своите питания предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите.

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора.

Съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж. Считаме, че върховенството на закона не може да се постигне и гарантира с уронване на престижа на Конституционния съд, чрез попълването му със съдии, неотговарящи на големите изисквания, поставени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици.

С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд. Избирането на кандидатите за срок от девет години, както е отразено във взетите решения, е в противоречие с Решение № 1 от 11.01.2024 г. на КС на РБ по к. д. № 17/2023г., в което ясно е прието, че: „Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда.“

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционния съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността.

Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии.

Призоваваме Председателя на Народното събрание, Президента на Република България и Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред.

 


В категории: Политика


20
Коментара по темата
20.
До 18
24.01.2024 09:41:13
1
2
Използва се словосъчетанието "технически фалит", ползва се и "неплатежоспособност", но аз не съм написал нищо такова. Написал съм, че всичко това си го докараме сами. Зърнената криза кой я направи( в Бургас идваха кораби с американска пшеница и царевица, да не умрем от глад) ,патагонците ли или същия, който обезцени лева, за да върне кредитите с жълти стотинки?
19.
Сашо
24.01.2024 09:29:39
2
2
Пе дал и ку рва в КС, Боже!!!!
18.
До 15
24.01.2024 08:59:04
3
3
Не го зная колко е голям или малък, но има в главата си с какво да мисли!
България никога не е обявявала фалит,временното прекъсване на външните плащания и купонната система не са фалит, а в последно време термините "фалит" и "окупация" на държавата се използват съвсем фриволно!
17.
юб
24.01.2024 08:21:59
4
4
Не ама Бойко каза да!!! Както и да скачате и да се противите управляващия държавата Бойко Борисов каза да - Десито ще бъде конституционен съдия!
16.
И кълбета да правите
24.01.2024 08:06:19
1
4
Мацола-Русе-Боко- Деса, Решението е взето, трябва да бъдете на каишка
15.
До 12
24.01.2024 04:06:21
6
8
Много си малък и не ползваш главата си по предназначение. Прочети нещо по темата кой и защо предизвика финансовата криза от 96 и тогава осветлявай другите. Хляб нямаше в магазините, по Луканово пък бяха купоните...е те тях също ги измислиха американците
14.
Дкмс
24.01.2024 03:32:00
11
4
Какво значи "практикувал"? Семов и Стоилов участвали ли са във съдебен процес - като адвокат, като прокурор или като съдия? За нашите може, за другите не може. Адвокатската колегия са едни фашисти. Едно канадско фалшименто стана премиер, там нищо, друго фалшименто стана министър на културата, и там нищо. Трето фалшименто маркетолог- министър на финансите 5-6 пъти. Той обаче е практикувал
13.
*********
24.01.2024 02:01:51
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
до 11
23.01.2024 22:56:05
15
13
Държава не фалира, макар че от едно атлантическо посолство уредиха нещата да изглеждат така. Виждате колко се краде и не свършва краденето, а минаха 27 години оттогава и все има какво да се краде.
Как държавата е фалирала првз 1997, а приватизацията беше след това? Значи е имало достатъчен ресурс. Мислете малко с тези глави!
11.
До 10
23.01.2024 22:06:05
6
24
КС е напрактика Горна камара на парламента.Там всички назначеншя са политически . Няма никакво значение дали преподават в Университета или не. Той и Румен Гечев преподава икономика , ама през 1996 г. Фалира държавата , като Министър на икономиката.
10.
Чакайте малко
23.01.2024 21:18:49
5
20
Той не влиза, като капацитет в Правото, а като политици. Единия е РЗС, другия е БКП.
9.
До 8
23.01.2024 21:13:26
21
18
8 ти вероятно си 5. Не бъде толкова нагъл, отиваш към психо. 6 ти отговори правилно. Стоилов и Семов са супер професионалисти в областта на правото.
8.
До 6 тъпото комуне на мунчо
23.01.2024 20:50:34
18
36
Янаки Стоилов - от БСП през служебното правителство стана веднага конституционен съдия. И тогава не ви чух да говорите за политическо назначение или каквото и да било. Радев и недосегаемия му „път на копринката“.

За това, че е страхлив мишок и след всички нефелни опити да прави политически проекти, включително да продуцира и ПП, нито веднъж не застана с лицето и името си отпред. А не застана, защото му беше страшно важно да стане втори път президент, щото така е най – безветровито и удобно за психопатийната му комплексираност на тема кариера и власт.

Всичките му идиотски опити за „нови проекти“ се сгромолясаха, защото той няма не само никакъв усет за хора, а и е зависим и не смее да гъкне на „пътя на копринката“ му, който го е обсебил и го срути.
7.
Да говорим истината
23.01.2024 20:50:29
23
21
Правилно 6 , този всезнайко 5 си няма и представа от това, което коментира и отгоре на всичко използва неподходящи квалификации.
6.
до 5
23.01.2024 20:36:34
29
33
Защото, явно си тъпо парче, готов за Конституционен съдия от ГЕРБ и ДПС ще ти го обясня бавно за да разбереш.

Атанас Семов и Янаки Стоилов са не само юристи С ДОКАЗАН СТАЖ, НО и ПРЕПОДАВАТЕЛИ в СУ, с НАУЧНИ ТРУДОВЕ, ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИ НА БАН и т.н. и тн и т.н.

Десислава Атанасова НЕ ОТГОВАРЯ на критерия за СТАЖ ! Защото тя НЕ Е ПРАКТИКУВАЛА НИКОГА професията си.
А съдията Белезелков собствената му съдийска гилдия НЕ ГО ИЗБРА за Конституционен съдия та се налоьжи това партийно назначение.

Разликата между двете двойки е ОГРОМНА, като рофесионалисти и като морал !!!
5.
Радев е адвокат на дявола и гад
23.01.2024 19:37:40
28
59
В този състава на Конституционния съд има двама съдии, назначени от президента - Янаки Стоилов и Атанас Семов.
Не съм чул да има публично обсъждане за техния избор и назначения!
4.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо
23.01.2024 19:37:29
42
27
Всичко е вярно , ама какво от това ?
Дали да не напомним на уважаемите зрители , че тъкмо в нашата Държава , не чак толкова отдавна беше НЕ избран , а директно назначен за главен прокурор едно лице БЕЗ юридическо образование ! Да ! За един ТЪП милиционерин става въпрос , чиято неподправена ТЪПОТА и посредственост ПРИНУДИ назначилите го , да променят закона специално заради него , за да го отстранят . Лошата новена е , че Деса свирката изобщо НЕ Е по-умна от гореописаният ! Такива като нея са страшно вървежни на околовръстното , но за КС се изисква малко повече ...
3.
Сэбуждане
23.01.2024 19:33:19
23
23
Време е
2.
Бравос
23.01.2024 19:09:22
19
50
Янакито го награди Радев, задето го изпра за бунтовете и призивите за метеж и държавен преврат от септември 2020. Защо нямаше "гък" от адвокатската колегия? Левия т.шак на Александър Лилов излезе и каза, че глава "Престъпления срещу Държавата" е един мъртвороден, неприложим раздел на НК. С гордост заяви, че така учел студентите в Юридическия факултет на СУ .
1.
Мда
23.01.2024 16:09:06
55
16
Първо да ви махнат табличката за хонорари, да ви видим какви сте рибоци без мозък да си изкарате 2 лева и тогава може да имате претенции, патароци
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори