×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Посягат ли либералите и на паметника на Шипка? 2 месеца преди 3 март започва изненадваща реставрация


Посягат ли либералите и на паметника на Шипка? 2 месеца преди 3 март започва изненадваща реставрация
Председателят на ПП МИР Симеон Славчев изпрати отворено писмо до министъра на културата и до директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“
07 Януари 2024, Неделя, 12:53 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Моля да дадете ясен и категоричен отговор и гаранция, че заради дейности по реставрацията на паметника на Шипка няма да бъде ограничен свободният достъп на граждани до него за честванията на 3-ти март, зове председателят на ПП МИР

Паметникът на Шипка, който отбелязва Освобождението на България от османско иго, предстои да бъде ремонтиран. Обявени са 2 обществени поръчки на обща стойност 14 млн.лв. без ДДС, с които 2 месеца преди Националния празник 3 март, монументът, който всяка година събира хиляди на паметната дата, ще бъде обновен. Но всичко това много навява на случилото се с Паметника на съветската армия в София, при който по подобен начин първо бе заложен ремонт, след това бе нарязан и премахнат в борба на либералите, продължила близо 10 години.

Аргументът на инициатора на настоящия ремонт е, че на Паметника на Шипка скоро не е правено обновяване. „Монументът е на 94 години. Главният проблем е проникваща влага“, казва Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

От Съветския паметник в София не остана почти нищо

Междувременно председателят на ПП МИР Симеон Славчев, който изглежда също е съзрял, че в задействаната точно сега процедура има някакъв субтекст, изпрати отворено писмо до Ангелов и министъра на културата Кръстьо Кръстев. Ето какво написа той:

„Във връзка с изнесената от директора на Националния парк-музей "Шипка – Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов информация, че предстои реставрация на паметника Шипка, моля да дадете публичен отговор на следните въпроси:

  1. Кое налага точно сега реставрацията на паметника на Шипка?
  2. Има ли експертна оценка за състоянието на паметника на Шипка, от която ясно да личи, че той се нуждае от спешен ремонт и реставрация?
  3. Има ли изготвен проект за реставрацията на паметника на Шипка? Ако има кой, кога, на кого и с каква процедура го е възложил?
  4. Каква е прогнозната стойност на реставрацията на паметника на Шипка?
  5. Има ли вече обявена обществена поръчки за реставрацията на паметника на Шипка? Ако има, моля да публикувате на сайта на Министерството на културата пълната документация.
  6. Кога е планирано да започне реставрацията на паметника на Шипка и ще има ли свободен и безопасен достъп на граждани до паметника, докато вървят дейностите по реставрацията му?

На 3-ти март 2024 година се навършват 146 години от Освобождението на България от турско робство, а основните чествания на Националния празник са именно пред паметника на връх Шипка. Моля да дадете ясен и категоричен отговор и гаранция, че заради дейности по реставрацията на паметника на Шипка няма да бъде ограничен свободният достъп на граждани до него за честванията на 3-ти март тази година.
Моля в най-кратко срокове да публикувате на сайта на Министерството на културата, както и чрез българските медии отговор на всички поставени от мен въпроси.

Паметникът на връх Шипка е издигнат с цел да увековечи подвига на всички герои, дали живота си за свободата на България и то точно на мястото, където са се провели решаващите за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г.

Паметникът на връх Шипка е от изключителна обществена значимост не само защото неговото построяване е плод на съвместните усилия на архитекти, скулптори и целия признателен български народ, а и защото е един от най-значимите символите на България и битката ни за свободна и независима държава. Именно затова всяка дейност, свързана с паметника на Шипка, в това число и неговата реставрация, трябва да бъде широко обществено обсъдена, а българското общество да има пълната информация кога, защо и какво предстои да се направи и кой ще го направи и носи отговорността за това.

 


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
28
Коментара по темата
28.
Лондончанин
08.01.2024 14:12:52
0
6
Живея в Лондон над 25 години, току що си купих билет за Бг за 1.3.2024 и на 3.3.2024г отивам на Шипка за да оставя цветя на паметника на нашите освободители и ако някой се опита да ме спре ще му разбия главата с паве!
27.
До 20
08.01.2024 08:08:04
1
4
Поздравления за коментара.
26.
Шипка е свято място
08.01.2024 08:05:20
9
6
Но всички Мочове и Алъоши трябва да отидат за скраб немедлена.
25.
Пусть всегда будет Солнце
08.01.2024 01:37:32
4
3
Соломон Паси и Даниел Лорер си наели електрожени и щели да СКОПЯВАТ режат топките на 2-та ЛЪВА охраняващи монумента пред "Шипка"
После смятали да направят ПОДземни паркинги пред Руската църква в София и Храма-костница със златните купета в Руски стил в гр.Шипка белким са килнат кат бургаския храм "Св.Кирил и Методий" и да паднат
.А за капак храма "Св.Аликсандър Невски" са прикръстят на Олександер Киевски
24.
Николай
07.01.2024 23:06:01
6
6
Не познавате ли историята та пишете глупости.Още при разпадането на Империя Рома на две части започва войната между Изтока и Запада.Запафа винаги е мразиш изтока или по точно казано православния свят.Особено пък българите и русите.Не признават че благодарение на нашия народ е спряно османското нашествие на запад,също и черквата защото ортодокса отрича че папата е божи наместник и неговата воля е волята на Бог.Мрази русите защото е огромна и има много природни богатства и те нямат възможност да се доберат до тях и да ги приватизират.Запафа е жив само защото смуче от света и живее в охолство след като печата банкноти без покритие и сега когато БРИКС им се опълчи те нямат друг път освен войната в противен случай ще са бедняци и елита им няма какво да предложи на народа и ще влезе в действие гилотината.Все пак палачинката трябва да се обърне защото от едната страна изгоря.d8765
23.
Бат Ради да ви обади
07.01.2024 21:14:59
5
9
Блядовете нема да ги бъди и нащи руски кавали също
22.
Българин
07.01.2024 21:13:57
7
11
Еврогейските педерунгели само търсят цаката как да го съборят..
21.
XX
07.01.2024 20:42:19
5
11
До 7
"Оказва се, че сме в Антибългария. Броят на българите стремително намалява -" - е па 85% дето гласуват за ЕС не са българи, а обикновени неграмотни про'с'таци.
20.
fgdfgd
07.01.2024 17:01:31
20
14
Изкуственият интелект срещу естествената простотия - тая битка е предрешена. Финалът е известен.
Имам приятел от детството, понякога се виждаме, сядаме да си говорим и слушам от него като по учебник всички антизападни, антицивилизационни теории - вредата от 5джито, норвежците ни краднат децата, американците не са били на луната, пръскат ни с кемитрейлс, ваксините са вредни, Русия, Дънов, баба Ванга, "духовност" - разбира се православна, каква друга да е. Потури, цървули, пояси, шевици, пилони, хоро пред Народния. Гейовете в Европа. Величието на прабългарите, великата цивилизация на маите, унищожена от лошите европейци... изобщо всичко, всичко, което по някакъв начин се противопоставя и отрича западната цивилизация.
В същото време тоя човек пътува често, обиколил е половината свят, ползва смартфон, интернет, компютри, гугъл транслейтър, дигитална камера, сателитна навигация, социални мрежи, смарт телевизор, изобщо всички блага на съвременния свят.
Добре бе, викам му, кое от всичките тия неща дето използваш не е измислено от западната цивилизация? От кое си склонен да се откажеш? И тук вече млъква или отговорът е - ти нищо не разбираш.
Откъде идва цялата тая антицивилизационна пропаганда хич не е трудно да се сетим. Авторитарните режими като Иран, Северна Корея и най-вече Русия, понеже не могат да предложат нищо добро като алтернатива на своите поданици, инвестират в това да охулят и окалят западната цивилизация.
Човешката цивилизация. Наливат се огромни пари в групи и сайтове за "алтернативна" медицина, за "истинска" духовност.
Промиват мозъците и зомбират с фалшива информация хиляди хора.
Резултатът го виждаме всички.
Но въпреки това, тая битка няма как да бъде спечелена.
Технологиите няма как да изчезнат, нито пък дори и най-върлите путинисти ще се откажат да ги използват.
Когато сложим на везните от едната страна Гугъл, от другата бълнуванията на Дънов и Ванга, каквото и да ви говорят на думи, в реалния живот никой не се отказва от прогреса и достиженията на цивилизацията.
Колкото и да се пъне Путин, няма да върне времето назад.
19.
Дуньо Простия
07.01.2024 16:08:44
3
10
На тоя много му се ще да се нареди на софрата, ама още му МИРишат чорапите :)
18.
Дали
07.01.2024 15:48:23
5
15
Дали Европа щеше да е същата ако България не бе на пътя към нея на османските орди. Явно никой не трябва да спира напливите към нея за да бъде оценено. Но то пак ще се види .
17.
17
07.01.2024 15:16:15
10
7
11 ей капут кат патриарх негодяев гундяев пендели володин шеф парламент проссия
16.
Е на тва е
07.01.2024 14:37:08
48
19
Имам решение на проблема. Русофилите понеже са влюбени в СССР да се качват на влака и тутуф, тутуф за Москав . Поне тук ще си останем само Българи които са патриоти. И те тогава всички руски паметници на влака за СССР. Там Путлер /който по нищо не се различава от Хитлер, само дето е по глупав/ да се ги прави каквото иска. Да живей България!
15.
До 15
07.01.2024 14:31:47
27
14
Изпуснали са те я от Раднево я от Карлуково. Толкова болни комунистически мозъци. А аз си мислих че са измрели.
14.
Евро-Атлантици в действие
07.01.2024 14:16:22
17
49
Има ли някой изненадан от действията на Еничарите, докопали властта след избори с активност 36% ?
Те знаят, че едни честни избори биха ги премахнали от политическата сцена затова бързат.

Взимат милиардни кредити.
Натъкмяват бюджета за миналата '23.
Настаняват чужди войски у нас.
Настаняват мюсюлмански орди у нас.
И слушат и слушат Посолството.

България е в нова 1396 година.
И отново както тогава, българите не излизаме и не даваме генерална битка на турците.
13.
Хохохо
07.01.2024 14:12:21
12
48
Колко прост трябва да си за да сравняваш паметника на Шипка с тъпата моча.
12.
До 11
07.01.2024 13:57:24
29
32
А като се такъв голям историк, знаеш ли кой спасява София, да не бъде срината със земята и "превърната в картофена нива" по време ВСВ?!
Георги Димитров със съдействието на Сталин!
11.
До 4
07.01.2024 13:54:02
25
36
Ей сега минах покрай мола. Половината ви бойци си купуват прашки в момента там, УКРАИНСКА МЪРШО!!!
10.
Коши Прайм™
07.01.2024 13:52:04
43
28
На русофилите постоянно им се привиждат конспирации. И според автора единствено така наречените либерали искали премахването на моча, умишлено пропускайки всички други нелиберали които желаят събарянето на паметниците на съветските окупатори.
Относно паметника на Уидроу Уилсън: не е зле като българи да се информираме как този американски президент спасява родината ни след края на Първата световна война.
9.
Петър Днепърски
07.01.2024 13:50:19
38
26
Славчев с любезхото съдействие на Русчев заработв копейки. Станалият "известен" с изхвърлянето н украинското знаме от кметството сега нагнетява напрежение с открити писма. Да споменем само факта, че като международно сътрудничество в програмата на партийкта му е посочено ориентиране към БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Южна Африка)
8.
До Русчев
07.01.2024 13:48:42
6
23
А смяната на Националния празник има ли общо с МОЧА? Ммм?
7.
Реално
07.01.2024 13:42:01
19
37
Оказва се, че сме в Антибългария. Броят на българите стремително намалява - както физически, така и умствено. Канят се да премахнат българският лев. Икономиката е доминирана от "съюзнически" корпорации, "бизнесмени" от 90-те и мамини дечица на "бившата" номенклатура. И още един куп други тъпотии - всички ги знаем, щото е от бая време.
6.
Русчев,
07.01.2024 13:24:31
17
54
Стига писА глупости. Паметника на Шипка няма нищо общо с моча. Само тъпи психози.
5.
5
07.01.2024 13:23:24
38
20
на всички боклуци режима на путлер обявен терористичен Европа в Чехия дадоха 5год присъда на кретен за фашистка кремълска пропаганда
4.
5
07.01.2024 13:20:19
30
15
2 орки наторява Украйна земя да ражда жито скоро ще дойдат Украйна БОЙЦИ и за отрепки кат тебе
3.
3
07.01.2024 13:17:08
34
24
боклук капейка закононарушител взлом в кабинет кмет София да изхвърли Украйна знаме на улицата да заминава мухосранск Сибир отрепка родоотстъпници
2.
ТБС
07.01.2024 13:12:24
25
21
Неолибералите да уроди които ще бъдат терминирани безвъзвратно.
1.
Обновяване, а?
07.01.2024 13:06:38
23
58
И най-подходящото време за това, в планината, е средата на "арктическата" зима, по-малко от 2 месеца преди 3 март...? Дори не може да се работи сега. Най-вероятно просто ще ограничат достъпа до Шипка. А и тук всичко останало е в блестящо състояние и само паметниците са ни грижата... Нямат ли нужда от "реставрация" бюстовете на Рейгън и Уилсън? Хем са в столицата, не по планините.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори