×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ обяви бойкот на кабинета „Денков“ заради смяна на шефа на „Пирогов“


ГЕРБ обяви бойкот на кабинета „Денков“ заради смяна на шефа на „Пирогов“
"Очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас", каза Атанасова по адрес на ПП-ДБ
05 Декември 2023, Вторник, 13:13 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Депутатите от партията няма да гласуват законопроекти, внесени от Министерския съвет

ГЕРБ започват бойкот на законопроекти на Министерския съвет. Това стана ясно от изявление на представители на парламентарната група пред репортери в Народното събрание днес.

Председателят на групата Десислава Атанасова обясни, че искат ясен механизъм за взимане на решения. Повод за недоволството е отстраняване на директора на болница „Пирогов“. Не била спазена договорка това да не се случва. Обещанието било на самия министър-председател Николай Денков.

Явно друг взима решенията, изкоментира Десислава Атанасова.

Припомняме, че миналата седмица самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че са защитили директора на "Пирогов" Валентин Димитров и са предотвратили отстраняването му. 

Десислава Атанасова днес каза: "Многократно сме заявявали пред вас, че в управлението, което подкрепя правителството, ние влязохме не с доверие, а с време. Дадохме време на правителството, защото според нас и тогава, когато 68 от нас гласуваха "за" евроатлантическото правителство, си давахме сметка, че друга алтернатива няма. Месеци наред правихме компромиси най-различни, включително и миналата седмица се стигна до компромис в темата здравеопазване. Оттеглихме кандидата си за подуправител на Националната здравноосигурителна каса, въпреки че беше избран и въпреки че имахме постигната формална договорка с колегите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) на лидерска среща. Това, което наблюдаваме в последните часове, е, че за пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега е решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически."

Сега според Атанасова започвало "политическо кадруване в търговските дружества". ГЕРБ считали, че това е недопустимо.

По отношение управлението на болница "Пирогов" имало критичен доклад, който обаче не бил подплатен с никакви доказателства. Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов изкоментира, че болницата е на печалба. 

"Това, което съм упълномощена да предам чрез вас на нашите колеги: нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската конституция - измененията и допълненията в нея; няма да подкрепим нито един законопроект на Министерски съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията. Т.е. нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност, действията в политиката носят последици. Тази отговорност, ако искат да я носим заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно, както тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" по темата "Лукойл", то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми", заяви Десислава Атанасова. 

Това поставя под въпрос приемането на държавния бюджет за 2024 г., както и промените в данъчните закони. 

Час преди изявлението на ГЕРБ изненадващо бе отменено заседание на Комисията по бюджет и финанси от страна на председателя й Йордан Цонев от ДПС. Той обясни, че не било конструктивно такова да се провежда. Причината е, че колегите му от ГЕРБ и ДПС отсъствали. Цонев заяви, че не знае защо тях ги няма и се извини на пристигналите за заседанието (други депутати, представители на изпълнителната власт, медии и т.н.). 

А на брифинга на ГЕРБ Десислава Атанасова каза още: "Дотук ние считаме, че дадохме доверие в аванс и то огромно по своя мащаб предвид, че ние сме първата политическа сила и подкрепихме правителство с мандат на втората, без реално хората да са ги излъчили като победители. Очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас. Това очакваме."

Какъв е проблемът на ГЕРБ - че няма основания за отстраняването на директора на "Пирогов" или че то не е съгласувано с партията на Бойко Борисов?

"За нас е важно едно - кой е премиерът в България, обясни Костадин Ангелов. Това е обсъдено с Денков. Той прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора на "Пирогов". Кой е премиерът в България? Денков очевидно се обезличава като премиер не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри. Такъв е министърът на здравеопазването (който е сменил директора на "Пирогов" - б.а.)." 

Въпросният министър - Христо Хинков, не бил излъчен от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов имала само един представител в правителството и това била вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Коментар по актуалната тема с евентуалната продажба на рафинерията в Бургас от страна на "Лукойл" направи депутатът Делян Добрев. Според него от компанията разбрали, че е започнало разплитане на схема за заобикаляне на санкциите по отношение на руския петрол. Затова се готвели да бягат. 

Гледайте тук:

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
5
Коментара по темата
5.
Абе Делянчо
05.12.2023 16:54:34
3
5
те, онези от Лукойл ще избягат, ами ти къде ще бягаш, когато бензина стигне 5 лв ?!
По островите ли ?
4.
seahorse
05.12.2023 16:42:20
2
7
Нямат край герберските разбойници.Анали същото се случваше и в Александровската болница където шеф бе К.Ангелов /Ботокса/ ,забравихте ли. Е няма как да не се подкрепят в герберските далавери!
3.
смучка от София
05.12.2023 14:09:01
4
13
Този директор не беше ли казал, че от непочистения сняг в София са лекували голямо количество потрошени хора?
Данни които според розовите не били верни.
Комунистите за такова нещо моментално уволняват!
От тук на сетне няма да има злополуки по време на снеговете. Който вижда друго нещо не е умен и красив или му е виновна войната в Украйна
2.
ГРАЖДАНИН
05.12.2023 13:39:50
1
14
мъкааааа.......
1.
to
05.12.2023 13:38:57
7
20
Тия ще искат скоро и съгласуване на училищните директори и на филхармониите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори