×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски професор спести милиарди долари на САЩ и Япония


13 Декември 2011, Вторник, 16:01 ч.
Автор: Бесове
Източник: Стандарт нюз

Софтуерни продукти на проф. Ованес Мекенян се ползват във водещи индустриални химически концерни в САЩ, Канада, Австралия, Дания и Япония

Високотехнологични софтуерни продукти и математически модели, създадени от бургаския учен проф. Ованес Мекенян, се ползват във водещи индустриални химически концерни в САЩ, Канада, Австралия, Дания и Япония.

За БТА проф. Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия (ЛМХ) към университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, разказа, че на екипа му са необходими няколко часа, за да докаже дали химичното съединение няма или има токсични ефекти и дали може да бъде пуснато в производство. Чрез софтуерните продукти и модели успяваме да прогнозираме токсичността на химическите съединения, обясни той.

Софтуерните модели на бургаския учен и екипа му се прилагат и за регулаторни цели по опазване на околната среда от държавните агенции на няколко страни. Продуктът на бургаската лаборатория се ползва от най-големите индустриални химически компании като "Проктър и Гембъл", "ЕксонМобил", "Юниливър", "Дюпонт", "Л'Ореал", "Дау-кемикъл" и др.

Професорът разказа, че създава своята уникална експертиза още през 80-те години на миналия век. Тя става актуална в средата на 90-те, когато Европейският парламент задължава със закон всички производители на химически продукти да ги пререгистрират, като гарантират, че нямат токсични ефекти.

За да изпълнят изискването, компаниите трябва да тестват милиони опитни животни, необходими им са скъпоструващи изследвания и много време. Европейското законодателство обаче позволява да се използват и алтернативни модели на проучване на токсичността. "Тогава аз вече бях създал този софтуерен модел в лабораторията в Бургас. Така аз и екипът ми спасихме живота на милиони опитни животни по света и спестихме милиони долари на много компании по света", уточни проф. Мекенян.

По думите на професора при експериментални тестове за определяне на токсичността и канцерогенността годишно се жертват близо 10 милиона опитни животни само в страните членки на Европейския съюз. Икономическите и социални разходи за преодоляване само на един от известните токсични ефекти - кожната алергия, се оценява годишно на 29 милиарда евро. "Например един тест за канцерогенност върху плъхове струва пет милиона долара и отнема две години. Компаниите просто са принудени да ползват нашия модел", отбеляза проф. Мекенян.

За битова реализация на модела не можем да говорим. Трудно е да се прогнозират токсични ефекти от нещо, което се консумира за вечеря примерно. Големите козметични компании, когато искат да тестват нов козметичен препарат, използват наш софтуер, за да проверят възможните токсични ефекти, заяви проф. Мекенян.

Той е категоричен, че от наука може да се печели и Лабораторията по математична химия е пример за това. "Ние направихме онова, което се нарича професионална наука. Това е самофинансираща се наука, която печели дивиденти единствено на основа на професионалната си изследователска работа. Създаваме продукти, продаваме ги, вземаме пари за това, плащаме си разноските и една част от тези пари се връщат в самото начало и пак правим наука. Това е един цикъл на рефинансиране и ние трябва да се стремим да го развиваме", каза професорът.

Издръжката на държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" възлиза годишно на над 6 милиона лева, само един от договорите на Лабораторията по математична химия - с Европейската химическа агенция в Хелзинки за хармонизирана система за рискова оценка, е за сумата 1 милион евро. Още толкова средства са предвидени за подизпълнителите. С част от парите, които печели Лабораторията, подпомага издръжката на университета, посочи проф. Мекенян.

Безспорните успехи на Лабораторията по математична химия я превръщат в една от най-мощните в света за компютърно прогнозиране на токсични ефекти, но и в модел за създаване на професионални научни центрове в държавите от Централна и Източна Европа.

В нашата лаборатория работят 35 души. Трябва да ви кажа, че хората в Лабораторията по математична химия са с много добро заплащане и няма смисъл да ходят в Германия или Америка например, заяви професорът.

Ако си в чужбина, ти задължително влизаш в системата на някой, който ти казва какво да правиш. Ако бях останал да работя в САЩ или на други места, щях да изпълнявам поръчки и задачи на други потребители срещу заплащане, реализирайки други идеи. А ние тук в България, с помощта на техните средства, успяваме да приложим нашите идеи. Като прибавим и емоционалната страна, предизвикателството, че всичко това се прави в провинциален град, в провинциален ВУЗ, в държава, която е в периферията на Европа, удовлетворението е голямо - да можеш да го направиш ти, който излизаш от една икономически слаборазвита, но интелектуално богата страна, споделя професор Ованес Мекенян.

 

 

 

 

 

Последната придобивка на Лабораторията по математична химия е зала за комуникации, която спестява безкрайните командировки по света. Новата зала е една от малкото по рода си в Югоизточна Европа. Тя е оборудвана с най-съвременна техника, която дава възможност за осъществяване на директна аудио и видео-връзка и интегрирана електронна комуникация със САЩ, Канада, Япония, Австралия и др. Това са държавите, чиито водещи компании в областта на химическите производства, научни звена, и регулаторни агенции използват ноу-хауто на бургаската лаборатория и обучават свои експерти в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

 

 

 

 

 

Проф. Мекенян съобщи, че в момента Лабораторията по математична химия работи по голям научен проект за предсказване на хроничната токсичност на индустриалните химически съединения, финансиран от Япония. Лабораторията е често посещавана от японски учени за обучение и има силни връзки с японската индустрия.

 

 

 

 

 

През април 2012 година Лабораторията по математична химия ще домакинства на заседание на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за приемане на хармонизирания продукт за рискова оценка на химичните съединения, създаден в Лабораторията по математична химия. Ще присъстват делегации на над 30 страни, членки на Организацията, химическата индустрия и неправителствените организации по опазване на животните в света.

 

 

 

 

 

 

 

 




1
Коментара
Флагман.БГ "Петлите" с фурор на фестивал в Прага "Петлите" с фурор на фестивал в Прага 19/05/2024, Неделя 15:53 0
1
Коментара по темата
1.
3ан3ибар
14.12.2011 09:12:58
0
2
Евалата!
Таквиа хора трябва дасе награждават и да се правят достояние на обществеността със своите постижения и принос.
Аман от гнусни чалгари и кухи политици.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Киара доживя да получи извинение от нахална фолкпевица Киара доживя да получи извинение от нахална фолкпевица Изпълнителката на "Нотариално заверен" е взела страха на култовата участничка от риалити формата Киара, която проговори в подкаста "Не съм такъв човек" през какъв ужас е преминала при запознанството си с певицата Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Тони Стораро хвърли една торба пари за ново Ферари Справка показва, че цената на подобни модели е почти като на музейни експонати – най-евтиният модел достига почти 200 000 евро Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Той е мамино момченце - разглезен е до безобразие, сега КАТ го остави без книжка Безразсъдният на пътя фолкаджия преди 2 години остана без контролен талон при проверка в ранните часове на нощта в столичния „Студентски град“ Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Иска ли ЕС да забрани любимия на българите розов домат Преди десетина години смут и тревога предизвикват гръмки медийни заглавия Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес Помните ли тази чалга звезда, вижте какво се случва с нея днес “Пее постоянно навсякъде, но предпочита да пее сам, с мен не иска, харесва му да бъде център на внимание”, разказва Весела Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им
С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори