×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Демографията – голямата тема в Бюджет 2024 на Бургас, вижте разпределението по пера


Демографията – голямата тема в Бюджет 2024 на Бургас, вижте разпределението по пера
Кметът Димитър Николов и петима негови заместници представиха проектите, за които ще отидат 505-е млн. лв. за 2024 за Бургас
18 Януари 2024, Четвъртък, 13:18 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Инвестициите са в посока младите хора, добра жизнена среда и нови възможности за развитие на бизнеса

Бюджетът за 2024 г., както и цялата ми платформа, с която съм спечелил изборите, са подчинени на темата за демографията. Очаквам по-голяма активност от страна на държавата, за мен това е основният проблем през настоящия период не само в Бургас, но и на територията на цялата страна. Тенденцията по обезлюдяване и проблемите с демографията са изключително остри и като представител на местната власт и ОбС не можем да стоим безучастни. Местната власт трябва да поеме своята отговорност. За целта осигуряваме повече средства за децата, за здравето на децата, образованието, добрата градска среда. Инвестициите, които ще направим, са и за развитие и повече възможности за бизнеса. Голямата тема обаче е демографията – в посока инвестиции за деца и млади хора в Бургас. Това каза кметът Димитър Николов по време на представянето на Бюджет 2024 на Бургас пред медиите. 

Макрорамката включва 4 направления:

Делегирани държавни дейности – образование, детски градини, училища, социални домове – 228 млн. лв., което е с 14 % повече от 2023 г.

Социални дейности са с 54% повече.

Образование – 12.3%.

Местни дейности – парите от общинския бюджет – 171 млн. лв. – 48% са от данъци, 22% са от дейностите и услугите на Общината и общинските предприятия, 11% са средства от държавата като помощи, 19% заемни средства – това са осигурените средства за детската болница.

Миналата година имаше късно приет национален и местен бюджет, затова и Бургас има рекорден преходен остатък 33 млн. лв., който се включва в параметрите на бюджета за тази година.

71 млн. лв. са потвърдени и одобрени и чакаме подписване на договори по оперативните програми, готови сме да стартираме инвестиции по тях

Увеличават се средствата за инвитро с 20%, ще осигурят повече средства за лабораторията към УМБАЛ-Бургас, която е единствената в цяла Югоизточна България.  

За раждане на дете средствата се увеличават с 11%.

Предвидени са средства за шестте общински програми за профилактика на децата в нови дейности. За здравето на децата ще има много голямо развитие.

Подобряване на функционалната грамотност на учениците, от месец и половина се говори за лошите резултати на учениците.

Нова програма за младите учители.

Развитие на уменията за бъдещето – информационни технологии, роботика, изкуствен интелект, технологии и зелено предприемачество.

Увеличаване на средствата за подкрепа на успешните студенти в Бургас, както и повече ресурс за провеждане на олимпиади и научни състезания.

Повече средства за училищата и детските градини. Ново училище в кв. Сарафово, в двора на ППМГ и ГРЕ – нов корпус, ново училище в кв. Крайморие, ремонт на ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Христо Ботев“ в кв. Сарафово, ОУ „Георги Бенковски“, нов корпус на ОУ „Васил Априлов“

Основни ремонти на детските градини „Ален мак“ и „Вълшебство“, както и на детска ясла номер 3 и детска градина „Детелина“.

Започване на изграждането на ново студентско градче в кв. Хоризонт.

Нова общинска програма за здравна профилактика при възрастните хора, както и нова социална услуга за хората с деменция „Грижовник“.

Привличане на студенти по социална педагогика, социология за стажове в социалните домове.

Децата от училищата ще бъдат привличани за доброволци, за да помогнат на хората в пенсионерските клубове за преодоляване на проблема с изолацията.

Изграждане на нова поликлиника в двора на белодробната болница, основен ремонт на Стоматологията с разкриване на педиатрични кабинети и спешен прием.

Спорт – нова спортна зала в ж. к. „Меден рудник“, там нови зони за скейт и паркур, ремонт на зала „Нефтохимик“. Организиране на нови спортни първенства.

Достъпна култура

Подпомагане на децата, творческите състави в периферията на общината

Подкрепа на младите творци в партньорство с НХА и Софийския университет и културните институти.

Продължава програмата за археологическите разкопки.

Продължават фестивалите и тематичните уикенди.

Модернизация на културната инфраструктура – 12 читалища са основна реконструкция, реставрация на скулптурния парк в парк Езеро, първи етап от превръщането на къщата на Георги Шогунов в дом на музиката.

Южния обход на Бургас.

Базисна инфраструктура на новия квартал „Хоризонт“.

Ремонт на градските паркове.

Мерки за енергийна ефективност на административни сгради.

Нов етажен паркинг в двора на УМБАЛ-Бургас, строителството на детската болница, етажен паркинг на ул. „Гурко“

Продължаване на програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“.

Ремонт на кметствата в съставните селища.

Ново читалище в ж. к. „Меден рудник“.

Ремонт на детските и спортни площадки във всички съставни селища по списък, който ще бъде предложен от кметовете на населените места.

На 29 многофамилни жилищни сгради ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност.  „Надявам се програмата за саниране да продължи, основната ми надежда е големият брой блокове в резервния списък да получат финансиране. Очакваме по-смели решения от страна на държавата“, каза Димитър Николов.

Средства за подкрепа на малки и средни предприятия, както за стартиращи предприятия.

Създаване на нова индустриална зона на 300 дка в работното име „Зона 12 км“.

Средства за довеждаща инфраструктура в индустриалните паркове и активна промоция на Бургас.

Бюджет 2024 е здрави, активни и образовани деца на Бургас, отлично здравеопазване, широка социална подкрепа, грижа за чиста околна среда, активна промоция на бранда Бургас

Заместник-кметът по бюджет и финанси Станимир Апостолов допълни към изложението на Димитър Николов, че за Община Бургас е изключително важно, че за 2024 г. за пръв път от няколко години имаме приет държавен бюджет в законовите срокове. „Проектобюджетът започва със силна рамка от 505 млн. лв. Влизаме с рекорден преходен остатък от 35 млн. лв., което е атестация за доброто управление на Община Бургас и ни дава добър старт“, каза Апостолов.

Той определи Бюджета като балансиран – но освен счетоводно, той е балансиран и по отношение на интересите на гражданите. „Постига се баланс между центъра и периферията. Рекордни инвестиции се планират в кварталите и съставните селища. Бюджет 2024 е рекорден за Община Бургас и доста амбициозен, което представя пред нас и голямо предизвикателство, така че интересите на гражданите да бъдат удовлетворени в пълна степен“, каза Станимир Апостолов.

Заместник-кметът по спорт и туризъм Манол Тодоров добави, че всички големи събития в спортния календар неслучайно са планирани и ще се организират извън активния летен туристически сезон. „Купа Дейвис“, „Глори“, Европейско по водна топка, нов маратон – ще има икономически ефект от тях извън летния сезон.

Ще продължим с развитието на Минералните бани и парк „Росенец“, каза Тодоров.

„За спорта има сериозно увеличение на рамката, защото демографските политики са свързани с него. Ученическият спорт е много важен, ще има нови игри за учениците от 4 клас в няколко вида спорт. Ученически спортен календар във волейбол, футбол и баскетбол. В момента професионалните ни отбори в тези спортове са най-добрите, трябва да срещнем децата с техните идоли в спорта и да ги запалим“, каза Тодоров.

Да превърнем Бургас в спортно-туристически център номер 1 на България, призова зам.-кметът.

По отношение на инфраструктурата Бургас е отличник, що се касае до спортни бази. Бургас, Вие сте бяла лястовица в това отношение, ми казаха на последната среща в Министерството на спорта, обяви Манол Тодоров.

Заместник-кметът с ресор образование Михаил Ненов съобщи за нов етап от инвестициите в образованието, тъй като в предходните два мандата основните инвестиции са в подобряване на условия за обучение и умения на учениците от начален етап.

„Програма „Успешен на изпита“ – компетентност на учениците от прогимназия и гимназия. Преподавателите да подобряват своята квалификация. Програма „Млади учители“ – отличава и с менторска подкрепа създава условия за младите специалисти да разгърнат потенциал“, каза Михаил Ненов.

В здравеопазването целта е да развием превенцията, да действаме преди събитията и да привличаме специалисти, допълни той.

За социални дейности – с над 50% се повишава бюджетът за грижа за хората, на които всички сме длъжници, а целта е да използваме младите и активните и огромния ресурс на пенсионерските клубове в грижа за лицата, настанени в социалните ни услуги, допълни Ненов.

Заместник-кметът в ресор строителство Чанка Коралска каза, че през тази година голямото предизвикателство е да наваксваме изгубените 2 години, в които програмите чакаха на трупчета. „Реализирането на проектите е голямо предизвикателство пред моя ресор. Продължава „Моят град, моят квартал, моята улица“ – 70 приключили междублокови пространства, 10 се изпълняват, има и 60 чакащи, за които ще се осигуряват средства.

Уличното осветление стои на дневен ред. През 2023 подменихме осветлението на всички села, сега предстои в кварталите на Бургас и да кандидатстваме по програмата на Министерството на енергетиката да получим средства, за да подменим осветлението в ж. к. „Славейков“, ж. к. „Братя Миладинови“, ж. к. „Зорница“, ж. к. „Лазур“ и ЦГЧ.

Има средства за поддръжка на зелената система, за улици и пътища и за ремонти и изграждане на нови детски площадки. Не сме забравили селата, в бюджета има заложени средства за тях“, каза инж. Чанка Коралска.

Заместник-кметът по култура Диана Саватева благодари за екипната работа с всеки от колегите ми. „Много трудно може да се сложи граница между образование, туризъм. Ще има повече пари и за култура, което ще задържи и развие позициите на Бургас като културен лидер в национален план.

Ще има нова програма „Достъпна култура“ ориентирана към демография. Идеята е младите творци да имат възможност да гледат и да бъдат част от публиката на културни събития.

Предвижда се да се организира Летен Никулден – освен 6 декември на 9 май ще има още едно събитие, което да отвори летния сезон.

Възможност да кандидатстваме по Плана за възстановяване и устойчивост. Бургас може да се представи много добре и да получи средства за култура.

12 читалища, които ще бъдат основно ремонтирани, както и територията около тях.

Надявам се да имаме още един паметник, посветен на Коджакафалията – надгробния паметник по продължението на ул. „Александровска“.

Предстои укрепване на скулптурите в Морската градина.

Започва и подготовка за ремонт на Летния театър.


В категории: Бургас


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
14
Коментара по темата
14.
До 13
19.01.2024 10:58:25
0
1
Стига си цирикал глупости бе селяндурин. Ходи си на село в Странджата бе, ливадата ще ти е като "зелена зона", а овцете ще те успокоят от тормоза.
13.
Оптимист
19.01.2024 08:59:16
2
2
СПЕШНО СИНЯ ЗОНА ВЪВ ВЪЗРАЖДАНЕ! КМЕТЕ, СЪБУДИ СЕ! ПРЕКРАТИ ТОРМОЗА В РАЙОНА!
12.
Бай Хой
18.01.2024 19:34:11
0
9
Едни и същи глупости дъвчат години наред и ни хвърлят прах в очите. Лошото е, че материала, който остана в града, няма грам критично мислене и им вярва на захаросаните думи. И после пак гласува за тях, за да продължават да го крадат и замазват очите.

А от този Манол и чеп за зеле не става. Типичен пример как, ако не ставаш за нищо - ставаш политик. Фурнаджийска лопата -обиколи няколко партии, а сега пристана на кмета.
11.
*********
18.01.2024 18:01:26
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
бай Митко
18.01.2024 16:08:12
2
14
Ала бала! Ще се чуем след 4 години! Ще е по зле и парите ще ги няма!
Село Ветрен от 2009 година стана квартал на Бургас и до настоящият момент няма изградени тротоари с плочки!!! Такива има само на двете главни улици /Бургас-Айтос и към мин.бани/ и то останали от социализма!!!
Бат Митко е кмет от 2007 година и е роден и израснал във въпросното населено място!!!
Ала бала продължава!!!
9.
Кой как се урЕди
18.01.2024 15:34:07
1
7
И да му е сладко!
8.
Аз
18.01.2024 15:03:36
3
23
...Бургас от години НЕ Е подходящ за хора с акъл в главата!!!... за съжаление , не търсете нормален човек в Бургас!!!...
...
Бъдете живи и здрави!
7.
*********
18.01.2024 15:02:40
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
*********
18.01.2024 15:01:30
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Тъпня
18.01.2024 14:46:26
3
31
Прах в очите на хората.Раждаемост се стимулира с доходи,здравеопазване и добро образование.Градът е умрял,а на чичо Митко глупостите са безкрайни като залата за милиони.
4.
Никой нормален и умен човек
18.01.2024 14:13:27
4
27
без връзки с мафията няма да остане в този прокълнат и погубен град! Казвам това с огромна мъка... Това е родният ми град, който някога обичах, а сега НЕНАВИЖДАМ!
3.
Бургас
18.01.2024 14:12:43
2
21
За спорта пак един гол к*р.
Тоя Манолчо кво разбира от спорт, пък да не говорим за туризма...
Ба*ти и назначението. Смях!
2.
0s7
18.01.2024 13:48:46
3
13
200 miliona 300 miliona
Fantastiki iz neta
Tva za ciganite li sa da si kupuvat Rolls royci za slan4aka
1.
бургаски гларус
18.01.2024 13:22:39
3
44
Представяме си как ще разпределят средствата. На всички ни е ясно, поне да вземат да оправят улиците , че от 5 години ги ремонтират и още до никъде не са стигнали
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори